За храните- митове и легенди

• 48 365
  • 790
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Олив, не намирам приятелката ти за странна. Защо трябва да слагаме етикети на всичко, което не разбираме?

...Всякакви боклуци от типа на бутер тесто, подправки Маги и проч, изк.подсладители и растителни сметани, евтин шоколад и сладолед от кутия, торти "Неделя"  и проч., и проч. ги оставям да ги консумират другите.

И, да, нося си чай и кафе с мен Simple Smile

Всъщност, повечето от тези неща и аз не ги ям, вкъщи не се купуват колбаси, торти, хидрогенирани мазнини, пакетирани сладкиши, сокове от кутия и т.н. Купуват се доста често био-плодове, зеленчуци, био-мляко и сирене и зърнени храни, доколкото ги има на нашия пазар. Месо ядем, по възможност домашно отгледано, но не винаги има такова за съжаление. Но не смятам, че ще умра от парче торта, ако някой в офиса ме почерпи за РД. Grinning И между другото, в офиса водя първенството за лудост по здравословни храни.  Laughing
По-скоро е странно за мен хвърлянето от едната в другата крайност.
Питам за индустриално отглежданите животни, като селско дете ми е ясно как се гледат в домашни условия животни - вкъщи са гледали и пилета, и зайци, и прасета, и овце, когато бях дете - така отгледани бих яла и сега от месото им.

# 601
Нищо не съм чела за зайците.
Но, дори и домашното прасе си е прасе и е едно от малкото животни, което не се притеснява да си яде изпражненията, покрай яденето на храна. Това от дете го помня и в по-късен етап го четох, във връзка с честите зарази по свинското, дори и домашното. Хубавото е, че свинското по правило не се яде алангле, та се убиват бактериите при добрата топлинна обработка.

# 602
  • Варна
докато сме на темата за нехуманно отношение към животните, скоро гледах филмът Earthligs. Аз от години не ям месо, защото не обичам, но след този филм съвсем се отвратих. На който му е интересно да се пробва да го изгледа... казвам пробва, защото не е филм за "на един дъх". Това е трейлъра, но той е твърде нежен на фона на целия филм... http://www.youtube.com/watch?v=yW3gunMSCu4  Rolling Eyes

# 603
Аз си купувам месо само от малки лични стопанства, където хората си отглеждат продукция за себе си. Или си гледам сама това, което не изисква много грижи, че нямам и много време.

# 604
  • Paradise
Регулярното снабдяване с проверено (лично) като произход месо за моето семейство е мисията невъзможна.
Честно казано, разчитам на честността на кварталния магазин, че предлаганото там месо е българско, истинско.
Не мога да гледам животни, защото а) към момента няма къде, б) нямам време за това.
Но не мога да лиша семейството си от месо (моля, веганите да не ми проповядват кое е полезно и кое не, всеки сам си преценява!).

# 605
Мит е, че в малките домашни стопанства, животните се гледат без АБ и с 'чисти' фуражи.
Аналог. за плодове/зеленчуци.

# 606
Не се ядосвай сега, Пипинс.  Simple Smile Olive  попита за "класацията" на месото, не виждам какъв е проблема в класирането му. За пореден път ще стане въпрос в тази тема, че е добре човек да е информиран, дори когато няма голям избор. Вкъщи сме месоядни, затова и чета подобна информация.

# 607
Мит е, че в малките домашни стопанства, животните се гледат без АБ и с 'чисти' фуражи.

Не е мит, защото никой не трови себе си.
Никога не сме пръскали с нещо, нито сме "обогатявали". Мляко купуваме от хора, които се е налагало 2 пъти да дават антибиотици за последните 4-5 г. и двата пъти изрично ни предупредиха.
Няма човек, който да трови сам храната на децата си. Peace
Наистина визирам стопанства, в които целта не е отглеждане за търгуване по-късно, а отглеждане за самите тях, а продажба, ако произведат повече. Примерно, за млякото - доят 10 л. н ден и 5 л. продават, докато другите 5 си ги изяждат. Как да сложиш добавки само на половината?!

# 608
По същата логика можеш да кажеш, че никой в магазина не купува безлакохолни с аспартам и т.н., защото сам трови себе си и децата си  Wink
Биофуражи у нас не се произвеждат, или поне допреди година- две не се произвеждаха и дори само това оскъпява невероятно фуража и продукцията. Аналогично за всякакви семена, разсади, продаваните препарати в агроаптеки и т.н.

# 609
По същата логика можеш да кажеш, че никой в магазина не купува безлакохолни с аспартам и т.н., защото сам трови себе си и децата си  Wink
Биофуражи у нас не се произвеждат, или поне допреди година- две не се произвеждаха и дори само това оскъпява невероятно фуража и продукцията. Аналогично за всякакви семена, разсади, продаваните препарати в агроаптеки и т.н.

Оххх, добре.
Сега ще ме убедиш, че разсадите, които си правя са генномодифицирани, а сеното на ливадата ми е не-знам-какво-си. ooooh!

# 610
  • Paradise
Относно класацията - не мога да правя такава, поне и в БГ условия, защото патешко/ пуешко/пилешко/свинско/телешко/говеждо/заешко в "чист вид" (почти) не се среща (ако не си отглеждаш сам/отстрелваш сам - а и това не е много сигурно, че никой не знае, кое животно къде какво е яло).
Не се ядосвам, Кейс, просто не знам къде в БГ има 100% био производство (говоря за животни).
"За" съм да сме информирани, поради тази причина и темата ми е интересна:-)

# 611
  • София

Не е мит, защото никой не трови себе си.
Никога не сме пръскали с нещо, нито сме "обогатявали". Мляко купуваме от хора, които се е налагало 2 пъти да дават антибиотици за последните 4-5 г. и двата пъти изрично ни предупредиха.
Няма човек, който да трови сам храната на децата си. Peace
Не си права, защото никой не иска да трови себе си, но производителят в едно малко стопанство няма как да знае съседът му с какво тори, подпочвените води какво му носят и тн. Нито има гаранция, че семената му не са ГМО, нито знае тези на съседа дали не са такива и какво ще стане като се опрашат с неговите.

По повод на месото- месото у нас е дори повече БИО от нужното. Сигурно са единици стопанствата, които имат пари за антибиотици, да не говорим за хормони и други подобни. Телешкото, например, почти винаги се събира от дребни стопани, защото индустриално отглеждане на такива животни у нас няма.

За мъчението при убиване- сериозни ли сте? Животните се убиват за храна, няма нищо хуманно в тази идея, но ние сме хищници, все пак. Или и по- хуманно да застреляш едно животно, докато нищо неподозиращо си тича из гората? Няма хуманно убийство, поне така ми се струва. Иначе, картините са грозни, съгласна съм.

# 612
Не си права, защото никой не иска да трови себе си, но производителят в едно малко стопанство няма как да знае съседът му с какво тори, подпочвените води какво му носят и тн. Нито има гаранция, че семената му не са ГМО, нито знае тези на съседа дали не са такива и какво ще стане като се опрашат с неговите.
...

Е, нали говорим за здравословен начин на живот, а не за крайности. Подобни страхове вече дори и орторексия не са, а са психоза. Peace

# 613
  • София
...

Е, нали говорим за здравословен начин на живот, а не за крайности. Подобни страхове вече дори и орторексия не са, а са психоза. Peace
Не съм психиатър, та не мога да се изкажа по въпроса за психозата. В случая не говорим за страхове, а за заблуди. Ако някой се вълнува от това дали нещо е био домашното стопанство не му го гарантира.
Лично аз съм на принципа, че във всяко нещо има по нещо вредно и ключа към здравословното хранене е в разнообразието. Ако всеки ден се яде едно и също е вероятно вредностите в него да се натрупат в организма. Ако храните се редуват тялото среща различни вредни субстанции, но през определен период от време и те не се натрупват. Различните видове растения и животни се третират с различни химикали, пестициди и прочее.
Тук изключвам храни с МНГ, които са все едни и същи- колбаси, готови супи, вегети и тн.

ПП Между другото био растенията е много по- вероятно да съдържат много повече нитрати от останалите, защото се торят с естествени торове, чието съдържание е неизвестно.

# 614
Не зная дали сте наясно, че точно в т.нар. лични стопанства животните се хранят с какво ли не, дават им се често лекарства без лекарско предписание  Grinning .... та накратко- хич не можем да сме сигурни в качеството на дадено месо. Нито пък в качеството на плодове и зеленчуци домашно производство.

Общи условия

Активация на акаунт