За храните- митове и легенди

• 48 351
  • 790
  •   1
Отговори
# 585
Olive, направо е смешно и жалко... Чак пък да си вадиш пликчето с чай от чантата... Абе да занимаваш хората около теб всеки път 30 минути с твоите диети и рецепти си е доста неприятно, и то да пиеш кафе с приятели Laughing. Такива и 5 минутки няма да търпя.  Stop Аз също избягвам тортите, но като ме черпят взимам, после може и да не го изям, но поне малко от малко уважаваш другия. ooooh!

За чистотата на месото - ако месото е био, без хормони и т.н., всяко може да е чисто месо, предполагам newsm78

# 586
Е, не е задължително да вземеш винаги. В петък една колежка черпеше нейните колеги и искаше да ме почерпи сладолед. Благодарих й - страхотен жест да почерпи и мен. Но мило й отказах - само от вида на сладолед ми се гади - мразя. Друг колега го хапна с удоволствие и съм убедена, че колежката ми не ми се е обидила.

# 587
  • София
Тя не си и мисли, че има проблем, Бояна - какво ще кажеш?
Ограниченията на твоята приятелка са малко прекалени, но не съм лекар. Ако има такъв проблем, когато благодарение на тези режими отслабне прекомерно, предполагам, близките и ще потърсят помощ. Ако ти и кажеш нещо най- много да ти се разсърди. Предполагам много хора и правят забележки или и се подиграват дори, а това после е голям проблем при осъзнаването на проблема, защото тя вече е свикнала да е бетон по отношение на критиките на режима.

Иначе не е задължително да изядеш всеки боклук, защото те черпят, но ако един режим нарушава нормалното функциониране на много сфери от живота на човек вече е сигнал за проблем. Какъв е проблема може да каже специалист. Анорексиците, орторексиците и булимиците имат проблем, който не зависи от модата в храненето или външния вид. Просто взимат тези неща за повод, който да изяви симптомите на заболяването.

# 588
Лек офтопик, но всеки път не се сдържам. Кой, по дяволите, черпи със сладолед?
Ако черпя с такова нещо, то е само най близките ми, при това след като ТЕ са си го поръчали, просто плащам сметката. За да не ставам конфузни ситуации съществуват етикет и правила. Черпи се с бонбони, бисквити, хапки и изобщо нещо, което можеш да вземеш в ръка и да не ти се разтече до лактите. Респективно доброто възпитание налага да не проглушаваш аудиторията си с подробностите на хранителния си режим, било то поради орторексия, болест, диета или друго. Винаги можеш след 15 минути да го изхвърлиш насаме. И доброто възпитание също изключва въпроси като 'защо не ядеш'.

# 589
Уффф, кой черпи. Ами черпи една много печена колежка - купила си жената огромна кутия и си черпи колегите от отдела - не черпи по повод или за нещо - ей така, дошла й музата. Бях по случайност в стаята и ме трогна вниманието. Аз винаги се радвам на какъвто и да е жест - показва внимание към хората наоколо. Нито е настоявала, нито аз съм се обяснявала - предложи ми, благодарих с довода, че е по-добре да почерпи някой друг, за да не го похабявам. Другото е лицемерие.
Визирам нормални колегиални и приятни неформални отношения, а не за някакви протоколни почерпки.
Защото имам и колеги, които си хапват уж скришно, вкл. и от чужди неща. Често се случва да ме черпят колеги с бонбони, защото съм им помогнала в работата /оставям бонбоните така, че всеки да си вземе - не си ги прибирам в чантата, но рядко успявам дори да ги опитам/. Е, имам колежка, която само ме дебне да изляза от стаята и ми изяжда бонбоните /цялата кутия, даже и кутията прибира понякога/. Laughing

# 590
Май ще се окаже, че познавам орторексичка. newsm78
Момичето мина през няколко различни "вълни" -

Аз познавам мъж, точно такъв типаж.Неприятното е, че едва сдържа презрението си към околните, употребяващи,  неподходящи-според неговите представи- храни.

# 591
Лек офтопик, но всеки път не се сдържам. Кой, по дяволите, черпи със сладолед?

Днес все на примери с мъже ми върви, но имам колега, който на рождения си ден наред с друго черпеше и със сладолед-голяма кутия, разсипва се в чашки, който иска, разбира се.

# 592
  • Варна
Олив, не намирам приятелката ти за странна. Защо трябва да слагаме етикети на всичко, което не разбираме?

И аз като кажа, че не ям месо /не го декларирам, просто ако някой се опита да ми сервира, му отказвам/ следва тази физиономия  Shocked и резонния въпрос: "И пиле ли?"  Laughing Когато ми предстои някаква вечеря с предварително меню, уведомявам домакина, но пък останалите гости, които не ме познават, много се пулят. Не разбирам кое му е странното.

Всякакви боклуци от типа на бутер тесто, подправки Маги и проч, изк.подсладители и растителни сметани, евтин шоколад и сладолед от кутия, торти "Неделя"  и проч., и проч. ги оставям да ги консумират другите.

И, да, нося си чай и кафе с мен Simple Smile

# 593
  • Варна
От изброените най-чисто знам, че е заешкото, после пуешкото и пилешкото, после телешкото, следвано от овче, козе и т.н. Свинското е много тлъсто и причинява проблеми с холестерола, но не "мръсно" - все пак, животинката може да мирише, но яде чисти храни. Wink
Аз лично хапвам основно пилешко и телешко. Всякакво мога да ям, но не ми е вкусно.
Относно патешкото - не мога да повярвам, че месото от животно под стрес може да е чисто и в него да няма някакви отлагания /стресът нарушава баланса в организма и има свръхпроизводство на ензими и т.н. - не съм специалист и не се наемам да споря доколко е така/. А и на мен патешкото ми е тлъсто.
Гледаме си сами животни и държа да живеят максимално близо до естествените условия и да ги уважаваме /пък дори и не ги ям после/. Peace

Хм, че точно заешкото е месото от животно, живеещо и умиращо в най-голям стрес, а обявено за най-чисто!?

# 594
Зависи как се гледа. Заешко не ям. Отглеждаме зайчета за кеф, а не за консумация. Не живеят в стрес. Wink
Но май наистина зайците за ядене ги гледат в тесни и мръсни клетки, а после знам, че пищят, докато ги колят.

# 595
Всички животни в кланниците умират в стрес! Да знаете само как ги блъскат бият докато ги закарат за клане... В някои цивилизовани страни може и да не е така ,но в БГ е.
Отделно, че специално пилетата ,които се водят с диетично месо , ги търчат здраво с хормони и всякакви добавки, за да растат по-бързо и да станат по-едри.
За нитратите в зеленчуците всички знаем...   
И като се замислиш- няма какво да се яде с чиста съвест и да си мислиш , че е полезно. (Освен малцината ,които имат щастието и условията сами да си отглеждат нещо).

# 596

Как бихте класирали месата по "чистота"? Свинско, телешко, заешко, пилешко, пуешко...?

Телешко, пилешко, пуешко, свинско. За заешкото не знам.
При телешкото все още се намират ферми и животни, които биват изкарвани на паша и се гледат чисто. Свинското е лошо, не толкова заради мазнините, а че и на тях се дават доста лекарства и всичко отива в месото. А и пилетата и прасетата се хранят със смески, в които има доста боклуци, вкл. и ГМО

# 597
Въпросът е дали класирането ще е за месо от животни, отглеждани при определени условия или принципно за месото от конкретните животни. Peace

# 598
Говорим за масовата консумация, все пак. Индустриално животните се гледат почти по един и същи начин.  от там и качествата и полезностите, които се преписваха на месата, преди години, отдавна не са същите и ги няма.

# 599
Предвид че, зайците са едни от най-лесно разболяващите се, и най-лесно прихващащи обща зараза животни, то те се гледат с много превантивно давани лекарства. Т.е. тяхното месо мога да го квалифицирам като всичко друго, но не и чисто. Ако е взето, разбира се, от някое лично стопанство е друго.

Говорим за масовата консумация, все пак. Индустриално животните се гледат почти по един и същи начин.

Всъщност това не важи за зайцефермите. Т.е. те се гледат в малки стопанства /поне в България/

Общи условия

Активация на акаунт