За храните- митове и легенди

• 48 312
  • 790
  •   1
Отговори
# 570
Също така е мит, като стане въпрос за добавки, да се приеме, че са химия. Пълно е вече с естествени и натурални такива.  Simple Smile

Да, има.
Лурдес, аз говоря за изкуствените добавки или за естествените след определена обработка.
Има и добри добавки, но за тях трябват пари и подходящи съвети от лекар.

Химия е всичко, различно от естественото. Привърженичка съм на чистите продукти и с минимум добавки. По този повод си имаме градина и животни - да знаем какво ядем, пием и т.н.

Богиня, май Лурдес искаше да каже, че желае да понапълнее, а не да пази диети.

# 571
  • Варна
Бояна, ако на партито има нездравословна храна - не ям, пия само вода. Ако се пуши, излизам навън или гоня пушачите. Безалкохоли напитки, т.е газирани или от кутия също не пия. Не мисля, че и някой с ума си, трябва да го прави.
Виното също ли само органик го пиеш?
Мне. Не мисля обаче, че серният диоксид, т.е. сулфитите е отрова Simple Smile
Но пред две вина - органик и конвенционално произведено, би избрала първото.  Peace

Азаф, упс, моя грешка. Лурдес, всеки има идеално тегло за него самия. Това, което за мен е перфектно, за теб може да е  отрова.

# 572
Не мисля, че да не пиеш газирани напитки, боядисани сокове и разни подобни е орторексичен признак. По-скоро е въпрос на здрав разум.
Същото важи и за колбасите, оцветените меса, напомпаните пилета и др.
За цигарите и алкохола - също, но аз пуша и пия алкохол. Само храната и течностите ме впечатляват.

# 573
  • Варна
Азаф, аз не пуша и никога не съм. Освен това гледам да избягвам заведения, в които се пуши.
В ресторант подробно разпитвам за съставките в менюто. Ако има, например растителна сметана /wtf/, това е индекс за мен да не си поръчвам ястието.

# 574
  • София
Бояна, ако на партито има нездравословна храна - не ям, пия само вода. Ако се пуши, излизам навън или гоня пушачите. Безалкохоли напитки, т.е газирани или от кутия също не пия. Не мисля, че и някой с ума си, трябва да го прави.
Виното също ли само органик го пиеш?
Мне. Не мисля обаче, че серният диоксид, т.е. сулфитите е отрова Simple Smile
Но пред две вина - органик и конвенционално произведено, би избрала първото.  Peace
Е, пред хубавото и лошото всеки би избрал хубавото, предполагам.  Wink Извинявам се, че така те анкетирам, стана ми любопитно. Не се опитвам да те диагностицирам, защото нито имам съответните компетенции, нито те се прилагат по нета.    bouquet
Все пак, мисля, че е нормално човек да се грижи за себе си, да живее здравословно и да не се трови. Просто е много модерна тезата, че живеем в замърсен свят и всичко в него еднакво замърсено. Не е все едно дали ще се храниш с кренвирш или био пиле.

# 575
  • Варна

Все пак, мисля, че е нормално човек да се грижи за себе си, да живее здравословно и да не се трови. Просто е много модерна тезата, че живеем в замърсен свят и всичко в него еднакво замърсено. Не е все едно дали ще се храниш с кренвирш или био пиле.
С болдираното съм съгласна на 100%. А другото не искам да го коментирам.

Моето тяло е моят храм. Не мога да допусна мръсотия и нечистотии в него.  Peace Всеки обаче е в правото си да прави с тялото си това, което намери за добре.

# 576
  • София
Другото написах, за да не излезе, че ти взимам интервю.  Wink Тук е пълно с "психоаналитици" и някак не искам да влизам в тази група.

# 577
  • Варна
Бояна, разбрах. Спокойно   bouquet

# 578
Другото написах, за да не излезе, че ти взимам интервю.  Wink Тук е пълно с "психоаналитици" и някак не искам да влизам в тази група.
  bouquet

# 579
Цитат
Ооо, ако ще говорим за вреди за околната среда, естествено че е най-добре да се ходи до близкото село на пазара в сряда сутрин примерно. Това никой не го оспорва!
Ооо много голям мит е,че бабата от пазарчето на село,която продава домати собствено производство,не ходи по два пъти в седмицата до града ,по-точно до агроаптеката.И трябва да ти кажа,не само това,ами и отлично знае какви препарати и отрови да купи,че и кутийките и шишенцата от употребените си носи,че да не сбърка...Едно време беше това,когато можеше да си купиш доматки от селския пазар,дето са расли само на оборски тор...Сега вече бабата вика:"Нищо не става без туй шишенце дето завчера го купих от агрото.Лани всичките домати ги наядоха буболечки и пожълтяха.Сега ела да ги видиш какви са ми хубави и наперени!"...

# 580
Цитат
Това, което за мен е перфектно, за теб може да е  отрова.
Това е много точен израз и не е мит.Ето например казват,че 50 гр твърд алкохол на ден е лекарство,за мен обаче 50 грама са си равни на опит за самоубийство.Не ми понася изобщо,ако щете вярвайте става ми лошо от една глътка дори-незнам на какво се дължи това...но е така.

# 581
Също така е мит, като стане въпрос за добавки, да се приеме, че са химия. Пълно е вече с естествени и натурални такива.  Simple Smile

Да, има.
Лурдес, аз говоря за изкуствените добавки или за естествените след определена обработка.
Има и добри добавки, но за тях трябват пари и подходящи съвети от лекар.

Ако ще се консултираш с лекар или диетолог по твоя проблем, питай за чист, натурален органик whey protein и дали препоръчва да го приемаш. И ако да, почни да го добавяш в шейкове.  Simple Smile
Не говорим за масъл милк и подобните прахообразни и течни мешаници, които пият повечето из фитнес зали и т.н. и каквото обикновено се разбира, като се каже добавки.

Аз бягам 3 пъти седмично, не го правя за да отслабвам, а за поддържане на форма. За мен е изтощаващо и не мога и да си представя да съм в залата всеки ден или дори да бягам всеки ден и да не търся нещо, с което да вкарам малко доп. енергия. Губи се баланса така.

# 582
  • София
Май ще се окаже, че познавам орторексичка. newsm78
Момичето мина през няколко различни "вълни" - от пълно изключване на месо, млечни,риба и преминаване само на плодове (само някои), зеленчуци и зърнени и бобови (всичко това задължително био), имаше някакъв друг режим после, сега е основно на салати, някои плодове и месо (отново основно органик, доколкото може). Не се яде на партита храна, която е неодходяща, отказва всякаква неподходяща почерпка (торта за РД например), когато ходи по ресторанти, обяснява по 15 мин. как да й приготвят храната (и съм виждала да не я изяжда и да остане гладна, ако не е приготвена съгласно указанията), най-фрапиращото за мен е случай, при който разпита за няколко вида чай (органик) в заведение и след като получи отрицателен отговор, си поръча чаша топла вода и си извади собствено пакетче чай. Laughing Макар, че не е смешно. Тя не си и мисли, че има проблем, Бояна - какво ще кажеш?
Искам да върна темата към месото - за тези, които го консумират. Кое все пак ще се окаже най-незамърсеното месо - според мен е мит вредността на свинското. Напоследък си мисля, че е по-чисто от пилешкото заради хормоните и антибиотиците в пилешкото...
Как бихте класирали месата по "чистота"? Свинско, телешко, заешко, пилешко, пуешко...?

# 583
Олив, аз вече съвсем се обърках и от скоро спрях месото за мен и детето.
Моя близка обаче, която също се интересува от здравословно хранене, твърди, че
в България най-чистото месо било патешкото. Единствено патките били изхранвани
основно със зърно, защото основната цел била черния им дроб, който се изнасял.
Като се допитах до гугъл за проверка на информацията един от първите резултати
ме шокира http://www.vier-pfoten.bg/website/output.php?id=1256&idconte … 56&language=2.

# 584
От изброените най-чисто знам, че е заешкото, после пуешкото и пилешкото, после телешкото, следвано от овче, козе и т.н. Свинското е много тлъсто и причинява проблеми с холестерола, но не "мръсно" - все пак, животинката може да мирише, но яде чисти храни. Wink
Аз лично хапвам основно пилешко и телешко. Всякакво мога да ям, но не ми е вкусно.
Относно патешкото - не мога да повярвам, че месото от животно под стрес може да е чисто и в него да няма някакви отлагания /стресът нарушава баланса в организма и има свръхпроизводство на ензими и т.н. - не съм специалист и не се наемам да споря доколко е така/. А и на мен патешкото ми е тлъсто.
Гледаме си сами животни и държа да живеят максимално близо до естествените условия и да ги уважаваме /пък дори и не ги ям после/. Peace

Общи условия

Активация на акаунт