За храните- митове и легенди

  • 47 971
  • 790
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 13 189
Майка ми слага и синапено семе на консервираните зеленчуци и се получава много хрупкав и свеж вкус.По този начин консервира бамя, чудна е!

През лятото си купуваме в голямо количество пипер и го печем  на открито.после замразяваме във фризер.Печем и патладжани. И си правим салата от печен пипер с много чесън и магданоз- това ми е
имуностимуланта срещу зимните вируси.

От патладжани -  кьополу, но е голяма цапаница/Аз не съм много по готвенето, макар да осъзнавам, че е по-здравословно домашно да се приготвят храни/

# 91
  • Мнения: 10 547
КАкто и консумацията на млечни продукти с висока масленост трябва да се ограничи след втората година.

# 92
  • Мнения: 7 837
  Според мен въпроса е съвсем друг - да кажем, ти избягваш купените "натурални сокове" и си правиш на детето фреш от портокали, но ако те са бъкани с пестициди, какво постигаш, едно нищо.
  Цялата тая работа е абсолютно обезсърчителна.
 

Да, същото като да консервираш зеленчуци, купени лятото и да ги ядеш зимата. Това не значи автоматично, че е здравословно. т.е. за мен е част от митовете.

# 93
  • Мнения: 10 547
   Според мен въпроса е съвсем друг - да кажем, ти избягваш купените "натурални сокове" и си правиш на детето фреш от портокали, но ако те са бъкани с пестициди, какво постигаш, едно нищо.
  Цялата тая работа е абсолютно обезсърчителна.
 

Да, същото като да консервираш зеленчуци, купени лятото и да ги ядеш зимата. Това не значи автоматично, че е здравословно.

Защо да е същото? Ако си сигурен в произхода на продукта, ситуацията е различна.

# 94
  • Мнения: 523
Страхотна тема!
Следя какво слагам на масата, но без прекалено вманиачаване.
Захар /бяла и кафява/ не употребяваме. Децата подслаждат чая с мед, а аз го пия без /така ми е по-вкусен/.
Стремя се да купувам само сезонни плодове и зеленчуци.
Имам въпрос относно консервите с риба тон. Винаги приготвям салата Цезар с известно угризение. Simple Smile
Обичаме много риба - пека я в плик и не мирише токова. Сьомгата - на пара, много е полезна.

За рибата може да прочетеш повече тук: http://water.epa.gov/scitech/swguidance/fishshellfish/outreach/a … ce_index.cfm#tuna

Специално за риба тон пише, че по принцип е с ниско съдържание на меркурий. Тази бялата има повече от червената. Препоръчително количество за бялата е около 170 грама на седмица.

# 95
  • София
  • Мнения: 7 555
....Много е вкусно салата от ряпа и моркови....
Любима вкъщи салата е: моркови, ряпа и червено цвекло, правя заливка от смес от зехтин, сусамов тахан, мед и малко истински ябълков оцет - става невероятно вкусно! Peace

# 96
  • Мнения: 13 189
А съгласни ли сте с това, че плодовете трябва да се консумират между храненията?Аз  мисля, че вече няма спор по този въпрос.И се чудя защо в детската градина упорито продължават да дават плодовете като десерт, а не например  като следобедна закуска?

# 97
  • Мнения: 13 189
....Много е вкусно салата от ряпа и моркови....
Любима вкъщи салата е: моркови, ряпа и червено цвекло, правя заливка от смес от зехтин, сусамов тахан, мед и малко истински ябълков оцет - става невероятно вкусно! Peace

Направо ми се прияде в момента.А уж съм обядвала Simple Smile

# 98
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 393
А нямаше ли някои които си разграждаха прясното мляко до старини?
Нещо на генетична основа беше сякаш.

# 99
  • Мнения: 24 605
   Според мен въпроса е съвсем друг - да кажем, ти избягваш купените "натурални сокове" и си правиш на детето фреш от портокали, но ако те са бъкани с пестициди, какво постигаш, едно нищо.
  Цялата тая работа е абсолютно обезсърчителна.
 

Да, същото като да консервираш зеленчуци, купени лятото и да ги ядеш зимата. Това не значи автоматично, че е здравословно.

Защо да е същото? Ако си сигурен в произхода на продукта, ситуацията е различна.


   Ако си сигурен в произхода и си ги замразиш, ще е най-добре.

# 100
  • Мнения: X
ДАйкона е продълговата бяла ряпа.

А съгласни ли сте с това, че плодовете трябва да се консумират между храненията?Аз  мисля, че вече няма спор по този въпрос.И се чудя защо в детската градина упорито продължават да дават плодовете като десерт, а не например  като следобедна закуска?



Напълно!   Peace
Откакто ги ям час-два преди хранене,нямам киселини.
Преди след всяко ядене получавах...

# 101
  • Мнения: 523
А нямаше ли някои които си разграждаха прясното мляко до старини?
Нещо на генетична основа беше сякаш.

Има, виж по-назад един линк дето съм дала. Зависи от региона, където живееш. Примерно, в Северна Европа, 90% от населението имат "лактозна толерантност".

# 102
  • Мнения: 7 837
Специално за риба тон пише, че по принцип е с ниско съдържание на меркурий. Тази бялата има повече от червената. Препоръчително количество за бялата е около 170 грама на седмица.

Грамажа е според възрастта и килограмите, имаше таблици. При всички положения, рибата тон си е бавен убиец.
Няма значение, дали си счупил от "къдравите" крушки или си отваряш редовно консерва с риба тон. Даже крушката е по-безопасна май  Simple Smile

# 103
  • Мнения: 523
Що бе Кейси, ЕРА дават рибата тон с ниско съдържание на меркурий?

Даже май тези Омега 3, дето масово ги пият и в САЩ и в България пак от нещо такова се правят.

# 104
  • Мнения: 1 404
Забравяте кълновете- у дома са неизменно на масата- в салати за нас, а децата ги ръфат ей така. За броколи и авокадо през зимата- не съм сигурна, че е ок, нали смисълът от консумация на сезонни зеленчуци и плодове е да са и местни все пак- нещо с гените и способността за усвояване имаше.

Общи условия

Активация на акаунт