За храните- митове и легенди

• 49 008
  • 790
  •   1
Отговори
# 165
Малко в страни от темата - някой знае ли къде продават чай от малинови листа? Търсих в няколко аптеки - няма.

# 166
Потърси в билковите аптеки.

# 167
  • София

повтарям казаното от мен по- горе: В зеления чай няма кофеин, а теофилин и теобромин, които имат същият ефект. Освен това е диуретик и по тази причина не е полезен при бременност.
В черният чай също няма кофеин, теин. Wink

Аз защо съм чела, че в чая също има кофеин?  Thinking
Даже имам спомени, че процентът на кофеин в растението чай е по-голямо, отколкото в кафето, но при специфичния начин на приготвяне на напитката не се извлича в голямо количество...
Теинът е друг алкалоид, комбинацията между теин и кофеин може да е смъртоносна (лично изпитано от мен).

Първи попаднал линк от Гугъл
Теин се нарича, но гугъл също има пров на грешки.
Теин
На него се дължи тонизиращото действие, което има някои разлики с кофеина на кафето, а именно:

1. По-слабо изразено възбудително въздействие върху нервната система
2. НЕ причинява безсъние
3. НЕ причинява сърцебиене.
4. Теина НЕ се задържа и не се натрупва в организма, което изключва вероятността от интоксикация, която се наблюдава при прекомерна употреба на кафе.

http://www.e-placebo.com/index.php?option=com_content&task=view&id=36

# 168
...
3. Не причинява сърцебиене.
    Интересно, по-голямо сърцебиене получавам от чаша черен чай, отколкото от чаша кафе.
    Явно нещо не е наред... newsm78

# 169
  • София
...
3. Не причинява сърцебиене.
    Интересно, по-голямо сърцебиене получавам от чаша черен чай, отколкото от чаша кафе.
    Явно нещо не е наред ... newsm78
Както и безсъние.
След чаша силно кафе мога да заспя веднага, но след чаша зелен чай - не!

# 170
  • София
Хора, цитирам, не твърдя, че е така. Никак не съм химик, ама никак.
И според мен теина е по- силно стимулира от кофеина, но със сайтове не мога да споря. Laughing

# 171
Вероятно е въпрос на организъм. Аз също получавам сърцебиене и други неща след чаша черен чай, а мъжът - същото от чаша зелен чай, а с черния няма проблеми.
За кафето и заспиването - четох, че при 10 на сто от хората кофеинът не ободрява, а води до сънливост. Баба ми например е в тези десет процента, тя може да изпие едно кафе преди лягане и след това да си заспи.

# 172

Ох, Бояна!  ooooh!
Теин и кофеин са два различни алкалоида. И двата се съдържат в растението чай. Доколко и в какъв процент ги има в напитката чай, е друг въпрос - на сорт, технологии на извличане и др. подробности.

ПП Поправка, може би не са различни, според този източник.
Също и: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD

Последна редакция: пн, 09 май 2011, 20:45 от Как` Сийка

# 173
и в двата вида чай има кофеин - и в черния , и в зеления , повече  в черния ,

# 174
  • София
Не се ли казваше танин?

# 175
  • София

Ох, Бояна!  ooooh!
Теин и кофеин са два различни алкалоида. И двата се съдържат в растението чай. Доколко и в какъв процент ги има в напитката чай, е друг въпрос - на сорт, технологии на извличане и др. подробности.

Един и същ алколоид е, но в чая се свързва с танините и се нарича теин или кофеинов танат. Той повишава работоспособността, засилва умствената и физическата активност, възбужда централната нервна система.
Това, което трябва да се подчертае е, че действието му върху организма е по-меко, отколкото на чистия кофеин в кафето и няма неговата токсичност.
http://lifestyle.ibox.bg/news/id_1143040057
Пише го и в статията за кофеина.
http://en.wikipedia.org/wiki/Caffeine

# 176
# 177
  • Варна
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%84%D0%B5%D0%B8%D0%BD

Мисля, че няма никакво значение как точно се казва алкалоидът в чая. Между другото количеството му в зеления чай е по-голямо, отколкото в черния.

# 178
  • София
Само химички се събрахме и стана голям купон. Joy Hug

# 179
Доста митове има по отношение на храните, които не съм знаела преди. От три години непрекъснато общувам с гастроентеролози и диетолози и от тях с изненада научих, че белият хляб изобщо не е вреден, както винаги съм мислела. Всъщност това е единствения вид хляб, който ми е позволен, макар че препоръката е да е препечен по възможност. Що се отнася до чая, то отношението към кафето и чая е едно и също по отношение на вредността - и двете са ми забранени, заради кофеина и теина, еднакво вредни. Още един мит ми беше разбит, този за био храните. Абсолютно ми е забранено да се доверявам на понятието био продукт, независимо дали се отнася до Бг или чужбина.
Научих, че най-полезният плод е бананът, това го изпитах и лично и го потвържадавам. Неговото българско съответствие е пъпешът. Изключително полезни плодове, не си ги спестявайте! Simple Smile От всички храни най-полезни са плодовете, най- вредни са консервантите, изобщо консервираните храни, дори домашно произведените. Друг мит е за витамините. Витамините на хапчета са пълни с боклуци и е много вредно да се тъпчат изкуствено децата с тях. Витамини не пия, само едни френски, които ползвам като лекарство, защото ми се налага.

Общи условия

Активация на акаунт