За храните- митове и легенди

• 48 909
  • 790
  •   1
Отговори
# 330
temida, не знам някъде в БГ да се флуорира вода изкуствено, но има райони където естествено е много богата на флуор водата.

# 331
Даси мамата, и ние наливаме от Съдиево Shocked

# 332
Да върна темата към основната идея на авторката.Първо да уточня че инфото ми е предимно от книги,на второ място интернет,най-вече от един блог който следя и имам дълбоко основание да му вярвам,след като изпробвах принципите на автора върху себе си и заслабнах SunglassesТези принципи се опитвам да прилагам за себе си и семейството си и не твърдя че са общовалидни за всички,те са моя си начин за здравословно хранене Peace

Мита за киселото и прясното мляко че е белтъчна храна-всъщност те имат в най-голямо количество въглехидрати и се отнасят към групата на въглехидратите.Още в началото на темата видях такава заблуда.Най-лесно-погледнете какво пише на една кофичка кисело мляко.

Общовалидната вяра в полезноста на млякото и всички млечни продукти/сирене,кашкавал/-като цяло моя стремеж е да ги ограничавам и ако се консумират то да са в малки количества.
Първо, защото всички  са слузообразуващи,второ подкиселяват организма и водят до ацидоза,което не е добре/най-общо казано/ и трето защото мазнините коите всички те съдържат са наситени-т.е.лошите мазнини.Ефекта на тези мазнини всички ги знаем върху сърд.съд система и т.н.По принцим организма има нужда и от  известно количество наситени мазнини,но това количество е съвсем малко. PeaceНе казвам че трябва напълно да се изключват,но да са по-малко-като настъргано сирене върху  шопската или макароните за вкус,а не например цели бучки сирене.Така, че сирене и кашкавал по малко,прясно аз мога и без/ясно е за него  какви са причините да не се повтарям за неусвоимата млечна захар и т.н./За тези които обичат прясно мляко количеството което прочетох в една книга препоръчително е 750мл на седмица.Кисело мляко също в умерени количества,предимно нискомаслени и до 2%.
Мит-от хляб,макарони, зърнени,бобови се пълнее-да,пълнене се ,но от рафинираните.Те са тема табу за отслабващите.Разбивам този мит-отслабнах като ежденевно съм консумирала пълнозърнест хляб,леща,грах.Тайната е във фибрите които съдържат!И в количествата Simple Smile
Някой по напред отрече ползата от фибрите,не съм съгласна ,най-просто казано фибрите са съществували откак свят светува и са ги консумирали ,рафинирането и преработването е едва от едно столетие да речем ThinkingДа не навлизам в подробности че поста ми се очертава доста дълъг Crossing ArmsТова не значи че не можем да се насладим отвреме на време на нещо божествено рафинирано прозведение на кулинарията  и т.н.ама  въпроса е да не ни стане ежедневие.
Рафинираните храни най-общо вдигат инсулина твърде бързо,което не е никак желателно от здра.гледна точка и водят до едни съвременни болести и т.н. и т.н.
За кафето-не ми е страст и го пиех по навик,причината заради която се стремя да го избягвам  е че повишава кортизола,чиито вискои нива не са желателни и носят само негативи за здравето.
Защо предпочитам кафяват пред бялата захар-едниствения плюс е нейния минеален състав-т.е като приготвам домашен десерт,поне да знам че има и нещо ползено в него.Калоричноста е същата и ползеноста на захарта като цяло ми е ясно,стремежа е да се ограничава до минимум.
Същото е за солта-ограничавам и почти не соля,като ползвам калиева и хималайска .

Олиото замених със зехтина.Неизяснен за мен е обаче още темата за мазнината за термична обработка Thinking-и все още се колебая какво да използвам/Не пържа  в класическия смисъл,но понякога капвам няколо капки на тигана -въпросът е какво да бъде?Всъщност тук един съфорумец/имам  респект и доверие на познанията/ от друга една тема подреди мазнините "най-добри" за термична обработка:
-на първо място се оказа свинската мас #Crazy,/категорично отпада за мен/после не помня кои мазнини бяхано имаше и доста екзотични нетрадиционнои за нас,но  по-напред се класираше и кравето масло Rolling Eyes Thinking....още съм в чуденка,помагайте! Praynig
Спирам че се олях малко,пък и трябва да излизам.Но надявам се всеки да извлече ползата за себе си и семейството си.Последно добавам -че предпочитам  за семейството ми домашно приготвена храна,газирано не се пие в нас,не пържа,колбаси не купувам,полуфабрикати и т.н.Избирам по-малкото зло,това са си моите правила  Peace

Последна редакция: чт, 12 май 2011, 13:12 от Звезди в очите

# 333
  • Варненска клюкарка

-на първо място се оказа свинската мас....
Аз също не мога да я ям- първо, че ястията стават много " тежки" , а и съм от хората на които всичко им се лепи   Confused,но съм чела, че е полезна в умерени количества.
Баба ми и дядо ми цял живот са я яли в доста големи количества(по 1 черпак на ден- заварвала съм ги дори да си пържат тиквички и пипер с мас  Sick) Дядо ми е на почти 86 години и не страда нито от високо кръвно, нито от диабет. Баба ми почина седмица след нелеп инцидент преди 2 години- беше на 82 и в отлично здраве....И двамата бяха с нормално телосложение, въпреки , че основно ядяха баници, мекици, бял хляб, свинско месо и т.н.
По въпроса конкретно за кравето мляко, преди време бях чела, че съдържа твърде много белтък и желязо, които се усвояват трудно от човешкото тяло и излишното количество се изхвърля под формата на калциеви съединения т.е. който е решил чрез млечни продукти да си набавя калций е на много грешен път....В същата статия (съжалявам, че не помня името на списанието ) ставаше въпрос и колко много болни от диабет има в Индия, а там както знаем кравите са сигурно повече и от хората .
На въпроса ти какво да капнеш в тигана, бих препоръчала слънчогледово олио, защото търпи на термична обработка, а иначе за всичко друго зехтин, като една от най- полезните мазнини...

# 334
А за йода - какво?
Накратко моля те, просто не ми се търси сега да чета.

Йодът или съединенията му в солта йодит и йодат /не помня кое беше по-стабилното/ се разпада под въздействие на температурата. Така че, ако искаш да приемаш йод със солта, соли си след като изключиш котлона  Peace

Все пак си запомнила нещо от химията-  Peace Преди солта за хранителни цели се е йодирала с калиев йодит, който е нестабилен и пликовете със сол бяха черни /в моето детство/, за да не се разрушава под действието на слънчевата светлина.
Сега се йодира с калиев йодат.Йодирането се прави с цел предотвратяване на йоддефицитните заболявания-ендемична гуша, кретенизъм, слухови дефекти, ......
Само 1/3 от България не е застрашена от липсата на йод в природата-Плевен, Разград,Силистра, Варна, Бургас,Ямбол.....  Peace

# 335
  • Варна
Йе, браво на мен. Химията ми беше адски трудна и досадна.

Относно мазнината за пържене. Освен слънчогледовото олио, което си е стабилно, други, които издържат на висока температура бяха оризовото, рапичното, фъстъченото. Май и от гроздови семки. За последното не съм много сигурна.

# 336
  • София
Тц, рапичното е за салати.

# 337
  • Варна

Сравнителни характеристики на мазнини за готвене (на 100 гр.)  Общо мазнини Наситени мазнини Мононенаситени мазнини Полинаситени мазнини Точка на задимяване
Втвърдена растителна мазнина (хидрогенерирана) 71 гр. 23 гр. 8 гр. 37 гр. 182°C
Слънчогледово олио 100 гр. 10 гр. 20 гр. 66 гр. 232°C
Соево олио 100 гр. 16 гр. 23 гр. 58 гр. 232°C
Фъстъчено олио 100 гр. 17 гр. 46 гр. 32 гр. 232°C
Зехтин 100 гр. 14 гр. 73 гр. 11 гр. 216°C
Свинска мас 100 гр. 39 гр. 45 гр. 11 гр. 188°C
Околобъбречна лой 94 гр. 52 гр. 32 гр. 3 гр. 200°C
Краве масло 81 гр. 51 гр. 21 гр. 3 гр. 177°C

от тук http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%8 … D0%BB%D0%B8%D0%BE

# 338
  • София
За зехтина само трябва да се знае, че не става въпрос за всеки зехтин. Има специални зехтини за пържене, други за готвене, трети за салати. В Испания готвят само със зехтин и всяко домакинство ползва поне 5 различни вида. Хубавото е, че там на етикетите е обозначена и киселинността, според която може да се прецени за какво е подходящ въпросният зехтин. И е задължително да е Екстра върджин, ако не е слънчогледовото олио е за предпочитане.

# 339
За зехтина знам, че всякаквите вариации, които са light olive oil, extra light olive oil, mild  olive oil, Virgin olive oil, са всъщност зехтин, произведен от остатъчен продукт, който е силно рафиниран и филтриран. А май точно те са препоръчителни за готвене.

Истинският зехтин е в тъмни стъклени бутилки, за да няма пряк досег със светлината. Дори на щандовете в магазина, не трябва да се слага на най-горните рафтове, където е най-осветено.
Дори и да пише 100% на етикета, пак не е гаранция. Търсете cold-pressed olive oil. Но не знам, дали става за готвене, аз го ползвам само за салати.

# 340
В момента имам 2 бутилки-единия студено пресован за салатите,и другия се води Classic olive oil-composed of refined olive oils and virgin olive oil-пише че става за салати и всякакво готвене.Него го ползвах за готвене,четох, че такова трябва да търся -olive oil newsm78
Кейси а какво ползваш за готвене?

За съжаления като нямаме традиции в това отношение трябва тепърва да откривам топлата вода и да се уча в движение,познатите ми наоколо също много не се интересуват от здр.хранене.Добре,
 че отскоро ползвам зехтин и не съм направила много голяма беля като го ползвах в тигана Rolling Eyes Crazy Crazy
Между другото аз съм  абсоютно убедена, че почти всички болести и последствия свързани със здравето са свързани с храната.И че днес ако нямаме болежки,утре 100% ще имаме ако се тъпчем със всичко.

# 341
Cold-pressed olive oil  e   за салатки ,  Pomace olive oil е за готвене.

# 342
Йе, браво на мен. Химията ми беше адски трудна и досадна.

Що бе, Боги-трудна е , ама пък досадна...........  Rolling Eyes Аз нали това съм завършила-на мене ми е лесна!  Naughty Въпрос на настройка, учене и добри учители -естествено........  Peace

Някой писал ли е за царевичното олио?  newsm78Едно време още , когато нямаше Лидл и Кауфланд си купувах от Гърция.Сега го има и тук навсякъде.Води се диетично олио-намалява количеството на вредния холестерол.Издържа на пържене, печене, варене. Без специфичен вкус и мирис.  Peace
Като вид мазнина много уважавам и зехтина.По възможност екстра върджин-механично извлечен-студено пресован.Другите видове са смесени с олио- т.нар.-помас.  Peace

# 343
Между другото аз съм  абсоютно убедена, че почти всички болести и последствия свързани със здравето са свързани с храната.И че днес ако нямаме болежки,утре 100% ще имаме ако се тъпчем със всичко.
Не- големия процент е гени, жлези с вътрешна секреци, хормони, и понастоящем стрес може би. Храната не е основното, факт е че при едно и също хранене различните хора са с различно здравословно състояние.

biskit - царевичното е приятно на вкус, но не мисля че е по-полезно от слънчогледовото. Освен това има много ГМО царевица.

# 344
Така е, като сравнително прост продукт-с малко генетичен материал царевицата и соята са подходящ обект за генни модификации............  Peace

Ох, то май не остана какво да се яде.............  ooooh! Да минаваме на фотосинтеза-поне слънце вече има.  Crazy Crazy Crazy

Общи условия

Активация на акаунт