За храните- митове и легенди

• 48 891
  • 790
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Мерси, Gugy.

# 376
Azzy на кратко само да не разводнявам - забелязано е увеличение на случаите на "внезапна смърт" при новородени, предимно в Австралия, САЩ и още няколко страни от определен брой години насам, като повечето случаи са били на втори, трети дечица. Правили са проучване и в Япония, където подобно завишение не се е наблюдавало и накрая са открили, че някаква определена плесен се развива в матраците, ползвани за бебешки креватчета след определен брой години. Подобни матраци в Азия почти не се използват.
Въпросното нещо е опасно само за новородени и много малки бебета и за това се препоръчва да не се ползват втора употреба - важи за всички видове матраци, предполагам, че наличието на камери в тях е причината, защото за обикновени постелки и дюшеци не важи. (за достоверност не претендирам, може и да е търговски трик на производителите на бебешки матраци  Grinning

Интересно.   Thinking
Аз съм чела ,че  повечето случаи на внезапна смърт при бебетата е следствие на задушаване.
Или са поставени да спят по корем и не са успели да завъртят главичката си настрани,като се мърдат при сън,или са аспирирали слюнка в дихателните пътища....
Затова и препоръката бебетата да спят обърнати настрани.
Колко е вярно ,обаче..... 

# 377
Аз съм чувала за такива случаи в Щатите точно, и доколкото си спомням гледах нещо по ТВ за това - причината са плесени, но които се намират в мазетата, в пералните помещения, защото там е влага, а с техните къщи изцяло от дърво, които явно не са много съвместими с влагата. Нещо такова беше, но не помня със сигурност де Rolling Eyes

# 378
  • София
Аз имам някакъв спомен, че така наречената внезапна детска смъртност е без някаква видима причина.
Може и да греша.

# 379
Като стана въпрос за внезапната детска смъртност, някой има ли представа колко такива случаи има у нас?
Аз досега не съм чувала за нито един такъв - нито да се е случило с някой познат, нито да са ми разказвали, че е станало с техни близки. За всякакви други трагични инциденти съм чувала/чела/гледала по новините, но точно за такъв - не.

Изключвам опитите с тази диагноза да се прикрие друга причина, когато накрая се окаже, че бебето е починало я от побой, я от пневмония, я от глад...

# 380
Azzy Именно, без установени причини е, и изследването показва по-високи стойности на деца в западните общества. После разследват причините - пак казвам, достоверността му е спорна.
За да не флуудя съвсем - за храните в Австралия - плодовете са супер, много сочни и вкусни, но на зеленчуци не го докарват.
тук е много популярно т.нар. веджи оил, до което дори не искам да се докосвам.
Аз лично съм привърженик на ВМ НВД, но за момченцата в къщи приготвям и друга храна.
Давам някакъв линк - не съм го проверявала: http://kidshealth.org/parent/general/sleep/sids.html

# 381
Синдромът на внезапната детска смърт - чела съм, че го свързват с ваксините, поставяни на бебетата.  Мисля, че в една книга от бълг автор -Гълъбов (името май беше Световната конспирация срещу здравето). Там май се посочваше и за коя ваксина става въпрос

# 382
  • София
Децата, които стават жертви на синдрома на внезапната детска смърт произвеждат ниски количества от химикала серотонин, който е необходим за регулация на съня, дишането и сърдечния ритъм.
Анормалните нива на серотонин, които са били с около 26% по-ниски, може да затрудняват дишането на децата, особено в екстремални ситуации като вдишването на прекалено много въглероден диоксид, докато спят с лице надолу.

http://www.medicine.bg/novini/razkriha-mehanikata-na-sindroma-na … -smart-pri-decata

При всички случаи причината за СВДС е в мозъка. Бебето буквално забравя да диша. Заради обясненото в статията не се препоръчва бебето да спи в положение и обстановка, които биха затруднили дишането му. Една такава ситуация е да спи в едно помещение с родител, който дневно пуши 15 и повече цигари, да спи по корем, с предмети в леглото и тн. Противоречиви мнения има по въпроса дали е добре да спи в едно легло с майката или не. Срещала съм съвети в полза на спането заедно, които казват, че дишането на майката подпомага дишането на бебето. Има и противоположни мнения.

Някъде в този ред на мисли са и плесените в матраците, а и плесените в помещението.

# 383
  • София
Разбирам. Мерси за припомнянето, Бояна.
Точно това беше този синдром. Внезапно спира да диша бебето само.
Не е аспириране и/или задушаване- това е причина за смърт на бебе, но не е синдромът на внезапната бебешка смърт.

Бях чела преди време, затова се заинтересувах от това, което написа Gudy.

# 384
Между другото аз съм  абсоютно убедена, че почти всички болести и последствия свързани със здравето са свързани с храната.И че днес ако нямаме болежки,утре 100% ще имаме ако се тъпчем със всичко.
Не- големия процент е гени, жлези с вътрешна секреци, хормони, и понастоящем стрес може би. Храната не е основното, факт е че при едно и също хранене различните хора са с различно здравословно състояние.
.
Да ,за такова проучване прочетох в последната/мисля/книга на Малкълм Гладуел,където прочували едно италианско градче т.е. с италианско население в Америка където почти не страдали от сърд.съд заб.,инфаркт и т.н. в сравнение с населението от съседните градчета.Установили че всички се дължи на здравите семейни отношения,по-спокоен и щастлив живот-т.е. по-малко стрес. не толкова на храненето.
За съжаление стреса е бича на съвременното общество.И все пак това твърдение не би ме накарало да ям боклуци.

# 385
Лимон на гладно?...  Crossing Arms Пък макар и разреден, не е много приятелско отношение към стомашната лигавица... (ех, де е сега Имелда?! Confused)
А сега де Simple Smile

"Въпреки, че лимона е много кисел плод (ph 2.3), той има противоположно действие – намалява киселинността, когато попадне в тялото."

"Лимоновият сок прави храната по-лесно смилаема, защото неговите киселини премахват мазнините от стомаха. При разпадането в организма на сока и пулпата на лимона се произвежда калиев карбонат, който намалява стомашните киселини."

От тук

Кой може ли да обясни достъпно защо водата е хубаво да се пие 15-30 мин. преди ядене и 3 часа след него (пак във връзка с алкално-киселнинния баланс)?

# 386
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
мисля, че вода не е хубаво да се пие преди ядене, защото се разрежда стомашния сок и храната не се усвоява после добре.
предполагам, че по същата причина се пие и след 3 часа, когато стомахът вече е празен,

добре се усвояват от организма течности, приети чрез храната: супи, зеленчуци, воднисти плодове.

пълнозърнестите продукти се водят по-полезни от продукти, приготвени от рафинирано брашно. добре е да се знае, че пълнозърнестите продукти не трябва да се консумират заедно с рафинирана захар, защото се получава угниване. отделят се газове и чревната флора страда. също така не трябва да се комбинират с кисели плодове.
т.е. разни биксвити, кроасани и прочие от пълнозърнесто брашно, не са по-полезни от тези от рафинирано.
по-добре се усвояват и продукти, приготвени от фино смляно пълнозърнесто брашно. Simple Smile

# 387
  • София
   Божее, ако изчезна някой ден, да знаете,че съм умряла!Аз пия безкофеиново кафе от години, ям пържено и панирано в олио, яйцата пържа в масло, свинско ям, на скара, пия всеки ден по половин литър прясно мляко или кафето си със суха сметана. Ползвам бульончета Маги.Риба и ядки не ям, освен орехи и слънчогледови семки! Пия Кока-кола лайт вместо вода. Кафето и чая ги пия с подсладители. Пуша. Единственото вредно нещо, което не правя е да пия алкохол  newsm78, дори и бира.Дали да не започна да пия поне червено вино  newsm78?

# 388
добре е да се знае, че пълнозърнестите продукти не трябва да се консумират заедно с рафинирана захар, защото се получава угниване.

А конкретно какво е това угниване? Пълнозърнестите не угниват ли?

# 389
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

А конкретно какво е това угниване? Пълнозърнестите не угниват ли?

веществата, които се намират в обвивката на зърното угниват по-бързо при наличието на захари и причиняват отделяне на газове.
храната, която попада в стомаха по принцип не трябва да угнива, а трябва да бъде преработена..

Общи условия

Активация на акаунт