За храните- митове и легенди

• 48 970
  • 790
  •   1
Отговори
# 615
По повод на месото- месото у нас е дори повече БИО от нужното. Сигурно са единици стопанствата, които имат пари за антибиотици, да не говорим за хормони и други подобни. Телешкото, например, почти винаги се събира от дребни стопани, защото индустриално отглеждане на такива животни у нас няма.
Не съм много съгласна, че не се дават лекарствени продукти и подобни в България. Най-вече при пилетата. Напротив, те се използват за да ти излиза по-евтино и не са чак толкова скъпи. Стопани, които не ползват такива добавки имат повече загуби и по принцип продукта им ще е по-скъп. В България, от години наред се използват такива неща /още от времето на комунизма/.

# 616
Не зная дали сте наясно, че точно в т.нар. лични стопанства животните се хранят с какво ли не, дават им се често лекарства без лекарско предписание  Grinning .... та накратко- хич не можем да сме сигурни в качеството на дадено месо. Нито пък в качеството на плодове и зеленчуци домашно производство.

Ааа, не знам.
Аз говоря за това, което сами си произвеждаме и си вземаме от познати, които виждам какво правят.
Храната знаем каква е, лекарства не даваме, торове не ползваме, комшии /ползващи препарати/ нямаме - то и комшии точно до градината нямаме.
За себе си съм сигурна какво правя - още не страдам от шизофрения. За другите неща не се вживявам - подобно на Бояна смятам, че разнообразието е в основата.
Пък и достатъчно сме мутирали вече. Wink

# 617
  • София
По повод на месото- месото у нас е дори повече БИО от нужното. Сигурно са единици стопанствата, които имат пари за антибиотици, да не говорим за хормони и други подобни. Телешкото, например, почти винаги се събира от дребни стопани, защото индустриално отглеждане на такива животни у нас няма.
Не съм много съгласна, че не се дават лекарствени продукти и подобни в България. Най-вече при пилетата. Напротив, те се използват за да ти излиза по-евтино и не са чак толкова скъпи. Стопани, които не ползват такива добавки имат повече загуби и по принцип продукта им ще е по-скъп. В България, от години наред се използват такива неща /още от времето на комунизма/.

Тогава не знам откъде ги купуват, но явно не е от България. Нашите фармацевтични компании откога искат да разработят този сегмент, но все им отговарят, че няма пари за такива неща. При пилетата е възможно да имат по- голям успех, защото има повече индустриално отглеждане, но при другите животни смея да твърдя, че дори, когато е нужно не се дава нищо. Е, това прави месото био, но не и безопасно, но това друга тема. Всъщност в био стопанствата също лекуват животните, но с друг тип медикаменти.

azaf Аз говорех принципно, а не лично за теб. Ако бично ти си отглеждаш нещо с цел да е чисто можеш да го направиш такова. Мисля, че Вълчо и други от форума са спецове по био зеленчукови градини в домашни условия. Даже видях такива на балкони. Grinning

# 618
А понякога е нужно да се дават лекарства. Т.нар. смески съдържат кой знае какво. Хората залагат и на хранене с помия за свинете, а за кокошките каквото си изкълват навън + жито и/или просо.
Някой спомена, че свинете ядат собствените си изпражнения- същото се случва и с кокошките, които кълват и мърша, човешки екстременти...

# 619

Тогава не знам откъде ги купуват, но явно не е от България. Нашите фармацевтични компании откога искат да разработят този сегмент, но все им отговарят, че няма пари за такива неща. При пилетата е възможно да имат по- голям успех, защото има повече индустриално отглеждане, но при другите животни смея да твърдя, че дори, когато е нужно не се дава нищо. Е, това прави месото био, но не и безопасно, но това друга тема. Всъщност в био стопанствата също лекуват животните, но с друг тип медикаменти.

azaf Аз говорех принципно, а не лично за теб. Ако бично ти си отглеждаш нещо с цел да е чисто можеш да го направиш такова. Мисля, че Вълчо и други от форума са спецове по био зеленчукови градини в домашни условия. Даже видях такива на балкони. Grinning

Купуват се от ветеринарни аптеки, ако става въпрос за домашно отглеждане. Иначе за по-големи кланици, предполагам си работят с определени фирми/ветеринари. Потърси в гугъл производство на ветеринарни препарати/продукти и ще видиш, че има производство в България. Внос също се прави. Както казах, с тези неща излиза по-евтино, а не по-скъпо.

# 620
  • София
eagle Разбирам те и съм съгласна, но аз ти говоря за данни от фармацевтичните компании, които ги произвеждат и внасят. Дела на продажби на тези препарати е доста нисък в сравнение с тези в останалите страни от ЕС, например. Вероятно от ветеринарните аптеки се купуват някакви неща от първа необходимост, но масово няма пари за такова третиране, кокво е прието при индустриалното отглеждане на животни.

# 621
Ама моля ви се, как да няма лекарства за животните. Има, разбира се, има и ветеринарни лекари, и пълни аптеки и всичко, от край време.
За смеските също, продават се готови обогатени с туй онуй. Дали е колкото индистриалните не знам, но е факт.
Изобщо между нещо, сертифицирано и продавано като Био, и такова от домашно производство избирам първото 100%.
За растенията е същото, никой не може повече от няколко години да изкара със семена от собствената си продукция- израждат се. Овошките имат нужда от калеми/ашладисване, лозята се подновяват на определен брой години и т.н.
Пръскачки съм виждала от средата на миналия век сигурно, а синият камък и копро-нещо си ги помня от дядо ми ( преди 20 години да кажем).

С голям интерес научих преди няколко години, че като най ефикасно средство против хлебарките се спряга препарат срещу колорадски бръмбар от агроаптеки за 2-3 лева, а всички знаете че хлебарките са едни от най издръжливите твари.

# 622
тоест, това е рецепта за квас, така ли?
после трябва да обясниш и как ще месиш,аз мн. искам да опитам също
Да, това с брашното+водата и чакане е за закваската, която трябва да замести маята.
http://www.blizodobebeto.com/2008/05/29/surdeig/
Eто от тук гледам.
Струва ми се, че самото месене няма да е по различно отколкото обичайното тесто с мая, но да видим.
Аз отдавна имам мерак да опитам такъв хляб, както и тези, които ядат евреите по време на техните пости или както там е термина Blush за чистата храна кошер.
Подпитах баща ми, който има някакъв селски бекграунд, но в общи линии нищо не успя да ми каже освен че баба му пазела закваската. Ще се пробвам със свекър ми, той е по възрастен, може и да помни повече ( макар че той пък е софиянец в най чист вид и едва ли има идея ).

Момичета, а добре ако се правят тестени със сода, ОК ли е? newsm78 Нали пак тестото бухва от нея? Thinking

# 623
Не е мит, защото никой не трови себе си.

Няма човек, който да трови сам храната на децата си.

Използвам репликите в поста ти....

А какво правят родители,пълнещи количките със кренвирши,чипсове,вафли,"натурални " сокове, газирани напитки,сухи супи и бульони...."Маги"-та и прочие добавки?
Не тровят ли сами децата си?
Или семейства,вечерящи основно храна отвън-пици,дюнери?

Толкова хора ядат боклуци....
И последна грижа им е как е гледано животното и с какво е хранено...    Laughing
Тях не ги вълнува дали "Кренвиршите са с месо...", какво остава за нещо повече!

# 624
Една интересна статия от днес.
Обикновено, всяка година ревизират и сменят местата в т.нар. "мръсна дузина"

Apples top most pesticide-contaminated list

Цитат
Washing with a "produce wash" is unlikely to help remove pesticides because they're taken up by the entire plant and reside on more than just the skin, the report says.

И цялото изследване, ако на някой му е интересно. Има въпроси и отговори, методология, факти, картинки  Simple Smile
http://www.ewg.org/foodnews/

Последна редакция: пн, 13 юни 2011, 21:27 от Кейси

# 625
Хората консумират мазнини от праисторически епохи. През 1950г. Ансъл Кийс (Ancel Keys) прави проучване за това как се отразяват диетите, бедни на мазнини. Селективно той подбира хора от 6 различни държави и стига до извода, че наситените мазнини са вредни, а не наситените - полезни. От там този "балон" се раздува от производителите на храни, правителствата и медиите. Създава се цяла индустрия за "избягване на наситени мазнини", макар много научни изследвания да доказват точно обратното..

Ето ги митовете :
    • Наситените мазнини водят до сърдечни проблеми
    • Наситените мазнини не влияят добре на здравето
    • Здравословна диета е тази,  която се състои от не наситени и полиненаситени мазнини. Затова трябва да консумираме Омега 3 и Омега 6 мастни киселини колкото се може повече
      • Наситените мазнини са причина за наднормено тегло
      [/color]

Истината:

Наситените мазнини са по-здравословни и тялото ни се нуждае от тях;
      Наситените мастни киселини поддържат целостта на клетките ни и са неизменна част от клетъчната мембрана;
      Балансираното ниво на наситени мазнини в организма предпазва от сърдечен удар, тъй като те образуват така наречените "органни легла" - предпазващи и подхранващи сърдечния мускул.
      Наситените мазнини подпомагат абсорбирането на витамини A, D,, K и Е
      Цялата статия с детайлни обяснения можете да прочетете тук: http://www.anotherway.org/2011/06/why-saturated-fats-arent-that- … arent-that-vital/

# 626
    Много повърхностно. Аз не знам просто от къде да подхвана коментара. Първо всичко зависи от количеството. Не знам някой сериозен източник, който да твърди, че наситените мазнини водят до сърдечни проблеми. Истината е, че наситени мазнини, консумирани над определени количества повишават риска от развитието на болести на сърдечно съдовата система, и не само. Все едно някой да каже, че алкохолът води до цироза на черния дроб. Той все едно нищо не казва. Аз никога никъде не съм чела, че здравословна диета е тази, която се състои от ненаситени и полиненаситени киселини. Все едно аз ако пия една чаша зехтин на ден и не приемам нищо друго, ще спазвам здравословна диета? Винаги се определя количество на килограм и се отчита храненето като цяло - като състав, режим, начин на приготвяне на храната и съхранение и начин на консумиране, ако щеш, та дори и начин на живот и физическа активност. А когато се говори за здравословно хранене, се казва именно здравословно или рационално  хранене, от много години не се използва здравословна  диета. От кое са по-здравословни наситените мазнини не става ясно? Тялото се нуждае от тях, да, но като цяло хората ги приемат в по-голямо количество от препоръчителните норми и дори при съзнателно ограничаване на приема на наситени мазнини, пак си ги приемаме в достатъчно количество. Източниците на статията са крайно несериозни. То и аз мога позовавайки се на най-различни източници за няколко часа да напиша статия, че мишките са по-интелигенти от хората и всъщност те управляват света.

# 627
    Много повърхностно. Аз не знам просто от къде да подхвана коментара. Първо всичко зависи от количеството. Не знам някой сериозен източник, който да твърди, че наситените мазнини водят до сърдечни проблеми. Истината е, че наситени мазнини, консумирани над определени количества повишават риска от развитието на болести на сърдечно съдовата система, и не само. Все едно някой да каже, че алкохолът води до цироза на черния дроб. Той все едно нищо не казва. Аз никога никъде не съм чела, че здравословна диета е тази, която се състои от ненаситени и полиненаситени киселини. Все едно аз ако пия една чаша зехтин на ден и не приемам нищо друго, ще спазвам здравословна диета? Винаги се определя количество на килограм и се отчита храненето като цяло - като състав, режим, начин на приготвяне на храната и съхранение и начин на консумиране, ако щеш, та дори и начин на живот и физическа активност. А когато се говори за здравословно хранене, се казва именно здравословно или рационално  хранене, от много години не се използва здравословна  диета. От кое са по-здравословни наситените мазнини не става ясно? Тялото се нуждае от тях, да, но като цяло хората ги приемат в по-голямо количество от препоръчителните норми и дори при съзнателно ограничаване на приема на наситени мазнини, пак си ги приемаме в достатъчно количество. Източниците на статията са крайно несериозни. То и аз мога позовавайки се на най-различни източници за няколко часа да напиша статия, че мишките са по-интелигенти от хората и всъщност те управляват света.

Ок, напиши тогава, щом си специалистка.Няма лошо.  Simple Smile

# 628
    Тази тема е толкова комплексна, че дори сериозната наука не смее да излезе с крайно становище по отношение на мазнините и тяхното влияние.

# 629
    Не разбирам това за специалистката. Има една приказка, че в България всеки е специалист, когато се отнася за футбол, политика и медицина. Има една тема за дезинформацията. И една тема за потребителките в бг-мама, където се коментира как хората с негативизъм питат:"Ти това от бг-мама ли го научи?". Разбира се, всеки може да си пише каквото си иска, но когато темата има касателство с медицината, човек трябва да е по-отговорен. Представи си, че човек с висок холестерол, наднормено тегло и високо кръвно, с прекарани два инфаркта и инсулт прочете публикацията и й повярва какво може да стане. Ще си каже тия лекари ме мъчат тук това да не ям, онова да не ям и като нищо може да реши да спазва здравословна диета от закуска с препечена филийка хляб, намазана със свинска мас, обяд от пържени кюфтета и пържени картофи и за вечеря - шницел с гарнитура руска салата.

Общи условия

Активация на акаунт