Сива или никаква?

• 10 241
  • 196
  •   1
Отговори
# 30
  • София

Българският работодател осигурява на минимум, не плаща  заплати редовно, крие ДДС-та, работа на празници без респективното заплащане...и все от бедност ли? newsm78

Ами ето това е много уместен въпрос.

Феномен, на който се наслаждавам често: 3 години фирмата си е правила врътки, за да спести 10 % данък печалба. Щастливият собственик потрива ръце от радост как добре го е измислил и е прецакал тъпата държава. На четвъртата година въпросният чува, че ЕС дава едни пари на едни фирми, и се понася към мен, изгарящ от нетърпение и той да получи. Казвам му аз, че няма как да стане, щото 3 години се е водил на загуба и значи е неконкурентоспособен. Нашият, вместо да зацепи какъв автогол си е вкарал, почва да ми реве (на мен), че това било дискриминация. Да го ожалиш!

Много родни предприемачи правят бизнес като едновремешни бакали: пестене му е майката - вода в газта, пясък в ориза и чираче-сираче да работи за единия къшей хляб. Хора, с дребни икономии не се прави печалба. 

# 31
От малкото съм, дето са в "снежнобялата" икономика.

Жозефина, как плащаш  на дом. помощница и на гледачката на детето?

# 32
Детегледачка вече не ползвам отдавна. Беше пенсионер.  Помощницата също  е пенсионер, така че си и плащам на ръка.

Аз говорех за себе си.

Всъщност, каква ти е целта на въпроса?

# 33
Тя целта си я постигна.

# 34
Ай да не се правим на по католици от папата.

Как точно АЗ допринасям за "сивата икономика", да ми обясниш, аджеба?

Ако Асан отиде да нарежа дърва за зимата на баба Ганка от село Х. и тя му плати на ръка 20-30-40 лева, какво, да му прави граждански договор ли, кво ли?

# 35
...Хора, с дребни икономии не се прави печалба. 
Не защитавам нито една от тезите, защото съм некомпетентна, но искам да попитам Флип: ти, в живота си формирала ли си печалба и какво си направила, за да я формираш.

# 36
  • София
Аз не съм бизнесмен, Мишона, не ми вади думите от контекста. Все пак това изречение е част от абзац, който се отнася до предприемачите, не до редовите заплатополучатели, към които се числи скромната ми личност.

Търговска фирма е едно, домакинство - друго, това поне си достатъчно компетентна да знаеш. 

# 37
Нищо от никъде не вадя. Само попитах. Simple Smile

# 38
    Не прочетох цялата статия, и нямам категоричен отговор на въпроса.
     По темата за развитието на икономиката, ще споделя само едно свое мнение. У нас чисто практически е невъзможно да развиваш дребен бизнес напълно законно. Толкова е бюрократизирана всичко, има стотици изисквания в стотици наредби, и няма никаква систематизация. Ако всеки иска да е изряден на 100%, му трябват минимум един счетоводител и един юрист, и пак не е гаранция, че ще открият цялото необходимо законодателство, на чиито изисквания съответния обект трябва да отговаря. Много често хората занимаващи се с дребен бизнес научават, че са нарушили някоя поредна наредба, едва след като ги санкционират.
     Работодателите са поставени в ненормални условия да развиват бизнес, предвид необходимостта да обикалят десетки институции, да съгласуват документи и чакат разрешения. За крупните работодатели няма проблем, но за дребните?
     Вярвате ли, че има наредба, която задължава хората, предоставящи определен вид услуга, да поставят конкретен надпис в ценоразписа, некасаещ цените и конкретните услуги, материали и т.н. Глобата за неизпълнение на това задължение е от 300 до 3000 лева.
     Като изхождам от тази позиция, смятам че сивата икономика е единственият начин да оцелеят. Но съм против принципно. Защото като отивам да работя някъде, очаквам правата да са ми защитени, точно както работодателят очаква аз да си изпълнявам задълженията.

Това мнение изчерпва всичко по темата. Много точно.  Peace

Ситуацията през последните двадесет години у нас е такава, че държавата е тази, която покровителства сивата икономика. И не говоря за бакалина или дребния занаятчия, дето се е заврял в един гараж да си изкарва прехраната.
    И да искаш, няма как да излезеш на светло.

В една кокошкарска държава, в която големите риби си плуват необезпокоявано, обезпечени със стабилни лобита във властта, всички са тръгнали да хвърлят мрежите и да ловят цаца...но и цаца вече няма.

То така се случи, че всички за риби говорим, сега прочетох коментарите под линка, дето е пуснала Флип :

"По-добре цаца в тигана, отколкото паламуд в морето! Дядо ми така казва, и Трайчо е на същото мнение. Умен пич."
     Laughing

Последна редакция: чт, 12 май 2011, 09:47 от С О Н Я

# 39
Ми за мене човекът съвсем читаво е коментирал една действителност.
Аз лично приветствам подобни изказвания.
Бих се подразнила от високопарно-лъжливи слова например какви невероятни и успешни опити правим да оставим сивата икономика в миналото.
Тоест по-добре един министър да говори за реални неща вместо да бълва захаросани и благонравни клишета само защото е министър.

Да, чудно изказване! Показва невероятно безсилие! Не би трябвало в никой случай това да звучи от министър. То още веднъж доказва, че сме мафиотска държава! Колко са случаите на неплащане на заплати??? Някои забогатяха от това! В цивилизованите страни този проблем отдавна е решен! Всяка фирма има неприкосновен капитал, депозиран в банката. Той  може да послужи за изплащане на заплати при фалит.
А тук не само, че държавата нищо не прави за поощряване на дребния и среден бизнес, а винаги се е стремила да го смачка с всякакви данъци, разпоредби и глоби! И естествено шашмите са някакво решение. И пак фалитите са много. При нас  МАФИЯТА  е обсебила държавата! Държавата само изпълнява желанията на МАФИЯТА! Така животът на обикновения поданик става все по-неприятен и по-кратък. И той е безсилен пред всичките видове безобразия, които просто извират. И хората дори не могат да насмогнат да се организират да протестират. Против кое по-напред да протестират? В НС и в кметствата-една камара хрантутници на МАФИЯТА-чии интереси ще защитават те???

# 40
Изключително правилно изказване за министър на една малка държава, която по никакъв начин не подкрепя малкия бизнес. Ако не вземат мерки ще се върнем всички в ситуацията отпреди няколко години и ще е жалко за постигнатите резултати.

# 41
Трайчо Трайков е един от малкото, които мислят преди да кажат нещо. Peace

# 42
Личи си кой от коя страна на барикадата е.
...

# 43
Болезнено отктровен  Simple Smile, както винаги.  Трайчо е Пич!

# 44
Личи си кой от коя страна на барикадата е.
...

Всички са от едната страна в случая. В същото интервю министъра каза, че ако за фирмите е по-изгодно да изялзат от сивата икономика ще го направят. И не ми върви в условия на криза когато работодателите едва успяват да задържат персонала, да треснеш 500лв на година за 100кв кафене защото вътре се слуша радио. Преди това спираш АМ от аптеките и ги пренасочваш към хипермаркетите и т.н. Как да се задържи малкия бизнес в бялата икономика, за да бъдат и служителите му в нея?!

Общи условия

Активация на акаунт