Сива или никаква?

• 10 244
  • 196
  •   1
Отговори
# 15
     Не прочетох цялата статия, и нямам категоричен отговор на въпроса.
     По темата за развитието на икономиката, ще споделя само едно свое мнение. У нас чисто практически е невъзможно да развиваш дребен бизнес напълно законно. Толкова е бюрократизирана всичко, има стотици изисквания в стотици наредби, и няма никаква систематизация. Ако всеки иска да е изряден на 100%, му трябват минимум един счетоводител и един юрист, и пак не е гаранция, че ще открият цялото необходимо законодателство, на чиито изисквания съответния обект трябва да отговаря. Много често хората занимаващи се с дребен бизнес научават, че са нарушили някоя поредна наредба, едва след като ги санкционират.
     Работодателите са поставени в ненормални условия да развиват бизнес, предвид необходимостта да обикалят десетки институции, да съгласуват документи и чакат разрешения. За крупните работодатели няма проблем, но за дребните?
     Вярвате ли, че има наредба, която задължава хората, предоставящи определен вид услуга, да поставят конкретен надпис в ценоразписа, некасаещ цените и конкретните услуги, материали и т.н. Глобата за неизпълнение на това задължение е от 300 до 3000 лева.
     Като изхождам от тази позиция, смятам че сивата икономика е единственият начин да оцелеят. Но съм против принципно. Защото като отивам да работя някъде, очаквам правата да са ми защитени, точно както работодателят очаква аз да си изпълнявам задълженията.

# 16
  • София
Ми за мене човекът съвсем читаво е коментирал една действителност.
Аз лично приветствам подобни изказвания.
Бих се подразнила от високопарно-лъжливи слова например какви невероятни и успешни опити правим да оставим сивата икономика в миналото.
Тоест по-добре един министър да говори за реални неща вместо да бълва захаросани и благонравни клишета само защото е министър.

# 17
Хърмаяни, има счетоводни кантори, които предлагат пълно счетоводно и юрид. обслужване. Само че и на тях не им е лесно, имам страничен поглед от къса дистанция. Всеки иска да му крият оборота и да му водят ДДС-то. Дотам. Единици са тези, които искат анализ, дори много действат точно наопаки на професионалните съвети.
Иначе за бюрокрацията съм съгласна, но не това е основната пречка.

# 18
  • София
Разбира се , че по-добре сива отколкото никаква. Не мисля, че министърът е казал нещо невярно.

# 19
  • София
Всеки иска да му крият оборота и да му водят ДДС-то...

Или да му чистят ДДС-то за внасяне с фалшиви обратни сделки с фирми-фантоми Wink Масово "бизнесменът" гледа на ДДС като на своя собственост, която държавата иска насилствено да му отнеме, а не като данък, който принадлежи на държавата по дефолт.

Май повече към манталитет отива проблемът, отколкото към държавна политика.

Но и Хърмаяни е права, в нормативната уредба цари посвеместен хаос. Обикновено закони, наредни и прочие законодателство се пише на парче, без грам цялостна визия.

# 20
  • София
Ето една съседна темичка баш за сивата икономика?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=565868.0

Кой е виновен - държавата ли изглупя с тоя праг за избор на екип, или лекарите са алчни?

# 21
     Рокси, разбира се. Това е само една от по-незначителните пречки в общ план, и тя касае основно дребния и донякъде средния бизнес. Въобще не бих се ангажирала с мнение като цяло. Не разбирам добре икономическите процеси.

# 22

Май повече към манталитет отива проблемът, отколкото към държавна политика.

Това е то Peace
Не ми се щеше да споделям това мое прозрение, защото подозирам, че ще предизвика недоволство у някой.

# 23
Процентът на несивата икономика в България е жалък. Изказването е коректно.

# 24
Прав е.

# 25
  • България-Швейцария
И още нещо - за хората, работещи в сивия сектор по свое желание. На какво се дължи това, не е ли по-логично (ако имаш избор) да помислиш за бъдещето си и да гледаш да се осигуряваш на по-високи прагове? Казват - недоверие в осигурителната система. На какво се дължи това недоверие - на самата система, на неспособността ни да мислим дългосрочно или може би е остатък от разочарованието на всички осигурително-пострадали от смяната на соцрежима?
Отговарям лично себе си, такива като мен обаче са доста (поне в областта, в която работя).
Не мога да кажа също и че съм в сивия сектор, той реално си е съвсем светъл, просто заплатите (твърдата сума, която ти е гарантирана на месец) в него са ниски.
Естествено, никой не разчита само на нея и работи допълнително по проекти (за които обаче няма грам гаранция дали ще ги има или не). Ако липсват, дефакто получаваш само това, което ти се плаща на фиш. Като ги има пари се изкарват, но със страшен гърч - няма събота, няма неделя, няма празници, няма значение ден ли е или нощ.
При това състояние на нещата, какъв точно ми е стимулът да получа сумата, която съм изкарала допълнително, реално рискувайки си здравето, вместо като хонорар като добавка към заплатата и освен ДОД да платя и осигуровки върху нея, при положение, че има съвсем законен начин да си спестя поне тях? От позицията на изкарала последните 2 месеца с по 3-4 часа сън на денонощие, а също и забавени от м. ноември хонорари, стимулът ми е точно никакъв. И то точно, защото мисля за бъдещето си, в което евентуалната пенсия, която ще получа няма да е и 200 лв. (имам дупка в стажа над 10 години, която по никакъв начин вече не мога да запълня). Разполагам обаче и с активи, които могат да ми осигурят относително спокойни старини (ако изобщо ги доживея), т.е. далеч по-добре е да влагам допълнително спечеленото там.
В такава ситуация са немалко хора на моята и около нея възраст.

# 26
Най - после един политик да каже нещо вярно. Simple Smile

# 27

Защо посивява икономиката и на вас лично кое ви е по-изгодно - да работите в сивия сектор или "на чисто"?

Интересно задаваш въпроса.  По-скоро трябва да бъде или "хич".  
В тази връзка как стои въпросът с домашните помощници?

Последна редакция: ср, 11 май 2011, 20:11 от Трещерица

# 28
  • София

Защо посивява икономиката и на вас лично кое ви е по-изгодно - да работите в сивия сектор или "на чисто"?

Интересно задаваш въпроса.  По-скоро трябва да бъде или "хич".  
В тази връзка как стои въпросът с домашните помощници?

Е, както казвал един виетнамец - ученик на майка в ИЧС, "мой баща работи цар". И на мен ми е изгодна тази работа, пък не ми дреме сива ли ще е, или виолетова. Ама няма.

Сериозно на въпроса за помощниците - зависи кого ще попиташ. Тъкмо два случая има в семейството ми Simple Smile

Сестра ми беше бавачка на малко дете един семестър. Майката на детето я беше питала иска ли да й пусне уж граждански договор за някаква услуга (имаше малка семейна фирма жената) и съответно да й се внасят осигуровки (за фирмата също полза: разход, намаляващ данъците). Сестрата каза "абе, хич не ми се занимава с глупости". На тази възраст и аз така разсъждавах.

Майка ми беше гледачка една година, след като остана без работа в началото на кризата. Без договор, без нищо. За нея това е една година по-далеч от пенсията, която така или иначе се превръща в мираж. Тази година от нейна гледна точка е загубена  - едни пари, които да закърпят  ежедневните разходи... и нищо не остава от тях. 

Субективно е. Затова ми е любопитно да чуя повече мнения от първа ръка, благодаря на всички писали. 

# 29
От малкото съм, дето са в "снежнобялата" икономика.
От годините, прекарани в моя сектор, съм стигнала до следния извод - чуждите инвеститори ги гонкат от ИТ до дупка, осигуровките са до дупка, всичко е по КТ, работно време и так далее.

Българският работодател осигурява на минимум, не плаща  заплати редовно, крие ДДС-та, работа на празници без респективното заплащане...и все от бедност ли? newsm78
Но когато няма риба, за съжаление, ракът е такава. Tired

Общи условия

Активация на акаунт