По темата за развитието на икономиката, ще споделя само едно свое мнение. У нас чисто практически е невъзможно да развиваш дребен бизнес напълно законно. Толкова е бюрократизирана всичко, има стотици изисквания в стотици наредби, и няма никаква систематизация. Ако всеки иска да е изряден на 100%, му трябват минимум един счетоводител и един юрист, и пак не е гаранция, че ще открият цялото необходимо законодателство, на чиито изисквания съответния обект трябва да отговаря. Много често хората занимаващи се с дребен бизнес научават, че са нарушили някоя поредна наредба, едва след като ги санкционират.
Работодателите са поставени в ненормални условия да развиват бизнес, предвид необходимостта да обикалят десетки институции, да съгласуват документи и чакат разрешения. За крупните работодатели няма проблем, но за дребните?
Вярвате ли, че има наредба, която задължава хората, предоставящи определен вид услуга, да поставят конкретен надпис в ценоразписа, некасаещ цените и конкретните услуги, материали и т.н. Глобата за неизпълнение на това задължение е от 300 до 3000 лева.
Като изхождам от тази позиция, смятам че сивата икономика е единственият начин да оцелеят. Но съм против принципно. Защото като отивам да работя някъде, очаквам правата да са ми защитени, точно както работодателят очаква аз да си изпълнявам задълженията.