Сива или никаква?

• 10 301
  • 196
  •   1
Отговори
# 75
Едрият бизнес, кой го държи бе госпожо?
Държавата(политиците), чрез поставените си пионки!

Случайно да ПРОЧЕТЕ,че съм ти написала същото?    Mr. Green

# 76
Цитат
Монополистите и сивия сектор убиха малкия и средния бизнес.
Държавата убива малкия бизнес.Защото не й изгоден.
Хайде да мислим. С какво легален бизнес може да е неизгоден на държавата?

# 77
Е, Рокси, прекалено много апели в една тема станаха. Първо да четем,
а после и да мислим  Joy
В.Прекрасная, кога тръгваш? Да те успокоя, че няма да ревем за теб,
споко. Само на изпроводяк ще те замоля да дефинираш "Слънцето",
че да знам накъде да гледам.

# 78
Да, всъщшност апелът може да е един, поне тук- да помълчим  Mr. Green

# 79
Цитат
Монополистите и сивия сектор убиха малкия и средния бизнес.
Държавата убива малкия бизнес.Защото не й изгоден.
Хайде да мислим. С какво легален бизнес може да е неизгоден на държавата?
Ще ти отговоря с пример за нещо ,от което поне малко разбирам...

Аз правя торти.И имам желанието да продължа да ги правя,и като бизнес.Искам всичко да е реално, законно и т.н.
НО:за да започна да го правя,трябва да си направя цех/сладкарница.Да не изброявам какви са изискванията за това като квадратура на помещение,ХЕИ,пожарна безопасност,разрешения и прочие .
Т.е. това изисква едно капиталовложение от около 20 000  лв към момента.
Като възръщаемостта му е силно под въпрос ,като време най-вече.

За сравнение:
В САЩ ако искаш да се занимаваш с подобен дребен бизнес,трябва да имаш у дома си отделна кухня,обособена за направата само на тортите.Идват,оглеждат я дали отговаря на условията,одобряват я и ти дават разрешението .Това е,напълно законно си работиш и си плащаш данъците.

У нас:
Защо да направят нещо такова и да ти вземат само около 1000-2000 лв,като могат да ти вземат 20 000!
А и като се нароят толкова дребни частници,какво става с големите сладкарници?
Те веднага ще зареват защо те да плащат много ,а ние -малко?

Същата работа е и с аптеките.
Ще оцелеят само едрите риби,дребните ще духат супата...
Същото е и с дребните магазинчета....

# 80
  • гр. Шумен
Хърмаяни, не ВАсилиса, аз ги нарекох хората роби на труда. Но не с презрение, а с болка, защото наистина такова е положението, особено в определени региони. Преди няколко години, когато още дори не идеше думица за криза, шофьорите, които ни карат материал от Родопите, каквото са ми разказвали за отношението на разни гръцки и турски "работодатели" към населението там, косите ви ще настръхнат. НО хората търпят и си кютат, защото мизерията е страшна.

Няма как министър да пледира за "сива" икономика. Това, което приз-
нава е, че е по-добре в момента положението да се запази. За побе-
ляването на икономиката, като за всяка държавна политика, са необ-
ходими пари (за увеличаване на държавната администрация, напри-
мер), които в условията на ЕС и валутен борд по време на криза, ня-
ма откъде да дойдат. Особено поради това, че процесът на побеля-
ване ще е свързан с отпадане на много дребни и средни бизнеси. То-
ва още повече ще намали базата за събиране на данъци и ще пови-
ши количеството застанали на бюджетната ясла.
Не, не е нужно да се увеличава държавната администрация, стига наличната да работи по-ефективно. Ето, днес платих (от името на работодателя) 250лв в РИОКОЗ за замерване на толуол, след 2 месеца предстои замерване на прах, на пушек от комина. Защото ако не го направим и ИТ и РИОСВ налагат тлъсти глоби. В същото време знам фирми, където въпросните институции влизат само до кабинета на шефа и работата е уредена (бившата на мъжа ми например). Значи може за едни гонка до дупка, а други да минават по тънката лайсна.
А подобни изказвания от страна на официалната власт буквално ще узаконят сивата икономика и рушветчийството. Думите на Трайков (като държавен мъж) са точно толкова нелепи, колкото и тезата на здравния министър, че понеже така и така се доплащало под масата в болниците, дай да го узаконим. Следващия път очаквам Цвък Цвък да излезе с предложение, че така и така се краде, да узаконим кражбите, а крадците да плащат данък върху откраднатото.

# 81

Всяка фирма има неприкосновен капитал, депозиран в банката. Той  може да послужи за изплащане на заплати при фалит.

Това изобщо не е вярно.

За Италия например е вярно. Това е за акционерно д-во, а не за ЕТ.

# 82
Краси.мира, позволи ми да се усъмня в изнесената от теб информация. Няма как да предлагаш храна на пазара без да има контрол върху текущата продукция. Ако искаш наистина достоверна информация, намери кантора и си поръчай един бизнес план. Няма да ти струва повече от 100-500 лв, а ще ти даде наистина реална информация и данни.
На държавата й е все тая от кой ще прибира данъци и такси, дали от теб или от мен.

# 83
Краси.мира, позволи ми да се усъмня в изнесената от теб информация. Няма как да предлагаш храна на пазара без да има контрол върху текущата продукция. Ако искаш наистина достоверна информация, намери кантора и си поръчай един бизнес план.
Няма да споря.
Пиша това ,което знам.Не съм писала ,че няма контрол.
А какво трябва да направиш ,за да започнеш един законен бизнес...
Точно бизнес план не ми е правен,но доста се рових ,за да разбера какво ми трябва като помещение,като изисквания от Хеи,пожарна,данъчни и т.н.
Навсякъде си е написано ,и като изисквания , и като такси....

# 84
Sessilly, това, което казваш не е "сива" икономика, а чиста корупция.
Вярно, че са свързани, но не са едно и също. Не става дума дали он-
зи си плаща данъците или не.

# 85

Няма как да няма никаква икономика. Така че наистина за фиска е по-добре сива, отколкото черна. Трайков е прав, но е на ръба на скандала с тази си искреност. Не знам защо му се е наложило да се изцепи с това, за което народният термин е "А ич?!"
При положение, че повечето работят в частния сектор и че на работодателите тези 240 или 260 лева минимална заплата бяха, им се виждат много, по-добре наистина поне върху тях да осигуряват, защото алтернативата е пълна нелегалност. Дори да преследват по-строго работодателите, потърпевши ще са пак наемниците.

# 86
Няма как да няма никаква икономика. Така че наистина за фиска е по-добре сива, отколкото черна.
Как да е по-добре, след като основна характеристика на тази икономика е, че не внася нищо в бюджета? Или почти нищо.

# 87
  • гр. Шумен
Sessilly, това, което казваш не е "сива" икономика, а чиста корупция.
Вярно, че са свързани, но не са едно и също. Не става дума дали он-
зи си плаща данъците или не.

Давам с това пример, защото ми е по-близко. НО с данъците е СЪЩАТА РАБОТА! Няма НАП, няма НОИ.  Проверката стига до кабинета на шефа (и такива примери имам). И все за държавна администрация говорим. Каква ще е абревиатурата е подробност.
Факт е, че всичко се потулва, прикрива, замита под чергата.
А после иди че вярвай как корупцията била намаляла с n! процента. Малки приказки за големи наивници!

# 88

Невнасянето на нищо не е ли характеристика на черната икономика?
Не става ли дума за внасяне все на нещо, но не върху реалния размер на печалбата, нито на осигуровки върху реалния р-р на заплащането?

Няма как да няма никаква икономика. Така че наистина за фиска е по-добре сива, отколкото черна.
Как да е по-добре, след като основна характеристика на тази икономика е, че не внася нищо в бюджета? Или почти нищо.

# 89
  • България-Швейцария
На държавата й е все тая от кой ще прибира данъци и такси, дали от теб или от мен.
Рокси, като никога ще подкрепя краси.мира този път Wink
На държавата може и да й е все едно от кого ще прибира данъци, но на некадърника с политически чадър (примерно), за когото е по-лесно да прилапа разработен бизнес, отколкото да си напъне мозъка да направи свой такъв абсолютно не му е. А по правило, след като има кой да го подпре в начинанието, когато види възможност да те удари, го прави. И тогава просто стоиш и гледаш как всичко изградено от теб се разпада и отива в чужди ръце. Освен ако по щастлива случайност не разполагаш с подобен на неговия 'капацитет' за ответен удар. Съвсем от първа ръка ми е информацията.

Общи условия

Активация на акаунт