Сива или никаква?

• 10 237
  • 196
  •   1
Отговори
# 45
  • Paradise

Всяка фирма има неприкосновен капитал, депозиран в банката. Той  може да послужи за изплащане на заплати при фалит.

Това изобщо не е вярно.

# 46
Трайчо е пич. Да видим докога ще го търпят......
Работила съм на 3 места след като се дипломирах. Само на последното ме осигуряват на реалната заплата. Смятах го за плюс, обаче след като вече 1 година не мога да си взема направление от личния лекар хич не мисля така. Смятах да си направя допълнително здравно осигуряване, обаче като си гледам фиша колко пари ми взимат за здравна вноска всеки месец...... лошо ми става. А като гледам какви са ми другите удръжки - още по-лошо ми става.
Та вече съм за сивата.

# 47
Да,по-добре сива,отколкото никаква.
Макар че,икономика като дума, не знам дали изобщо може да се използва за Бг.
Една нормална икономика се крепи основно на производство.
А в Бг има ли изобщо такова?
Всичко е търговия,алъш-вериш да става....

Ако сивите фирми излязат на светло,ще има още хиляди безработни.Защото много от фирмите нямат нужните пари да плащат разходите си и осигуровките ,които са задължителни за "светлата " икономика.
Та,по-добре да работят на тъмно ,но да дават работа на хора,отколкото и те да затворят и още хора да се озоват на улицата или в бюрата по труда...

# 48
  • гр. Шумен
Ако сивите фирми излязат на светло,ще има още хиляди безработни.Защото много от фирмите нямат нужните пари да плащат разходите си и осигуровките ,които са задължителни за "светлата " икономика.
Та,по-добре да работят на тъмно ,но да дават работа на хора,отколкото и те да затворят и още хора да се озоват на улицата или в бюрата по труда...
А не ти ли иде на ум, че днес ако спестяват от данъци и осигуровки, сиреч лъжат държавата, утре могат да решат да си спестят заплатите на работниците. Особено по време на криза, когато икономиката е в тотална стагнация. И понеже са намерили село без кучета (сиреч държава, която негласно ги подкрепя или поне не им пречи да си правят каквото си искат), работещите там ще видят заплата през крив макарон. Да живеят робите на труда!
Всъщност това вече се случва, особено в малки населени места, където безработицата е убийствена.
Да не говорим, че сивата икономика на практика бастисва "светлата". Наскоро бях пуснала тук един линк, писмо до "Труд" от директор на фуражна фабрика, от който НАП-астите искат някакво ДДС, което е трябвало да бъде внесено от доставчика му с думите "Искаме го от теб, защото от него не можем да го вземем". Ами така е. Когато всичко ти е на светло, е пълен гърч от проверки, предписания, изисквания отвсякъде - НАП, НОИ, РИОСВ, РИОКОЗ, ИТ... А като не могат да ти хванат спатиите, свиркаш си!

# 49
Нито едното, нито другото.
Най-добре високопроизводителна, иновационна, конкурентноспособна.
Ама това е в сферата на утопиите. За България. НИе сме мутренско-мафиотско-аферистка икономика, следователно горните три неща няма да се случат.
А най-голямата самоизмама, е че работещите печелят, ако са в сивия сектор. Но пък държавата зорлем ги тласка там с безумната теза колкото си по-почтен, толкова повече да те дерат, щото номерът минава.
Сигурна съм, че тези които поддържате сивият сектор
се гушите от този тип икономика!
Нормален човек не може да иска и да казва по-добре сива
икономика!
По-добре е за тези от вас които укриват данъци и нечестно си
изпраха(изкарват) парите с лъжливи бизнеси!

# 50
икономика!

Викаш по-добре никва? Да обявяваме/да ни обявят държавата в несъстоятелност и да се приключва.  hahaha

# 51
Да не говорим за всички  измамници, които работят за никаква заплата, без осигуровки, без работно време, защото нямат друг вариант. Не ги е срам.

# 52

икономика!

Тези, които се "гушат" са малцинство, повечето, а именно работниците, просто оцеляват, с компромиса за утрешния ден. Казва "по-добре", защото това е шанса му да оживее днес. От една страна е държавата от друга сивия сектор, хората са между двете. Ако решат да са лоялни към държавата остават гладни днес, ако се откажат от  тази лоялност са гладни утре.

И министърът си е прав, защото той няма да бъде вечно министър и дори нищо да не направи отговорността ще е колективна. Никой няма да го посочи с пръст, че е бил некадърен да се справи с държавен проблем.

# 53
икономика!

Викаш по-добре никва? Да обявяваме/да ни обявят държавата в несъстоятелност и да се приключва.  hahaha
Ами честно казано да, по-добре да вземат да ни приключат
един път завинаги. Joy
Поне да се свърши с тъпоумните коментари на разни политици!
Земетресение дали няма да ни тресне и тук,
може пък да се оправи икономиката, като се сринем из основи!
Да се промият малките мозъчета, бликащи псевдо остроумие. Sick

# 54
  • гр. Шумен
Ама това е в сферата на утопиите. За България. НИе сме мутренско-мафиотско-аферистка икономика, следователно горните три неща няма да се случат.
А най-голямата самоизмама, е че работещите печелят, ако са в сивия сектор. Но пък държавата зорлем ги тласка там с безумната теза колкото си по-почтен, толкова повече да те дерат, щото номерът минава.
икономика!
Май съвсем не си схванала тезата ми. ХАйде прочети пак бавничко и полекичка, това, което съм написала. После прочети и това, което съм писала над цитирания твой пост и после ела пак да ми кажеш, че съм "за" сивия сектор. И че съм се нагушила (бах мааму, вчера имах къмто 10 млн, днес не мога да ги преброя бре!)

# 55

Всяка фирма има неприкосновен капитал, депозиран в банката. Той  може да послужи за изплащане на заплати при фалит.

Това изобщо не е вярно.
Toва, доколкото помня, е една от концепциите ( германска),която е била обсъждана при изработването на първия Търговски закон на България. Приета е обаче друга, която е в сила и до днес. Съвсем друг е върпосът, че и това не е някакво чудо на чудесата, тъй като няма някаква висша сила, която да те следи дали задлъжняваш повече от блокирания си капитал.
Все си знаех, че vl чете стари източници, ама чак толкова стари ли.....

Последна редакция: чт, 12 май 2011, 11:10 от Рокси

# 56
Понеже, Василиса Прекрасная, няма как да се чуеш какви ги говориш,
поне се прочети какви ги пишеш.
____

Няма как министър да пледира за "сива" икономика. Това, което приз-
нава е, че е по-добре в момента положението да се запази. За побе-
ляването на икономиката, като за всяка държавна политика, са необ-
ходими пари (за увеличаване на държавната администрация, напри-
мер), които в условията на ЕС и валутен борд по време на криза, ня-
ма откъде да дойдат. Особено поради това, че процесът на побеля-
ване ще е свързан с отпадане на много дребни и средни бизнеси. То-
ва още повече ще намали базата за събиране на данъци и ще пови-
ши количеството застанали на бюджетната ясла.

# 57
икономика!
Май съвсем не си схванала тезата ми. ХАйде прочети пак бавничко и полекичка, това, което съм написала. После прочети и това, което съм писала над цитирания твой пост и после ела пак да ми кажеш, че съм "за" сивия сектор. И че съм се нагушила (бах мааму, вчера имах къмто 10 млн, днес не мога да ги преброя бре!)
Цитирах поста ти, защото
ми хареса и отговаря на моите разбирания, не съм се изразила след
него просто!
Публикацията ти е точна и ми хареса!

# 58
  • Costa Rica
Дали такава реплика трябва да излиза от устата на министър - не, разбира се!

Дали е прав, обаче - абсолютно!

Българите оцеляват благодарение на сивата икономика и въпреки държавата.

Разбрах какво е да имаш парични проблеми едва когато "излязох на чисто" и държавно. Дотогава преходът минаваше покрай мен без да го усетя Mr. Green

# 59
Понеже, Василиса Прекрасная, няма как да се чуеш какви ги говориш,
поне се прочети какви ги пишеш.
____

Няма как министър да пледира за "сива" икономика. Това, което приз-
нава е, че е по-добре в момента положението да се запази. За побе-
ляването на икономиката, като за всяка държавна политика, са необ-
ходими пари (за увеличаване на държавната администрация, напри-
мер), които в условията на ЕС и валутен борд по време на криза, ня-
ма откъде да дойдат. Особено поради това, че процесът на побеля-
ване ще е свързан с отпадане на много дребни и средни бизнеси. То-
ва още повече ще намали базата за събиране на данъци и ще пови-
ши количеството застанали на бюджетната ясла.
Разбира се ,че така ще ми
отговориш, хайде да не се
залъгваме и да вярваме само на това,
което мислиш ти!
ИЗКАЗВАМ МОЯТА ПОЗИЦИЯ, НЕ МИ КАЗВАЙ
КАК ДА МИСЛЯ И ДА РАЗСЪЖДАВАМ!
Живяла съм в много държави, малко или
много съм се научила да отсявам истината и лъжата!
Средните и дребни бизнеси ги
уби точно сиватата икономика, като се намеси кой
как и къде да работи и не допуска нормални хора
на пазара!
Колко чужди инвеститори избягаха от Бълагрия?
Защо ли?

Общи условия

Активация на акаунт