Slavy, много благодаря за отговора!

тъкмо си мислех да питам пак! нашата кухня нещо няма телефон.. странна работа!
мария,
и на вас!моят племенник е дете с майка българка и баща германец, които живеят във франция откакто той е роден.. в момента е на 9 и говори и 3-те езика - френски, разбира се, най-добре, български почти отлично, а немски най-слабо, но пък достатъчно, че да разбира филмчета например.. казвам това, защото той няма никакви проблеми с говора, така че има и други случаи явно!

по този повод се сещам една много забавна история за друга моя позната - тя беше решила, че синът й така или иначе ще научи български от комуникацията си с всички останали, така че за него ще е нещо като бонус, ако тя му говори само на немски и научи и немски! и така веднъж бях свидетел на следната случка на детската площадка - малкият пипа някакви мръсотии, тя му прави забележки, после той пак и накрая започва и да си слага в устата някакви неща, а тя супер тъжно го пита "варум, бе мама, варум??!"

Най-накрая пропи чай(надявам се скоро и сок и вода), като му спрях едното АМ, което давах през деня.Мен ме притесняваше отказа му да пие други течности, но като го лиших от дневното мляко и организмът му усети недостиг, веднага пропи туй дето преди не щеше и да близне