Лято по френски (sea, sex and sun) - Франция 28

• 41 510
  • 743
  •   1
Отговори
# 690
Кураж, Боби, всичко ще си дойде на мястото, само нерви и крака (за тичане) да има човек...   Peace Peace

# 691
  • Бургас
Здравейте,момичета(и момчета) Simple Smile незнам дали е правилно да питам точно тук и вас,но се надявам да можете да ме ориентирате. Съпругът ми е във Франция,но пътува с камион и иска да ползва интернет на лаптопа във Франция. Има ли някакъв вариант с флашка и предплатени карти с ваучери,както е в Германия. Ако има такъв вариант,можем ли по бензиностанции и големи магазини да намерим от ваучерите.
И още нещо-кои са най-големите разпространени вериги супермаркети там? Знам за Карфур,Лидл има мисля.
Дано не съм сбъркала мястото,но най-точна информация би могъл да даде живущ там. Благодаря ви предварително!

# 692
  • пак на Рив Гош
Привет мадами!
Върнах се от заслужените 2,5 седмици отпуска в родината и от днес съм отнова на тръстиката.
Мистикова, честита ти нова работа, да се развиваш и растеш  Grinning Hug
Дони, на теб честита професионална книжка! Ще можеш ли да я ползваш тук?
Боби, стискам палци нещата ви скоро да се уредят  Peace
Нинфил, за интернета не мога да съм ти от полза, не познавам системата с ваучери. Но по паркингите на някои магистрали може да има безплатна уи-фи връзка. Ето тук като кликнеш на картата, ти се отваря карта с услугите по паркингите на магистралите и може да проверите на кои има уи-фи: http://www.asf.fr/control/index.aspx?pageid=Internet2007.9914
(намерих само за част от магистралната мрежа).
Като вериги хипер/ и супермаркети освен Карфур и Лидл, има още Auchan, Intermarché, SuperU (HyperU), Leclerc...
Аз да ви се похваля, че си изкарахме страхотна почивка, дори и летен вирус не прихванахме. Слънце, море, релакс, кеф  Laughing. Не ни се беше случвало от 10 години. Камбанката изсъхваше между 7 вечерта и 9 сутринта  Laughing Понеже сме авантюристи, пътувахме до и от морето с влак. Другият път ще е със самолет. Не за друго, а защото бързият влак спираше през керемида и 8 часа в жегата ми се видяха малко длъжки.  Laughing.
Във възторг съм от софийското метро. Младост ми се видя почистена, детските площадки - поддържани. Много ново строителство. Пайнерски вид наблюдавах само при някои тийнейджърки. Намерих няколко страхотни местенца за хапване и пийване, ще пусна отзиви в мармотника като сортирам снимките  Laughing
Стегнахте ли вече рантрето?

Последна редакция: чт, 01 сеп 2011, 00:21 от Роца

# 693
Здравейте,

Нека да напиша отговорът на моя въпрос в случай, че някой някой ден се интересува и попадне на темата. Официално: партньорката няма нужда от карт де сежур, за да се сключи ПАКС.
Свързах се с френска адвокатка, която се занимава с имиграционни въпроси и тя ми даде тази информация.

Благодаря още веднъж на всички отзовали се със съвети!

# 694
Ей, Роца, супер за ваканцията!
Аз също харесах доста неща в България тази година: детските площадки, нови , осъвременени и засега чисти и здрави; по-голямата култура на обслужване, не навсякъде, разбира се, но от по-младия и явно обучен персонал в хотелите, заведенията; чистотата , невероятно, но факт, в сравнение с нашия район във Франция; чудесния климат hahaha(майтапя се, но не съвсем-това да имаш 6 седмици слънце си е направо мечта).
Ние май като последни мохикани летим в петък. Предстоят ми още идвания за зъбите- поне две, през малките ваканции най-вероятно.Моят престой бе прекалено дълъг, страхувам се от трудна адаптация, а нямам избор в понеделник трябва да съм ефикасна. Имаме два дни да го мислим рантрето, преди ваканцията купихме уж  нещата от списъка. Пропаднах тотално в опитите да накарам Яна да чете през ваканцията, играта беше 100процента...
Хайде лека нощ и до нови срещи на френска земя няй-вероятно!

# 695
ААА Мария не сте вие мохиканите,ние сме hahaha.Ние летим в сьбота Joy Joy Joy
И аз малко се притеснявам от адаптацията след дьлгата ваканция,макар,че за мен не може да се нарече ваканция,аз не сьм работила нито сьм се изморила цяла година.И на мен ми предстои често хвьрчене тая година до БГ заради мадмоазел учителите забраниха всякькви отсьствия за в бьдеще.Така,че Мария сигурно ще си правим компания по самолетите Joy Joy Joy

# 696
Боби, мерси за коментара за Сорбоната!
Роца, ще следя с интерес блога за набелязаните Бг заведения.
Мария, весели ваканции!
Гогко, имам няколко въпроса (ако имаш време да ме светнеш) към това, което беше обяснила на страница 44 (във връзка с тези 150 професии).
1. Когато си подадеш документите за разрешително за работа дават ли ти ресеписе или ако документите ти са ОК - направо разрешително?
2. След като се издаде разрешително за работа, работникът може ли да работи или трябва да му издадат първо карт де сежур?
3. Колко горе-долу отне в случая на мъжа ти издаването съответно на разрешително за работа(ако не ти го дават при подаване на документите) и на карт де сежур?
Благодаря ти предварително за помощта!  bouquet

# 697
Миналина,след получаване на разрешително за работа,работникьт може да работи.Тогава вече се пише и постоянния трудов договор.Чака се да го повикат на медицински преглед и чак след него се ходи в префектурата и се подават документи.След подаване на документите се издава ресеписе,което замества карт сежур.На мьжа ми цялата процедура отне 8месеца.Чувала сьм за 6,но не и за по-кратьк срок.Успех,не е толкова страшно.

# 698
Роца не мога да си ползвам професионалната книжка вьв Франция,трябва да я сменя с френска книжка за да мога да работя като шофьор.Мьж ми пьрви ще минава през процедурата,той пьк е с всички категории плюс разрешително за строителни машини

# 699
Гогко, благодаря ти много! Това ме успокоява. Само един последен въпрос - до разрешителното за работа колко време му отне на мъжа ти? Става въпрос за тези 8 месеца или това е пълния срок до получаване на карт де сежур?

# 700
Здравей minalina,

Понеже аз съм прясно минал през този процес ти отговарям:

- от подаването на документите до отговора за разрешителното за работа минават между 4 и 6 седмици, като междувременно службите могат да изискват допълнитенли документи в зависимост от случая

- след получаване на разрешителното можеш да започнеш работа (аз съм на такъв етап сега)

- след това минаваш медицински преглед (за карт де сежур)

- принципно срокът за подаване на документи за карт де сежур е 2 месеца след влизането във Франция - при мен вече мина месец и още не съм подал, защото се опитвам да си намеря постоянен адрес за наемане, на който да се регистрирам. Кога ти дават самата карта, вече не знам.

# 701
Double K, Благодаря за информацията!

# 702
Пльос на френска земя Sunglasses

# 703
  • Плевен
Понеже ви се бях наоплаквала сега с тих гласец да се похваля  Папуа , да не чуе дяволчето ). Казвала ви бях , че сме намислили да пътуваме с малката и баба и с автобус - размина ни се Simple Smile)) Еър Франс ще работи за нас и то на много добра цена , без да сменяме летищата в Париж Simple Smile)) Така че живот и здраве ще ви бъдем на гости на 27 септември , очаквайте ни   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 704
И от мен голямо здравейте от френско  bouquet
Използвам намалението,че децата излязоха и отидоха на Макдоналдс да седна и да си почина малко,след лудницата по прибирането вьв Френско.Да ви се оплача-градината ми е в ужасно сьстояние след моето двумесечно отсьствие и сега ме чака голяма борба с плевели и културни растения. hahaha

Миналина разрешителното се вади бьрзо и се почва работа редовно,но после много се чака за визитмедикала и подаване на документи в префектурата.Но тези чакания не са от значение защото след разрешителното за работа се работи законно.

Общи условия

Активация на акаунт