Лято по френски (sea, sex and sun) - Франция 28

• 41 523
  • 743
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте,

Предварително се извинявам, че пиша във форум, който е предназначен за родители, но ми е много трудно да намеря информацията, която търся, а пък от друга страна мисля, че тук има доста хора, които биха могли да ми помогнат.

Значи, от 1 месец вече съм в Париж. Работя тук в голяма фирма, имам всички документи, разрешителни за работа, осигуровки и т.н. Приятелката ми, ще дойде да живее с мен след около месец - два. В началото - може би 6 месеца -1 година, тя няма да работи, а ще учи езика. Интересувам се от нейния статут тук

- ще може ли да вземе carte de sejour - предполагам, че трябва да вземе това разрешително за пребиваване, за да е всичко точно

- трябва да сключим с нея P.A.C.S. - договор за съжителство поради две причини:
   - 1 - това е най-важното - за да мога да я осигурявам здвавно в моя мутюел
   - 2 - и за да плащам по-малък данък общ доход
   *Та от тук идва и въпросът - ще може ли да се сключи PACS, ако тя нама carte de sejour

Предварително ви благодаря за помощта!

# 676
Здравейте  bouquet
Ами Мария честно казано не знам накьде с тая категория hahaha,особенно тази година,когато мадмоазел е абитуриент и кандидат студент.Предстои ми често пьтуване до БГ,може би всяка ваканция на малкия.Пьк може и сама да си идвам,вече си имаме бавачка-комшийка и смятаме някьк да сьчетаваме нещата.Няма как,на щерка ни и предстои изключително тежка година и не смятам да я оставям на самотек колкото и да е сьвестно детето.
А иначе ще си тьрся работа като шофьорка по ентеримите защото ми писна да вися в кьщи и да шия гоблени.С моето ниво на френския скоро като агроном не ще проработя Joy Joy JoyПьк и аз винаги сьм била по пьтищата и сьм свикнала.
Вие в петьк ли пьтувахте newsm78

# 677
Дони, браво душа! Герой, направо майка-героиня!

За пакс-а : може да се сключи след като девойката научи френски - трябва да може писмено и говоримо да се изкаже пред властите защо искате да сключите пакс, при подаването на заявление (писмено и устно), и на церемонията после пак, ако сте "одобрени". Успех! За 6 месеца в Сорбоната ще проговори и пропише, така че действайте!

# 678
Боби, благодаря ти за отговора!
А имаш ли представа, за пакса, освен френският, приятелката ми трябва ли да има carte de sejour?

И споменавайки Сорбоната - имаш предвид, че там се организират някакви добри курсове по френски ли?

# 679
За картата - според мен - не е нужна. Но зависи къде живеете.
В някои кметства не е проблем дори без документи да се сключи пакс, в други изискват всичко.
Но дори в нашето крайно дясно кметство не искаха карта. 

Пък и за да ви издадат карт де сежур трябва да има причина. Защото като българин можеш да пребиваваш без. Така че най-добре попитайте на място какви документи се изискват.

Дони, браво за книжката Simple Smile

# 680
Nie skliuchihme PACS prez 2003, majat mi niamashe carte de sejour, no tova biaha drugi vremena. Ne sa iskali da se govori neshto, niamashe iziskvane za frenski. Deklaraciata i vsichki dokumenti ni ia izraboti advokat.

# 681
Благодаря ви за отговорите.
Паксът ми е приоритет, защото искам да мога да осигурявам здравно приятелката си през моя мутюел.

Иначе, относно езика си мисля, че щом могат да ми взимат данъците без да се интересуват дали знам или не знам френски, би трябвало и да мога да сключвам съюз за съжителство при същи условия Simple Smile надявам се...

# 682
Double_k,
Да, към Сорбоната има супер факултет за чужденци, и учителите, и учебниците са им на супер ниво сериозно обучение. За един семестър аз бях на 6 с езика, ще потърся линк към сайта им.

# 683
Боби
Предполагам, че не е нужно да си студент там, за да посещаваш курсовете по език?
Имаш ли някакъв спомен за цената? Това, което поручвах аз за интензивни курсове в Париж в различни школи е около 250Е на седмица или 800Е на месец, което на мен лично ми изглежда твърде много, но знам ли, в Париж всичко е скъпо?..

# 684
и аз имам сключен ПАКС.
Не съм чела подробно,но за какво на приятелката ти  и трябва carte de sejour,за ПАКСА не е нужно тя да притежава такава карта.

# 685
Здравей hahuhihi
Не зная дали й трябва, затова и питам. Надявам се, че както ти казваш няма да и трябва карата.

Работата е там, че фирмата уреди всички необходими документи за мен, както и carte de sejou, но понеже не сме женени с приятелката ми, те не поеха ангажимент и за нея. И в този случай съм доста объркан какви документи трябва да притежава тя. Звънях и на посолството, но те не можаха да ми дадат конкретна информация.

# 686
не и трябва,аз навремето сключих ПАКС,защото всеки 3м трябваше да се прибирам до Бг,а като сключих ПАКС и автоматично ми дадоха карте де сежур.
Сега времената се промениха,твоята приятелка ще има нужда от тая карта само ако работи,ако не,може да си прибивава и без нея.Тази информация я имам от префектурата.

# 687
Това е сайта за курсовете на Сорбоната. http://www.ccfs-sorbonne.fr/
И аз съм чувала, че съм добри! Simple Smile
Боби, ти лично кой точно курс беше записала :  се чудя се какво да посъветвам един близък, който тепърва ще започва учене на френски - да вземе ли базик курса по около 1400 евро (2 часа на ден) на семестър или за 200 евро в повече да запише "френска цивилизация", където има и конференции и уроци по произношение?

# 688
аз учих френски в Alliance française,
а сключихме брак с мъжа ми в 2004 (БГ не беше в съюза) без той да има карт де сежур

# 689
Ето сайта
http://www.ccfs-sorbonne.fr/sommaire.php3?lang=en
Курса с конференциите на времето беше 1400, сега са го вдигнали, но си заслужава -на ден 2 часа, граматика, 1 фонетика с произношение,яко домашни пишехме,  3 пъти седмично конференции (може на повече да ходи, не проверяваха, само да има желание човек). Учителя по история на изкуството беше върхът, по история на Париж също, географски райони и бла бла- ок, френско кино - 00 гола вОда и кал по гърба...учебниците са си техни - на Сорбоната и са много добре направени за чужденци. Аз и в бг и във Франция имах проблеми с алианса - много разхвърлян неструктуриран материал (като сравних после със Сорбоната) и лежерно, но пък скъпо обучение. Ходих и на частно училище преди да започне семестъра в Сорбоната - там пък още по-скъпо и по-лежерно...копия на разни задачки и така. Та с две ръце гласувам за Сорбоната Wink
Аз съм в потрес и паника, момичета! Списанието със статиите за Ред Касъл излезе, сайта ни не е готов (он-лайн продажби), че банката ни скъса нервите с терминала, стоката ми идва другата седмица, абе мазало стана. Пуснахме само набързо скалъпен другия сайт, на фирмата ми, с представяне на продуктите и снимки, ама е тоооооолкова грозен, че няма докъде... така, оплаках се!

Общи условия

Активация на акаунт