Отговори
# 510
yuls Честита ви месечинка !

tonivil и нашата мома отказа да яде пюрета и аз така я оставих малко в почивка и вчера и днес яде по 1 бурканче на Сънвал 190 гр от зеленчуковите ,а днес даже и банан яде 5 лъжички (като за първи път )
Явно са на периоди а може и да се е потресла от крушата - дет не я хареса не знам .

# 511
  • Пловдив
за глутена да ви питам,аз почнах с овесена каша-вече 13 дни яде от нея,и се чудя с какво да продължа,дали направо с пшеница,но пък за нея се чудя в какъв вид да е-каша,нишесте,сухар,бишкоти???
аз сега към края на 8 месец ще почна сиренцето,масълце й слагам от 2,3 дни в зеленчуковото пюре.
началото на 9 месец мисля да почна с попарката.
Никол определено иска да яде пюрирана храна пред млякото,2 дни следобеда не мога да я прехраня с каша,иска и иска,преди ядеше по 1 лъжица каша ,смесена с плодово пюре,а 2 дена яде по 130-140 мл каша+плодово пюре,И все някой като яде нещо ,тя горката отваря устата и иска,днес й дадох да облизва една чаша от айрян,и си сръбна малка глътка Grinning
И ако знаете пък как се сърди ако ме види случайно да тръгвам да я храня с купичката и за малко се отклоня за нещо да взема или да свърша,надава вой за ядене Laughing

# 512
niko11 , aз много харесвам препоръките на Косе Босе за захранването  Peace От тях ти копвам за глутена :
Непоносимостта към глутена не е сериозен повод за притеснение, ако:
- няма наследствена обремененост (това е факторът с най-голяма тежест)
- възрастта е подходяща = 6 или 8 месеца (най-опасната възраст е преди 4 м.)
- се кърми по време на въвеждане на глутена
- се кърми след въвеждане на глутена
- глутенът се вклюва плавно (от храни с ниско към храни с високо съдържание на глутен)
- глутенът се предлага редовно в началото (за да се проявят евентуални проблеми)

Според съветите на Косе Босе глутена се въвежда в последователност овес>>ръж>>ечемик>>пшеница

Затова е по-добре глутенът да се въведе оттук нататък с каша, пюре, сухари или бисквити като нова храна, а коричките хляб могат да се дават за чесане на венците. Глутенът трябва да се предлага редовно в началото и в нормално количество след първоначалното въвеждане. Това се отнася най-вече за първия месец, след това детето така или иначе консумира по-разнообразни глутенови храни.

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Алергията към глутена често продължава цял живот. Следователно, при такава алергия следва да се избягват гореизброените продукти, както и всички храни, които ги съдържат. Ако детето ви има такъв проблем, консултирайте се с лекар, как да му осигурите подходящ разнообразен хранителен режим, за да не му се отразят ограниченията в диетата.
Симптомите за алергия към глутена обикновено се наблюдават при бебета между 9 и 18 месеца и включват разстройство, загуба на тегло или бавно наддаване, недохранване, анемия, липса на апетит и коремни болки. Вероятно бебето ще е неспокойно и раздразнително.
Ако на бебе под 6-месечна възраст се дава каша, тя трябва да не съдържа глутен, да е например оризова или царевична. Препоръчва се също кърменето да продължи поне 6 месеца. Ако в семейството има история на алергии, астма, екземи или хронични ринити, бебето да е само на кърма до 6-месечна възраст. С цел намаляване вероятността от проявата на алергии, да се избягва отбиването преди навършени 4 месеца.

Бебетата, които са склонни към алергии, обикновено отказват твърдите храни до навършване на 7-8 месеца, а някои - дори до 10-месечна възраст.

Ако захранвате бебето след навършване на 6 месеца, не се притеснявайте за глутена. Вероятността за алергия е минимална, особено ако бебето е било само на кърма до този момент. Глутенът трябва да се избягва като първа храна на бебето. Това е лесно изпълнимо, ако приготвяте вкъщи храната на бебето. Но ако купувате готови каши, имайте предвид, че следните наименования могат да означават, че кашата съдържа пшеница и, следователно, глутен:
• пшеничен зародиш, брашно, нишесте, модифицирано нишесте, хидролизирано нишесте, растителни протеини, растително нишесте
Разбира се, ако знаете със сигурност, че брашното или нишестето не са пшенични, можете да купувате съответната храна.
Ако решите да захраните бебето си, преди да е навършило 6 месеца, избирайте внимателно храната му. Ако, без да искате, предизвикате алергия, преминете отново само на кърма и захранете детето, след като навърши 6 месеца

Относно глутена в овесените ядки

Протеинът/белтъкът в овеса, който се счита за проблемен, е авенин.
За него обаче има нови практически изследвания от почти две десетилетия насам, според които не е проблем при повечето болни от цьолиакия.
Проблем обаче е, че овесът е замърсен от другите житни култури и реално съдържа глутен (т.е. съдържа техните глутенови протеини).
По тази логика овесът е подходящ за въвеждане на глутен.
Препоръчително е захранването на Глутен с овесени ядки, след това се захранва с ръв и ечемик поотделно. Пшеницата е последна.
глутенът се въвежда в последователност овес>>ръж>>ечемик>>пшеница

Ръжени и ечемичени ядки се приготвят както овесените. (Продават се в хранителните магазини)
Добре е се накиснат за 8-10 часа, не е задължително.
Варят се 5-6 мин. (след накисване), 9-10 мин. (без накисване) или до пълно омекване.
След като са готови, остават малко по-твърди в сравнение с овесените ядки. В началото може да се предложат пасирани с мъничко от водата, в която са сварени.
Комбинират се или се предлагат самостоятелно точно както овесените ядки.
Не са леки за храносмилането, добре е да се включат след 10 м., но зависи и от детенцето.
Косе Босе, а според теб кое е по- добре като продължение за въвеждане на глутена след овеса (като се има предвид, че малкия е на 8,5 месеца):
1. ръжени/ечемичени ядки
2. пшеница в каша
3. пшеничено нишесте или
4. бебешки бисквити , сухари

Ечемичени ядки – може след овесените ядки, но малко количество и ако се понасят добре от стомахчето. Ръжените ядки и изобщо ръжените пълнозърнести продукти са доста тежки за храносмилането, с тях може да се изчака още малко, поне до 10 м. Ръж може да се предложи по различни по-щадящи начини, ако се приготвя домашна храна. Иначе е по-добре да се включи с готова каша или ръжен непълнозърнест сухар вместо ръжени ядки.

Каша - след ечемика може да се включи нещо на пшенична основа или дори изцяло от пшеница, няма значение какво. Пшенична каша може и директно след овеса - тъй като е бебешки продукт скорбялата и изобщо самата пшеница ще се приеме по-лесно в сравнение с други пшенични варианти за захранване с глутен (корички хляб, сухари и др.). Захранването става бавно. 

Бебешки бисквити, сухари (пшенични) – друг хубав вариант след овеса. В началото се предлагат за дъвчене т.е. малко количество. След това се слагат вече в храната. В този случай след овеса се въвежда пшеница, след 8 м. този ред на въвеждане също е подходящ. На по-късен етап е добре да се включат все пак и другите глутенови зърнени храни – вече с цел разнообразие.

Нишесте - също вариант, но засега най-неподходящ, тъй като е 100% стандартен пшеничен продукт и трябва да се включва по-бавно. Глутенът в овеса е съвсем малко, а в пшеницата е около 50% от всичките й протеини.

Редът на въвеждане 'овес - ечемик и/или ръж - пшеница' е свързан не само със съдържанието на глутен, но и със смилаемостта на различните продукти. За да се изпълни на практика, все пак много зависи дали се предлага домашна или готова храна. В някои схеми този ред на въвеждане не е задължителен, пшеницата може да се включи като втори глутенов продукт (обикновено след овесена каша).

# 513
  • Козлодуй
Ето ме и мен Simple Smile
Не съм ви чела от седмица може би. Но бяхме на почивка. В троянския балкан. На бебка много й хареса в топлия басейн. Препоръчвам го  Peace
Ние също вече акаме или на гърне или я издържам над нашето гърне. Жъна успех, чак аз самата не вярвам. Явно уцелих момента Simple Smile
Колкото до килата - вече е 8300 . Качи малко повече, явно навакса заради миналия месец.

# 514
  • Пловдив
tonivil  благодаря ти за цитираното,и аз съм го чела и ми харесват и на мен препоръките й,но мисля да съкратя цикъла овес,ръж ечемик,пшеница,като пропусна средните две,а и тя е писала че може така.Просто се чудя самата пшеница с какво да я въведа,преди с баткото бях го направила с бишкоти,освен и сега така да направя,и после сухар.
В попарата когато я почвате,в смисъл 8,9,10 месеца ще слагате ли някаква захар,или без???
и нещо друго щях да питам-въвели ли сте грах?и ако да какъв-в смисъл замразен или консерва,мисля замразен е по-добрия вариант??? newsm78
аз от месото все още давам само заешко,тези дни ще заколят пилетата,и се чудя как да си прибера месото-дали първо сварено и тогава замразено,или на кайма да го смеля и сурово да го замразя???

# 515
Ей, дружинка! Като гледам давате на децата да джвакат разни неща. Мен много ме е страх да не се задави, защото Рая си отхапва страшно големи хапки с тия нейните тесли .  Confused Как се справяте с това?

# 516
  • Пловдив
о аз не смея да й давам нищи да дъвче,тя и няма зъби още Simple Smile

# 517
Нико аз давам пиле. Отделила съм само филето (сурово да), нарязах го на порции и си ги замразих във фризер.

# 518
  • 42.016399,23.101179
Дъгичка аз давам само банан и краставица така да си ръфа. Случва се почти всеки път да отхапе по голяма хапка особено от банана, свекито изпада в ужас... Joy
Обаче Белослава го повърти известно време в устата и накрая изплюва парчето което и е по голямо. Wink
slb83 поздравления за гърнето и почивката. Laughing

# 519
Ние се връщаме от ДК, Боби е качил 200гр и вече е 7100гр и 68см, само 0,5см е пораснал. Педи пак почна, че малко е наддал и бързо да въвеждам каши, жълтък и месни пюрета, а от другия месец и попара  Shocked Но аз не мисля много да бързам Simple Smile За месните пюрета каза, че нз как ще ги въведа, спомена и риба  Rolling Eyes Биха му 3ти прием синфлорикс, остана му 3ти прием инфларикс или там каквато е  Confused Има белег от бцж Simple Smile

На Боби и аз му давам банан. Морков, кайсия съм му предлагала ама само ги държи и не ги яде Simple Smile но бананчето много му харесва Simple Smile

Последна редакция: пт, 17 юни 2011, 16:33 от MMka

# 520
Здравейте!

Минавам да почерпя - днес с милото празнуваме първата си годишнина като официално семейство.

Хубав и усмихнат ден на всички!!!

# 521
и нещо друго щях да питам-въвели ли сте грах?и ако да какъв-в смисъл замразен или консерва,мисля замразен е по-добрия вариант??? newsm78
Грах започнах да въвеждам днес, вече има пресен така че си потърси такъв. Аз го минах през една цедка заради ципата. Иначе ще трябва като го свариш да я махнеш грахче по грахче, че дразнела стомаха.

# 522
Здравейте мами Simple Smile Извинявам се че минавам направо към въпроса но готвя а след малко Валко  може би ще се събуди Grinning  Поръчах си лятна количка Хаук Спорт 11- споделете ако някой  има такава или е чувал за отзиви

# 523
  • Пловдив
Malvinka  Честита Годишнина  bouquet

аз преди май питах,но пак да си питам-кисел/грис може ли да се прави с АМ?

следобед правя на Никол овесена каша,която е безмлечна и е на ХИП,но слагам 2 лъжици във водата преди да сложа кашата АМ -МИлумил,нали не е грешно така,в смисъл каша на една марка,а мляко на друга ,и към готовата каша изсипвам плодово пюре.

Незнам какво ще я правя Никол-днес след като си изяде обедното пюре,което изглежда й дойде малко,не й стигна,беше още гладна,дадох й да суче,не искаше,а мрънкаше,накрая й направих 60 мл АМ,изпи ги с мерак,а имам кърма,но предпочете АМ пред нея.Тя по принцип предпочита и пюре пред кърма,но за сметка на това нощем доста често търси да суче -повече за успокоение май.Иначе свикна с биберона-залъгалка вече,не ми се искаше да я уча,но се случи и я научих вече.

# 524
Ох момичета не мога да я накарам да яде плодови пюрета и тва е
Пукам се от яд моля споделете ако не иска плодови пюрета с какво да заместя второто хранене ?
Какво друго може да давам - каши не искам да давам ,защото сме много дебели и педи каза да изчакаме .
Не иска ябълка не иска круша сега и банана отказва  ooooh! И марката смених и пак не ще плод !

Общи условия

Активация на акаунт