Раждане вкъщи 8

• 27 935
  • 855
  •   1
Отговори
# 360

Изумих се и от мъжа на Росица. Каза, че за всяко нещо трябва да има подготовка, така и той се бил подготвил. Що някой  не го пита - колко жени изроди преди жена ти, за да се подготвиш.....
Чакам да качат някъде предаването и да го гледам цялото на спокойствие.

Човекът е ходил на ВТО в училище и това много му помогнало... Wink

С една дума, ...........ужас /чудя се какво точно да напиша, но незнам къде ще излезе истината, при такова упорито отричане, че всеки носи сам отговорност за това, че някой друг му е обещал рози и цветя/.

# 361
  • след Околовръстното

Ще излезе, ако някой я каже. Иначе не при Марта, ами при Дева Мария пак нищо не пречи да кажат "не носим отговорност".

Ще има кой да я каже, ако не го накарат предварително да мълчи.

# 362
  • София
Кога е предаването на Марта за случая?

# 363
  • след Околовръстното
Не знам кога ще го излъчат.

# 364
Аз не гледах предаването, запазвам си правото да го коментирам по-късно, когато го качат в нета.

# 365
  • София
Аз не гледах предаването, запазвам си правото да го коментирам по-късно, когато го качат в нета.

Имаш това право, разбира се!  Peace Ама, да ти обърна внимание, че и аз те подканих да коментираш въпрос, който лично много ме вълнува...  Whistling

И още нещо ми минава през ума: по теорията за вселенските причинноследствени връзки (така ползвана тук в защита на каузата), не би следвало да има и лекарски грешки...  Thinking Това как ви се струва, а? Или законите на Вселената не са приложими в болнични условия, но пък обясняват и поемат отговорност за всяко раждане у дома?!  newsm78

Мултимодал дали ще даде коментар?

Ma, моля ви се да се извисите малко над техническата страна на въпроса! Нека да разберем защо енергийната теория не застъпва лекарските грешки като привлечено зло по вселенския закон, но оправдава всяко домашно неасистирано раждане като невинен опит да го избегнем!

# 366
  • SA

Направи ли на някого впечтление каква статистика цитира доц. Щерев? В Холандия за домашно раждащи жени, които съставляват 1/3 от всички родилки, има смъртност при новородените  5 на 1000, а у нас при болнично раждане тя е 15 на 1000.  Shocked

А разбра ли причините, които той посочи за това?

Каква ли е смъртността в Уганда и колко ли жени там раждат в болници? Или не е същото и там има други фактори?

България и Румъния по смъртност при новородени са с ужасяващо високи стойности.  Гледам уж някакво подобрение в тенденцията за България, но нямам време да се задълбочавам и да проверявам доколко е надеждна тази статистика.  ДАй боже да е вярно.

Обаче - смъртността при новородени не означава автоматично лоша медицинска помощ при раждане в болници.  Има много фактори - доносеност, тегло, апаратура, пренатална профилактика, здравна култура на населението /знаем как пушат бременни у нас/, специфични демографски фактори и пр. и пр.    

Отдавна ме занимава казусът "висока детска смъртност в БГ и РУмъния" и ще ми е интересно да прочета, ако има инфо за причините за това, ако някой намери нещо по-задълбочено и надеждно.  Намерих нещо за Румъния, на базата на което написах и мнението си /горния абзац/.

Не зная какво точно е цитирал доц. Щерев, но показателят "детска смьртност" включва децата, починали до 1 годишна вьзраст. Така че доста пресилено е да се твьрди, че само мястото на раждане е едва ли не определящо. Значение имат ужасно много други фактори.

# 367

Направи ли на някого впечтление каква статистика цитира доц. Щерев? В Холандия за домашно раждащи жени, които съставляват 1/3 от всички родилки, има смъртност при новородените  5 на 1000, а у нас при болнично раждане тя е 15 на 1000.  Shocked

А разбра ли причините, които той посочи за това?

Каква ли е смъртността в Уганда и колко ли жени там раждат в болници? Или не е същото и там има други фактори?

Понеже виждам тенденциозност във въпроса ти, този път няма да коментирам домашното раждане, въпреки че темата е точно за това. Смятам да се спра само на едната страна на проблема - раждането в болница.

Виждам, че Rookie се е опитала да изброи повечето съществени фактори, и смятам че има резон в написаното от нея, защото причините действително са комплексни. Но единия от тях, и съвсем не-маловажен, който Щерев изтъкна, е огромната разлика в работата на различните болници.

Значи в частните, и вероятно някои от по-големите държавни  болници - може, а в други - не, да се съобразяват с правата на пациентите, да се прилагат съвременните европейски регламенти като избягване на рутинни процедури, насърчаване на кърменето и пр. И какво е решението - да се напишат ясни правила (на изпълнителната власт) и да се затварят неотговарящите на изисквания... или..?

Направи ми впечатление и още нещо - възрастта, дори в нормативите на ЕС, е доста разтегливо понятие (като индикация за задължително оперативно раждане). У нас обаче 20 - 25 г. се смятат за най-фертилни, а останалите бременни имат "шанса" да родят по критерии за "абсолютни индикации за оперативно раждане".

Последна редакция: вт, 17 май 2011, 23:51 от multimodal

# 368
  • Плевен
А на мен честно да ви кажа не ми е ясно как привържениците на домашното раждане изобщо си печелат последователи.
Покрай случая изчетох всички теми тук плюс подобни, както и прегледах всички линкове. И да ви кажа след всички завеси за бани, плаценти, присъстващи малки деца на раждания, асистиращи съпрузи и т.н. не само, че не се вдъхнових от каузата, ами съм твърдо решена, че второто ми раждане /ако има такова/ ще е в болница и то секцио с пълна упойка Shocked

За протокола първото раждане ми е болнично, в най-близката болница и без избор на екип, без клизми, упойки, скачания по корема, прегледи, обиди, шиене и други интервенции. И до момента бях на мнение, че нормалното болнично раждане си е ОК. Но след всички обяснителни в детайли и нагледни материали за раждането в домашни условия се отвратих от естественото раждане като цяло Sick

Всъщност предполагам, че по същата причина привържениците на домашното раждане се броят на пръсти.

# 369
Хаха:)) секцио с пълна упойка Laughing за по-сигурно, а?))) Още по-сигурна е сурогатната бременност-да си платиш на някоя да ти износи плода. Така съвсем гладко ще мине. За теб поне.

# 370
  • София

Ще може ли някой да даде линк, моля?

За Марта - ще бъде някъде около празниците, сигурно утре/вдругиден ще има конкретна информация.

# 371
  • Плевен
Хаха:)) секцио с пълна упойка Laughing за по-сигурно, а?))) Още по-сигурна е сурогатната бременност-да си платиш на някоя да ти износи плода. Така съвсем гладко ще мине. За теб поне.
Сурогатната е добра идея, само че ще държа да го роди вкъщи, за да може освен за мен, да е най-добре и за детето.

Иначе, сериозно - от повечето прочетени неща, като изключим духовното извисяване, останах с убеждението, че домашното раждане е някакъв психо-трилър. Честно не съм никак впечатлена. Всъщност предполагам, че може и да е хубаво, но на мен образните описания на някои пишещи ми идват малко в повече. Разбирам саможертвата им, ама явно не е за всеки.

# 372
Сурогатната е добра идея, само че ще държа да го роди вкъщи, за да може освен за мен, да е най-добре и за детето.

Иначе, сериозно - от повечето прочетени неща, като изключим духовното извисяване, останах с убеждението, че домашното раждане е някакъв психо-трилър. Честно не съм никак впечатлена. Всъщност предполагам, че може и да е хубаво, но на мен образните описания на някои пишещи ми идват малко в повече. Разбирам саможертвата им, ама явно не е за всеки.

Мисля, че всяка жена трябва да роди, където се чувства най-спокойна и най-добре и в  максимално добри условия и за нея и за бебето. Ако за теб това е болницата-чудесно. Peace

# 373
И какво стана сега - аз нямам право да умра, щото не го пишело в законите...  Laughing  Темата отдавна загуби смисъл, какво мрънкате че се прекалявало, като се прекаляваше още преди седмица... Пък сега правото да умреш мина в алтернативния начин на мислене...  Crazy  Брех да му се не види...  Whistling

Представи си следния мисловен експеримент: в 37 ГС катастрофираш и си в мозъчна смърт. Имаш документ, в който си против героични мерки за спасяването ти. Да, но примерно съпруг или майка ти или дори лекарят, че и обществото, те слагат на вентилатор, докато изродят бебето. След това те изключват. Или в по-ранна седмица те държат жива, докато детето стане годно за живот извън утробата. Така че наистина- може да нямаш право да умреш. Имаше един случай с италианска бременна, която заради католически идеи я държаха жива няколко седмици, за да оцелее бебето.

Сега за домашното раждане с акушерка. Баба ми беше акушерка и са й настръхвали косите от зле екипирани условия. Иначе е израждала в каруца, но определено даваше знак, че се е чувствала по-сигурна в голяма болница с операционна. Така че имайте предвид, че и на специалистите може да не им е до вас. Разбира се, докато не започнете да плащате. Но и тогава доста ще ги е страх. То си е за страх. Едно е операционна на метри от вас- друго е да е на километри. На баба ми циганка й е вадила нож, защото не давала дъщеря й да ражда в болницата, да ставало в колибата. За повечето жени обаче родилният дом е бил спасение за тях и за децата.

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 01:00 от Mamacita Bandida

# 374
.

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 02:05 от Persona

Общи условия

Активация на акаунт