Раждане вкъщи 8

• 27 952
  • 855
  •   1
Отговори
# 375
Най- обичам да ми приписват думи (действия), които никога не съм казвала!  Confused
Хайде върни се да ми прочетеш постовете в темата и ми кажи къде видя да искам обяснения от някой?
 newsm78

Ти не си искала обяснение, но 90% от новодошлите искаха, обвиняваха, хулиха, осмиваха чуждото светоусещане и т.н., което изгони естествените обитатели на темата...  

Аха, ясно.
И кой да е виновен за това?
Джули, естествено.
 Crossing Arms

Джуличка, аз до тук останах с впечателението, че си напълно против домашното раждане. Но не ти се троскам, дори и така да беше. Днес си обидчива, изгледа   bouquet

Ами, значи просто не си ме чела.

Пак се чудя, защо при Цвети нещата са стигнали до там? Защо не е послушала лекарите? И някой знае ли резултата от аутопсията?
Бебето се е давило в околоплодни води, което, комбинирано с инфекция, е довело до смъртта му (цитирам по памет, още в предишната тема имаше линк към статия, която се позовава на съдебна медицина).
Още един въпрос, кога едно бебе се дави в околоплодните води, след като вече се роди или преди това, в процеса на раждане?

Aз имам въпрос към това-как така бебето се давило в околоплодните води?! Ами бебето изразства в тези води, и те непрекъснато са в дробовете му, докато не излезе от майката. Да не би някой да мисли, че бебето си държи носа стиснат? Белия му дроб изисква наличието на амниотична течност за да се развие. Не ми е ясно това становище, ако може някой да ми го обясни, все пак не съм лекар и може нещо да не разбирам.

Е, стига дее!
Не ми казвай сега, че не знаеш, че дробовете на нероденото бебе са НЕразгънати!

П.С. И аз искам да помоля за линк към предаването.  Peace
Бях на работа и нямах възможност да го гледам.

# 376
Референдум - 17 май 2011

Проф. д-р Тодор Чернев: "Бебето има право, преди всички тези права, които изброихте, да получи едно безопасно раждане, което няма да доведе до перинатална заболеваемост или пък смъртност. Това му е основното човешко право."

Миглена Делчева: "Къде е разписано това право?"

Водещата Добрина Чешмеджиева: "Обаче има един въпрос, който е много тежък и ми е дори трудно да ви го задам, но според мен е страшно важен. Вие агитирате жените да раждат по естествен начин, да се насладят на раждането вкъщи. Но давате ли си сметка, че може би някога сред тези жени, които са в тези форуми, на вашите страници, има момичета като това момиче, което загуби детето си, които вземат това решение и го правят, без да помислят, че всъщност тяхната бременност е различна от тази на Росица – не е 50 минути, не е без упойка, ами е нещо много страшно и се стига до такъв ужасен край?
Смятам, че за това се изисква доста сериозна морална аргументация.
За агитирането – Миглена, какво мислите Вие? Вие лично агитирала ли сте други момичета да опитат раждане вкъщи?"

Миглена Делчева: "Не мога, не мога да взема такава отговорност. Отговорността за какво прави един човек е само негова и никой друг няма право да му насажда каквото и да било."

Meg!, колко още ще лъжете и колко по-ниско можете да паднете?

Росица Божкова & съпруг просто няма да коментирам.  ooooh!

Присъствието на Ивета Драганова само показва, че и "Естествено" по някакъв начин са замесени с "Родилница" в цялата история.
Надявам се, че един ден нещата ще се изяснят. Активистките трябва да знаят, че не могат да принудят обществото да мълчи, както са сторили с д-р Григорова.

# 377

Проф. д-р Тодор Чернев: "Бебето има право, преди всички тези права, които изброихте, да получи едно безопасно раждане, което няма да доведе до перинатална заболеваемост или пък смъртност. Това му е основното човешко право."

Миглена Делчева: "Къде е разписано това право?"

Точно тук спрях да гледам ... Просто отвратително, не мога да повярвам.

# 378
  • Куциндрел
Тези дни, колкото и да се мъчих да хвана нещо положително в каузата на Мег и сие, така и не можах. Все си мислех, че ще има нещо, макар и минимално, което да говори в тяхна полза.
Но след като видях държанието и "поемането" на отговорност от Мег, вече не искам да го има има това положително. Повече ми приличат на умопомрачени. (и други епитети имам, ама противоречат на правилата на форума)
Не може в предните теми от 5 мнения 3 а са на Мег, а след този случай да няма нито едно нейно мнение. Никаква индикация за отговорност, макар и морална. Може в Родилница да го е изказала, но мястото, според мен е тук, където сме всички ние, които сме против каузата.
Няма само цветя и рози в този свят, има и негативи.
Може би Мег се притеснява, че някой може закона да я преследва, но не ми се вярва това да стане.
Не знам кой им е неформалния лидер и въобще имат ли такъв. Но след като си толкова деен по форуми и ТВ, се предолага, че ти играеш някаква такава роля.
Чудя се тази групичка, ако някой ден, не дай си боже, имат генекологични проблеми, ще се обърнат ли към доктор или ще намерят няколко статии за домашно лечение на миома примерно. Rolling Eyes
Скоро тази тема ще затихне, дано след това нещата да са се променили.....

# 379
  • София
Почтително моля за извинение, че ставам досадна, но много държа да знам защо всяко бебе има право да се възнесе по небесния път при раждането у дома, а в болницата това е лекарска грешка, която бива осъждана и същите хармонични хора се борят с всякакви средства срещу този бебешки избор?! (ако някой не е забелязал това тълкувание на фаталното неасистирано раждане, ще ровя за цитати....) По същата логика, една харомонична жена не би трябвало да се страхува от лекарска некадърност, защото Вселената ще я предпази от такива "случайности" и тя и детето биха били защитени...

Мултимодал, трудно ли ти е да отговориш?

...
И още нещо ми минава през ума: по теорията за вселенските причинноследствени връзки (така ползвана тук в защита на каузата), не би следвало да има и лекарски грешки...  Thinking Това как ви се струва, а? Или законите на Вселената не са приложими в болнични условия, но пък обясняват и поемат отговорност за всяко раждане у дома?!  newsm78

Мултимодал дали ще даде коментар?

Ma, моля ви се да се извисите малко над техническата страна на въпроса! Нека да разберем защо енергийната теория не застъпва лекарските грешки като привлечено зло по вселенския закон, но оправдава всяко домашно неасистирано раждане като невинен опит да го избегнем!

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 07:25 от ivonska

# 380
  • София
В горният пост изобщо не се подигравам, нито иронизирам! Самата аз вярвам в причинноследствените връзки, НО не мога да не забележа, че теорията се тълкува доста едностранно и в полза на целите!

Ето един пример: дамите, които считат себе си за хармонизирани и силни явно са се забравили и Вселената допусна този случай в еуфоричната практика на "движението" (или каквото там е) за да озапти надигащото се високомерие по тези теми... Иначе и ние не бихме били привлечени тук да ги оспорваме. Разбира се, това е доста общо казано и липсва дълбочина на "анализа", но е съвсем в духа на теорията! Wink

# 381
откровени лъжи на Миглена Делчева ....

само тук е изписано немалко за агитиране за домашно раждане и то за жени с проблеми ( жената с фистулата , например ) ,
кой знае какво е ставало в Родилница  и скайпове ,
жалко , че няма кой да я притисне тая жена да спре да лъже

# 382
  • София
..,
жалко , че няма кой да я притисне тая жена да спре да лъже

Може пък да няма толкова желаещи вече да участват в експеримента...  Rolling Eyes В крайна сметка, тези жени НАИСТИНА сами се подлагат на това, никой не ги е насилвал! Въпросът е да не се манипулират и облъчват на общо основание с амбициозни подканяния как "няма място за риск" (цитирам).

# 383

Виждам, че Rookie се е опитала да изброи повечето съществени фактори, и смятам че има резон в написаното от нея, защото причините действително са комплексни. Но единия от тях, и съвсем не-маловажен, който Щерев изтъкна, е огромната разлика в работата на различните болници.

Значи в частните, и вероятно някои от по-големите държавни  болници - може, а в други - не, да се съобразяват с правата на пациентите, да се прилагат съвременните европейски регламенти като избягване на рутинни процедури, насърчаване на кърменето и пр. И какво е решението - да се напишат ясни правила (на изпълнителната власт) и да се затварят неотговарящите на изисквания... или..?

Направи ми впечатление и още нещо - възрастта, дори в нормативите на ЕС, е доста разтегливо понятие (като индикация за задължително оперативно раждане). У нас обаче 20 - 25 г. се смятат за най-фертилни, а останалите бременни имат "шанса" да родят по критерии за "абсолютни индикации за оперативно раждане".

Родната здравна система има много трески за дялане, едва ли някой ще тръгне да го отрича. 

Нека обаче пак се върнем към показателите за детска смъртност /jp си направи труда да разграничи различните видове, което е много важно/ и за смъртността при родилките.  Вторият индикатор сочи качеството на родилната грижа.  България по него не е особено зле.  Ето данни за 2002 г., като тенденцията оттогава най-вероятно е дори към подобрение.  Можете сами да видите как Бг се сравнява с други държави.  http://www.nationmaster.com/graph/hea_mat_mor-health-maternal-mortality

А тук вече са цифрите за детска смъртност /прогнозни данни за 2011 г./ - ударението тук изобщо не е върху болничната помощ при раждане, а върху различните фактори, които изброяваме - пренатална грижа, /не/доносеност, ниско тегло при раждане, постанатлни грижи и пр. и пр.  Виждаме, че показателите за нашата страна са в пъти по-високи в сравнение с развитите държави от ЕС.  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rank … der/2091rank.html

България си е абсолютен лидер по брой на аборти /поне за ЕС/, което за мен е особено показателно, както за наличието на аг помощ, така и за културата на населението.  http://www.nationmaster.com/graph/hea_abo_percap-health-abortions-per-capita

Идеята ми е, че колкото и здравната система и грижата за новородени и деца да се нуждае от радикални промени, данните не са в полза на решението да раждаш у дома неасистирано, вместо в болница.

По другия въпрос - естествено, че майката има права.  Но поставянето на личния краткотраен комфорт на майката и нейните абстрактни убеждения над интересите на детето, застрашавайки здравето и живота му, не е право на майката. 

Човек не бива да забравя, че:

Вашите деца не са ваши деца.
Те са синове и дъщери на копнежа на Живота към самия себе си.
Те идват чрез вас, но не и от вас,
и все пак те са с вас, макар и да не ви принадлежат.

# 384
  • Варна
По другия въпрос - естествено, че майката има права.  Но поставянето на личния краткотраен комфорт на майката и нейните абстрактни убеждения над интересите на детето, застрашавайки здравето и живота му, не е право на майката. 

Страхотно казано! Моите поздравления!  bouquet

# 385
  По повод референдума.....

Направи ми впечатление,че преди година-две лекарите,които излизаха в ефир,основно се противопоставяха на идеята "естествено раждане".А на въпросите за рутинното използване на процедурите отговаряха "моля ви,хайде да не пипаме многогодишните традиции в акушерството и гинекологията!" Stop

Сега обаче лекарите започват да твърдят ,че са готови да преговарят с родилката,да се вслушват в нейните пожелания,да отстъпват,където може  и т.н..   Peace

Което е една огромна заслуга на "Естествено",мисля.  Thinking

Цитат
България си е абсолютен лидер по брой на аборти /поне за ЕС/
 Това е една друга тема.
  Но все пак във връзка със обсъжданото тук.
  Когато една жена съвсем съзнателно(умишлено) прекъсва своята бременност и лишава бъдещото си бебе от живот,никой не тръгва да я съди и да я нарича убийца (не че трябва!Просто го отчитам,като факт.)
  Обаче,когато една жена ражда вкъщи и по непредвидени причини губи бебето си.....знаете какви обвинения й се хвърлят от масите.  Confused

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 09:37 от Селма

# 386
Почтително моля за извинение, че ставам досадна, но много държа да знам защо всяко бебе има право да се възнесе по небесния път при раждането у дома, а в болницата това е лекарска грешка, която бива осъждана и същите хармонични хора се борят с всякакви средства срещу този бебешки избор?! (ако някой не е забелязал това тълкувание на фаталното неасистирано раждане, ще ровя за цитати....) По същата логика, една харомонична жена не би трябвало да се страхува от лекарска некадърност, защото Вселената ще я предпази от такива "случайности" и тя и детето биха били защитени...

202uu

# 387

202uu

поредният пример за двоен стандарт, който не учудва никого вече, до такава степен е станал обичаен....

# 388
  • Под кленовите дървета
Добре, ако се приеме закон за дом.асистирано раждане, заплатено от родилката като избор на екип, ще се съгласят ли на такова раждане привърженичките на раждане у дома?

# 389

Виждам, че Rookie се е опитала да изброи повечето съществени фактори, и смятам че има резон в написаното от нея, защото причините действително са комплексни. Но единия от тях, и съвсем не-маловажен, който Щерев изтъкна, е огромната разлика в работата на различните болници.

Значи в частните, и вероятно някои от по-големите държавни  болници - може, а в други - не, да се съобразяват с правата на пациентите, да се прилагат съвременните европейски регламенти като избягване на рутинни процедури, насърчаване на кърменето и пр. И какво е решението - да се напишат ясни правила (на изпълнителната власт) и да се затварят неотговарящите на изисквания... или..?

Направи ми впечатление и още нещо - възрастта, дори в нормативите на ЕС, е доста разтегливо понятие (като индикация за задължително оперативно раждане). У нас обаче 20 - 25 г. се смятат за най-фертилни, а останалите бременни имат "шанса" да родят по критерии за "абсолютни индикации за оперативно раждане".

Родната здравна система има много трески за дялане, едва ли някой ще тръгне да го отрича.  

Нека обаче пак се върнем към показателите за детска смъртност /jp си направи труда да разграничи различните видове, което е много важно/ и за смъртността при родилките.  Вторият индикатор сочи качеството на родилната грижа.  България по него не е особено зле.  Ето данни за 2002 г., като тенденцията оттогава най-вероятно е дори към подобрение.  Можете сами да видите как Бг се сравнява с други държави.  http://www.nationmaster.com/graph/hea_mat_mor-health-maternal-mortality

А тук вече са цифрите за детска смъртност /прогнозни данни за 2011 г./ - ударението тук изобщо не е върху болничната помощ при раждане, а върху различните фактори, които изброяваме - пренатална грижа, /не/доносеност, ниско тегло при раждане, постанатлни грижи и пр. и пр.  Виждаме, че показателите за нашата страна са в пъти по-високи в сравнение с развитите държави от ЕС.  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rank … der/2091rank.html

България си е абсолютен лидер по брой на аборти /поне за ЕС/, което за мен е особено показателно, както за наличието на аг помощ, така и за културата на населението.  http://www.nationmaster.com/graph/hea_abo_percap-health-abortions-per-capita

Идеята ми е, че колкото и здравната система и грижата за новородени и деца да се нуждае от радикални промени, данните не са в полза на решението да раждаш у дома неасистирано, вместо в болница.

По другия въпрос - естествено, че майката има права.  Но поставянето на личния краткотраен комфорт на майката и нейните абстрактни убеждения над интересите на детето, застрашавайки здравето и живота му, не е право на майката.  

Освен това при нас има и общностни различия, които трябва да споменем:
http://sixtyships.com/?p=1561
"....Двете  етнически  общности (ромска и турска) се характеризират  и с по-висока детска смъртност. По данни на Националния статистически институт от 2003 г. детската смъртност при българите е 9,9 на 1000. При лицата от турски произход тя е 17 на 1000, а при ромите – 28 на 1000. Ранните раждания при тях са рисков фактор за недоносеност на плода, тежки вродени увреждания на бебето, за високата детска  смъртност  в първата година от живота и за висока майчина смъртност."

Общи условия

Активация на акаунт