Кога да тръгне детето на ясла?

• 8 428
  • 86
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Хахахаха, този последния пост  Grinning лелелеле аз не мога и да си представя,че има такива хора....но бих писала в случая - така е намерила /са намерили. Ако няма баба ? щеше да ми е интресно. Като една колежка с 'ужас ' разбра,че ние сами си гледаме детето и не ни помагат. Разказа как в редките случай, когато тяхното е при тях, не я е оставяло на мира и не могла да се налакира

# 46
  • София
Хахахаха, този последния пост  Grinning лелелеле аз не мога и да си представя,че има такива хора....но бих писала в случая - така е намерила /са намерили. Ако няма баба ? щеше да ми е интресно. Като една колежка с 'ужас ' разбра,че ние сами си гледаме детето и не ни помагат. Разказа как в редките случай, когато тяхното е при тях, не я е оставяло на мира и не могла да се налакира

Божее, колко мъка има по тоя свят, Боже!  hahaha И Миксе, как беше работата с нелакираните нокти, ама лоша баба, лоша, как може точно сега да е била заета!  ooooh!

# 47
Подкрепям с 2 ръце гледането на децата в къщи , но с някаква граница Naughty , до определена възраст и много важно условие  - дечицата трябва да се гледат от МАМА и/или ТАТКО , а не от баба и дядо ....!!! Wink

Най-подходящата възраст за ясла / градина е около 3 години + - ...месеци ако има избор по-добре надолу .....Едно дете на около 2 и половина е вече с посока на навици , ред и режим , започва да има нужда от контакти с връстниците си .....и според моя личен /не малък / житейски опит това е най-подходящата възраст за старт на малчуганите !!! Аз лично предпочетох с малкото да тръгне първо на ясла и заедно с децата с които си познава от яслата да отиде на градина ......От вкъщи направо в градината , без ясла ми се струва по- трудно ...но може и да греша ....   newsm78

# 48
И аз накъдето и да се обърна е пълно точно с такива .....Те просто за съжаление са повече от нормалните .....Истината е, че много млади хора нямат идея какво правят когато "правят бебе".....Нито за миг не плануват приходи , разходи , майчинство , отпуски , ангажименти и кой какво трябва да даде за каузата ....Изобщо мисъл не пробягва в тази посока ....И накрая като сложим "послушни и добри" баби , които гледайки внуци ....и мислейки , че правят добро ...съсипват семействата на синовете и дъщерите си ... .....картината е пълна боза ...Държавата е виновна за много неща .....особено през последните 20 години , но все още тя , държавата не може да попречи на създаването на деца от немислещи по-големи деца и млади баби жадни да бъдат на тези години "майки" ....

slanchezara -разбирам. Hug
Това видях в 3 семейства от общо 5 познати семейства и се изумих ,но това е друга тема.
Аз все съм аутсайдера ,който иска сама да си гледа детето и не привиквам бабите през ден да сме излезнели някъде и да ида на фризура,но около мен такива майки се оплакваха,4е майка й искала да си по4ине след работа и нямало да дойде веднага и да излезела по бързо за раздумката с приятелки в Мола.
Другата се оплаква,4е 4иста4ката по4истила бързо,4и4о й на 75 г взел ДК,Майка й забрала двете деца на вилата за деня,а тя не могла да се оправи с прибирането да плати на 4иста4ката и да посрещне децата.
Много бързо били се върнали,а майка й е на 70г.
Всеки ден децата са на целодневна ДГ и ясла,а тя все се оплаква,4е не може да смогне със забирането и оправянето на къщата от ходене .
И съответно звъни на мама да ги вземе децата,да ги нахрани у тях и тя щяла да мине да си ги вземе.
 Но после като се върне мъжа й им се приискало да се повеселят и хоп баба на дивана да спи,4е кой знае до кога ще са навън и сутринта няма да им се става за закуски.
А после ако може и на вилата да ги вземете за уикенда,4е да отдъхнела малко....... #Crazy
Няма СМИСЪЛ ДА ПРОДЪЛЖАВАМ....

# 49
Исках да кажа в последния пост , че по-добре на ясла / градина отколкото при баба .... Peace Peace Peace Peace
Баба е чудесно да я има , но за да се порадва от време на време , да се погушкат , да купи един шоколад като вземе пенсия ..., но не да бъде превръщана в "майка" на малчугана , защото тя не е  Naughty

# 50
Зависи от детето.

Моето не желае да ходи на ясла. Само като чуе и започва да плаче  Tired. Ходенето там за него е мъка - чакаше ме на столчето до вратата всеки ден  Cry, за да го взема. Да не говорим за разболяването на всеки 3 дни присъствие  ooooh!

Сега го гледат майка ми и баба ми - няма по-щастлив и доволен от него. Шоколад не му купуват, не го третират като тяхно дете ...

Няма какво да се влиза в излишни полемики - малки деца е по-добре да се гледат в къщи. Друг е въпросът с финансовите средства и как трябва рано да се върне човек на работа, за да може да си обезпечи съществуването.

# 51
Разбира се , че няма нужда от излишни полемики , просто сме на различно мнение !!! Аз имам и "двата вида' опит и категорично казвам , че за да се наваксат на баба глезотийте ...когато се тръгне на училище ......е доооооооста по-трудно , ако детето е било в ясла/градина ! Никой не може да ме убеди , че бабата и пра бабата могат да дадат повече на едно дете от онова , което ще получи като емоция и като вътрешна , духовна нужда от децата и професионални възпитатели ...Като сложим и това , че в ясла и градина никакви глезотии не вървят , а децата си позволяват само в къщи и най-много при бабите ....
Всеки си решава сам ! Нямам желание да споря !
Детето трябва да се социализира и колкото по около 3-те годинки , толкова по-добре ! Боледуването е неизбежно ....за съжаление ...Всяко дете трябва да премине през боледуването и да изгради с времето собствен имунитет ..... Peace
п.п Големия ми син , който наистина е много голям вече не ходеше на ясла защото не съм била на този акъл както сега ..."много боледувал"......Е крепяхме го като цвете поливано с лимонада и под пухлопак и като тръгна в първи клас и като се започна едно безкрайно боледуване та и по 3 присъствия не можеше да прави до 3 клас .......Така , че хайде като се питаме нещо , всеки да отговаря каквото мисли и ако може да "питаме патило , а не страило " Naughty

# 52
"питаме патило , а не страило " Naughty

Обръщам се конкретно към авторката: ако питаш моя приятелка, която 3 пъти лежа в болница, детето получи страшен уртикарий, алергизира се, стресира се и всичко това благодарение на яслата, тя ще ти каже - НЕ, за нищо на света не пускай детето на ясла  Peace. Ако питаш мен - как плаче всяка божа сутрин, ставайки за ясла в продължение на 10 месеца и ме чака седнал до вратата, да дойда да го взема; когато се събуди още сънен казва "не искам на градина!" - не, не го пускай.

Ако детето ти е добре там, харесва сестрите, харесва децата, леко минава всяка болест - пусни детето си, ще научи много неща, ще порасне и ще бъде добре.

Зависи от конкретното дете, зависи от конкретната ситуация.  Peace

# 53
elena_d   bouquet Няма как да не се съглася с написаното от теб , особено в последната му част - всяко дете е индивидуално .. Hug

За съжаление тук в повечето теми за строго индивидуални неща се поставя общ въпрос и се търси съвет ...и затова така се получава ...
Не съм искала да противореча на казаното от теб ...Просто аз с първото дете имах един опит и ако бях решила да бъда подвластна на страхове или още повече да сравнявам децата макар и от едни и същи родители , израстнали при едни условия ...трябваше за малкото да не си и помислям ....Но просто реших да опитам по друг начин и за радост ми се получи! Не , че не сме минали без да боледуваме , но сега във ваканията се оказа , че доста дечица се оказаха в болница от някакъв идиотски вирус с повръщане, разстройство и обезводняване ....За жалост болестите ги има навсякъде и от тях измъкване няма ....А до свикването истината е , че е много , ама много важен и персонала ...В нашата ясла ...за 3 години /защото е нова/ ...едно единствено детенце миналата година не е могло да свикне 3 месеца и са посъветвали майката малко да прекъснат ...Иначе си има плачещи понякога , но много бързо се овладява положението ...и няма компромис , само до обяд или майката там ....Тръгва в 8 и следобяд поне до 16 часа още от първия ден .....Сестрите обаче , особено едната е великолепна и двете лелки също .....

"питаме патило , а не страило " Naughty

Обръщам се конкретно към авторката: ако питаш моя приятелка, която 3 пъти лежа в болница, детето получи страшен уртикарий, алергизира се, стресира се и всичко това благодарение на яслата, тя ще ти каже - НЕ, за нищо на света не пускай детето на ясла  Peace. Ако питаш мен - как плаче всяка божа сутрин, ставайки за ясла в продължение на 10 месеца и ме чака седнал до вратата, да дойда да го взема; когато се събуди още сънен казва "не искам на градина!" - не, не го пускай.

Ако детето ти е добре там, харесва сестрите, харесва децата, леко минава всяка болест - пусни детето си, ще научи много неща, ще порасне и ще бъде добре.

Зависи от конкретното дете, зависи от конкретната ситуация.  Peace

# 54
Абсолютно съм съгласна, че не може да има рецепта. Зависи от детето и от родителите. Лошото е, че работещите млади хора просто нямат избор. А "бабин дом".....мисля, че това си е пагубно /е зависи от бабата/, по-добре детегледачка.

# 55
Не мила , за съжаление истината е , че "бабин дом" е пагубен наистина за децата , израстването и гледната им точка ...дори и когато самата баба си е супер .....Дори понякога практиката показва , че колкото по-готина и свестна баба ...толкова нещата в училищна възраст ...за детето стават по-зле и по-трудни ....
Да , ужасно е , че когато няма избор е по-добре от нищо .....и въпреки това от опита който имам ще кажа , че винаги има изход , стига да се търси .... Peace Peace Peace

Абсолютно съм съгласна, че не може да има рецепта. Зависи от детето и от родителите. Лошото е, че работещите млади хора просто нямат избор. А "бабин дом".....мисля, че това си е пагубно /е зависи от бабата/, по-добре детегледачка.

# 56
Аз пуснах детето си на ясла на 10 месеца и половина. Периодът на адаптация продължи не повече от две седмици и боледуването през първата година се изрази в около 10 дни (сумарно) вкъщи. Причината освен парична при мен беше и желанието ми да се върна на работа, въпреки огромната си любов към детето, не се чувствах много пълноценна. Яслата не повлия отрицателно на психологическото развитие на дъщеря ми, както и на моето. Не съм подхождала с отрицателни емоции към това толкова недолюбвано заведение за деца и не съм позволявала на детето си да види притесненията ми от първите дни, с което мисля, че спомогнах за избягване на драмите от сутрешната раздяла. Детето ми е много спокойно и доста развито (умствено) за възрастта си и дължа голяма благодарност на яслите и градината.
Всъщност четейки повечето теми в този подфорум у мен се затвърждава мнението, че реакциите на детето към яслите са пряко отражение на мнението на родителите към тези институции (поне в повечето случаи).

# 57
Толкова си права ....., че няма какво да се добави !  bouquet Peace

Поздравявам те за смелостта да го пуснеш на 10 и половина месеца на ясла !!!!  bouquet
Мъничко ми се вижда , но е 300 пъти по-блестящ вариант от която и да е баба !!! Peace

Аз пуснах детето си на ясла на 10 месеца и половина. Периодът на адаптация продължи не повече от две седмици и боледуването през първата година се изрази в около 10 дни (сумарно) вкъщи. Причината освен парична при мен беше и желанието ми да се върна на работа, въпреки огромната си любов към детето, не се чувствах много пълноценна. Яслата не повлия отрицателно на психологическото развитие на дъщеря ми, както и на моето. Не съм подхождала с отрицателни емоции към това толкова недолюбвано заведение за деца и не съм позволявала на детето си да види притесненията ми от първите дни, с което мисля, че спомогнах за избягване на драмите от сутрешната раздяла. Детето ми е много спокойно и доста развито (умствено) за възрастта си и дължа голяма благодарност на яслите и градината.
Всъщност четейки повечето теми в този подфорум у мен се затвърждава мнението, че реакциите на детето към яслите са пряко отражение на мнението на родителите към тези институции (поне в повечето случаи).

# 58
Преди столетие, когато майка ми казваше, че майчинството е било месеци и след това детето ще-не ще тръгва на ясла.............ми се виждаше ужасно. И двете си деца съм гледала до 3-годишна възраст/закони.../. Да, когато тръгнах след 7 години по майчинство......речникът ме включваше 50-тина думи / папане, аки и т.н.т./. И какво от това. Не пропуснах първите думи, първите стъпки, първия бой за играчка. И мисля, че днес познавам децата си. Защото ако го пуснеш на 10 месеца на ясла-надали ще го опознаеш и то ще бъде продукт на "градинското "възпитание. Никого не обвинявам, всеки има избор. Но когато жената реши да има дете трябва да знае, че ще се лиши от прическа, фигура ,маникюр, купони. То жената ако не е майка какво е? И след години ако се окаже, че не познаваш детето си, кой ще е виновен? Ето това е лошото на системата. И може би с цената на пари и....кариера/ега ти глупостта/, жената когато стане майка трябва да се радва на рожбата си ,да е с нея и да не обвинява институциите, че не са го възпитали...! За мен перфектна възраст за ДГ е 4г. Но всеки избира и ако жената реши, че гледането на детете просто я лишава за възможност за развитие-по-добре да не ражда. Никого не обвинявам, нали обменяме мнение.  bouquet

# 59
ZAXARINA, а ако се окаже след години, че ти не познаваш твоето дете? И защо смяташ, че ходенето на ясла не ми е позволило да опозная детето си? Напротив - аз смятам, че точно по начина, по който си гледам детето, успявам да го опозная. Ако беше постоянно с мен, то тогава може би щях да го моделирам. Не обичам обобщенията, не искам да съм само майка, а да имам и добра кариера (не е глупост). И градинското възпитание не е лошо, стига да бъде добре съчетано с домашното. Считам, че ако повечето майки спрат да ръсят глупости и обиди по адрес на учителките пред децата си, то и самите деца ще започнат да се отнасят с повече уважение към тях, не само в градината и по-късно в училище. И аз не обвинявам никого, поради тази причина не лепя етикети на тези, които мислят различно от мен.

Общи условия

Активация на акаунт