Кога да тръгне детето на ясла?

• 8 418
  • 86
  •   1
Отговори
# 75
Моята госпожица е доста самостоятелна. Сама се храни, пие вода от чаша и вече е без пелени през деня. Обича да играе с други деца и като цяло е общителна, но... ако ме вижда и съм до нея. В момента в който ме загуби от поглед и започва да ме търси!
Предполагам, че с това бързо се справят в яслата /все пак гледат не едно и две деца/ , но притеснението си е притеснение. Все пак като ви чета и малко по-малко добивам кураж. Вече свиквам с идеята /малко по малко/ и аз се адаптирам към новата ситуация. Започнах да и говоря, че аз като тати тръгвам сутрин на работа и така пък да видим Simple Smile

# 76
От три дни сме на ясла.
Нашият младеж е на година и три месеца и много е привързан към мен и майка си (нормално да е така)
Всяка сутрин като го оставяме е рев. Останалите деца са същия случай.
Всчки около мен ме успокояват, че "Щял да свикне"

Основната ми чуденка е обаче- Да свикне с какво?
- 2 лелички на 30 деца
- за закуска- филия с масло и халва
- още на втория ден текнаха сополите
- вечер през половин час се буди с рев

Да речем че свикне да е далеч от нас, и създаде постепенно имунитет към вирусите, но колко трябва да порасне, че да може да яде това което им дават и да не го взимам прегладнял?

Необходимо ли е да го подлагам на такъв стрес?

Искам да отбележа, че условията в яслата са добри. Ллелките (и двете) са много готини и търпеливи, но все пак не могат да огреят всяко дете...

Направо не знам какво да правя...

# 77
  • София
Да свикне с какво?
- 2 лелички на 30 деца

Да речем че свикне да е далеч от нас, и създаде постепенно имунитет към вирусите, но колко трябва да порасне, че да може да яде това което им дават и да не го взимам прегладнял?

...само, ако сте сериозно притеснени финансово

# 78

Да свикне с какво?
- 2 лелички на 30 деца

...само, ако сте сериозно притеснени финансово
[/quote]

подкрепям Туцка, само ако сте сериозно притеснени финансово или майката има предложение за работа, толкова добро че да не може да откаже!

#Crazy Дори не мога да повярвам, че очакват дете на 1г.2мес... да яде филия /с каквото и да е/
Моето момиченце сучеше до 1г.5мес.  Да не говоря, че на 1г. и 2мес. имаше само един долен и един горен резец!  newsm78 С какво да дъвчат кифли и филии!  #Cussing out

# 79
Най-добрата възраст за ясла според моите опит и рутина е около 2г и 5-6 мсеца ....По-малките деца ....не , че не свикват , но е много трудно а родителите , а и на малчуганите ....
Градината обаче е задължителна ....за всяко дете ....във всяко отношение ...И както си знаем - няма Неадаптирали се деца , а има неадаптирали се родители ...Децата кои по-бързо , кои по-бавно , но задължително свикват ...с родителите обаче ...нещата не стоят така

п.п За г-на по-горе - и аз подкрепям мнението на мамите , че само в краен случай ...и то не знам колко трябва да е краен за да ходи бебе на 1 г. и 3 месеца на ясла - многоооооооооооо е мъничко , прекалено .... ooooh!

# 80
  • Пловдив
И двете ми деца тръгнаха на ясла на година и половина.
И за двете нямах друг избор - не съм длъжна да обяснявам защо, не ме интересува кой как ще го изтълкува, но така или иначе - трябваше.
На баби не можех да разчитам за постоянно гледане, от дъжд на вятър - да, но не непрекъснато. Отделно от това стои въпросът, че едната баба не е в града. И в двата случая предпочетох детето да е на ясла през деня, но поне вечер - с нас, а не да не го виждам по цяла седмица.
Синът ми свикна трудно, плачеше доста време сутрин, първите 6 месеца боледуваше доста, но в крайна сметка след това ходеше с удоволствие, хранеше се с апетит /сега е точно обратното/, спеше без проблем, научи много неща /не че нямаше да ги научи и вкъщи/ и най-вече, спря да боледува. Не че сега е здрав като пън, но сравнително рядко се разболява и благодарение може би на хомеопатията /водя го при класически хомеопат/, прекарва сравнително леко.
Дъщеря ми свикна веднага, няма рев, няма мрънкане, ходи с удоволствие, стана супер самостоятелна и най-важното, боледуваше повече преди яслата, отколкото като тръгна. Може би фактът, че е второ дете и има контакт с баткото, който редовно пренасяше  бацили от градината, но така или иначе не мога да кажа, че в яслата е започнала да боледува. Така че, за всяко дете всичко е индивидуално. Моите са типичен пример за това и това е причината, поради която си позволявам да пиша ОТ МОЯ ГЛЕДНА ТОЧКА и ОТ ЛИЧЕН ОПИТ.
Има деца, които са готови за ясла доста по-рано от други, които и на градина не могат да свикнат. Има родители, които са твърдо ЗА детето да тръгне направо на училище /аз лично имам близки познати и то не единичен случай/. Това, че е най-добре детето да е до мама първите 2 г. го подкрепям с 2 ръце, но ако живеехме някъде другаде, а не в Цингалия /т.е. България/. Като си притиснат отвсякъде, няма начин. И не мога да си обясня цинизма, който влагат някои, като смятат, че като нямаш възможност не трябва да създаваш деца. Децата са си деца, положението ти във всеки един момент може да се промени и от много добро може да стане не толкова добро, че и по-лошо. Естествено, не мога да оправдая случаите, в които, както се цитираше някъде по-горе, децата са в яслата, майките - в кафенетата, но смятам, че не може да се слагат всички под общ знаменател.

# 81
Днес слънчевото зайче за пръв ден посети яслата.
Прие нещата изненадващо спокойно, но сестрата ме предупреди, че вече е голяма и по-трудно ще се адаптира. Според опита и на професионалист по-малките, по-лесно се справяли. Според нея най-добрата възраст е когато са проходили стабилно.
И все пак съм щастлива, че имах възможността да гледам детенце до две години, това време беше безценно за мен. Много ми се иска майките да имат право на избор в нашата родина, а не да са притиснати от финансови обстоятелства преди да се почувстват готови за голямата промяна.

# 82
  • Пазарджик
мама_зиана, абсолютно подкрепям  Peace , с малката разлика, че на нас ни се налага да тръгнем на ясла на 1 година и 3 месеца. Лично аз не познавам майки, които си дават децата на ясла и после са по кафетата, повечето са притиснати от финансова гледна точка. Днес ни е първи ден и сутринта нямаше никакви драми.

........
И за двете нямах друг избор - не съм длъжна да обяснявам защо, не ме интересува кой как ще го изтълкува, но така или иначе - трябваше.
На баби не можех да разчитам за постоянно гледане, от дъжд на вятър - да, но не непрекъснато. Отделно от това стои въпросът, че едната баба не е в града. И в двата случая предпочетох детето да е на ясла през деня, но поне вечер - с нас, а не да не го виждам по цяла седмица.
.........

Има деца, които са готови за ясла доста по-рано от други, които и на градина не могат да свикнат. Има родители, които са твърдо ЗА детето да тръгне направо на училище /аз лично имам близки познати и то не единичен случай/. Това, че е най-добре детето да е до мама първите 2 г. го подкрепям с 2 ръце, но ако живеехме някъде другаде, а не в Цингалия /т.е. България/. Като си притиснат отвсякъде, няма начин. И не мога да си обясня цинизма, който влагат някои, като смятат, че като нямаш възможност не трябва да създаваш деца. Децата са си деца, положението ти във всеки един момент може да се промени и от много добро може да стане не толкова добро, че и по-лошо. Естествено, не мога да оправдая случаите, в които, както се цитираше някъде по-горе, децата са в яслата, майките - в кафенетата, но смятам, че не може да се слагат всички под общ знаменател.

# 83
Мили мами , има ли случаи, при които децата са записани в яслата, но ще тръгнат реално напролет ! Много ми се иска малко да отложим тръгването, но дали е възможно, знам че трябва да попитам директорката, но все пак да питам и вас ?

# 84
  • София
vitality, зависи дали искаш ти да си гледаш детето без да прекъсваш майчинството. Ако е така - трябва да говориш с директорката.
Иначе, ако имаш кой да го гледа - нищо не ти пречи да занесеш изследванията, детето да се води, че е тръгнало, а ти да извиняваш отсъствията или по домашни причини или с медицинска бележка.

ПС. Нашата дир-ка държи децата да тръгнат края на септември-началото на октомври. Непроходилите ясленчета може да се взимат на обяд. И разбира се, няма проблеми да отсъства детето, стига да има извинителна бележка.

# 85
# 86
  • Някъде по Дунава
На ясла тръгна точно на 2г, за да не ми спрат майчинството. Ако не беше такъв закона щях да я пусна 1-2 месеца по рано, защото със самото тръгване улучихме сборни групи(беше лято) и адаптирането при постоянно сменящи се деца и персонал не беше особено бързо.
vitality при нас стана така.Записах я през септември, защото тогава започва учебната година и се заверява най важния документ за всички училища и градини - Образец 1, а започна на 1.06. следващата година.

Общи условия

Активация на акаунт