(Био) зеленчукова градина 9

• 83 076
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
  • Пазете Гор
При мене охлювите нанасят най-много щети при магданоза, босилека, морковите и тиквовите (краставици, корнишони и тиквички). Използвам следните номера, за да минимизирам щетите:

- засявам магданоз и моркови максимално рано, при първа възможност през март
- стремя се да използвам "нови" лехи. Такива, които оформям и ограждам непосредствено преди засяването. Гледам да са повдигнати, с нов насип. По този начин избягвам зимните скривалища на гадинките.
- във влажни дни оставям по пътеките за ден-два растителните отпадъци, и после изхвърлям. по този начин намалявам обема им, и отстранявам събралите се из тях на пиршество вредители. Оня ден комшията осече малко клони от девесила, и го хвърли наблизо, и тая утрин гъмжеше от черупкови охлюви. Чудя се дали месото на охлюви, хранени с девесил не би било кулинарна революция?

Грахът се забави малко тази година, но мисля, че ще освободи площите идеално за късни домати. Последните покълнаха в кофичките вчера. Тъкмо ще стане грахът - след 15 дена, и слагам макар и младите доматки.
Използвам случая да припомня, че този вариант на сеитбообращение - зеленчук след бобова култура - е идеален. Почвата е рохка, обогатена на азот, свободна от плевел, нямат общи болести и вредители.

От едно пакетче праз изкарах разсад като за цялата махала. Годишната ни консумация е 20-30 стръка, а пък имам около 200 поне. Жал ми е да хвърлям, толкова са свежички, добре подготвената почва ги освобождава с точната дължина коренчета. Заравям при пресаждането малко по-дълбочко, отколкото са били, малко след края на бялото. С нарастването на корените растенията се вкопават още, и крехката част на стътблото е повече.

Турих патладжан в земята и в тенекии. Експериментално на всяка тенекия по средата сипах по две мистрии (зидарски) прегорял сух птичи тор. Допълних с компост, а след слягането ще допълвам с борова почва. Ще докладвам регулярно за резултатите.

# 256
  • густо майна Филибето
Куркума, и аз благодаря за разходката, придружена с обяснение!
Ана, като сподели за книгата, ще се радвам да споделиш и какво си прочела Wink Аз съм от мързеливите градинари, ако мъжа ми не даваше отпор, щеше и още по-мързеливо да я карам, но той е привърженик на традиционното земеделие Simple Smile

Тази година охлювите още нищо не са похапнали, ни от марулите, ни от цветята. Цветята са пръскани с инсектицид заради розите го отнесоха по малко, може би това е причината. За марулите и граха нямам свястно обяснение, може би защото са потънали в треви Embarassed

# 257
И аз съм гледал грах в бурени, няма лошо. Като тръгне щир и лобода, грахът се лови за тях и ги използва като патерици. Много щеше да ми е удобно, ако нямаше троскот да навлиза изпод оградата и поветица. Тия двете последните не мога да ги дишам. С троскота се оправих, като го трепя в ничия зона, ивица земя извън градинката. Обаче поветицата досами корените на ягодите - единствено често скубане, преди да се е увила около тях.
За дъжда стана като си го мислех, така хубаво е измил от кал от предишния пороен дъжд листата на всичко. Сега стърчат листата на всички. Сякаш пак се кани да вали, трябва да обера ягодите и да набера коприва за пръскане на доматите след дъждовете. Грахът скоро ще има за бране. Тая година съм решил да не го бера наведнъж, защото не е полегнал и е на един ред, имам достъп и от двете му страни.

# 258
Поветицата ме мори и мен най-много. #Cussing out Не и действа прекопаване. Само скубане и като тръгнат едни дъъъълги корени като ластици се разтягат. Никога не съм я оставяла да цъфне. Все я скубя и пак пониква. #Cussing out Някой ако е спечелил борбата с нея без химикали да се похвали. Grinning

# 259
И на мен ми е мъка поветицата.Копая,скубя... и става все по-буйна и красива  Sick
Ако имам време ще взема една четчица и шишенце глифоган и ще мажа,мажа...без жалост и угризения.

# 260
  • Пазете Гор
Скубането на плевели е ежедневната ми психотерапия, част от дзена, шена, нирваната и густото. Чучвам си някъде привечер, за половин час, и скубя. Гледам да е след дъжд, че да излизат корени. Поветицата първом я навивам с показалец на снопче около коренчето и тогава дръпвам, умерено, че да не се скъса. Троскота сека с една стра тесла, на окло три сантиметра в земята. Житните моря с мотичка. Не всичко изчезва напълно и завинаги, но намалява. Скубя старателно и лободата (завъжда ми въшки), и вадя маточината.

Една щура комшийка стартелно зася преди време едни увивни, подобни на поветицата цветя, мен ако питате - чист бурен. Е няма спасение от това чудо. Налазва огради и стобори, цъфти в лилаво, всеки ден. Произвежда семе като за световно. Ей го, пак ми е налазило лехата с цвеклото, страшна напаст е.

И една дребна жълта детелина ме налази, тя ми е най-сериозния дерт.

# 261
Куркума,моята проблемна детелина е червена-докато е малка почти не се вижда,а после няма очистване.А цветята на комшийката ти да не са листата им като пеперудки като поникнат?Нещо ми се губи името им.Аз преди години си засях да скрия една грозна ограда и вече няма очистване.Че и задушават растенията също като поветицата.Сетих се-грамофонче се казват.

# 262
Аз пък си завирам два пръста в пръстта, поветицата да остане между тях и дърпам нагоре, държейки всички израстъци. Така излиза най-много корен. Ма тая напаст надолу е навита като свинска опашка, и като се опъне, се къса, но така, че горния край на скъсаното е 2-3 см под повърхността на почвата, и след два - три дни са се показали кичур израстъци. Които пък, за да отскубнеш успешно, трябва да поизчакаш да позаякнат. Бе варианта е единствен - да нямаш никакви трайни насаждения, и едно лято да не засееш нищо - с една остра стоманена мотика като свършиш, да почваш отначало. Няма растение, което да устиска едно лято без да фотосинтезира.
Ама това е много отчаян жест, граничещ с мазохизъм.

# 263
Добро утро! Laughing
Аз пък специално посях детелина и люцерна,дребен вид с по-едри цветове.И нищо.Даже и те не се хванаха.Проливните дъждове са ми врагове.Напоследък вали всеки ден-едни дълбоки вади оставя в почвата.То каква почва..до дребен чакъл съм го докарала...
При мен много сигурно се вкоренява разсадът от домати(черита и едни гроздовдни местни сортове),когато дълбоко заровя стръковете,под наклон.По-късно те сами се изправят.
Геликас-удоволствие за сетивата е да разглеждам твоята градина.Забелязали ли сте,че една градина расте по-буйно и красиво,ако хората,стопаните живеят наоколо.Като че ли иска да те зарадва.
Титина-много полезни съвети си добавила.От полза ще бъдат за мен.Тук нямам нито охлюви,нито плужеци,но с мравките водя дългогодишна ...дискусия,в която на края се ..предавам.За един ден мравуняците,особенно преди дъжд достигат до една педя височина.Налага се да отривам новоразсадени растения.
Куркума-пътечките и гергината много ме зарадваха.В японската част на Ботаническата градина в Чикаго видях такива композиции-едно цвете,един камък до него малко храстче.Само езерце ти липсва.Много духовно усещане. Laughing

# 264
Грамофончета, или ипомея. Сядаш на трикракото столче, до оградата, обвита в грамофончета, и си хортуваш със съседката Sick
http://flowersnet.info/a135/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%84 … D0%BD%D1%87%D0%B5
Имам познати с малиново насаждение, около два декара беше. Заради един плевел, роднина на това, който наричаме "бяла рада", хората си унищожиха малините! Не успяха да намерят решение на проблема, оплита се в малините, паразитира си на воля и дори цъфти с едри, бели цветове.

# 265
  • густо майна Филибето
На троскота и балура, че и детелината съм им замислила хербицид при зеленчука. В цветната градина пръсках преди да сея, два пъти, и копах мазохистично едно лято и се отървах, обаче гадовете настъпват от страната на зеленчука. Най-упоритите мазах с четката. Сега в новата част ме чака същото, но работата е двойно сега и не стига време.
Другите ги скубя най-лесно докато поливам с маркуча, ровя вътре с пръсти, докато още не е попила водата, вадят се лесно и са само корен, без пръст. Дори и малки троскоти успявам с лекота да измъкна така.
Лошото е, че попаднат ли на гола пръст семена, няма отърване от плевели. Там, където е морава и косим, нищо едногодишно не може да изкласи, след второ - трето косене се предава и умира. И семена не се сеят толкова.
Представям си идеалната за мен градина с достатъчно площ, за да имам пътечки насяти с "културна" трева, ограничена с някакъв бордюр, за да не ходи при зеленчука. А самия зеленчук мулчиран плътно с окосена трева или изсъхнали листа, или найлони. С капково напояване навсякъде. На следващата година само сменям местата на културите, не копая. Разбира се, това е само в представите ми, на практика може и да не се окаже удачно Wink

Веселчето, като отида с фотоапарат, ще снимам обраслата с диви китки поляна, дето не я обработвам. Няма такава красота! Лайка, макове, лилава детелина и едно подобно на грах, но със ситни листа и ситни лилави цветове. И дев овес сред тях...Да ти е жал да го развалиш!

# 266
Вълк,според мен трикът е да се опиташ да задушиш с друг растение плевела.Аз гледах един семинар на тема плевели.Тези с дългите корени на членчета ги покриваха отгоре с други,които имат гъста ,разклонена коренова система и ситни листенца.Те като че ли водят война за място под слънцето.Ще покажа фото на вторите,след работа.
Но площтта не става за използване поне 1 сезон.Човек може да пробва,нали сме Газди.
За мен градинарството е вид игра,в която искам и двете страни да печелим.Да се научим да си служим. Laughing
Любознателна-ще покажа фотоси на това как тук "отрязват" газона по края в близост до дърво или открита почва.Това много добре запазва навлизането му м/у цветята и зеленчуците.Задължително се прави при всяко косене. Laughing

# 267
  • густо майна Филибето
Веселчето, като отида с фотоапарат, ще снимам обраслата с диви китки поляна, дето не я обработвам. Няма такава красота! Лайка, макове, лилава детелина и едно подобно на грах, но със ситни листа и ситни лилави цветове, рапица... И див овес сред тях...Да ти е жал да го развалиш! И така е избуяло тази година, миналата трудно вирееха на пресния насип.

# 268
Грамофончета, или ипомея. Сядаш на трикракото столче, до оградата, обвита в грамофончета, и си хортуваш със съседката Sick
http://flowersnet.info/a135/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%84 … D0%BD%D1%87%D0%B5

Да де, мъжете сме били три вида - мечтаещи да изневерят със съседката, изневеряващи със съседката, и с грозничка съседка. Като за начало хортуването през стена от грамофончета е добра идея. То се отнякъде трябва да се почне.

# 269
  • Вече на светло в София
Да де, мъжете сме били три вида - мечтаещи да изневерят със съседката, изневеряващи със съседката, и с грозничка съседка. Като за начало хортуването през стена от грамофончета е добра идея. То се отнякъде трябва да се почне.
[/quote]
 Joy Joy Joy

Като сме захванали темата с плевелите и у нас има доста. Едно, на което ми викат пире. Сега чукнах в нета и разбрах, че е пирей. Корените му дълги, дълги... , бели. Вадиш и все остава. Не смея да го напръскам с отрови, защото все е близо до я малко дръвче, я рози .Да не вземе да се гътне питомното, покрай дивото и нежеланото. Хареса ми идеята с мазането на едно по едно . Само незнам в кой живот ще ми остане време да го направя Joy
Имаме си и петопръсник. То било билка, ама навлиза яко при лука и чесъна и пак като се захване пълзи ли пълзи.. #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт