(Био) зеленчукова градина 9

• 83 077
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
  • Пазете Гор
Отглеждам моите зеленчуци на неправилни лехи ги  около остров от около 50 кв.м с културна трева. Направил съм бордюри от взети назаем павета и тухли за акумулираща печка. Пререждам ги ежегодно, за да ги поизправя и изчистя. Прилични бетонови градински бордюри има в строителните магазини за около 2-3 лв за брой - 40/16/6 см. Редят се на пясъчна възглавница, и при желание се пререждат. Не е сложно, нито кой знае колко скъпо.
Некачествените бордюри корозират много бързо, почват да се ронят. Отмалват им от цимента, преовлажняват ги, не ги уплътняват, използват тиклав пясък.

Откъм градинската част на бордюра слагам в редичка чубрица, босилек. Следа малък тир и редовете със зарзават. Към тревната част са соларните лампи, край тях кося плътно, с тример.

# 271
Здравейте колеги, най-после темата се напълни , напълниха ми се и очите!!!Покрай днешното изказвене на земеделския министър, че краставиците от Испания са заразени от естествена тор се Shocked Shocked?!?Нашите насаждения си ги торим  редовно  с такава, но аз лично никога не съм носила за изследване.Как мислите, възможно ли е от естествена тор да се заразят?Чудя се, като станат първите домати и краставици да нося ли Thinking?!?

# 272
Мен лично много повече ме е страх от пестицидите, отколкото от някаква си коли бактерия  Peace
РАздухват и търсят сензации, но това си е все пак мое мнение.
Моята градина е превзета от копър  Shocked Прибирах във фризера, няма място вече, хората фризерите си пълнят с месо, аз с трева... Скубах, хвърлях, колкото повече се старая, толкова повече копър, не го обичам особено, а и е точно насред цветята ми, станала поляна чак  #2gunfire Да не говорим, че и една леха насях, като мислех, че е семе от пащърнак  hahaha

# 273
  • густо майна Филибето
Малко като със свинския грип стана  раздухването. А причината за заразата така и не е установена. В парниците с естествена тор ли торят? Все си мисля, че производството в такива огромни количества разчита на синтетиката - и като тор и като инсектициди, акарициди и др. подобни.

Да ви се похваля, вчера скъсахме една мааалка краставичка, не успяхме да се стърпим Simple Smile

# 274
  • Варна-София
Още никой нищо не е доказал и нашият министър се изказва неподготвен. По-важно е да се изкажат от Ал Кайда, кръгът около Кадафито и най-вече химическите концерни, като Байер и Монсанто, на които био-производството определено пречи.
P.S. Страшно съм развълнувана, открих нещо систематизирано за органично производство или с редуцирано пръскане на праскови. Пускам линк за всички заинтересувани.
http://en.calameo.com/read/000715430c8909299dd5a
Според географските условия с това сухо лято във Варна имам шансове за това.

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 14:38 от amica1

# 275
  • Пазете Гор
Нека не се поддаваме на медийната истерия. Ние сме хора зарзаватчии, здраво стъпили на земята. Аз ще кажа няколко думи, и повече няма да вземем отношение по поредната глупост (луда крава, птичи грип) и не зная още какво. Та тия старите истерии се решаваха като просто месото се вари, а пък тая новата...за Бога хора мийте си ръцете. Не е виновен тора, нито щайгите, или поливната вода или кавото там издумаха. Всяка подобна инфекция е „болест на мръсните ръце” и неизмития зарзават. Един добре измит зеленчук е безопасен, поне за тоя род зарази. По земята от десетилетия бродят много по-опасни епидемии, да вземем да речем хепатит, салмонелоза, глисти и трихинелози, и други. Умират и заболяват хора с хиляди, пък няма бърборене, а сега...
Не е заразен зеленчука, а по повърхността му може би има бактерии. Нормално е това, та само марлите в операционните са стерилни. А земеделският ни министър говори глупости, което при него е традиция, впрочем. Нищо кой знае колко тревожно няма, в 100 милионна Германия има 3 потвърдени случая на смърт след усложнения след бактериална инфекция. Те са най-вероятно при хора с „увреден терен”, с други заболявания. Някой дали е проверил колко са били през миналата година? Не чета и не слушам внимателно подобни глупости, всичко ще затихне след седмица.
Не смятам и че концерните като Монсанто имат пръст в тая работа. Това, което се случва, е болест, ментална обаче, на свръхинформираното и свръхстресирано общество, в което живеем. Податливо на паники, слухове, страхове.
Спирам по това.

# 276
 Да де, мъжете сме били три вида - мечтаещи да изневерят със съседката, изневеряващи със съседката, и с грозничка съседка. Като за начало хортуването през стена от грамофончета е добра идея. То се отнякъде трябва да се почне.
[/
quote] Joy JoyВълчо,н"дей тъй!!!Аз пък мислех, че сте два вида-изневеряващи и не-изневеряващи!!!А за грозната комшиика  ще ти трябва повечко от "грозданката" Joy Joy

# 277
  • Варна-София
Хайде, народе, приготвяйте шербета спокойно. Не бил източникът от краставиците.
http://crofsblogs.typepad.com/h5n1/2011/05/ehec-lab-tests-clear- … erman-deaths.html
Да стискаме палци на германците бързо да открият източника на заразата.

# 278
  • на брега на Дунава
Тази вечер отивам в градината си на 130 км.Освободих си два дни по средата на седмицата.Не е за вярване.Не съм я виждала от две седмици.В петък ще разказвам и показвам , че като ви чета направо завиждам ,че сте близо до растенията.Ще поливам с мая доматите и ще слагам колове.Баклата ми сигурно е остаряла ,но какво да се прави.

# 279
Да питам-по колко растения оставяте в гнездо от следните култури-тиква,диня,пъпеш и корнишони,засети директно newsm78.Жал ме е да ги изскубвам,всички са излезли на повечето са по 3 в гнездо ThinkingНо май не е редно да ги оставя така,а...Лоша услуга ще им направя.
Куркума чудна градинка имаш.Баклата много красива,бре PeaceИ аз най сетне се отървах от спанака.Заредих хладилника,фризера и сложих да се суши.Е,свърши се...

# 280
Куркума, нали ти е ясно, че ти си основният причинител на изобилието спаначено?  Simple Smile Последната реколта изхвърлих, беше силно нападната от въшки. Салатите в парника станаха някакви гиганти, сигурно са по килограм. Много харесвам Айсберг, не срелкува, не и пука от жегата, свива си глава, в пъти по-крехка от зелевата и няма горчивина- http://s59.radikal.ru/i165/1105/11/c4c539e9d13e.jpg
Мисис бг, за другите не знам,  от тиквите остави по едно коренче в гнездо. Но не бързай, сега в дъждовете са плъзнали охлюви, те гризат безразборно. Да не останат празни гнезда, ще проредим в слънчеви дни. От цигулките ми излизат едни с бяла периферия, малко са особени така.
Люб, кажи-какъв сорт краставичка откъсна, от японските ли? Те са скорозрейки.

# 281
Не искам каквито и да било салати да виждам, оставих две за семе и още две - нестрелкували.
Пак ръми, от 18 ч. Няма лошо, но ако пекне едно слънце след дъждовете, ще се образуват идеални условия за мана.

# 282
  • Пазете Гор
Днеска, отчаян от нарастването, или по-скоро от липсата на нарастване на босилековия разсад, го разсадих из градината почти на котиледони. Предполагам, че още тая нощ ще изгубя половината корени. Заградих с бутилки малко островчета, и посях отделно директно последните си семенца. Ха дано оцелее. Завъдил бях чуден босилек - едролистен, ароматен, а и височък ставаше , до към 50 см, разклонен. Запазваше аромата си и изсушен.
Ако пак не успея, ще се примоля на хора, на които съм давал семе - да ми дадат разсад, или поне малко семе наесен.

При мене вали, ама е слабичко. Почвата едва ли е над 70% ППВ в единият метър.
За тези, които ползват фунгициди, сега е момента да проведат някое предпазно пръскане. Не съм специалист по препаратите, но има разни с превантивно действие. Тъкмо има време да мине карантина 20-30 дни.
Все пак да уточня, че използването на синтетични препарати е въпрос на личен избор. Аз никого няма да съветвам да го прави, както и никого да съдя, ако го направи. За моята градина взех решение още миналата година.

# 283
Тази вечер намерих време да поснимам и.......... след няколко кадъра се изтощиха батериите. Mr. Green
Ето какво успях да наснимам:
мама маца с бебетата се шири в плевнята http://media.snimka.bg/8730/023714407.jpg?r=0

част от зеленцето http://media.snimka.bg/8730/023714423.jpg?r=0

малко от оранжерията http://media.snimka.bg/8730/023714430.jpg?r=0

една част от градината http://media.snimka.bg/8730/023714440.jpg?r=0
В далечината са последните засадени домати, чушки, един ред патладжан, малко праз и малко воден лук. Разсада за луците прилича на тревичка, но съм щастлива, че целия си го произведох сама. Дори дадох на една много възрастна баба, която прекарва зимата в града. Бабката беше толкова щастлива, че започна да разсажда в дъжда. Mr. Green
Има и още градина, с бобове, краставици, чубрици, тикви, кромид, моркови, пъпеши......но друг път, за да не досадя. Grinning

Последна редакция: ср, 01 юни 2011, 00:06 от анемония

# 284
Анемония-не би могла да ми досадиш! Laughing
Радвам се искренно и на червената почва,и на плевнята с мама Маца и на реколтата.Интересен сорт са зелките-как се нарича?
Замислихте ме.Може и да съм последния мохикан в зарзаватчийството(но не съм,за моя радост)  аз действително вярвам,че науката Растителна защита е започнала с наблюдението на ботанистите точно в способността на растителните видове да се ..самозащитават.След туй е дошъл бизнеса-на всяко празно място на рафтчето за растителна хим.защита ..добавяме ново.,по-мощно и скоротечно.
Аз живея близо до два Резервата-разбирайте,животът е спрял като че ли хората с нашите химии не съществува.
Утре ще ви покажа..поляна от чесън,който се саморегулира.Познат рейнджър,сподели,че са опитвали да засядат "питомен" наблизо,който..не е оцелял.
Нито страховите зими,нито атаките на буболечки,гъсеници и порои не може да увреди поляната.Растенията,точно като хората имат способността да се адаптират.Нали виждате ние криво-ляво си ядем и генетично изменените зърнени,и зарзават,без да ...се затрием.
Е,тук-там фармацията ни помага-за всеки симтом имаме хапче.Пийнеш-олекне ти.Хората така сме устроени,че след като не би боли-значи сме добре. Wink
Вярвам,че поне за семейни нужди бихме могли да отгледаме истински био-зеленчуци!
И най-важното ..и на децата си да покажен,да ги научим!
ПС.Уточнявам,че съм крайно лява по убеждения-вълнува ме толерантостта на темата,любовта ви към земята и красотата на градините! Hug

Последна редакция: ср, 01 юни 2011, 03:50 от Веселчето

Общи условия

Активация на акаунт