(Био) зеленчукова градина 9

• 83 096
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
Аз пък да се похваля-дадоха ми книга, много обичам да чета. Авторката е Галина Кизима, нарича се "За разумно мързеливи градинари". Звучи като добро занимание във валежните дни и вечери.

Ana.Ivanova, това е моят арсенал от книги, които съм прочел, препрочинам и ползвам постоянно(+ интернет). Обикновено ги препоръчвам и на хора, които имат интереси в тази област и не са забравили да четат. Условието за успешно ползване е отвореното съзнание - почти всичко в тях противоречи на "стандартното" земеделие.

- "Умната зеленчукова градина" Николай Кюрдюмов,
- "Пособие за разумно мързеливи градинари" Галина Кизима,
- "Екоградината" Симеон Дочев,
- "Жива Земя. Тайните на органичното замеделие" Ирина Калинина,
- "Въведение в пермакултурата" Бил Молисън
( http://rodovo-imenie.org/sites/default/files/22%20%D0%92%D1%8A%D … D1%82%D0%B0_0.pdf ),
-"Био-динамични зеленчуци" ( http://jivdom.info/knigi.htm )
- "Биодинамично земеделие" Рудолф Щайнер - http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%C1%E8%EE%E … E5%E4%E5%EB%E8%E5
- "Без земя" Рьоделбергер Франц-Карл - http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%E1%E5%E7+%E7%E5%EC%FF
- "Революцията на една сламка" - Масанобу Фукуока http://jivdom.info/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1% … D0%BC%D0%BA%D0%B0
- "Към земята с наука" Владимир Фокин - http://jivdom.info/knigi.htm

Последна редакция: ср, 01 юни 2011, 04:54 от manandy

# 286
Моята гордост от снощи  Heart Eyes е, не е зеленчук, но пък се яде. Нямаше батерия на фотоапарата, да снимам и пълната купа розови цветчета, истинска красота.

Розово сладко, първи опит  Embarassed

# 287
  • Варна-София
Въпрос към всички съфорумци. От няколко години ми е мерак да си купя един инструмент, на който досега не знаех името, само го бях виждала на снимка в действие. Днес го научих: френски grelinette, английски - U-bar digger (broadfork). Някой знае ли в България да се продава? Според мен ще е чудесен за подземния живот в градината.

Мама Гали - перфектно! И аз си засадих трендафил за тази цел. Тази година за първи път ми цъфти и мирише омайно.

Анемония, завидях й на мама Маца.

# 288
Анемония,твоята маца е сестра близначка на нашия котарак Laughing
Снощи откъснахме първите краставици-8 на брой-след дъжда пораснаха изведнъж.Набрах и още бакла-този път за яхнийка.И събрах цяла кофа охлюви покрай буренясалата ограда на съседите.Навирили рога и плъзнали към ягодите/не комшиите разбира се Grinning/.
Довечера ще сме на тиквички-и те полудяха от влагата.
Искам да питам Веселчето и всички крайно леви-след като не разчитате на произведеното в градините си какво слагате на трапезите си.И първо сигурни ли сте,че е абсолютно чисто,второ можете ли да си го позволите финансово.Защото моите убеждения също са доста леви,но не мога да си позволя цената на продаваните Био-храни.От друга страна не съм убедена за истинността на сертификатите,защото съм имала вземате-даване със сертифицираща компания.И съм на ясно,че в по-голямата си част сертификата е въпрос на плащане,а не на проверка.И от друга страна използването на чисто био методи не ми гарантира продукция от градината.И отново-ежедневното ми присъствие в градината е свързано със средства и запълва изцяло свободното ми време.
И само за протокола-не съм пръскала салатите,баклата,краставиците и тиквичките,които консумираме към момента Twisted Evil
mama_gali,това от специални рози ли е?Изглежда изкусително.
Амика,за тази цел използваме обикновена желязна вила-има ги във всеки железарски магазин за по 4-5 лева.И дори нашите са доста по-удобни за експлоатация.Но не стават за всеки тип почва за съжаление Sick

Последна редакция: ср, 01 юни 2011, 09:37 от vili__66

# 289
Веселчето, зеленцето е сорт Кьосе и Дитмарско.
mama_gali, предизвика ми мощно слюноотделяне. Laughing Нашите трендафили все още не са цъфнали.
vili__66, ако котаракът ви по природа е глезан  до безобразие, значи наистина са брат и сестра. Mr. Green Точно преди да изчезне любимият ми котарак я доведе в къщи и затова и казвам "снахата" Laughing

# 290
Анемония,нашия е нахален до безобразие Laughing.И много бърз,когато трябва да си открадне нещо.

# 291
Вили, не знам колко специален трендафил е, аз много не познавам розите, мама го гледаше специално за сладко и, като се настаних вкъщи след сватбата, донесох една пръчка, за първа година цъфти, въшки има доволно, но те главно по зелените листа, почистих и използвах... Догодина дано цъфти повече.
Завидях за тиквичките, много ги обичам, чакам с нетърпение моите. Установих, че листата на тъмнозелените ми тиквички смърдят отвратително, гнус някаква, но нищо.
Вчера моето дете пензира краставичките, така ли беше думата  Embarassed, като мина през тях с една детска кола. А тъкмо се радвах на първата краставичка, колкото палеца ми.

# 292
  • Варна-София
Вили, те и други инструменти си приличат, ама всеки си има предназначение, нали! Работата с този ми изглежда баш като с уред за фитнес. В смисъл, че по-прав  работиш и равномерно натоварваш и двете ръце, като сменяш само краката. Определено ми харесва ергономичното решение на уреда.
А какво слагаме на трапезата? От средата на миналото лято насам зеленчуците ми са изцяло еко. Но те са на вилата, така че честотата на посещенията ми е ограничена. Лукът е перфектен. Спанакът малко беше занемарен и буреняса и само няколко пъти готвих. Лободата, щирът и тлъстигата (тученица) за мен (както и по света) също са зеленчук. Грахът ще стане сто на сто. Доматите ми са средноранни от мой разсад и сега цъфтят. За тиквичките и краставичките знам, че много ще обикалям с пръскачката с разни еко-био-разтвори, заради брашнеста, кубинска мана, въшки и акари. По-малко главоболия ще имам с боба и доматите. За цялостния резултат ще си дам сметка към есента, но консервите и замразеното от миналата година още стоят.  
Мама Гали, утрепи въшките със сапунен разтвор, за да не ти отслабват трендафила.

Последна редакция: ср, 01 юни 2011, 10:53 от amica1

# 293
  • Русе
  И аз ад се отчета,въпреки,че не сме от най грижливите градинари.И градинката ни е в гора, която пазя и отпуснах само това местенце,което си беше храсталак.
Чудесен лук и чесън. Салатките ги обрахме и тзи седмица пасем здраво.

А това са ни доматките преди 2 седмици
http://www.snimka.bg/?album;aid=596948

# 294
  • Варна-София
И градинката ни е в гора, която пазя
Е няма как, и аз да се похваля, че в нашето място пазим един огромен дъб (там живее сойката), чашкодрян, мъжка черница (женска нямам да ражда), два бадема (100% за катеричките). Към групичката има 4 череши (общо 10 в мястото, плюс един вишнап и една черешовишня - имало разлика). Цялата тази горичка е същински рай за птичките в момента, защото първите череши тръгнаха. Ако от БДЗП дойдат ще добият представа за биоразнообразието в района.

# 295
Амбер,хубаво е  Hug.Около боба ти има цвол или бучиниш-не е лошо да го поочукаш докато е мъничък,че става над два метра.Но пък скоро ще откъснеш доматче,браво!
Колко сме различни-аз нямам проблеми с краставици,тикви,тиквички,салати и луци,грах,боб,бакла,пипери.И не пръскам.Виж при доматите нещата са на пясъчни крака,а те са ми особено важни и за прясна консумация,и за лютеници.Другото,за което ползвам химия са ябълките.И огромния ми проблем са голите охлюви.Та се чудя био ли съм не съм ли  Laughing
Амика,въпросния уред може да го направи всеки що годе сръчен мъж и пак ще излезе в пъти по-евтин от цената,която видях в сайта.

# 296
  • Варна-София
Вярно е, че в страната има огромни разлики в условията. Какво им се случва по вашия край на доматите?
За мен те са нещо жилаво като плевел. Садя ги от непикиран разсад около 20-22 април, те ми се сърдят около 10 дни, но после не мога да сваря да ги колтуча. Страдат от няколко неща, но тази година ще се задоволят с био-рецепти и механично почистване.

# 297
Основните проблеми при доматите в нашия край са коктейл от вирусни болести,разнасяни от цикади и белокрилки.Лошото при тях е,че когато се прояви болестта е безвъзвратно късно да се вземат мерки-за една нощ всичко почернява и умира.Скубала съм стръкове по-високи от мен,отрупани с домати.И не се проявява само в моята градина,а засяга цели села и поразява тотално.Мана при доматите не ме притеснява,алтернария има рядко и се стопира сравнително лесно с купроцин или бордолезов,в краен случай със Скор.
Хората наричат вирусите чернилка,обвиняват киселинните дъждове и изобщо не са на ясно с физиологията и морфологията на вредителя и болестта.Много често споря с хора около мен,че не провеждат никаква борба с инсектите,а те ми отговарят-аз съм пръскал за мана.
Мисля си,че има значение и отдалечеността на местата ви от други градини.Близостта до гора с хвъркатите и обитатели също.

# 298
  • Варна-София
Наистина нямам готов отговор за вирусните болести. Стискам палци да те подминат тази година.

# 299
Снощи съседката изплака, че и изгорял пипера. Според нея, била го поливала в топъл, горещ ден, слънцето го изгорило. Аз си имам друга теория. Не може да въвиш срещу природата и да не пострадаш! Тя, поради мързел, напръска тревата с Раундъп, всичко е жълто като в пустиня!  Тревата граничи с лехите пиперени. И ползва разни препарати-едно преди пладне, друго след, кой каквото каже.
Моят пипер е добре, нищо му няма. Дели ни една ограда.
Хареса ми нещо в книжката:"Да отглеждаш плодове и зеленчуци е като да правиш баница.Рецептата е една за всички, но баницата за всеки е различна. Изписани и казани съвети колкото ти душа иска. При някого определени препоръки могат да доведат до отлични резултати, но същите тези съвети могат да доведат друг до плачевни последствия."
Мананди, да, много различен подход, твърде различен от познатото в практиката. Някои неща са ми приемливи, друга част правя интуитивно,  за трети още не съм дорастнала.

Общи условия

Активация на акаунт