(Био) зеленчукова градина 9

• 83 119
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
Ей,Ана   bouquet-аз от сума време се опитвам да обясня точно това,а ти успя да го синтезираш перфектно.

# 301
При нас лук, чесън, краставици, тиквички и домати си растат без  проблем, пу-пу, ако успея да ги опазя от голите охлюви. Всичко, що е био пробвах, но реагират само на "био" Скипер, Вениш, Мезурол или подобните.
По тази причина се отказах от салатките, но догодина ще се пробвам пак.
Изобщо не вървят пипер, зеле, кайсии, праскови... и никой не сади. За копъра пък казаха, че само от семената на леля Иванка става.
 Предполагам, че това е един вид зониране, ако мястото не е походящо за определени насаждения- те боледуват по-често, а други си растат без проблем.

За мен е достатъчно био да сме там с детето и да се трудя на чист въздух и да се радвам на нещо, отгледано от мен. Повечето плодове ги ядем пресни, ябълките седят в мазето до пролетта, от вишнапа и къпинната правя сок (в руска соковарка мой набор), от малините и сливата няколко бурканчета сладко, от дюлата пелте и за чай-толкова ни трябва. Доста и раздавам.
Все пак живея в широкия център на София, пуша, ям купешко месо от незнам с какво тъпкани животни и така.
Тази година пръсках с Вазтак, не знам как точно се пише, това беше разтворил съседа и това ми даде. Миналата седмица пръсках с нещо срещу плодни червеи, не зная как се казва, пак от съседа.
Ако не беше той, щяхме да изпуснем тези пръскания. Против пръскането съм, не защото не е био, а защото не мога да спазя нито последователността, нито количеството пръскания, нито времето за пръскане, а ми се струва, че като почнеш и трябва да докараш до край. При нас е вила, не сме там винаги в подходящото време.
Преди две -три години не пръскахме, а на ябълката, черешата и крушите им се чупеха клоните от плод. Е, черешата имаше плодни червеи, ама миналата година пак имаше, а пръсках. Май после заваля дъжд и не повторихме процедурата. Просто трябва да я берем по-рано, ако закъснеем с една седмица и се пълни.

Отплеснах се, а исках да питам:

Има ли нещо био срещу плодни червеи?
Знаете ли защо три години зелето на баща ми не прави зелки, а прилича на маруля?
Може ли да ми кажете кога се поставят лепенките върху кората на дървото? Есен или пролет?
Тиквичките и краставичките съседката ги тори с амониева селитра, дали да наторя и аз и кога? Краставичките ми са на две листеца, тиквичките са двайсетина см.
Сапунената вода не умори моите зелени листни въшки по розите. С какво да пръскам, да не се разпространят и по другите насаждения?

# 302
  • Варна-София
Малко отзад напред
За въшки
1. пробвай с 1 с.л. течен сапун (не веро), 1 с.л. зехтин (не олио). Разбъркваш с пръсти, докато стане гладка емулсия. Добавяш 1 литър вода и пръскаш розите.

2. Вече е време и за рецептата с доматените колтуци. Аз правя така: Колтуците ги събирам. Заливам, колкото да покрие със студена вода. Добре омачквам. Чакам час или оставям за другата сутрин. Прецеждам и добавям малко течен сапун.
Оригиналната рецепта може да се намери на  http://fermer.bg/advice/318/1/syveti-za-borba-s-vreditelite-po-morkovite.html

3. Можеш да срещнеш препоръка за напрашаване на розите с дървесна пепел, но те заклевам - не го прави. По-грозна гледка от това няма. Личен опит.

За плодожорките пускам линк на мой любим сайт.
http://sovet.bos.ru/html/aiduaa_n_adaaeoaeijie.html
Най-много ми харесва това, което пише за дървесната пепел. Тя е за всичко – пенкилер.
Подчертавам, че няма пълна една година, откакто съм се зарекла за насекоми да не пръскам с химикали и не мога да кажа доколко помагат еко-рецептите точно за плодови червеи. За черешите със сигурност нищо не направих, но за ябълките ще започна поредица пръскания.

За другите въпроси тук има големи майстори – те ще кажат.

# 303
  • густо майна Филибето

Люб, кажи-какъв сорт краставичка откъсна, от японските ли? Те са скорозрейки.

Купен разсад, за Гергана ми го дадоха. Миналата година по същото време садих, със същата големина, но тези вързаха веднага Rolling Eyes

Не снимах зеленчука, защото бързах да не изпусна розите Simple Smile Тук съм качила малко снимки: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=572752.msg18849325#msg18849325

Засега се развива идеално, да видим след снощния дъжд дали няма да се маноса Confused И трева нямам много, защото е тазгодишен 20см насип. Отдолу е почти пясък омесен с оборска тор, обилно.

В необработваемата част, там има много за довършване, си е дива поляна. Толкова е красива, а трябва да се разправя с нея в някакъв момент:

https://lh6.googleusercontent.com/-5gx3DjgnXOQ/TeVhUpsCp9I/AAAAA … 1024/P8119213.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-xCXSU5umRVg/TeVhOtg2JjI/AAAAA … s800/P8119210.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-e7xvcAdDZV8/TeVhQerWkjI/AAAAA … s800/P8119211.JPG

То и в полето на граха е кажи речи същото, оскубах само високата трева  Laughing

vili__66 , с какво пръскаш за цикадите и кога? миналата година от 90 корена домати от края на август скъсвах колкото за една салата Sad

amica1 , за съжаление не разбирам и думичка френски. Сигурно си ни пуснала хубав линк, но може ли да те помоля да преразкажеш с няколко думи това онова? (за този говоря - http://en.calameo.com/read/000715430c8909299dd5a ) Ако не е в пдф формат, ще се оправя с гугъл преводача, ама така....

# 304
  • Варна-София
Ljuboznatelna, омаяха ме твоите цветя. На всяка снимка възкликвах. И аз бих се притеснила да разваля хубавата полянка. Може би само бих я косила от време на време и повече бих се посветила на плаж по тревата.
А този материал за прасковите е на английски. Разпечатах си го и ще го чета внимателно по време на екскурзията и ще си отделям това, което се отнася за мене. Там се набляга на районирането и че болести, които са основни за един район са от малко значение за друг. Аз ще се опитам да си направя "лятна еко програма" и с удоволствие ще я споделя.

Последна редакция: ср, 01 юни 2011, 14:39 от amica1

# 305
  • густо майна Филибето
Ох, обърках се с думичката за онзи уред, излязоха ми резултати на френски и се оплетох. Така или иначе не мога да го преведа с гугъл преводача в този формат Sad

Полянката с макове и лайка (която прецъфтя) е в една недовършена част, там ще се зариват канали, ще  се заравнява за площадка, затова ще изчезне. Но е красиво, нали? Simple Smile

# 306
  • Варна-София
Я пробвай този адрес:
https://attra.ncat.org/attra-pub/PDF/peach.pdf
Тук може да се прави селекция и съответно да се мине през Гугъл-преводач.

P.S. Ей сега пак се разходих из цветята ти. Басейна как го източваш като поливаш? Аз много обичам да правя скачени съдове и пускам през маркуч, използвам леката денивелация и поливам доматите. Накрая се обира почти до капка.

P.S.2 Това пред твоята арка аризонски кипарис ли е? Мечтая си за нещо такова.

Последна редакция: ср, 01 юни 2011, 14:57 от amica1

# 307
Люб, благодаря за споделената красота! Такова пиршество за сетивата е твоята градина, че оставам без дъх! Знаеш ли колко корена рози имаш? Simple Smile

# 308
  • густо майна Филибето
Юниперус комунис е. Два са, от всяка страна на алеята.
Басейна го източваме първо с кофите , после поливаме с останалото поляната, отвора, който е за оттичане е насочен там. Накрая го измиваме на другата поляна. Става и с потопяема помпа, преди така поливахме от езерото, преди да подменим водата (да налеем чиста)
Това със скачените съдове е идея, че тази година доматите са далеч:)

Ана, над сто са вече, но някои са много малки още. Има и такива, които се повтарят. Харесват ни, защото са красиви, цъфтят постоянно (без катерещите) и издържат на засушаване.

# 309
  • Варна-София
Люб, малка подсказка, как да тръгне системата след като вече си опънала маркуча. Ако имаш здрава найлонова торбичка, под вода я оформяш като мехур и здраво стискаш, но така, че водата да тръгне през маркуча, да прескочи борда на басейна и да потегли към доматите.
Ако найлоновите торбички са все такива, че се спукват от маникюра, вземаш помощен маркуч, пускаш леко вода от чешмата и под вода доближаваш до маркуча, който е опънат към доматите. Като тръгне водата, леко отделяш, а водата от басейна продължава да тече гравитачно.

# 310
Ljuboznatelna страхотна градина. Баба имаше такава, опитвам се и аз тук да направя, ама малко борба със сортовете имам. Хем тук от ботаническата градина доста неща понакупи. Хубавото е че двора беше пипан от ландшафтен специалист , ние само допълваме.
Сега съм си направила списък какво да домъкна от България.

Вчера сях третата порция краставици ( лятото е доста дълго и мога да ги застъпвам). Сях и магданоз и босилек. Уговорих се с един приятел да ми полива насажденията, докато ни няма и да бере продукцията. Замислила съм да купувам семена за салатки за зимата да сея ( сега проучвам какви сортове виреят тук)

# 311
  • густо майна Филибето
amica1   bouquet Ама какъв маникюр! Laughing Сутрин пада едно четкане с четката и ровене под ноктите, изрязани до дъно Grinning

# 312
  • Пазете Гор
Днеска ме замъкнаха на някаква среща, разни костюмари имаше, началници, чужденци, обикновени малоумници, всякакви. Ръцете ми - напукани от варта, дето мазах тия дни, а в пукнатините и в релефа на кожата се набила пръст, чернее. А и пресни картофки белих тия дни доста, знаете как боядисват. Държах си ръцете под бюрото, не че ми пука, ама да не обяснявам, ако ме питат. Няма да разберат.

Време е за лозови сарми. По моя край грозде не става, та лозата е ценна с листа и сянка. Обичам да не са много набраздени листата. В плънката слагам джоджен и девесил, колкото поеме. На дъното на тенджерката слагам пак клонки джоджен, ама от по-ментовия.

Не зная как я рязах тая година моята лоза, ама пусна шума много късно. Още и е малко, но пък какви листа! Сигурно се радва на новия, широк, здрав и удобен асмалък. Листа млади, сочни, още релефни, а по-големи от дланта ми! В петък мисля да свия малко сарми, ще снимам, ще покажа.

Оплаках ли се, че след подредбата на мазето тая зима си загубих някъде два буркана с по 120-140 листа лозови? Откъде ли ще изкочат, когато имат само музейна стойност. Где ли ги пъхнах? Такъв съм заплес. Embarassed

# 313
Има ли нещо био срещу плодни червеи?
Сапунената вода не умори моите зелени листни въшки по розите. С какво да пръскам, да не се разпространят и по другите насаждения?
Нова, за плодовите червеи пробвай това:
Обикновен пелин – листогризещи гъсеници, гъсеници, ябълков плодов червей. 1 кг просушена маса се вари 10-15 мин. в малко вода, изстудява се и се долива до 10 л. Препоръчва се да се добави настойка от сух кокоши тор(1-2 кг сух кокоши тор се накисва за 1-2 денонощия в малко вода). Смесва се с непрецедената отвара от пелин, прецежда се и се долива с вода до 10 л.

Като малък си спомням, че връзвахме стари чорапи с нафталин по клоните на дърветата за да гоним пиперудите. Не помня какъв е бил ефекта. Предполагам, че и други треви за гонене на молци биха помогнали. Ще погледна по книгите и ще пиша пак.

Тази година нямам много листни въшки, поне за сега. Ама то и краставиците(главните потърпевши) не вървят. Може да е от времето или нещо с разсата сгафих. Миналата година по това време вече ядяхме таратор.
Та за въшките работа може да свършат някой от следните растения - отвара от полски хвощ, ревен, обелки от лук, картофи, листа на алабаш, вратига, пелин; извлек от коприва, пелин, чесън; сапунен разтвор; отвара от противоглистна папрат, орлова папрат, дървесна пепел.

Татул – зелева и цвеклова листни въшки. Изсушени листна маса и стъбла 400 гр.за 10 л. Вода.
Тютюн - листни въшки, бълхи, трипсове, листозавивачки, зелев молец, рапична и вишнева оси. 400 гр.ситно наряазана маса в 10 л. вода за 2 дни. Прецежда се и още 10 л. вода и 80 мл. сапун
 Пипер лютив - листни въшки, бълхи, гъсеници и голи охлюви. 1 кг пресни или 0,5 кг сухи чушки се разрязват на две и се варят 1 час в 10 л. вода в затворен съд(или настойка). След това се оставят 2 дни, намачкват и прецеждат. 125 мл с 10 л. вода и 40 гр. сапун.
Картоф -  листни въшки, акари при краставици. 1,2 кг свежа маса или 0,6-0,8 кг. суха в 10 л. вода за 3 часа.
Бял равнец - листни въшки, бълхи, акари, трипсове. 800 гр. суха маса се надробява, запарва се с вряла вода за 30-40 мин.(или се вари), долива се до 10 л вода и се кисне 36-48 часа.
 Глухарче - листни въшки, бълхи, акари по овощните. 200-300 гр. свежи корени или 400 гр. листа се заливат с 10 л. леко затоплена вода за 1-2 часа. Първо пръскане при разтваряне на пъпките, второто след цъфтежа, следващите през 15 дни.
 Вратига - листни въшки. Отвара 1 кг на 10 л вода.

Това, което съм пробвал и се оказа ефективно в моя случай преди, беше екстракт от дървестни сажди.
Трябва да се внимава с концинтрациите на повечето от разтворите! Аз имам неприятен опит със саждите, тютюна и сапунената пяна.

# 314
Любознателна,за цикадките пръскам с Актара,Вазтак,Децис,Нуреле.Гледам да ги редувам.Хубавото е,че при високи температури и сухо време към средата на юли популацията на инсектите намалява.Тоест сега не ме вълнува карантина,а докато доматите започнат да зреят спирам и да пръскам.Лошото е,че при проведено пръскане в неделя сутрин снощи ми се зави свят-много гадинки по стеблата и листата.И пак се чудя-от не пръсканите наоколо растения ли идват,препаратите ли не им действат newsm78,дали ще измрат при контакта си с домата или първо ще го заразят...дали ще берем домати или...
А за твоя личен рай-шапка ти свалям,Люб   bouquet-когато ми е много сдухано разглеждам твоите цветя,харесвам усещането ти за хармония  Hug
Моя метод за източване на басейна-маркуч около метър и половина потапям изцяло във водата,за да му излезе въздуха.Запушвам с пръст/на ръката/единия му край и вадя навън.Ако се наложи снаждам с по-дълъг.

Общи условия

Активация на акаунт