(Био) зеленчукова градина 9

• 83 134
  • 738
  •   1
Отговори
# 315
Цитат
А за твоя личен рай-шапка ти свалям,Люб  bouquet-когато ми е много сдухано разглеждам твоите цветя,харесвам усещането ти за хармония  Hug
Вили,много хубаво си го казала-присъединявам се HugЛюбознателна,притежава силен усет за красивото.Поклон!  bouquet
Не ми казахте за корнишонки,пъпеши и диня-мога ли да оставям по-повече от едно растение в гнездо newsm78
Ани,ще те послушам за тиквите,благодаря за съвета!Дитмарското зеле вече е почти готово,зелките растат.На някой от растенията има жълти петънца,сякаш е напръскано и изгоряло...На 2 растения пък,вътрешността е много странна.Не образуват глави ,ами е пълно с "разчорлени"листа.Болест ли е някаква?Извинете за обяснението EmbarassedДано ме разберете... Grinning
Джоджена,кога и как го късаме за сушене.На връзки със стъблата или листенцата само?
Да споделя само,че посадих фасул за зрял/пробван на вкус/,като очаквах,че ще е вейков и се застраховах с царевица за опора при него.Но вече е доста голям и се вижда,че няма да е висок.Царевиците пък ги слагах по 2 зрънца,те порастнаха и двете.Така ли да ги оставя?
Мале,спирам,пак ви затрупах с въпроси...  bouquet

# 316
Много е красив паркът  Simple Smile на Любознателна. Също я поздравявам за блога й.   bouquet
С много търпение е разказала толкова неща в помощ на хората!

# 317
Боже, баклата не висяла, а стърчала. А аз гледам за нещо да виси надолу, като зелен боб, грах.
Сега кажете колко см трябва да е най-много това стърчащото, за супа от бакла и зелеви джанки.
Махат ли му се двата края, като на зелен боб?

# 318
misisbg,почвам от царевицата-махай едното иначе ще ти направи само тънко стебло без завръз.Стандартно за царевица е 70 см междуредие и 25-30 между стръковете.Корнишоните оставям на десетина сантиметра едно от друго и междуредие метър.пъпешите по три в гнездо отстоящо на 1,5 метра едно от друго.Дините също.Тиквите оставям по една,а гнездата им поне на 2 метра.
Разчорлените ти зелки ще стрелкуват.Можеш да окъсаш страничните и да оставиш само средното.
Джоджена аз вече отрязах първата реколта.Суша го на снопчета от по десетина стръка закачени на сянка и проветриво.После свалям листата и отстранявам пръчките.Съхранявам в стъклени буркани.
Вълк,не ги оставяй по-големи от палец-стават жилави.А за стърчането и висенето мъжа ми миналата вечер направи изказване за мъжкия атрибут,че не висял само в една посока Joy.С което силно озадачи тийновете.

# 319
Царевицата казвала така:"Махни се, сестро, ще родя и заради теб!" Запомни това при прореждане, да не ти е жал като го правиш. И моето дитмарско завива глави, но още е рано за ядене, уви. Забави се с месец поради студената пролет.
Вълк, стърчи си баклата, а не виси  Joy
Теди, има гъби в гората, манатарки и пачи крак.

# 320
Благодаря Ани  Hug
Хайде да ходим заедно?! Твоите доматчета вече си имат домат- зелен ама имааа  Heart Eyes

Мисля, че е време да ви се похваля с първите си рожби от една боровинка, която зрее сега (уж трябваше да е седмица преди ягодите, но времето нещо ги обърка  Mr. Green)(то не е боровинка, ама на вкус и аромат е същото).  Описаха ме и в местен вестник с нея  Joy Embarassed
https://picasaweb.google.com/teodora.mihova/02062011# - ето го и албума с малко снимки Simple Smile
Нямахме време да си стигнем до мястото и незнам какво е станало с ягодките; черешите на двора вече зреят. Днес ходих на пазара и изпуснах водният лук - моят е като косъмчета и на тая клисавица много се съмнявам да оцелее. Вашето зеле вече свива, а на моето едни бълхи надали са му оставили с нещо да диша. Чакам си и първите краставички (бели)  
 ако някой от вас има жълта ремонтантна малина  (Eсенна позлата) и ягода (Биляна) да си признава !!! мнооого искам  Crazy

Последна редакция: чт, 02 юни 2011, 22:39 от Тedy

# 321
  • Пазете Гор
Колкото по-дребна е баклата, толкоз по-деликатесна е. Моите са в момента колкото кутрето ми, ще бера в понеделник. По-едрата, някъде когато затъмнеят бобчетата вътре, затварят сготвена в буркан, зимъс притопляш и толкоз.
Аз практически не оформям редове от тиквовите, но садя в гнезда, разпръснато, дето може. Пущам 4 семки, ако излязат всички, изскубвам до 2. Изскубаните растения пресаждам, често се прихващат.
Царевица садя предимно за кулиси. Мамули, верен на краищенско-трънския си ген, се случва да вземам назаем. Грехота е, но ако ме оправдава, го правя от Добруджанските ниви, всред десетките хиляди декари си вземам колкото за една тенджерка. Лоша практика, срамувам се.
Тя оная царевица не е сладка, ама пусто нали я топля в пазвата, та така.

Виждал съм случайно попаднали из дворове единични царевични зрънца, без ядове стига до три метра.

# 322
Е,страхотни сте!  bouquetБлагодаря ви Вили,Ани,Куркума  bouquetТака ясно и достъпно сте го обяснили.Изясниха ми се въпросите.Ани,много се помни казаното от поговорки,притчи,пословици...Ще запомня и тази.
Цитат
Боже, баклата не висяла, а стърчала
.Вълчо,аз за пръв път видях на снимка,показана от Куркума в градината-много ме впечатли този зеленчук,без значение дали стърчи или виси Joy
В нашия край определено не е масов зеленчук в градините!

# 323
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
misisbg, аз пък се снабдих с фасул за зрял, който със сигурност ми го дадоха за пешак, той пък пуска ластари и се вижда, че ще е е вейков- яд ме е. Царевица оставям по две коренчета, пъпеши също по две на разстояние 1,5 м., а дини по две на разстояние 2 м.
manandy,благодаря за съветите. Peace
Ljuboznatelna, взе ми акъла, очите .........! Ние обожаваме рози. Ще ми разрешиш ли да ти крадна идеята?  Praynig Едно до друго засаждаш различни корени, така ли? После при рязането как се справяш? И още нещо, постоянно цъфтящи ли са? Аз имам увивни, но цъфтят по веднъж.
amica1, неизчерпаем източник на информация си и много полезен. Благодаря за което. Hug Извлека от доматените колтуци за какво се прилага?
A m b e r, браво, доматче на открито. Моите на открита сега цъфтят.
mama_gali, изненада ме с това сладко. Дали от всякаква роза става сладко? Цели цвтове ли слагаш, или само листенца? как го правиш?

# 324
Здравейте на всички  Hug ! Надявам се да ме приемете във вашата компания и да се възползвам от безцените ви съвети . Така ви и намерих -търсейки информация във нета за отглеждането на зеленчуците   Срам не срам ще си призная ,на 42 години съм и тази пролет за първи път ловя мотика в ръцете си  Embarassed Миналото лято със съпругът ми станахме неочаквано наследници на един двор със засято вече всичко в него. Това се случи юли месец и ние ходихме само да берем и да поливаме един път в седмицата за по два часа  вечер и бягахме обратно в града сякаш нещо ни гонеше ..... Въпреки никаквите ни грижи беряхме задоволително домати ,тиквички,краставици,чушки,боб....абе от всичко имаше посято по малко. Та....после есента незнам какво ни стана сложихме малко салати,лук и чесън за пролетта ,изорахме двора като го разширихме даже още  Laughing и сега картофите ни са на отпочинала почва от преди поне двадесет години и ......Сега имам лук за глави(нямах представа че два килограма са толкова много) моркови които вече опитах,тиквички които ще опитам тази седмица(миналата седмица бяха по 10 см),сладка царевица (до коляното),картофи които цъфтят,100 корена домати,около 500 стръка пипер(садя ги в редички и ги броя -много трудно било това ей),патладжан,зеле,новозасадена черешка и астмичка и....не се сещам още какво ,двора се оказа малък за мерака ни  Laughing
Проблема ми е че от тук нататък изобщо нямам представа как да се грижа за всичко това ,но имам огромно желание да се науча .
Ще чета и ще се уча ,а ако имам въпрос ще питам (сигурно и за неща които според вас всеки знае -е аз не знам ,но не ме е срам да си призная  Simple Smile А сега мако снимки ,които са от преди две седмици ,другата седмица нови  Hug 
http://bariksto.snimka.bg/daily/selo.597402

# 325
Нали съм бивш гълабарин, веднага си представих помещението с двете прозорчета под покрива гълъбарник, и през едното да влизат и излизат десетина гълъба, да кацат на покрива, да си взимат от градината сухи тревички за гнездата си.

# 326
Любознателна, направо ми потекоха лигите докато ти гледах градината  Heart Eyes Влюбена съм в нея. Идвам и сядам с гоблена в ръка под розите и друго не ми трябва  Crazy
Имаш невероятен усет как да съчетаеш и разположиш растенията и резултата е зашеметяващ  Hug

# 327
  • Пазете Гор
Аз пък, по трънски, си представих как мажа къщата на bariksto . Добре дошла.

А градината е чудна. Почвите по Плевенско са от най-добрите в страната - черноземи, или излужени черноземи, формирани върху дебел с десетки метри льос. Проблемът на този регион, що се отнася до зеленчуци, е сравнително сухото и доста горещо понякога лято. Типичния умерено-континентален климат. Та на въпроса  - поливане, плевене, торене, връзване, култучене, борба с болести и неприятели. А, да, и бране, консервиране. Сега се разсажда праз, късни домати (сеитба или разсад), цвекло, късно зеле, сее се фасул за зелен. След някоя и друга седмица се сее ряпа.
Цъфтежът на картофите не е ли знак за готовносттта им? newsm78

Истинско професионално предизвикателство за Люб. е да направи красив оазисът ми всред огърлицата нужници и курници. Вярвам, че ще се справиш, за хонорара - като за приятели.

Забелязах нещо особено, но обяснимо - до подхранванията листата на доматите ми изписваха изпъкнала нагоре дъга, а сега стърчат нагоре, под 45 градусов ъгъл. Растат с около 3 см на ден, тръгнаха култуци, Тая година, ако опуща някой над 10 см - оставям го. Сортът Дорина (твърд и дебелокожест, но ароматен и траен, леко кисел, плаче за ароматен гръцки зехтин) трябва да се култучи задължително, иначе практически на ражда. Как е в това отношение Рила? Експерименталните ми Опал и Елена се развиват чудесно, очаквах повече от Розова магия.

В тенекиите пикирах по 7-8 стръка пипер, че да имам резерви при пропадане. От капиите оцеляха по коренче до две, при сивриите - половината, а чорбаджийските - всичките. Пиперът, дето оня ден разсадих в почвата, се понадигна, понадигна се и празът.

Дали ще успее броколи на частично засенчено място? Дълбока сянка за половин ден?

# 328
bariksto, добре дошла! Много мерак, много зарзават, браво на вас!

Аз по-нататък ще мога да ви докладвам как се справя царевица сред ягоди. Има и малко здравец. Нямам сърце да го изкореня. Като капак всичко това е под три млади овошки. Crazy Тесничко, ама с любов си ги гледаме.  Simple Smile Царевичките ми са по две в гнездо, обаче така ще ги оставя, защото има много охлюви. Въпреки големината на растенията още правят бели. За всеки случай нека си вървят по две.
За див ужас на мъж ми наредих в края на един плочник малко кутии бяло ПВЦ от сирене, и още малко от маслини, заради краставичките, чушките и бамята. И тиквички съм сложила - за трети път.
В самата градина доматите и морковите нарастват прилично. Бобът не чак толкова. Лукът си е добре.
Асмата най-накрая се развихри и има доста бъдещи гроздове. Praynig
Най-добре се развиват бурените. Twisted Evil

# 329
  • густо майна Филибето
bariksto , привет! На мен ми е втора година със зеленчука, миналата пущах снимки за да уточня кое е точно колтука  на домата. Laughing

А сега който си снима розите, вместо да колтучи, си има 4-5 стъблени чери домати Confused Бях изчистила 3-4, другите напускали едни огромни и вече с пъпки за цвят. Махнах по един и  другите оставих, дожаля ми. Останалите домати имат по-малки, тях ги оправих, обаче тези черита ме изумиха. А си пише за сорта, че се чисти. Уж щяхме да садим 30-40 корена, пак ги докарах до 90, а още имам 40 буркана консервирани от миналата година, неизядени. Отделно лютеница...

Куркума, моите Рила в някакъв момент станаха 2-3 стъблени, но продължиха да дават плод. А за озеленяването нямаш проблем Wink Само желание да имаш. Но да те предупредя, че и цветята си искат място и внимание, и вода, и тор...

gelikas, розите ми са на около 50см разстояние, където има място бучкам и по някое друго цвете, то се бори после с шумата на розите. Имам и много храсти за зелен фон, цъфтят по веднъж пролетта, после пред тях започват розите да ги ошарят малко . Чайните хибриди и флорибундите, абе ниските рози изобщо, цъфтят до декември понякога. Катерещите повечето ми цъфтят веднъж. Режат се различно, според вида им, насади ги, догодина ще обясняваме за рязането Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт