(Био) зеленчукова градина 9

• 83 034
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте!
manandy, каква е тази мутирала царевица? Има ли я в БГ? В нашето семейство лятото хапваме варена царевица.

gelikas, това е царевица, която произвежда токсини, които отравят царевичния стълбо пробивач. Да, има я в България и се отглежда нелегално. Къде неволно, къде умишлено, семената се разпространяват и в един момент, когато се разбере какво е станало е твърде късно за контрол или каквото и да е. Остава само да се промени закона. Пример за това е Аржентина. В Мексико става същото.

Тук в САЩ препаратите от рода на Раундъп са мн разредени и въобще не действат
Titina, а може би растенията са станали устойчиви. Не си ли чувала за супер плевелите? Плевели комбинилащи гени от повечето отглеждани ГМО култури. Това няма убиване! Дългата масова употреба на химикали и отглеждането на култури устойчиви на тях, като RR соята например, води до мутация и на останалите растения. Растенията обменят информация помежду си по химичен и други начини(колкото и невероятно да звучи), и след време се преспособяват към новата обстановка. Същото е и при насекомите и останалите живи твари. Затова химията и ГМО-то са безпереспективни в дългосрочен план. Само затриваме себе си.

# 181
  • Варна-София
Да разкажа за нещо екологично чисто. На път съм да преборя къдравостта при прасковите (около 20 дръвчета) само с механично почистване, както писах преди 3-4 седмици. Днес открих само няколко заразени листенца. Скоро температурите ще се вдигнат, а гъбата върху зрели листа и над 26 градуса не вирее. Ура.
Вълчо, догодина не си трови дръвчетата. Има оправия и по този начин. Естествено не на един пас, както с тежката химия (бордолезовият разтвор за задължителните зимни и пролетни пръскания е допустим). Тук усилията са малко повече, но е чисто.
Но още не ме питай как ще се справям с късното гниене по плодовете. Още не знам и ако има някой опит или информация за био-методи - да казва.

# 182
Амика,а с окапването на завръзите как ще се справиш?Гъбата е и там и си нанася пораженията.Ако беше само за естетика-на мен и къдрави листа не ми пречат.

# 183
  • Варна-София
Амика,а с окапването на завръзите как ще се справиш?Гъбата е и там и си нанася пораженията.Ако беше само за естетика-на мен и къдрави листа не ми пречат.
Чакай сега. Цветовете, които са били заразени са прегорели и отдавна опадали. Както е известно тази повреда минава почти незабелязано. По плодовете може да се наблюдават пришковидни нарастъци, което на мене не ми пречи. Всеизвестно е, че био-продукцията не е с идеален външен вид. Ще качвам снимки няма как, ама по-нататък, че с тези фотоапарати и GSM-и не мога да се организирам.
А завръзи имам за прореждане много.
P.S. Къдравите листа пречат, защото разнасят зараза и ако не се вземат мерки по един или друг начин дръвчето може съвсем да се обезлисти и да загине.

# 184
Амика,от колко време си в градината?Любопитно ми е имаш ли времева база за сравнение на методите ти?
Моя баща,лека му пръст беше отявлен привърженик на биологичното земеделие.И то преди 40 години.Имахме сравнително голяма овощна градина и декар и половина лозе.Татко обичаше да експериментира с нови сортове и видове.И страшно много четеше и трупаше книги на тая тема.Та да споделя неговия опит.От черешите само местните и най-ранните ставаха за ядене/не говоря изобщо за външен вид/.Сортовете,зреещи след края на май бъкаха от плодови червеи.Не,че в ранните е нямало ларви,но са били твърде мънички и не пречеха при консумация.Докарахме я до там да берем огромни количества череши и да ги слагаме в качето за ракия или на овцете.А ние,дечурлигите да се молим да ни купят.От десетина ябълки не откъсвахме нито една,защото цяло лято капеха надупчени от червейчета.Спомням си споровете между татко и агрономите.И тогава се говореше,че в Германия клиентите търсят точно такива ябълки.Но ние предпочитахме да забием смело зъби без да режем предварително търсейки тунелчетата на гадинките.Та татко в един момент капитулира.Церемониално започна да пръска само по един клон от ябълка.И същите дървета,които не можеха да задържат плод до тогава бяха  овели странно по един единствен клан отрупан с разкошни ябълки.И това при проведени две третирания с инсектицид и две за сиво гниене.
Та и ние с мъжа ми след смъртта на татко решихме да не пръскаме.А децата ни не могат да живеят без плодове.И в един момент просто осъзнахме,че градината ни е пълна с дървета,а ние купуваме почти всичко.И направихме своя избор-редуцирани пръскания в границите на минимума и собствени плодове.

# 185
Вили, и аз така мисля. По-добре да поддържам растенията в добро здраве с минимум пръскания, отколкото да купувам плодове и зеленчуци с неизвестен произход и с преобладаващо съдържание на менделеевата таблица, вместо с витамини. За това и заглавието на темата е в скоби /био/. Освен това, за някои от нас произведената продукция е значително перо в семейния бюджет, и като продадена продукция, и като суровина за зимнината. Преди няколко години си измазахме вилата точно с това-с парите от лук за зелено и салати купихме материали за мазилка.
А знаете ли как се спасих от къдравост по прасковите? Питах тук, в темата, за резитбата им, и така я орязахме, че почти няма клонки и листа, съответно и къдравост! Joy
Я ми кажете-имаме лозичка, която е на 2 години. Има няколко добре развити филиза. Трябва ли да оставя един за водач, или  newsm78 Тя ще става на асма, десертен сорт е, само това знам.

# 186
  • Варна-София
Нашите истории донякъде си приличат. Баща ми казва, че ако се гледат книгите всяка седмица трябва да се разхожда човек из градината с пръскачката и отровите. Той е жив и почти здрав и ми е оставил една "задължителна програма" как да се грижа за градината. По конвенционалната защита от болести и неприятели съм събрала информация - цял класьор. И колкото повече научавах, толкова повече болести и неприятели виждах. В един момент се втрънчих в термина "праг на вредност". Не всяка болест е фатално страшна. Например, от заразени със сиво гниене (кюлеме)  лози при определени климатични условия се прави превъзходно вино (Унгария - Токайско, а във Варненско - също заради дългата есен).  Друг пример, ако къдравостта по прасковата не е 100% защо да не я пребориш механично?
И какво се оказва? Като влезеш в РЗ аптеката се опитват да ти продадат всичко налично, независимо, че сега не му е срокът за пръскане. Няколко пъти ми продаваха такива препарати. Ярък пример е къдравостта при прасковите. Добрата растителнозащитна практика на Националната служба за растителна защита към Министерството на земеделието и горите изяснява, че химически къдравостта се бори само зимата и рано напролет и че сега не му е времето за третиране, а преди два дни на една съседка й продали препарат, с който излишно си натоварва градината с отрови. Пускам линк: http://www.stenli.net/nsrz/main.php?module=info&object=info& … iew&inf_id=14
Това като пример, но иначе в някакъв момент си казах „Баста. Стига са ме правили на глупачка”. Още повече, че пред мен агрономи грешно са определяли вредители. Информация има, само трябва да се организира човек. Винаги мога да прибягна до тежката химия, но защо първо да не опитам друго? Още имам ябълки от миналата година, последно ги бях пръскала с извлек от пепел. Толкова добре никога не са се запазвали (бях пуснала и снимка преди 2 седмици).
Както се казва „има хляб в тази работа”. Само че, за да се занимаваш с това трябва да опознаеш и конвенционалните методи и био-методите, да имаш и време и възможност да си позволиш провал.
Цял свят е тръгнал „напред към природата”. Във всички страни хората на свой  гръб правят експерименти, ако сами не можем, поне можем да се запознаем с чуждия опит.
Затова и аз питам: Има ли някой да се е борил с късното гниене по прасковите? Ако има инфо да пуска линк, наемам се да експериментирам.
А за черешите ... Някой ден ще се занимая и с черешите. Имаме около десетина дръвчета и късните са с червеи. Затова пък всички авлиги от близката гора към местното държавно лесничейство се събират при нас. Страхотни песни, според мен са по-впечатляващи от тези на славея.

# 187
Аз не съм забелязал кой-знае какви щети от непръскането на прасковите по плодовете. Има къдравост, но те си пускат и нови листа, некъдрави, никнат в момента и чисто нови кщлончета с листа. Завързи има бол, аз ги разреждам. Махам ръчно първо сдвоените праскови, после по-дребните, и ако все още са нагъсто по клоните, махам и тия, които са над клончето, оставам тия, които са под него, т.е. ще висят, докато зреят, а не да стърчат. Мярката ми е 12 см от чепката на единия плод до чепката на другия. Сега са големи колкото маслини, значи един юмрук от праскова до праскова. Ям праскови и не се оплаквам. Кайсиите страдат от ранно и късно кафяво гниене. Падналите ги събирам в отрязана туба и отиват в контейнера за боклук. Има и съчмянка, но тя вирее предимно по ниските клони. Есента изрязах ниските клони, имах доста такива, минавах наведен под кайсиите. Сега има съвсем малко съчмянка, отдолу е по-просторно и проветриво. Едната ми градинка, малката, е да речем 5х10 метра, и две кайсии, с диаметър на стъблото около 20 см. Тая година под тях спокойно си отгледах зимен чесън, марули, магданоз, репички, лук от балучки, една леха от най-дребния арпаджик, който ми остана от голямата градинка. сега от тоя дребен арпаджик скубя лук за салати и готвене. което остана от балучките си пусна копи за семе. Очупих ги, и към есента ще имам едни криви глави лук за готвене. В малката градинка имам още 8 мушката, димитровчета, 4-5 корена ягоди - те са за газдата. 2 каскадни мушката. Такива работи. Като поизпръхне земята още малко, ще ликвидирам тотално марулите, набелязал съм си 3 за семе. Ще им бучна по една пръчка да ги вържа и това е. Голям дъжд падна, и си е друго, не е като да поливаш с канче.
Тая година най-хубавите ми домати са на един ред, между два реда моркови, като между всеки два съседни домата има по един невен. сега остава да гадая дали комбинацията невен-домати е добрата, домати-моркови, или невен-моркови. И трите са в отличен жизнен статус. Има видима разлика с домати от същия сорт и разсад, които остават между ягоди и грах.
Гниене по прасковите нямам, може би защото са на проветриво, и дръвчетата са малки, около 7 см в диаметър.
2 бр. Ред хейвън не въдят червеи, но страдат повече от къдравост. Дива праскова един брой, засяга се по-малко и по-късно от къдравост, но се намират червиви с един розов червей вътре, достигащ до 1.5, към 2 см. Знаеш колко ми пука? Точно никак - изтръсквам го, изваждам си сгъваемото овощарско ножче, почиствам споразеното и си хапвам. Някой ден ще си набера праскови, и ще отида да ги ям на брега на язовира, а червеите - за стръв. Знае ли човек какво ще им хареса на рибоците.

# 188
Моят опит е много скромен, но ще споделя моите спомени и наблюдения. Започвам с това, че при нас нищо не се сади с цел прехрана на семейството, а най-вече заради самата идея.
Построихме си вилата в стар двор, където баща ми години наред беше отглеждал абсолютна био продукция.
Никога не е пръскал с нищо, доматите ги сади, като копае дупка между тревите, сложи малко оборска тор, пооскубва наоколо  и готово. По-дребни са, но пък голите охлюви не стигат до тях. Прекопани лехи никога не  е имал, а сега съвсем не му се занимава, а и разни болежки, та пръстта я е обръщал 2-3 пъти за мноооого години.
Та сред тези треви и буреняци чудно съжителстваха години наред и овошки, че и зарзават. Едва откривахме лук и чесън измежду тревите.
Та така. С мъжа ми решихме да си построим вила, първите две-три години само садях цветя и храстчета и беряхме плодове от дърветата, нито пръскани, нито болни. Ябълката раждаше през година, като златна превъзходна, малко подивяла и по-дребна, но много сладка. Крушите все още са огромни и чупят клоните на дърветата.
После облагородихме двора, насяхме райграс, прекопахме за градинка и започнаха неволите.
Почнахме да подрязваме дърветата, и колкото повече ги подрязваме, на следващата година трябваше още. Черешката ни е хрущялка, много старо дърво, докато не я пръскахме проблеми нямаше, две години след първото пръскане почнаха да й се завиват листата. Нея не сме я рязали и слава богу.
Та да ви кажа, реколтата от моите прекопани, наторени, насадени стриктно в лехи домати и краставички се оказа същата, както и на баща ми.
Тази година се замислям и вероятно ще спра да ги плевя, пък да видя какво ще стане.
Има дървета на по двайсетина години- череши, джанки, ябълка, круши, дюли, пръскани са само последните 5 години, в началото по един път, после по два, вече мисля, че трябва да го правя по-често, защото ми се струва, че почнеш ли веднъж няма край. В същото време от съседите ми са дошли вишнапи-3 дръвчета, малки, до оградата, зад беседката, изобщо не им обръщахме внимание и не сме ги пръскали и са си екстра.
А, за лозичките щях да забравя. Баща ми е от стар лозарски род, привързан е явно повечко, та е насадил огромно количество лози из своя двор, пак измежду тревите. Има си син камък и ако се разболеят от нещо, каквото и да е, ги пръска със син камък, след дъжд, или ако ги види, че са нещо не наред. Дядо му така правел навремето.
Аз моята болната съм решила да я пробвам на ТКЧ, но още не съм стигнала до вилата, за да я напръскам. На една или две години е, не помня, така че, мога да я жертвам.
Та в тоя ред на мисли се сетих за баба ми, която имаше чудна градина - и цветна, и зеленчукова и тя навремето май само със син камък пръскаше, а голяма продукция изкарваше и зимнина правеше.
Случвало се е някое дърво да боледува някоя година и да не даде плод, но на следващата все едно нищо не е било. А дръвчетата определено не се пръскаха, имаше цяла изба с компоти, сладка, лютеници ... имаше и за ялови години.

# 189
Много хубаво разказвате.   bouquet

Изкушавам се да ви пусна един откъс от друга тема:
"...не знам защо българите сме свикнали да плюем срещу всяко нещо - направено или ненаправено в държавата ни! Американците обаче от друга страна се радват на всяко нещо и си плащат за него  без въобще да го оспорват...Та ето един пример (и една идея за бизнес, но явно не за в БГ) - в Орландо, Флорида, има един хотел (от многото 16,000 хотела), който е абсолютна атракция за посетителите - там всеки ден от 5ч. се събират навалици от хора (много от които ходят специално до там), за да гледат шоуто с гъските. Плащат си и се кефят на следното : точно в 5ч. на партера на хотела вратите на асансиора се отварят и излизат около 7-8 гъски водени от пиколо облечен в червен фраг и бели ръкавици. Гъските минават по червен килим и влизат в един шадраван по средата на партера и започват да си плуват. През това време камери и фотоапарати снимат толкова "атрактивното" шоу - да видиш как плуват гъски във вода. А и гъските не са нищо слециално - едни кафяво-сиви и грозни, такива каквито можеш да ги видиш във всяко езеро на Флорида.А и тъпи като гъски са на всичкото отгоре - не са обучени в нищо специално - клатушкат се и се бутат като вървят и все гледат да избягат. Плуват там 10мин., пиколото ги подкарва да излизат и ги подвежда обратно по червения килим към асансиора. И това е цялото шоу, за което си плащаш  без да се оплакваш.."

# 190
И кво сега newsm78-на кого да плащам за това,че гледам шоуто на цяло стадо гъски по улицата на село всеки ден  Laughing.Плюс екстрата гъши курешки по тротоара.
Уточнявам за прасковите-пръскам с бордолезов ноември и февруари.Ябълките -след цъфтежно два пъти с инсектицид и при влажно лято против гниене,плюс бордолезовия.Черешите-с едно инсектицидно и бордолезов.Лозите-с купроцин или бордолезов и при нужда за гниене.И не виждам как може да се направи вино от гниещо грозде.
А знаете ли от кога се пръскат лозите?До появата на филоксерата никой не е пръскал.
Да, баба ми рядко цвъкваше домата с бордолезов,пипера не знаех въобще,че боледува докато не насадихме 3 декара.Картофите ги прашеха с пепел и ни караха да събираме буболечки всяка сутрин.И всичко ставаше и беше вкусно.
Но нямаше исландски вулкани,ядрени взривове,антени за мобилни връзки,на нашата улица имаше само една кола,сиренето в магазина го свиваха в хартия.....
Опитваме се да използваме минимум химия,но не съм убедена,че няма такава в язовирната вода,с която поливам,нито в жълтия прах,който остава след дъжд или във въздуха.
И колко замърсяваме докато се придвижим до еко градините си от града....
За мен градината е био и в друг аспект.Тя ме разтоварва от стреса,позволява ми да усещам земята чрез всичките си сетива,изумява ме ежедневно,учи ме,замества ми фитнеса,солариума и спа релаксацията.И ми показва моето си място в световния ред.

# 191
  • Варна-София
Люлин, оплакването на българите наистина си е голяма тема.
Нова, знаеш ли какво най-много харесвам на ТКЧ. Шербетът става точно за 24 часа. Това ми позволява през уикенда да се организирам и да подхраня зеленчука. Иначе с оборска тор да го чакам и да планирам за след седмица, пък то се оказало, че се налага да не ходим и ако замирише ... А шербетът от ТКЧ не мирише. Направо радост.
Вили, има много истина в това, което казваш. Истината винаги е по средата. Важното е да сме информирани и сами си да правим избора и да не се заблуждаваме, че в РЗ аптеките не мислят основно за оборота си. Това за фитнеса и аз често го казвам.
А за сивото гниене - при определени условия, резултатът от заболяването е не гнило грозде, а фино златисто замрежване на зрънцата и те са много сладки.
Искам да ти пусна линк, но той е много дълъг (3-4 реда), затова ако в Гугъл напишеш botrytis cinerea sweet bordeaux още на първата снимка от изображенията виждаш резултата. Ако влезеш в статията кликни най-долу за повече информация и там подробно обясняват как botrytis cinerea дава уникално хубавия вкус на виното. Понякога по крайбрежната ивица също се радваме на такова грозде. Нищо гнило.
Вълчо, догодина, ако видя първа къдравостта (тук й викат къдрица) ще ти се обадя, за да я хванеш за ушите от самото начало.

# 192
Амика,при нас гниенето се появява буквално за един ден,зърната омекват,почерняват,впоследствие се обмъхяват и забравяш за грозде.В никакъв случай не можем да сравняваме прохладния бриз при вас с палещата жега тук.За 3-4 дни всичко изсъхва,налагат се поливки,от там-изпарения и гъби.
За оборота на аптеките отдавна сме го коментирали-продава се на всяка цена и каквото има.
И още нещо,което не бива да пропускаме-до преди 20 години във всеки град имаше фитосанитарни станции,които правеха наблюдения,спускаха бюлетини.И се провеждаха пръскания със самолети.И това,че в къщи не е пръскано,не значеше,че не е въобще.
Да си спомняте за бълхи в детството си?Няма да забравя шока си от нахапаното ми от бълха дете преди 15 години.И как прах и парих всичко в къщи.Сега бълхите си скачат на рояци по улиците и май на никой не му прави впечатление.А къде са били преди това?

# 193
  • Варна-София
Една колежка ми се оплаква, че няма смисъл да прави „здравословни диети”, нали после пак напълнява. Аз й казвам да не се кахъри толкова от йо-йо ефекта. Нали все пак прави нещо за здравето си. Може да не е достатъчно, но прави. Колкото по-често, толкова по-добре. И май, че стигаме до „Полет над кукувиче гнездо”, от който помня точно една реплика „Но аз все пак се опитах”. Ето това е.  

P.S. gelikas как да ти пратя семена от лобода? Дай инфо, може и на лични.
P.S.2 Впрочем, Вили, добре че напомни за превантивното пръскане на краставиците против въшки. Още днес ще се заема да направя растенията "невкусни" за въшките.

Последна редакция: пт, 27 май 2011, 16:10 от amica1

# 194
Здравейте колеги,моля за малко помощ?? PraynigМоже ли някой да ми подскаже как се прави шербет за градината?Донесох си от село тор от кози ,не е прясна ,но не е и прегоряла. На есен съм сложила тор на градината, но сега се чудя може ли да ги поливм с шербет,да не ги прегоря.Мъжът ми каза,че с такава тор-от кози и овце не се торяло ,защото ще съсипя доматите/не,че разбира от земеделие /:lol:Та затова  питам вас като специалисти в областта smile3501 .Ще съм благодарна на всеки отговор!!!

Общи условия

Активация на акаунт