(Био) зеленчукова градина 9

• 83 050
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
menarini ,здравей,здравейте всички!Можеш ли да ми опишеш пораженията си от поповото прасе.Питам,тъй като в картофите ми срещнах няколко попови прасета,а шумата им на някой е надупчена цялата на дупки,другите са здрави.Не съм виждала още колорадски бръмбар,затова се чудя може ли да е от поповото прасе?Благодаря на всеки ,който ми отговори!!!п.с.Един съсед пък ми каза,че то не гризяло картофите,та затова съм в чуденка Rolling Eyes Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 16:29 от valqq

# 211
Вярно,че се движи темата ни на скорост. Laughing
Добро утро!
Ей,да не си попово прасе...
Хайде да помислим кое увеличава популация на гадината.С какво се храни то и да го...прокудим от градините си като го лишим от удоволствие.
Не се шегувам.
От опит пиша.
Миналата година като реших от мерак да "шербетувам" с  червена тор от костно брашно и събрах насекомите от комплекса.Срам ме е да покажа всички изядени растения-листа,стъбла,корени..
В тази посока на мисли,забелязали ли сте че в газоните има много повече глухарчета отколкото в на една обикновена ливада.
Защо-защото има повече тор,подобрители и влага-условия за размножение.
И ми изглежда безумно след това,да ги морим с пестициди.
Ми не може ли да помислим преди?
Е ,нали сме най-Умното Био в цялата Природа?  Thinking

# 212
  • София
Къртица никога не съм виждала "наживо".  Помня, дядо ми казваше, че като се затапи дупката с парцал напоен с нафта и се притъпче с пръст отгоре, бягали далече. Може и да свърши работа за по-малки градини, но ако е площта е по-голяма - не знам...

# 213
Вес,то си хапва коренчета,клубени,лук.От кое да го лишим в градината.Че и се очертава още един проблем около него-котарака разравя лехите,защото го дразни движещата се пръст от ровенето на прасето.А виждала ли си гнездо с яйцата му-милиони са,малки прозрачни мехурчета в идеално сферична дупка в пръстта.При вас в Америката с какво го гонят?Дай идея,моля!

# 214
menarini ,здравей,здравейте всички!Можеш ли да ми опишеш пораженията си от поповото прасе.Питам,тъй като в картофите ми срещнах няколко попови прасета,а шумата им на някой е надупчена цялата на дупки,другите са здрави.Не съм виждала още колорадски бръмбар,затова се чудя може ли да е от поповото прасе?Благодаря на всеки ,който ми отговори!!!п.с.Един съсед пък ми каза,чето не гризяло картофите,та затова съм в чуденка Rolling Eyes Rolling Eyes
Прегризани за стъбълцата на растенията.Не знам дали коренчетата са изядени,но предполагам.Видях я на плочника, гадината.Миналата година ми въртеше същите номера.

# 215
Вили,замисли ме..с яйцата-мехурчета. Thinking
Изкарани на повърхността на земята те дали ще се развият?
Котарачето не може ли  да свърши тази работа с разриването?
В прерията не съм виждала попови прасета-жилава,бедна почва,като камък става без дъжд.Големи зъби и здрави лапи могат само  да изкопаят дупки.Моите загуби идват от ходещите,бягащи гризачи и катеринките.
Запали ме с поповото прасе,ще питам другата седмица газдите в Ботаническата градина.
След месец и в биофермата ще разпитам.Не може едно попово прасе да е по-хитро от цяла зарзаватчийска тема.Брех Laughing
И Куркума ми липсва. Sad

# 216
Не може,не може,ама още един корен ми е заминал -от прозореца го виждам...

# 217
Вес ще ми се да беше така,за да открием какво го привлича, но проблема е там,че видях дупки още преди да насадя картофите.Наследихме къщата след смъртта на свекърва ми и земята не беше работена с години,камо ли да е торена!Напролет както писах направих3 в 1-обръщам ,насипвам тор и спускам картофите,само и само да не изпусна времето за засаждане.Пък за догодина вече знам реда.Та мисълта ми е, че още при обръщането на тази гладна земя се отвориха дупки колкото 50 ст.Попитах един възрастен съсед от какво може да са и той ми каза ,че не са от къртица ,а от попово прасе.И затова ви питам дали е възможно от него да са дупките по листата на картофите.Та май не му е причината тора.Знам ли,тук при обсъждане ще стигнем до истината Thinking

# 218
Аз ходих на разследване.Въоръжена.И намерих дупки,но при нас почвата е по-твърда и ми се сториха  по-широки-може би около 10-на см в диаметър.Още 2 коренчета са заминали,а моето опитно поле е сравнително малко. Гадината сякаш си е направила галерия под посевите,но не е къртица.
Съседката ми каза,че поповото прасе снася яйчица колкото хайвер.Дайте да я морим тая гад!Изглежда котето я усеща,защото ми се струва,че се е опитвало да я изрови.

# 219
Точно така -като хайвер са!!! Когато обръщахме земята намерихме стотици такива и децата питаха мъжа ми от какаво са.Но ние като ги виждахме за пръв път мислехме,че са от паяци.А то била тази гадина Мисля да опитам метода със житото , но пък ме е страх да не отровя котката.Знам ли Rolling Eyes

# 220
Не знам с какво ги морят тук. Всичките ми насъждения са в едни дървени каси (ястъци) отдолу с мрежа - да не влизат еди червеи дето ядат всичко

# 221
Точно така -като хайвер са!!! Когато обръщахме земята намерихме стотици такива и децата питаха мъжа ми от какаво са.Но ние като ги виждахме за пръв път мислехме,че са от паяци.А то била тази гадина Мисля да опитам метода със житото , но пък ме е страх да не отровя котката.Знам ли Rolling Eyes
На градинския охлюв са матовобели, към слънцето погледнати полупрозрачни, топченца с диаметър 2-3 мм. Едно дете тая година за четвърти път ми влиза в градината. Гризало зелени ягоди и ги хвърляло по земята. Покачило се на вратата и се прехвърлило вътре. Съмнявам се, че е попаднало на поне една узряла ягода, но зелените - накъсани и смачкани са доста. На есен май ще ги изкореня, и ще сея само грах, бял боб и зелен.

# 222
  • густо майна Филибето
Аз нали си имам ново място, необработвано, наторихме обилно с оборска тор пред есента, сега и аз вадя прегризани пиперки Sad От другата страна, където не съм слагала такава тор, не съм имала проблем. Наоколо няма къщи и дворове в непосредствена близост, което значи, че прасетата са дошли с оборската тор.

# 223
Вълчо,а защо не си вземеш едно куче,няма ли да е по- добре отколкото да си изкорениш реколтата?Дори и вързано да е ,достатъчно ти е да лае за да вдига аларма! ShockedНикой крадец не обича шумотевица,а и то като си маркира двора ти като своя територия няма да дава никой да припари .Казвам ти от собствен опит Grinning

# 224
Ехо-оо,къе се загубихте?Вече втори ден няма никой,темата ни зацикли!?!

Общи условия

Активация на акаунт