(Био) зеленчукова градина 9

• 82 578
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
  • густо майна Филибето
..... Тя живее от 6 г. в щатите /Айдахо/ и си е направила  бизнес с биозеленчуци и клиентела по списък.  Да е жива и здрава, обаче едно не мога да схвана - при наличието на толкова бурени, години наред, логично е и те да изтощават почвата - нали все са разстения  newsm78

По-назад в темите бях писала как обяснява това природното земеделие,за което четох, Гугъл ми помогна да си го намеря: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=495252.msg15525755#msg15525755

С няколко думи - постоянното обръщане и копане унищожава полезните микроорганизми, които "готвят" почвата и правят плодородието. Затова се налага да торим, за да го възобновим. А отпочиналата земя ги има в изобилие и торене не се налага. Бурените, които растат там, зимата умират, и връщат в земята това, което са взели от нея, в същото време разрохкват почвата с корените си и т.н. и т.н.

# 466
  • Пазете Гор
Имам си разни странични ядове, та съм колтучил невнимателно. Задънил съм няколко корена по погрешка. Избиват гледам. Охлювите са усетили пипера в тенекиите, и го пензират, та ми се плаче.

Сипвам на всички ви по едно войнишко канче зеленчукова супа, изцяло от градината: магданозен корен, морковчета с шумата, няколко изостанали коренчета спанак, десетина чушки бакла, лук, чесън, картофчета. Малката ми щерка наскоро ся ориз, ама не е поникнал, та сложихме купешки Grinning

Оказа се, че с около 300 гр фасулено и грахово семе съм успял да опаша двора си с фасулени редове. Ще скрия около 50 процента от околните нужници и ще ям зелен фасул дор до три пъти седмично.

При мене е сухо, царевицата е около педя.
Нека използваме светлите ранни утрини, да посъберем някой охлюв. Вземете си кафето, разходете се в градината, съберете гадовете.

Нищо не изтощава почвите така, както отглеждането на културни зеленчуци. Мисля, че доматите извличат от почвата (ако не греша, по спомен) по 30 кг азот за декар, или нещо подобно. Не звучи много, но знаете ли колко тежи в единица обем азотът? Въздухът е съставен до 75 % от азот.
Плевелната растителност използва много по-малко почвен ресурс за единица семе, за да даде приплод. Хората сме раздули изкуствено използваемата част на растенията, за да я направят голяма и вкусна за нас, селектираните растения смучат азот и фосфор на поразия.

Още малко по темата: случи ми се малко конско месо, приготвих пастърма и я увесих да изпръхне под стряхата. Иде времето за скара под звездите, за приятели и бири, със гръмогласните летни щурци.

# 467
Малко снимки от моята градинка  и малко въпроси  Simple Smile
http://bariksto.snimka.bg/daily/selo.597402.23832061 зелето ,почти е готово. Днес една баба съседка ми каза да го поливам отгоре като душче по бързо се завивало ( някой питаше)
http://bariksto.snimka.bg/daily/selo.597402.23832068]дюлата народила е много ,обаче новите и листа са някак жълти. Тя всъщност е във вадата със зелето и предполагам че е преполята.
http://bariksto.snimka.bg/daily/selo.597402.23832086пипера  ooooh! както се изрази дъщеря ми "сякаш е тревичка"
http://bariksto.snimka.bg/daily/selo.597402.23832088голяма радост -първите отгледани от мен домати
http://bariksto.snimka.bg/daily/selo.597402.23832140и тиквички
http://bariksto.snimka.bg/daily/selo.597402.23832155и лук ,който си расте без никакви грижи ,като съм го садила толкова гъсто  Embarassed
http://bariksto.snimka.bg/daily/selo.597402.23832132това е кайсията ,ето за тези сухите клончета искам да питам . Това се получи пролетта,всички нови клончета почерняха и изсъхнаха....незнам трябва ли да направя нещо....
Ами това е горе доло,исках да снимам още, но ми свърши батерията ,а и бабата през оградата ми се смеееше  Laughing
Бях там по време на бурята ,няма кой знае какви поражения,размина ни се .

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 23:28 от bariksto

# 468
4ета ви с огромен интерес Peace Много  полезни неща нау4авам...
Така съм се ентусиазирала  4е ве4е мисля догодина да увели4а асортимента на малкото място с което разполагам..
Да попитам дали някой е садил  авокадо...боднах в една саксия една костилка newsm78 дали ще се хване? или се сади от малко дръв4е..т.е. присажда?

# 469
Здравейте,мили Зарзаватчии!
Lozeva-посадих от костилка прободена с клечки за зъби авокадо,което стана красиво вътрешно храстче.За жалост само си го гледах в саксията.Подарих го на края.При мен природата е сурова,нямах търпение да израстне дърво с плодове.А и вътрешно чувствам,че мястото му е на по-топло.Може би в Португалия!Ако си мераклийка пробвай,не се отказвай,експериментирай.Наблегни на месните култури,сподели опит.Виж колко е шарена нашата тема! Hug
Ами,да се похваля и аз!Миналата есен завих градинките си с горчичен синап,който се разтвори в почвата през дългата зима,наторих с гъбна и кравешка тор.След двумевтровите преспи и 5 месечната зима се зарадвах.Имам почва,в която избуяха..саморасляци-чери домати,салатки,тук там лук,праз и див чесън,много чубрица,риган,три вида магданоз.
Преди 2 дни посях жълтошушулест боб и тиквички-и те се подали.Значи съм улучила точното им време на събуждане.
За порои говорите-а тук в Средния Запад са ..през ден.Вчера беше 35 градуса и 80% влага,нощес ураганна буря ,днес 9 градуса.От мерак разсадих домати преди 2 седмици-след последното торнадо-ни доматите,ни кръговите телени конструкции намерих.
А саморасляците черита оцеляха,с по-дълбоки корени и свободно огъващи се под вятъра.
От Ботаническата градина мога да споделя рецепти за билкови и цветни оцети-вкусна,ароматна добавка към пролетно-летните ви салатки.По желание ,на лични да не оспамя темата. Laughing
За настроение в дългите звездни нощи имам рецепти и на коктейли-с водка,лавандула...или водка и цветове от мушкато Sunglasses
И един поглед на нашите овци,постригани,с термални потници и вентилатори.От фермата на семейство Вагнер.
http://www.prikachi.com/images/329/3434329n.jpg
Радвам се на ентусиазма,идеите и плодовете на труда ви!От сърце! Hug

# 470
4 дни след като посях магданоза и е поникнал, а уж никнел бавно. newsm78 На топло и слънце всичко е полудяло.
утре съм свободна ( работим по 9 часа и почиваме през петък), ще сеч втора серия копър.
Нали на мързеливия им даи да те научат на акъл - та удължавама поливачната система като вкл и капково напочване на ястъците. Така всичко програмирано - поливаи, бери , яж.

Припомнете ми - гюзъмът ( джоджена) сухо или влажно обичаше?

# 471
За порои говорите-а тук в Средния Запад са ..през ден.Вчера беше 35 градуса и 80% влага,нощес ураганна буря ,днес 9 градуса.От мерак разсадих домати преди 2 седмици-след последното торнадо-ни доматите,ни кръговите телени конструкции намерих.
А саморасляците черита оцеляха,с по-дълбоки корени и свободно огъващи се под вятъра.
Веселче, и аз на новият си парцел тази година имам много саморасляк. Даже някой от нещата незная какво са. Но думата ми е за самораслите домати. Е някой от тях са с размера на тези в лехата ми. А последните съм ги сял още в края на Януари по лунния календар. А колко гледане и баене им хвърлих. Сега ги култуча, връзвам, поливам, торя. А саморасляка без никакви грижи изглежда много по-здрав и силен. Че съм зле в разсада, така е. Ама в моя случай, той напълно си губи смисъла newsm78.

# 472
Грахът от първото бране е във фризера, от 15 литрова бака шушулки излизат около 4 кг топчета, 5 кесиийки.

# 473
.....
Да попитам дали някой е садил  авокадо...боднах в една саксия една костилка newsm78 дали ще се хване? или се сади от малко дръв4е..т.е. присажда?
Аз посадих миналата година пролетта в една саксия на терасата - просто зарових една семка в саксия пръст. Дълго време чаках да поникне и поливах редовно заедно с цветята от сандъчетата на терасата. След .... доста време, май средата на лятото излезе и порасна към 30-тина сантиметра. В началото на студовете го забравих на терасата и измръзна. После го прибрах, но листата му окапаха и остана само пръчка. Не се отказах и сега преди месец някъде му тръгнаха нови листенца . Ще го снимам през почивните дни, за да го видите.

# 474
След вчерашния порой с градушка в града да докладвам-на село,на 7 км. не е капвало нищо.Духало,фучало... и толкова.А облака дойде от там.Та...ще се полива.Ако не капнем вода на граха ще си остане на шушулки.Пипера също има нужда от вода и шербет,че почва да бутонизира.
Не съм си разсаждала синия патладжан-бяха го огризали колорадските бръмбари,та се лекувахме Laughing
От едно пакетче семе за бамя имам поникнали точно...3  Sick.Какво става с тия сортови семена  newsm78
manandy,за здравината на саморасляците имат огромно значение минусовите температури през зимата.те убиват част от гъбите и бактериите.Някъде назад бях обяснявала как може да се направи това с домашните семена-мунусовата камера на хладилника.Освен това каквото и да си говорим подходящата температура,влажност и най-вече светлина са особено важни.Сеейки разсади при къс ден и съответно малко светлина ние "мъчим"растенията.Ето например-сложих семена за безколови домати преди няма и две седмици-следващата неделя ще са готови за разсаждане.
За алабаша-чела-недочела няколко години го сея с ряпата и съответно нищо освен шума не получавам.Та като поразпитах се оказа,че му се прави разсад февруари-март.И сега вече си произвеждаме. Laughing

# 475
Вили, по-добре да поливаш, отколкото да те очука градушка.
Присъедини се към бойкота ми на сортови семена.

# 476
Здравейте, градинари! Страхотни градинки видях тук.
Преди време /може би доста отдавна/ някой беше пуснал линк за поръчка но колчета за домати. Търсих в няколко теми, но безуспешно. Ако някой се сеща или знае откъде мога да си поръчам, моля, споделете.
http://www.zhu-bg.com/bg/products/category41.html

# 477
Присъедини се към бойкота ми на сортови семена.
Вълк, аз се присъединявам!
Не съм чела защо ги бойкотираш, ще се върна назад в темата по някое време.
Но семената им не струват. По мое мнение май са стари и има проблеми с кълняемостта. Последно - от 8 (осем) пакетчета с астри, не поникна нито едничка. Мислех, че причината е в моя телевизор, но и на майка ми, която за разлика от мен прави разсад в сандъчета, е поникнало пак толкова - нищо. Преди време ми направи впеатление почти двойно повечето време, което е необходимо за къляемостта на семената, в сравнение със същите, купени от някой от хипермаркетите.
Върха на нахалството от тяхна страна беше, когато поръчахме тор за тревата и ни изпратиха такава с изтичащ срок на годност след няколко дни след доставката. Разфасовката е в количество, което никой, освен притежател на стотици декари тревни площи, не би могъл да оползотвори еднократно.
Така, че от моя страна имаш съмишленик.

# 478
Не съм обявявал официално бойкот, но миналата година едва изкарах за три гнезда тиквички от пакетче и половина. По предната пък от пакетче къдролист магданоз изникнаха 3 растения. Тая година но собствените ми семена тиквички кълняемостта е по-голяма от тая, която пише на пакетчетата на сортови. На краставиците - също. Оставил съм си за семе два вида лук, черна ряпа, репички, магданоз, манголд, ще си оставя и чер старозагорски боб.

# 479
Присъединявам се,Вълк  Peace.Не знам до колко е истина или градска легенда,но съм чувала,че навремето градинарите ни в Унгария и Австрия са били прочути със зеленчука си.Но есенно време са идвали в България за семена.А клиентите им запленени от вкуса на зарзавата в един момент решавали да си поискат семена.Та хитрите градинари страхувайки се,че ще загубят клиенти за продукцията си започнали да продават семена,но предварително ги заливали с вряла вода.Така с една сергия двойни продажби.Това ми го разказва един дядо работил като юноша там newsm78,може пък да е набрал много на чорбаджията и още да го държи.За друг случай знам от първа ръка-колежка на майка ми,мъжа и агроном.И им дават безплатно разкошни дини от ДЗС-то.Със задачата като ги изядат да отделят семките и да предадат обратно по 1 килограм семе.Та на събора на наше село,на Димитров ден,виждайки до камарата с ряпа и зеле купчинка динчета от уборката на бостана госпожата се плесна по челото.Изяли били дините,а семе така и не събрали.Та преди да дадем динчетата на животните да вземем да изчоплим семките,за да си отчетяла дължимото.На шокираните ни въпроси как може да постъпва толкова безчестно същата се засмя-пука ми за държавното,ние нали ядохме дини без пари,те как ще разберат,че точно нашето семе е нефелно  #Crazy
С риск да досадя ще ви разкажа как ни караше тате да събираме динено семе за собствена употреба.Семките се вземаха задължително от средната част на резена,задължително се изчопляха с нож.Тате не позволяваше да се съберат изплюти семки-в досег с човешката уста се заразявали с бактерии.И държеше да се запазва мехурчето около семката.Ех,тате,тате, Rolling Eyesвярвам ти,защото почти 12 години след като те няма всичко става така както си го казал

Общи условия

Активация на акаунт