(Био) зеленчукова градина 9

  • 82 557
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 30
Сега се сетих за ученическите бригади. Бяха като... фейсбук! Joy Всичките ти приятели-пред очите ти, то любови, то раздели, драми-хубави, романтични времена бяха! Лете, след училище, бяхме по месец разквартировани някъде да берем малини. Берем до обяд, после ядем, къпем се, спим, а вечер палим лагерни огньове, момчета свирят с китари. А есен отиваме на училище, и след 20 септември-отново на бригада за сливи. Пак за около месец. В моето обкръжение бяхме съвестни, изпълнявахме си нормите и награди получавахме, обаче нощем бяхме фурии Embarassed Някой знае ли какво е мамба?
Сега, като разказваме на децата си, ни гледат неразбиращо. Тръгвахме на лятна бригада, в жегата юлска на 10 години, след трети клас. Трябваше да направим 3 дни. И така, всяка година-повече дни. Като се замисля-моето дете дали бих го пуснала из треволяците и в жегата?

# 496
  • Мнения: 3 402
Е, Вълк, поздрави за Краси от Дражинци! Снимката му ме пренесе в ... мечтите ми!
За 5 дни положението в градината излиза от контрол.
Веселче, на първата снимка няма ли и пламъче?
 matze, очите ми останаха в твоите висящи домати! Те от какви семена са? А и каните ти са прекрасни!
Грах Скинадо е готов за бране. Не съм доволна, малки чушки с малко зрънца. И време нямам, ама никакакво. Дано даде времето утре да възровим картофите на голямата нива. И аз се включвам в питането-как съхранявате грах, освен във фризера?

Другия вариант е в буркани - от т.нар конфитюрени, но граха е май по-капризен и от зеления боб - ако ще е в буркани се вари поне 3 часа и пак е възможно да има бомбаж. Sad

# 497
  • Мнения: 4 587
Мамбо е храна, манджа. Мамба е змия. О, имаше и някакъв танц. А конфу?

# 498
  • Мнения: 30
Мамба. Спят си момчетата, около 30 на брой в спалното помещение. Влизаме на пръсти-аз и още лудетини като мен, хващаме дюшека на момчето, издърпваме го, при което момчето е върху пружината, а дюшек, възглавници, чаршафи и одеяла- в неразбория дърху момчето. Ние с кискане бягаме, а при тях настава суматоха и трескаво оправяне на леглата. Някои индивиди толкова бяха препатили, че си вързваха дюшеците за пружините със сезали. А знаеш ли какво е телеграма?

# 499
  • Мнения: 4 587
А знаеш ли какво е да наредиш един конец на зиг-заг под чаршафа на приятел, и като заспи, да го придърпваш лекичко, на пресекулки, по малко. Или на приятел 90 кг, дето обича да се мята на пружиненото легло, да дотъркаляш един камък под дупето под леглото.

# 500
  • Мнения: 30
 Joy,представям си! А виждал ли си физиономията на съненото си другарче, което се мъчи да си обуе панталоните, чиито крачоли през нощта си вързал с тел?
Ех, детство с протъркани гуменки-къде си?

# 501
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
По бригадите съм брал: рози, череши, домати, пиперки, сливи, праскови, грозде Памид. С matze дали сме се засичали...? Не помня, Ани, дали не те каних в темата със спомените. Такива истории, и по-кротки пишехме там, иди, разкажи.

Моят шушулков увивен грах е родил доста - едри, плоски, сравнително тънки, много широки чушки, с по десетина дребни зрънца. Идеята на тия сортове е да се ядат целите чушки, в този смисъл не е необходимо зърната да достигат някаква зрялост, дори обратното. Плододава отлично! Утре ще покажа снимки, отликите му с обикновения грах. Тоя, последният, е сорт Динга. Сортът, ех, немска работа. Поникнаха 99%, висок е около 80 см, има много шушулки. Ще стане готов почти дружно. Почти, за да даде възможност за малко супички преди генералото обиране. Ще ми даде отличен добив, и ще ми обогати на азот почвата за идещите късни доматки, за пипер, за броколите.

Съхранявам грах бланширан, съвсем леко, и в буркани. Степента на зрялост в финалните дни преди беритбата се изменя буквално за дни, и затова времето за бланширане и сваряване е твърде ориентировъчно. Последния път бланширах за около 5 минутки, и стана леко кашав. Просто беше много млад.
При бурканите: граховите зърна се кипват, да врят 10 минути - според зрелостта си. После се подсушават, и се сипват в буркани, заливат се с вода и сол на вкус. Не пречи едно морковче, няколко стръка магданозец, копърче. Затварят се и се стерилизират около час. След два дни се стерилизират отново за един час.

# 502
  • Мнения: 4 587
Платненките бяха момичешки за два лева и момчешки за 2.60. Момчешките с вързанки. Аз ходех с момичешки, защото се обуват по-бързо. Около 1970 се поаявиха едни суперски бели кецове, на кокалчетата имаха бяло кръгче от гума, а на него мъж, изпънал лък. Китайски. И сега бих носил такива, отдолу със стелка. И нямаха съдиране. Прал съм ги със сапун.

# 503
  • Мнения: 8 997
Около 1970 се поаявиха едни суперски бели кецове, на кокалчетата имаха бяло кръгче от гума, а на него мъж, изпънал лък.
Joy И аз съм се появила някъде там.
Но, помня бригадите, военното, мамбите, пастата за зъби "Поморин", изстискана върху спящо другарче. Помня, и че нощем се промъквахме в момчешката стая и им лакирахме ноктите на краката. Mr. Green

Вълк, по-узрелия грах ли затваряш в буркани?

# 504
  • Мнения: 17 270
А не сушите ли грах?

# 505
  • Мнения: 4 587
Не затварям грах в буркани, много е енергоемко. Ако живеех на село, и то близо до гората, ако имах какво да впрегна, да отида за дърва, бих затварял. Бланширам, обирам пяната и изплувалите отгоре боклучета, чакам да изстине и пълная в кесийки около 600 гр, на око. От фризера можещ да вземещ колкото ти трябва, а останалото да върнеш във фризера.
Грахът го бера топченцата да са опрели едно о друго и да им личи, да са леко посплеснати едно от друго. В тоя период шушулката отвън е вече леко грапава, като на ситни люспици. И видимо, и на пипане си личи. Приличат на рибки кротушки по люспиците.

Какъв е вкусът на сушен грах, как се готви?

# 506
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Заръчах да ми реновират  (калайдисат и направят капак) един казан с дебело дъно за варене на буркани, , точно за 13 броя от 820 мл. Инак понякога варя и в тенекия от сирене. Тенекията е с кофти пропорции за тоя вид дейност, много изстива, сравнително бавно завира. 
Зрелостта на граха пробвам, органолептично, дето се казва по научному - вземам си няколко шушулки и опитвам зрънцата на вкус. Не трябва да почват да изсветляват, ама последното си е сортова особеност. За промишлено отглеждане мерят % сухо вещество, захари и не знам какво. Днеска си бях пуснал няколко шушулки в кутийката за обяд, маслинки си носех, две поизтеглени марулки, сварен ориз, доматче.

# 507
  • Мнения: 465
Може и съвсем суров със шушулката да се яде.Топиш го в бял сос.Салатен.
Вълк-за зрелия грах ли питаш или за модерния тук "дехидриран"вариянт ?
Ако пробваш руска грахова супа(с узрял,изсушен грах) ,дълго-бавно-варен,почти до пюре,накрая с препечени хлебчета като крутончета ...ще ме споменаваш. Blush
И колко наборчета има в темата! Hug
А вода от чаша в чаша до ухото на спящо другарче преливалили сте? Joy

# 508
  • Мнения: 17 270
Имам проблем с едни от доматите. Узрелите плодове са на вълти петна. Предполагам е нещо вирусно. Изключвам вълта мозайка ( петната в началото на зреенето са жълти), защото температурите са много високи. Тази вечер ( да спре мъжа ми с пробите на напоителната система) ще ръся, защото за мен е вирусно и ако не мога да махна заболяването трябва да търгам наред.

# 509
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Само аз ли не бланширам граха? Слагам го направо във фризера. Нямам оплаквания, обратно даже.
Имам проблем с едни от доматите. Узрелите плодове са на вълти петна. Предполагам е нещо вирусно. Изключвам вълта мозайка ( петната в началото на зреенето са жълти), защото температурите са много високи.  
Провери дали не е слънчев пригор. Една година и тук във Варна беше с температури около 42 градуса дълго време. Всички изрядни съседи си провалиха доматите, а само нашите, дето ги бяха погълнали тревите бяха ОК.

Да се отчета за розовите въшки по розите. Първо напръсках с колтуци. На другия ден видях, че почти всички въшки са изпадали. Още веднъж напръсках, този път със зехтин и сапун. След три дена виждам, че тук-таме се намират единични въшки, тоест скоро пак ще пръскам със същото, но поне няма да ме е страх да си направя сладко от рози или пък да си заровя лицето в цвета.

Последна редакция: сб, 11 юни 2011, 09:07 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт