(Био) зеленчукова градина 9

• 82 548
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
Не съм сушил, но нищо не ми пречи като отида на село с една ножичка да си подбера листа от горски ягоди и да си изсуша. В Дебелата кория, на южната страна има много. Предполагам, че горските ще са по-ароматни. И на село имам сгодно място и леси за сушене, и тук имам една широка тераса и стари комарници - идеални са. За сушенето не е необходимо толкова слънце и жега, колкото проветриво и на течение.

# 541
Titina-остави един-два домата да презреят на стръковете и ни ги покажи.Да видим как се променят белите петна-към по-жълто или към черно гниене отиват.
По листата има ли кръгови точици,кафенеещи?
А иначе са хубави,сочни плодовете.Нямат кухини. Thinking
Ех,каква салца става-с халапиньо и силантро!
Вили,Ани и другите газди ще разпознаят състоянието по-късно!
Вълк,а пренасял ли си ,вкоренявал горски ягоди в градината си?

# 542
Не, това е прекалено дребно за мене. За горски ягоди трябват деца, малки детски ръчички, дето не ги боли нищо, докато клечат или се навеждат.  И защо да ги нося в градинката си, след като в гората има?
На село останаха стотина старци, никой не е в състояние да отиде там, камо ли да обере ягодите.
Тая година на пазара ни ми се струва, че доста паднаха цените на зеленчуците. Тиквички - 0.69, краставици - 0.70, прясно зеле - 0.60, дребни пресни картофки - 0.70, едрите са 1.00-1.10 лв.

# 543
Веселчето, няма нищо по листата или стеблото. Според майка ми може да се дължи на преполиване ( и това ще гледам да елиминирам. Ще оставя да плодовете, а имам и тук на една ботаническа градина меила, ще им пратя снимките - да видим те какво мислят.

Нчма да се учудя ако се окаже картофена мана, в другия двор ( разбирай входа на къщата) петуниите ми са с картофена мана - напръсках и шсичко се оправи. Аз вчера и доматите напръсках (опуших) със севън дъст де

Нещо ми изяде листата на туртите ( така и не го хванах какво е), а бяха доста голямо количество. Тъкмо взеха да цъфрят. Е аз съм тъпа и упорите ще сея отново и ще хвана пакостника

# 544
  • София
Брюкселско зеле и подобни езотики няма при нас  Crossing Arms

Купих си праз /40 корена/ и 2 връзки воден лук, който всъщност се оказа червен. Продавачката се зае да ми обяснява какво да му стрижа и махам от перата, но се "пречупи" пред тъповатия ми поглед  и близо 10 минутки го скуба здраво , като остави  средното перо Mr. Green Само каза, че трябва да го накисна за една вечер и малко да му подстрижа мустачките преди да го насядя.

# 545
  • При розите и топлата вода ......!
Ljuboznatelna, на какво разстояние е капката на маркуча? Мъжът ми купи най- напред такъв на който разстоянието беше 60 см. - не му хареса, оставаха и ненапоени корени. Махна го и сега сложи нов на разстояние 30 и 20 см. Този втория е мек и е по- евтин. Добре си се сетила на краставичките да е двоен, дори да е по рядка капката, няма да остават ненапоени коренчета. Розичките възстановиха ли се? От къде си си купила катерливите рози, които цъфтят през цялото лято?
Веселчето, нямам фъстъци. Посях обаче аспержи, но нищо още не е изникнала. Броколито расте нагоре, но не връзва.
Люлин, ние също имахме такава черешка. За няколко години изсъхна. Сега сме посадили нова. В момента зрее. Сорт Ван.
Titina, миналата година, моите ранни домати бяха същите. Аз обвиних сорта. Вътре жълтите участъци бяха уплътнени. Ще чакам с интерес да споделиш, ако разбереш какъв е проблема.
daniabc, можеш да посееш бяла и черна ряпа, може и зеле за есента, късен зелен боб. Аз даже търся и ако си намеря бамя ще си посея.

Правих опит да запазя доматите без третиране с препарати, но за съжаление не успях. Появи се картофена мана, всяка година се появява. Отначало черни петна тук там, но после започнаха да вехнат и почерняват малки клончета или крайчета на големи клончета. Днес мъжа ми пръска с препарат. vili__66, можеш ли да ми кажеш, кой препарат за картофена мана е с най- кратък карантинен срок и има ли ефект в този случай третирането с бордолезов разтвор? Смятам външните да третираме периодично с бордолезов р-р ,та дано не се разболеят и да ползваме препарат.

# 546
Нали сме с капково напояване. И върнахме единия маркуч. И четохме сума ти и форуми, та най-добри отзиви има за едни маркучи от "плат" - т.к. пластмасата бързо остарява. На висчко отгоре не се и чупи. Отворите са на 3 см един от друг (ей сега ходих да ги меря).

Днес сях тиквички и правих първите доматени консерви . Е още не са направени - утре ще купувам бурканчета. Мислех само да замръзч, ама нчма да сме месец тук и ако дойде ураган ще усмърдим цчлата къща а и колко ще трчбша да изхърля  newsm78

Поникна ми и лавандулата, само нещо босилека не никне  или катеричките са успели да изядат семената му

# 547
Не помня в тази тема ли бях обещала миналата година снимки на киви?  Thinking
Както и да е - киви на 4 години, за първи път цъфти, снимките са отпреди десетина дни.

Пъпка
На другата сутрин
Цялото растение

Стискайте палци да не го отнесе някоя градушка и майка ми да успее да го опита.  Laughing

# 548
  • Пазете Гор
Нека ме допълни и/или поправи vili__66, gelikas.

Препаратите срещу гъбични проблеми (често наричани мани) се наричат фунгициди. Има много видове - според различните блести, според активното вещество, по начина на действие и т.н.

Бордолезовият разтвор (или син камък (меден сулфат) + вар за прилепване+ вода) е контактен фунгицид с предпазно действие. Туй значи, че  има само превантивна функция, и то само ако покрием грижливо цялото растение с него. Карантината му е 14 дни, но не лекува, само пази. Инак е в списъка на препарати, разрешени при био-производство.

За разлика от него системните (имат различни активни вещества - манкоцеб например) фунгициди проникват в растението, не е необходимо да се грижим за повсеместно пръскане. Имат най-често и лечебно, и предпазно действие. Карантините са по около 20 дни или 30 (Скор). Та въпрос на избор. Само съм чувал за препарати с къса карантина и лечебно действие, но не знам подробности.

Сега е сезонът на градинарските супички. Извадете едно-две растения от миналогодишния магданоз, наскубете си лук, чесън, разредете морковите (да не хвърляте морковените листа, ей!), откъснете няколко чушки бакла, грах и ако вече имате фасул. Там, където е бил спанакът, може би има някое и друго изостанало коренче. Загърлете картофките, отровените клубенчета съберете. Откъснете пътьом едно клонче девесил. Направете си супа  -  със малко зехтин, ориз или фиде за сгъстяване. Хапнете леко. Сипете си някоя напитка, и елате на пейката ми. Юни месец е, дните са дълги, въздухът е още свеж. Няма щурци, пеят жабите.

Наздраве, банда!

Последна редакция: нд, 12 юни 2011, 21:06 от Куркума

# 549
Как` Сийке, помогни й да се регистрира тука.

# 550
Как` Сийке, помогни й да се регистрира тука.

Ех, това ще е супер Laughing
Наздраве!

# 551
Ей, Куркума, размечтах се с тия жаби  Simple Smile
Мама гледаше горски ягоди, цяла полянка, голям кеф да си приседнеш там и да си похапваш, плана е и аз да си завъдя...
Моят грах надмина очакванията ми  Embarassed Втори ден бера пълна чанта и има още много.
Покрай бадема гледам доматите и чушките едни дребосъчести.. дали се дължи на сянката, което не ми се вярва много, аз орязах клони, не е чак така сенчесто. Или самото дърво с нещо пречи, същия разсад в същата леха 2 м по-далече е пораснал чудесно. То вярно лехата е твърде близо до него, ама нали все гледам, че няма място... Сигурно няма смисъл да садя толкова близо до дървото. Пак се е отрупало с бадемчета, пропъждам мислите да го изкореним.
По морковите ми напълзели някакви бели буболечици  Shocked Вътре в земята, по самия морков, за пръв път виждам такова нещо.
Имам 10 страници да наваксвам  hahaha много пишете в това дъждовно време  Hug

# 552
  • на брега на Дунава
И моите домати имат картофена мана.Преди седмица им нямаше нищо , а сега чак ми се доплака- петна по листата и стеблата и дори по дръжките на цвета.Чистих , рязах ,скубах и накрая био не био напръсках с ридомил голд.Напръсках и краставиците и тиквите за всеки случай.Дано ми се размине и не се скапят доматите .Миналага година ги уби град , сега пък тази мана. Пълно разочарование .И вали непрекъснато-ръми от сутрин до вечер.Не знам с какво да ги опазя при тази влага.

# 553
  • Пазете Гор
А колко се оплакваше, че не ти върви грахът, mama_gali? Всичко си идва на мястото. Като го обереш, ще засадиш на мястото му нещо, което обича азот, колкото аз обичам бира, да речем  Grinning.

Жабите пеят различно. Най-сложна е песента на дървесната жаба. Наподобява скакалец (криии-криии), като звук, но е по-силно, и е привечер. Водните жаби пеят по-басово (куак-куак-куак), насечено. Водните са по-ритмични (ка-ка-как-как-ка).
Дървесните жаби са изключително фини, красиви, изящни създания. Понякога стоят върху вертикално стъкло, като мухи.

В нова леха сега може да се засади освен фасул още и разсад на патладжан, пипер, домати. Всички зелеви, пак на разсад :зеле, броколи, карфиол. Може и бамя, от семе. Не е късно за директна сеитба на късни доматки дори. След по-малко от месец се сее ряпа, грах за наесен, след два  - есенен спанак, луци.

Да, съжалявам МХ. Миналата година изгубих половината добив от алтернария. Ридомил е добър препарат, дано оцелеят. Карантината е 20 дни. Прецени кога ще береш и при нужда лекувай пак, но не след по-малко от 10 дни.

# 554
gelikas, и нашата е Ван. Успяла съм с нея перфектното оформяне на короната. И тази година роди доста за първи път, към 3-4 кг череши като гледам има по нея. Все пак е младо дръвче. Дано го спасим, но ще пръскаме след беритбата, вили.
В този мръсен град все повече се увеличават болестите в градината и вредителите. Sad
Преди 10 години като се нанесохме в тази къща имаше единствено една лучена бубулечка, която завинтва лука. Сега нея я няма, ама много други неща са тук...

Общи условия

Активация на акаунт