(Био) зеленчукова градина 9

• 82 487
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
За зелето. Найлоновите чували за картофи - метни по едив на зелка. Ако нямаш, продава се като плетена тръба и е много евтино. Днескашния, трети грахобер, на шушулки, измерено в литри - една бака 17.5 и една 5, препълнени.

# 676
Здравейте, градинари!
Вече берете, ядете..., аз само ягоди имах, всичко друго закъснява.
Много ми стана приятно, че Царина имат пиленца - моля те да ги снимаш, за да ги видим.
Аз ходих в края на май в Троянския балкан, та като хванах гората........... - намерихме 3 манатарки, брезовка, пърхутки и някакви миризливки им викат - голям кеф е да ходиш за гъби, а като намериш - още по-голям.
Поздравления за всичките ви "вкусни" снимки, които сте показали!  bouquet

Относно торенето: купих шишенце 125 мл. течен тор от калифорнийски червей - сякаш има резултат.

# 677
.....
Вече си имаме малки пиленцаааа newsm44 от щастлива кокошка Joy
tzarina,Честита радост!Щастливата майка Бихтер ли е...? Wink...
Да, малката кокошчица наистина е Бихтер, а малкото петле е Аднан обаче Laughing Да си ходят на ръста, де.
Инак големият петел, Бехлюл, много скача по мен и не разбирам защо Rolling Eyes Винаги влизам в двора с дълга пръчка. Скача само по мен и ми намирисва, че някой път ще уцели тенджерата под налягане newsm78

# 678
Дояде ми се студена градинарска супичка- Mr. Green-с по малко от всичко и за вкус,и за плътност,и за аромат,и за киселичко....Да седнем на сенчица под асмата,без да бързаме,да гледаме прелитащите пеперуди,да слушаме жуженето на пчелите в лозовата реса....
misisbg,птиците кълват,зайци едва ли са-провери ли за охлюви или най-вероятно гъсеницата на бялата зелева пеперуда-някъде из моята градина мярнах такава.Те оставят само жилките на листа и навсякъде наръсват гадното си ако.

# 679
Дояде ми се студена градинарска супичка- Mr. Green-с по малко от всичко и за вкус,и за плътност,и за аромат,и за киселичко.......
Вили, аз правя много вкусна такава, но слагам и зелени джанки Peace

# 680
За зелето. Найлоновите чували за картофи - метни по едив на зелка. Ако нямаш, продава се като плетена тръба и е много евтино. Днескашния, трети грахобер, на шушулки, измерено в литри - една бака 17.5 и една 5, препълнени.
Вълк,това е супер идея HugДаже имам такива мрежести чувалчета...Но на мен ми се ще да го извадя тотално зелето,да го очистя от листата и да го съхранявам на хладничко в избата да речем newsm78.Щот`искам вече да сложа зелен фасул,та да използвам същата леха.Ако някой знае начин за съхраняване на прясно зеле,моля да сподели...Ани Иванова,ти имаш опит със ранното зеле,кажи?
Вили,замисли ме ти с тези гъсеници newsm78Сега се сещам,че вече 2 пъти като чистя зелки,намирам вътре по 1 тлъста гъсеница,бледозелена/+доста щипалки Laughing/.Дали пък тя така сгриза зелето,а?

# 681
Ами ако има лайница, малко по-тъмни от гъсеницата, една такава зърнеста консистенция, това е тя - ларвата на зелевата пеперуда. В нашето село й викат конкелебек. Twisted Evil
http://www.inra.fr/hyppz/IMAGES/7032722.jpg      http://www.itsnature.org/wp-content/uploads/2010/08/cheir_larva_group.jpg

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 17:02 от Вълкът с дълъг ник

# 682
Леле колко сте изписали, човек да не си легне да поспи.

# 683
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Леле колко сте изписали, човек да не си легне да поспи.

Joy Joy Joy как да спи! истинският градинар не спи, той релаксира, обмисляйки бъдещите планове  Whistling

купих си пособие на умерено ленивия градинар. началото не ме кефи нещо  Confused много нравоучително ми звучи, но може да се оправи по-късно  Hug

...
Гуди/Ст.Добри да покаже фотографии-дръвчета,бъдещ зет...каквото се сети... Hug
...
MAD65-руски сорт,пълзящи съм виждала ,без мустачета.Краставички,които поставят целогодишно в саламура(разсол) в дървено каче.За 3-6 дни променят цвета си.Няма по-вкусна,хрупкава,не стрерилизирана радост.Към лятното барбекю мноого върви.С хрян и горчица.

рецептата е проста: 3 равни супени лъжици сол на литър вода, черен пипер на зърна, копър (може и само стъблата) и задължително листа от вишня като "капачка" под капачката  Hug

показвам, всичко показвам Simple Smile Simple SmileSimple Smile тази е от април, скоро ще боядисваме портата  Wink

# 684
Гуди, детенцето ме изкефи с какъв мерак маже Joy

# 685
И аз искам да видя малките пиленца! Писали сте ,писали та не може да ви изчете човек !
Утре си отивам на село, очаквам да имам краставички,всъщност знае ли някой колко време израства краставичка от 2см на 20см . Положението с тиквичките и краставичките се очертава като това с репичките. Понеже си нямам представа от градинарство съм насяла промишлени количества -7,8 гнезда тиквички и 30 корена краставички  Rolling Eyesще се радват комшиите в града на моето невежество  Grinning
Искам да сея домати от семена ,да видя какво ще стане ако има някакви тънкости- казвайте ,тръгвам утре следобяд . А сега се сетих ,ще правя компоти от една черешка дето има и малко вкус на вишна (така го обясних ,та на мен не ми стана ясно) всъщност искам да питам какво е вишнап и какво е черешовишна ?
Купих си едно храстче арония и сега съм в чуденка веднага ли да го садя или да си го оставя в саксията и да изчакам есента ?
 Такива краставички и аз правя в едно малко бидонче ,вместо листа от вишни може да се сложи смокинови листа.
 Hug    

# 686
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
... Такива краставички и аз правя в едно малко бидонче ,вместо листа от вишни може да се сложи смокинови листа.
 Hug    

освенс вишня сме пробвали и с листа от мушмула и от дюля Wink с вишня са най-хрупкави и "меки" на вкус  Hug

# 687
  • на брега на Дунава
И аз си имам една супичка от бакла ,моркови ,копър и зелени сливи- мечта Laughing Heart Eyesестествено всичко от градината.

# 688
  • Варна-София
А сега се сетих ,ще правя компоти от една черешка дето има и малко вкус на вишна (така го обясних ,та на мен не ми стана ясно) всъщност искам да питам какво е вишнап и какво е черешовишна ?
Това са някакви ненаучни местни наименования. Вишнапът ми е почти кисел като вишня, а с размери на плода като череша, а черешовишнята ми е сладкокисела, но с размер на вишничка.
Приела съм наименованията от баща ми и даже не съм се замисляла.
Вчера след едноседмично отсъствие, най-после отидохме на вилата. Пак пръсках за въшки по доматите - имаше. Даже отскубнах едно растение с вирус на краставична мозайка (пренася се от въшки и др.). Понеже миналата година имах алтернария, реших да пръскам и за нея. Рецептата е втората от сайта  http://www.ghorganics.com/page15.html. Като видях съставките прецених, че ще ми свърши работа и за въшките. Колкото повече хваща сушата, толкова повече прелитат разни екземпляри оттук-оттам. Не ги оставям да се размножат. Уморявам ги на стадий летящи форми.

Последна редакция: чт, 16 юни 2011, 10:32 от amica1

# 689
misisbg, моите зелки, кой знае защо, не стават готови по едно и също време, та никога не ми се е налагало да мисля как да ги съхраня през лятото. Снощи доядохме една, след седмица ще има друга. Като видя зор, започвам за раздавам, а ако наистина е много-продавам. Оскуби го с корените и го сложи в мазето на хладно. Комшийката го реже, соли и слага в 3-литров буркан, като силно притиска с чукалото на хаванчето, за да не остане въздух. Ферментира няколко дни и е готово за консумация. Аз не съм правила, но ако искаш, ще я разпитам за рецептата. И аз мисля, че зелките ти са нападнати от гъсениците на бялата зелева пеперуда.
Голямо чоплене падна, но преборих граховите шушулки newsm44. Но имам още една леха, сега цъфти.

Общи условия

Активация на акаунт