БГ- МАМА е вече и литературен герой!

• 28 614
  • 362
  •   1
Отговори
# 165
"Между другото, сега пък аз съм предивикана да гадая коя изкушена от писането съфорумка си е направила труда да направи това упражениение "

Много високомерно. Браво!

Не е задължително на всеки да му хареса книгата. Авторката на темата е трябвало да знае, че колкото хора- толкова мнения. Защо да заключват темата? Да не би да не ви харесва това, че има не само положителни отзиви? Много наивно и даже глупаво: "Искам да похваля една книга, но ако има различни мнения ще искам ключ".

Дайте по-добре възможност на всеки да се изкаже, без да манипулирате публиката. Покажете малко достойнство! Поне тук, във вашия "дом".

# 166

Защо?  Thinking
Не си готова да се сблъскаш с критиката или държиш темата да е от само и единствено положителни коментари?
Вторият вариант не е безплатен, доколкото знам. Не и тук.
Мисля, че има прецедент - тема за книга, написана от съфорумка.

п.п. А, ето, и критиците се представиха.

# 167
  Ама защо искате да заключвате? Все пак още не сме я дочели, може да възникнат някои въпроси... Laughing
  В интерес на истината съвременни български книги на такава (а и на всякаква) тематика нямат кой знае какъв пазар. Ако не беше тази тема, повечето хора нямаше да разберат за кигата, ако в нея не пишеше за форума, нямаше да представлява интерес и за голяма част от хората тук.
  Във всичко това аз не виждам нещо лошо, знам, че творците по принцип са чувствителни хора, обаче щом човек е свикнал да представя интимните си преживявания (доколкото разбирам книгата има преди всичко автобиографичен елемент), би било интересно и да позадържим темата, или я преместете в литературния...

# 168
  • Варна

И аз това се запитах, защо?!

Напоследък рядко влизам в Клю-то, рядко има тема, която да ми се стори интересна, а сега, единствената, която прикова вниманието ми - да се заключи... Не давам. Sunglasses
Ще си купя книгата, коментари по нея ще мога да дам едва, след като я прочета. Peace

# 169
  • София
Mисля, че всяка дискусия за книга е достойна да има живот.
Темата, която в началото напомняше на Книга за похвали и оплаквания, се оживи някак си. Mr. Green

Тези дни съм въвлечена в други вълнения и не ми е до четене, но съм към края на периода "завършване на първи клас",  почна ваканцията и определено съм изкушена да си закупя книгата. Споделям искрено, че положителните коментари никога не са ме стимулирали да посегна към някоя книга. Напоследък съм свидетел на много агресивен PR. Виж, ако някой каже нещо в друг тон, изкушението се превръща в предизвикателство.

В тази връзка, съвет към Сауле/ако така се чете/ - по никакъв начин не прекъсвай дискусията! Една книга не е интимно преживяване, тя е диалог със себе си, но и диалог с публиката. Освен това е и един продукт, а няма лоша реклама.

# 170
  • София
Добре е темата да просъществува, защото предполага дискусия.

Ако книга на съфорумка имаше за сюжет да речем въображаема история в стил магически реализъм, отзивите - предвид факта, че не сме литературен кръжок - щяха да са в стила харесва ми/ не ми харесва.

Но в случая както се разбра, форумът е основен акцент в сюжетната линия, а всички списващи във форума са в някаква степен емоционално ангажирани с него и имат собствени възприятия за нещата тук; ако щете по подразбиране е ясно, че имат неотменно право да вземат отношение, да коментират и оценяват авторовата гледна точка, съпоставяйки я със своята.
То е все едно всички да сме присъствали на някакво събитие, един да е написал официалния репортаж, а останалите прочитайки го да подкрепят или да оспорват определени пунктове на база лична субективност.

За съжаление по този начин книгата леко излиза от полето на чистото художествено изкуство (всъщност не съм я чела и ми е трудно да кажа дали целта ѝ е била такава).

Но е напълно логично дискусията да продължи и да чуем различни мнения на базата на задълбочен прочит, а не просто да повтаряме "Съфорумката Х написа книга за нас - ура!".

Или?

# 171
  • София
Муцка в БГ /какъв ник само!/,

регистрирала си се, за да напишеш това? Авторката е поласкана вероятно Peace

# 172
  • София
Но в случая както се разбра, форумът е основен акцент в сюжетната линия, а всички списващи във форума са в някаква степен емоционално ангажирани с него и имат собствени възприятия за нещата тук;

Поне за мен форума не е основен акцент, а противно на очакванията съфорумците не са главни действащи лица. Основен акцент е животът на авторката, а част от него тя живее и тук. Много ми харесва начинът, по който е вкаран форума, защото маркира всяка нова глава като тема, която е обсъждана или би могла да бъде обсъждана. Мярката е спазена, а похвата е по- скоро с естетическа стойност и не вярвам да има обидени или поласкани. Книгата е за друго.

Но и аз мисля, че е хубаво темата да остане и да се развива, мненията са интересни. Моят коментар беше и ще бъде положителен, защото книгата ми хареса, но отрицателните коментари са ми любопитни. Признавам, че винаги научавам много от хора, които са на различно от моето мнение. Това е една от причините да пиша тук.

Смарти С удоволствие ще предам нататък, но за да не афишираме повече ще уговорим подробностите посредством друга медия. Wink

ПП Книгата предизвика емоции, но мисля, че би било честно да позволим и на авторката да има такива. Няма етикет повеляващ как трябва да приемаш критики и как да се държиш, когато издадеш книга. Хубавите книги се пишат от хора, които имат различен поглед върху нещата от живота и се предполага, че ще имат и различно от очакваното поведение. Peace

# 173
Понякога изпитвам истинско удоволствие, че съм част от този форум!  Hug  Особено след като попадна на мнение като горното! Да, и аз съм научила много от хората тук и най-вече от тези, които не споделят моето мнение.  Peace

Всъщност форумът заслужава книга, посветена на него.... Темата остава отворена - бързайте, за да не ви изпреварят! Grinning

# 174
Форумът е ценен. Той е съветник, понякога съвест, приятел, неприятел. Той е опора или точно обратното. Факт е, че е едно общество. Всяко общество има своите недостатъци. Има съвестни граждани, има бунтари, има провокатори, има негативни и позитивни хора. Има майки, има жени които искат да бъдат майки, а има и такива които не могат да бъдат. Има болка, щастие, има творчество. Като всяко общество има своето управление - има хора за всичко. Такива които да те цензурират, да те насочат, да ти обяснят. Разбира се, че не може едно нещо да е харесвано от всички. Разбира се, че не може всеки жител на това общество да е прав (освен за себе си и за другите). За сравнително краткия си престой, обаче - смея да твърдя, че има смисъл да се вслушаш и в другото мнение. Има смисъл да влезеш в конфронтация (хората са казали в спора се ражда истината) и има смисъл да си потребител (част от всичко). Аз също не искам да се заключи темата. Искам да прочета книгата, искам да кажа своето мнение, искам да го направя честно. Не вярвам някой от написалите хубав коментар да е бил лицемерен. Каква би била ползата от това?! И по повод така стеклите се обстоятелства силно препоръчвам един филм (за тези които не са го гледали, разбира се) Светът е голям и спасение дебне от всякъде! Хубава вечер

# 175
  • Най-сетне у дома
Ееее, да остане, та да остане!  Laughing
Ами, нека остане! Наистина, благодаря за вниманието. Hug
Появата на такава тема ме изненада, обаче, и истината е, че толкова поглед отблизо ми идва малко в повече. Понякога се обърквам, когато ме обясняват на самата мен  Laughing

Извинявайте, днес е един наистина хубав ден и не мога да се впрягам на нищо, нито да се аргументирам. Около тази книга наистина се случват неща, които много надхвърлиха моите представи и очаквания, идват едно след друго, на практика всеки час. Не е лесно да удэржиш на толкова интерес и внимание, аз поне не умея и не знам как ще се оправям, дано нещата скоро отзвучат. Книгата вече ме напусна и си живее собствен живот, така, че надали ще съумея да следя чак толкова отблизо какво се случва с нея. Ужасно е объркващо - до вчера ей така нищо, а днес ... Наистина не знам как да реагирам и не съм подготвена за това.

И със сигурност не планирам да влизам в конфронтация. Когато става дума за неща от рода "харесвам/ не харесвам", нямам потребността и усещането, че имам право да оспорвам. Аз не харесвам Мураками, например, и имам много аргументирано мнение защо. Но хората, които го харесват са несравнимо повече от мен. Та, коя съм аз да казвам "това да - това не". Мога само да кажа "според мен". Оценки за книги, дрехи, хора, поведение и всичко, свързано със субективни фактори, според мен могат да се дават само, започвайки със "според мен". На всякакъв друг дискурс реагирам грубо. Когато във форума чуя мнение, диаметрално противоположно на моето, започващо със "според мен", мога да вляза в дискусия. Когато някой удари нещо на масата като факт, обаче, имам порив да се оттегля и обикновено така правя.

А книгата, както е казала Бояна, не е за форума.

Последна редакция: ср, 25 май 2011, 20:20 от Saule

# 176
  • София
Бих я прочела, ако има електронен вариант. Откакто имам Kindle не ми се ходи по книжарници.  Embarassed  Надявам се издателите сериозно да помислят по въпроса. Simple Smile

# 177
Аз прочетох само откъси, някои неща много ми харесват - начинът, по който форумът присъства, други - не. Затова и просто не е моята книга. Но това важи за около 85% от това, което срещам в книжарниците, което пък е любимо на много други хора. Не съм съгласна обаче, че няма етикет на поведение от автор. Поне тези, които аз съм виждала. Не знам как се стига до публикация при вас, обаче тук за да се стигне до нея, такова критикуване и червеносване на ръкописа е паднало, че всяка читателска критика е като нежна сутрешна милувка. И от личен опит го казвам. Не са ме публикували все още, но към 100-ната брадва (червена химикалка) от агент/редактор изградих съответния етикет на поведение.  Laughing А онези, качени високо на пиедестала на Ню Йорк Таймс, и те оттам идват милите.  Mr. Green

Saule , късмет! Важното е да ти се пише.  Grinning

# 178
  • Най-сетне у дома
Deva, и аз се замислям за Kindle, струва ли си? Иначе в издателството вече работят по въпроса за електронен вариант.

simplyaven, благодаря, на късмет се надявам и аз  Hug
Въсщност, при мен тази работа с публикациите стана изненадващо просто. В БГ пратих ръкопис (условно казано) до няколко издателства и от предложенията си избрах това, с което прецених, че ще работя най-добре. В Литва изпратих ръкописа само на едно издателство - това,с което твърдо исках да работя, и след месец подписахме. Работила съм с редактори, не бих казала, че някой от тях е проявавал грубост, по-скоро коментарите са били технически и със сигурност не обърнати към личността ми, просто към текста. "Кокошкарска история", например, не е редакторски термин, това го знам със сигурност.
Не се боя от агресия и неодобрение, човек трябва да е видял семеъството ми, за да знае защо Laughing. Но има разлика между коментиране на книга и коментиране на личността на написалия я. Във втория случай планирам да реагирам неприятно и хич не се вълнувам от някакъв си етикет, честно  Peace

# 179
Deva, и аз се замислям за Kindle, струва ли си? Иначе в издателството вече работят по въпроса за електронен вариант.

Има смисъл. Плащам, свалям, качвам на киндъла - колко време отнема? А сега още чакам с поръчка. В книжарниците ти казах, че каквото те решат, това зареждат. Последната книга, която си купих е "Време за жени" на Чижова. Пак голямо търсене, защото исках още вечерта да я чета. Накрая я поръчах в квартална книжарничка, която бе последната ми спирка.

Общи условия

Активация на акаунт