Хитлер НЕ Е БЪЛГАРИЯ !

• 28 231
  • 986
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Е, хубаво, де, как си представяте България да не подвива опашка, при положение, че нямаме нищо, на което да стъпим като опора - нито икономиката ни, нито системите в държавата работят като хората, нищо...
Вярно едно ключово място сме на картата, но иначе нямаме силата, за да противодействаме за каквото и да било...
Подобно на човек без образование, който е като в порочен кръг - скланя глава да чисти тоалетните, защото няма на какво да се опре, за да работи като специалист...
За да имаме самочувствие, трябва да имаме и покритие за това. Т.е.не може първо да вирим опашка, първо ще трябва да оправим онова, което ни липсва или е лошо и чак след това да вдигнем глави спокойно...
Лично мнение.

Толерантността е много мощен лост да търсиш същото от човека отсреща. Другото води до война и разруха.
Това и аз го мисля така!  Peace

В икономически план е така. Но тук не ставаше въпрос за това. Може да чистиш тоалетни, но що да е с език?

# 391
  • София
Дали тия, дето ги карат от Турция гласуват по съвест или за тоя, дето ги докарва.

Ами тоя, дето ги кара все пак ги нахъсва, та хората без да осъзнават  гласуват по съвест, ама за него си... Simple Smile

# 392
... Може да чистиш тоалетни, но що да е с език?
Да, така е.
Но докато чистиш, ще е по-добре да мислиш начини как точно да получиш образование, да се квалифицираш, а не само да оплакваш съдбата си...
 Peace
По същия начин и с джамията. Народът не си оправил собствената религия и църква, които уж са официални, тръгнали да се месят в чуждите работи...
Ако бутнат джамията (примерно), ще построят ли църква на нейно място?! А тая църква ще има ли посещаемост?! Нито едното, нито другото...
Та и ние така - ни така, ни иначе...

П.П. А лошото е там, че по този начин и никой друг няма да ни вземе на сериозно. Безумни искания на никаква основа. Просто си плачем за подигравките и лошото мнение.

# 393
 Много философски го подкарахте. Всъщност цялата работа е за високоговорителите. Да вземат да ги изключат, че да не предизвикват хората. А иначе какво правят вътре в джамията не интересува никого освен самите мюсюлмани, които я посещават. Джамията си има граници, нека не излизат извън тези граници със службите си.

# 394
  • София
... Може да чистиш тоалетни, но що да е с език?
Да, така е.
Но докато чистиш, ще е по-добре да мислиш начини как точно да получиш образование, да се квалифицираш, а не само да оплакваш съдбата си...
 Peace
По същия начин и с джамията. Народът не си оправил собствената религия и църква, които уж са официални, тръгнали да се месят в чуждите работи...
Ако бутнат джамията (примерно), ще построят ли църква на нейно място?! А тая църква ще има ли посещаемост?! Нито едното, нито другото...
Та и ние така - ни така, ни иначе...

Ами ето как полека-лека стигаме до истината....Съгласна съм с това, което си казала.....Ядрото на проблема не е в тази тема - тя е просто една лайняна пръска от цялата диария.....

# 395
За какво подвиване на  опашка и надупване говорите? С какво джамиите и мюсюлманите пречат?
Работят си хората, плащат си данъците, не ползват никакви преференции. Да не би Германия, Австрия, Великобритания и Франция да са се надупили?
Това вашето ми прилича повече на юна гол тумбак чифте пищови'. Понеже друго нямате, за едната измислена гордост се хванахте.

# 396
  • София
Много философски го подкарахте. Всъщност цялата работа е за високоговорителите. Да вземат да ги изключат, че да не предизвикват хората. А иначе какво правят вътре в джамията не интересува никого освен самите мюсюлмани, които я посещават. Джамията си има граници, нека не излизат извън тези граници със службите си.

Все едно да кажеш, че кавгата е само за спортния канал...

Не приличаш на глупав човек, вярвам, че ти е ясно - зад всяко уж безобидно искане за отстъпка стои океан от претенции и недоволство. А недоволство се оправя по куп начини, но всичките касаят едно и също - промяна в собственото поведение. Когато започнем да повдигаме изисквания към нашите политици, които допускат подобни размирици, тогава ще намерим истинския отговор. Мюсюлманите нямат нищо общо с нашата неудовлетвореност от живота, нито ще разрешат проблемите ни, ако някой им спре сирената.

# 397
Воленчо, мойто момче,ако не беше толкова жалък, щеше направо да си смешен! Недей да ни излизаш с тези евтини номeра,минаха времената, когато "истината" за турците и Турция се сервираше дъвкана,дъвкана и изплюта някъде висо-о-о-ко "отгоре"! Сега народът плаща петдесет лева и прескача за няколко часа до Истанбул и може с очите си да се убеди, че комай ние сме най-нетолерантните и диви в Европа. Знаеш ли, и аз това направих, отидох за десетина дни и ако щеш вярвай, идеше ми да потъна- знаеш къде, от срам, от това, което видях. А видях знаеш ли какво? В Кадъкьой, на пъпа на най-оживения квартал в азиатската част на Истанбул, на петдесетина метра една от друга кротко да си седят две спретнати църкви- гръцка и арменска. И нито един местен гражданин да се тръшка отпред и да протестира, че го дразнела камбаната.
Видях също в Шишли, срещу един от най-големите търговски центрове в Европа, "Джевахир"(справка Google:Istanbul Cevahir - Турция
Istanbul Cevahir в Турция е най-големият търговски център в Европа. Открит е през 2005г. Разполага с 348 000 кв.м. закрита площ, от която 110 000 кв.м. търговска площ. Има 343 магазина, 34 ресторанта за бързо хранене и 14 ексклузивни ресторанти, 12 кина, боулинг зала, увеселителен парк с влакче.)на повече от четири пъти по-голяма площ огромно християнско гробище, съставено от три отделни- гръцко, италианско и арменско. (Виждате ли начин в София цялата площ между ЦУМ и НДК да представлява турско гробище?!)
Когато с цял автобус турски туристи посетих две джамии, няколко църкви и една синагога, аз, единствената българка и християнка в групата се засрамих в себе си,защото:
-в арменската църква, когато взех и запалих свещ, повечето турци също си запалиха свещи- явно решиха, че е неприлично да не се спази обичая;
-в гръцката църква се оказа, че имат списък с имената и адресите на всички гърци, живеещи в града-за да могат гръцките туристи при нужда по-бързо да се свържат с близките си в Истанбул;
-в българската църква "Св.Стефан" не списък на българите, ами и нито един българоговорящ не успях да открия. Оказа се,че мъжът и жената, продаващи свещи и картички са турци.
Е за какво да говорим повече?

# 398
Джамията си има граници, нека не излизат извън тези граници със службите си.
Последно ще кажа...
На мен излезлите не ми пречат.
Знам, обаче, че има хора, които биха се подразнили от тях.
Но тези хора имат правото да отидат и да пуснат жалби там, където е нужно - че шумът им пречи, че молещите пречат, че едно, че друго...
Но да отидеш и да зариташ онзи, който се моли на някакъв Бог и да казваш, че ти си религиозен тип, високоизвисен и си в правото си - никак не върви...
Същото като мерждусъседските ни отношения - някой вдигал шум и врява, ми дай да го пребием, щото е по-лесно, отколкото да пускаш жалби, да викаш полиция и да държиш съответните ограни отговорни.
Всъщност - такива са ни всички отношения - агресивни и без логика, пък после говорим за официална религия...  ooooh!

# 399
Защо просто не се обединим върху становището ,че всички сме хора и на всички Бог е дал душа.Във всяка религия по различен начин се изразява общуването с Бог,но и нито една не насажда ненавист и омраза към друго човешко същество.Защо не се обединим върху общите неща а не акцентираме на различията.Дали ще палиш свещ или ще му се кланяш-какво значение има след като всички сме хора-обичаме ,мразим и изпитваме подобни чувства.
Какво толкова че в центъра на София имало богомолци.Нито правят нещо срамно нито пък подсъдимо.Може би някой си мисли ,че ще изглеждаме изостанали в очите на туристите?Е, ще ви кажа ,че в Истанбул това е обичайна гледка ,а е една от най-желаните туристически дестинации.

# 400
Нямам нищо против никоя религия, нито пък съм симпатизантка на Атака.
Мюзеинът е по-скоро в състояние да ме разсмее, отколкото да ме вбеси, та да тръгна да паля молитвените килимчета на хората. Смятам, че всеки има право на личен избор каква религия да изповядва стига да не се опитва да манипулира останалите и да не нарушава техните правила за пространство и лична свобода. В този ред на мисли ме дразнят дори и някои християни, когато попрекалят с проповедите си и започнат да натрапват възгледите си.
Все пак ми е странно и не се чувствам  добре, когато в някои български села местните не отговарят на поздрава или питането ми, само защото не съм им проговорила на турски. Не, че имам някакъв проблем да го науча, но.... Ай сиктир, моля ви се.

# 401
  • София
За какво подвиване на  опашка и надупване говорите? С какво джамиите и мюсюлманите пречат?
Работят си хората, плащат си данъците, не ползват никакви преференции. Да не би Германия, Австрия, Великобритания и Франция да са се надупили?
Това вашето ми прилича повече на юна гол тумбак чифте пищови'. Понеже друго нямате, за едната измислена гордост се хванахте.

Щом думата гордост е измислена за теб, явно не ти пречи и да си в описаните от мен позиции. Има хора, на които не им понася.....Извинявай, но в последните страници доста се изписа - направи си труда да прочетеш преди да се захванеш и ти ,поради липса на друго, за нечия изскубана от контекста фраза. Всичко казано от мен е насочено не против молещите се в джамията, а срещу нашите политици - нещата не са просто килимчета и мюзеински вой....

# 402
Прочела съм ги всичките.
Така и не можах да разбера с какво наличието на няколко религии и правото на хората да има различна от най масовата религия е надупване, пречи ви на гордостта и т.н.

Аз живея в държава с 97% католици, които освен всичко плащат немалък данък на църквата, има католически училища, разпятия в болниците. Дори и тук има мюсюлмани, които се събират, молят се, ходят забулени и т.н. В район с ортодоксални евреи съм, имаме 4 синагоги и 3 църкви. Хората си ходят по улиците с традиционните дрехи, шапки и бакенбарди, дори децата. Имат си и училища.
Не съм чула някой да го смята да надупване.

# 403
Джамията си има граници, нека не излизат извън тези граници със службите си.
Последно ще кажа...
На мен излезлите не ми пречат.
Знам, обаче, че има хора, които биха се подразнили от тях.
Но тези хора имат правото да отидат и да пуснат жалби там, където е нужно - че шумът им пречи, че молещите пречат, че едно, че друго...
Но да отидеш и да зариташ онзи, който се моли на някакъв Бог и да казваш, че ти си религиозен тип, високоизвисен и си в правото си - никак не върви...
Същото като мерждусъседските ни отношения - някой вдигал шум и врява, ми дай да го пребием, щото е по-лесно, отколкото да пускаш жалби, да викаш полиция и да държиш съответните ограни отговорни.
Всъщност - такива са ни всички отношения - агресивни и без логика, пък после говорим за официална религия...  ooooh!

Аз не съм написала никъде, че подкрепям физическото насилие. Написала съм в предишните страници, че аз самата съм много кротък човек, и че винаги бягам от шумни и ексцесивни места и сборища на хора. Но осъзнавам, че не всички са като мен, и честно казано никак не се учудвам, че има хора, които си решават проблемите с насилие. Или мислят, че ги решават. Аз например много бих се замислила, преди да предприема нормално и традиционно за мен действие в среда, която може и да е враждебна към него. Не намирам нищо лошо в това през лятото в жегата да ходя по потник и къси панталонки, обичам свински шницели. Но ако съм туристка в някоя арабска страна би ме било шубе в този вид да попитам в някой ресторант предлагат ли моите любими шницели. Примерно. Човек трябва да се съобразява къде се намира, за да не му се случи нещо. За мен не е естествено тази джамия да има високоговорители и молещите се да завземат тротоара. Дори общината да го е позволила заради някаква малоумна причина, мюсюлманите би трябвало да имат автоцензура на поведението си, иначе изглежда в очите на страшно много хора като провокация.

# 404
  • София
.... мюсюлманите би трябвало да имат автоцензура на поведението си, иначе изглежда в очите на страшно много хора като провокация.

Ето това е.....Не всеки е достатъчно толерантен в страната ни....Достатъчно КУЛТУРЕН

Общи условия

Активация на акаунт