7-ми клас - УСПЕХЪТ НАБЛИЖАВА

• 29 094
  • 734
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Момчето ми се обади преди малко. Преразказа не го е затруднил, но на излизане установил, че е сгрешил три въпроса. Не може сега да си събере мислите и да ми каже какви отговори е дал, да не съм го тормозела по телефона, а довечера сме щели да ги обсъдим на спокойствие - това беше изчерпателния отговор от моя  Shocked

# 466
На какво време трябваше да се преразкаже .Аз го преразказах на -л -ла -ло -ли

Объркала си времената, дано поне си преразказала правилно самия текст, все ще ти дадат точки.

Сега ще обядвам, ако съм пропуснала да отговоря на някое ЛС, ще го направя веднага щом вляза пак в темата. Приятна почивка!

# 467
И аз да се отчета .. на теста май нямаме грешки, но на преразказа ..  Cry Страх ме е да не анулират работата, малко шоколад се е отронил като си е взимала и бам - върху беловата на преразказа .. каза, че горе-долу го е изчегъртала, но дали няма да анулират?
   Освен това е преразказвала на -л, -ла, -ло, -ли, така добре ли е или трябва само в сегашно? Така им били казали от училище, пък не знам ..

# 468
Някое дете от СМГ излезе ли? Моят син все още е с изключен телефон и вече се притеснявам newsm78 Възможно ли е да не е свършил изпитът там? Като гледам, другите и резултатите си провериха вече....

# 469
  • Пловдив
За преразказа - когато е от името на неутрален разкавач, трябва да е в сегашно време. Това поне помня от времето, когато решиха да направят изпита за 7 клас тест+преразказ преди 5 години. Беше се случило да замествам тогава в 7 клас за кратко и да правим в клас 2-3 текста.

# 470
  • София
И аз да се отчета .. на теста май нямаме грешки, но на преразказа ..  Cry Страх ме е да не анулират работата, малко шоколад се е отронил като си е взимала и бам - върху беловата на преразказа .. каза, че горе-долу го е изчегъртала, но дали няма да анулират?
   Освен това е преразказвала на -л, -ла, -ло, -ли, така добре ли е или трябва само в сегашно? Така им били казали от училище, пък не знам ..
newsm78 newsm78 Един въпрос? Кой определя в какво време ще е преразказа?
Моят син тази година е 6 клас и се явява на една олимпиада. От училището им казали в какво време да разказват, а после се оказа, че времето е друго. Но не им анулираха работите, а се абстрахираха от времето, в което разказват?.

# 471
  • София
За преразказа - когато е от името на неутрален разкавач, трябва да е в сегашно време.
Къде да ги прочетем тези правила?

# 472
  • под течащия покрив
Някое дете от СМГ излезе ли? Моят син все още е с изключен телефон и вече се притеснявам newsm78 Възможно ли е да не е свършил изпитът там? Като гледам, другите и резултатите си провериха вече....

Ние сме от СМГ.Изпитът е свършил, дори моето дете е вече в къщи.

# 473
  • Варна
На първо четене нямаме сгрешени отговори, само на 22-ри въпрос е открила 2 грешки повече. Някой знае ли дали и колко точки ще се вземат за това?

# 474
  • Пловдив
За преразказа - когато е от името на неутрален разкавач, трябва да е в сегашно време.

Беше се завъртяло тогава в училището, в което предавах, някакво помагало - беше излязло току-що и го ползвахме с другата колежка. Но то остана там, а аз работя другаде и затова карам само по спомени от онова време.

А за сина ти - сега се разрових в учебниците по литература за 5 и 6 клас на Просвета. В 6 клас учат сбит и подборен преразказ - поне за тях има обяснения в края на учебника. За сбития преразказ дават сегашно историческо време, но виждам, че и за подборния преразказ дават същото време

На първо четене това ми изскочи като информация в интернет:
http://aleko2009.blog.bg/technology/2010/01/22/transformirasht-p … razkazvach.477731

# 475
А, ясно....."Забравил" е да си включи телефона.... :twisted
Благодаря за информацията, Munti

# 476
  • София

Беше се завъртяло тогава в училището, в което предавах, някакво помагало - беше излязло току-що и го ползвахме с другата колежка. Но то остана там, а аз работя другаде и затова карам само по спомени от онова време.

А за сина ти - сега се разрових в учебниците по литература за 5 и 6 клас на Просвета. В 6 клас учат сбит и подборен преразказ - поне за тях има обяснения в края на учебника. За сбития преразказ дават сегашно историческо време, но виждам, че и за подборния преразказ дават същото време
Олимпиадата беше за стоножката. Не ми се вижда много смислено сегашно историческо време?  newsm78

# 477
срещнах една приятелка журналистка, каза, че е анкетирала децата като са излизали от изпита и са й казали за теста е добре, но текста за преразказ е .... Много съм притеснена, и аз очаквам обаждане вече! А по принцип до колко часа е изпита?

Моето дете сподели същото - лесен тест и гаден текст за преразказ!

# 478
На първо четене- грешка на 4зад/писал е Г/ . + две грешки във 22зад. На 25 е писал, че хъшовете са свободни, имат права, не са под робство, но в чуждата страна се чувстват самотни. Не е много доволен от преразказа си. Confused Като се има предвид, че БЕЛ не ни е силна страна, съм много доволна. Дано и на 10.06 да съм!

# 479
  • Пловдив
Учебикът по литература на Просвета, 2006г. - Преразказът от името на герой се води в 1 л., ед. ч., минало свършено време(като основно) и минало неопределено време(като допълнително).

В горния пост пуснах връзка от интернет за случаите, когато имаме неутрален разказвач. А и unadaptable май също го каза някъде на предните страници

Общи условия

Активация на акаунт