7-ми клас - УСПЕХЪТ НАБЛИЖАВА

• 28 182
  • 734
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Летисия, "Българският език" е произведение, което не е излизало от програмата по литература около 20 години - аз самата преди 17 години съм завършила 7 клас. По мое време "Заточеници" също беше включено и в учебника, и в изпитната програма. На фона на спомените ми от онова време - че имахме страшно много произведения, които да подготвим, а и при стария формат на изпита, странно, че нещо в училище сега е пропуснато и невзето.

# 616
Успях да обсъдя 5 и 6 с госпожата ни по БЕЛ. Мнението и съвпада с това на синът ми- има допуснати грешки във въпроса на 5 и в отговора на 6. Ще пише в Понеделник до министерството,  дано някой обърне внимание.

Относно 11 и тя е на мнение, че “превързан” е отговора, но и “обикнат” не е много подходящо да се каже.

Щом мнението на госпожата ви по БЕЛ съвпада с това на сина ти, значи не е виновно детето, че е сбъркало отговорите на 5-и и 6-и въпрос. Прочетох и предишните неща, които си споделила като негови разсъждения. Явно някой му е дал доста странен алгоритъм за преценка на подчинените изречения.

Моят юнак обаче упорито си отстоява мнението за 5 и 6 въпрос, като логиката му е:
При един подлог за 6 и два еднородни подлога за 5, пренесен/и в подчинителното изречение, то е подчинено подложно. Подлог в главното изречение няма. Щяха да бъдат подчинени допълнителни при условие, че бяха:
6-АЗ търсих с поглед къде изчезна Петър.
5-ТОЙ много ясно осъзнаваше, че го очакват и трудни изпитания, и лесни победи.

Видът на подчиненото изречение се преценява най-лесно по въпроса, който задаваме. Намесването на колко подлога има и т.н. е супер объркващо и не върши работа.

В случая:

Търсих с поглед къде изчезна Петър. - Какво търсих с поглед? Отговор - "къде изчезна Петър". Задали сме въпрос за откриване на допълнение, следователно подчиненото изречение е  допълнително. Ако изречението беше "Търсих с поглед Петър" - тогава Петър е допълнение. По същата логика подчинено изречение, което замества допълнение, е допълнително.  Надявам се, че  разбра как се определя вида на подчинените изречения.

Това не е математика, където ако дадеш вярно решение, никой не може да оспори нещата. Тук нещата са размити и субективни. Какъв реален аргумент можеш да дадеш? Че една учителка мисли така? Ми те ще кажат, че  друг експерт, доцент  или професор пък мисли иначе.

Точно тази част на граматиката е като математика. И затова по-рано писах, че тестът ще е лесен за децата с логическо/математическо мислене - доста от въпросите са точно от такъв порядък.

# 617
  • София
mabu, за съжаление силата ми е в математиката, не в БЕЛ. Госпожата ни по БЕЛ е на друго мнение и аз уважавам хората, които отстояват мнението си ако смятат, че са прави. Ще видим какво ще отговори министерството(ако въобще има отговор).
При нас ако преразказа ни е около 26точки(на всички пробни в Регалия сме заковали толкова???) и на 25 имаме 2 точки сме около 5,40, което е ок, като се има в предвид, че силата ни е математиката. По БЕЛ усилията бяха огромни за да усвоим материала, още повече сме момче- най-малкото във випуска си. Голяма мъка беше този БЕЛ.

Аз спирам да пиша, че трябва и да работя- днес цял ден чета форума.

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 09:22 от Stela_B

# 618
MaybeP, точно в това къде е уловката. Но към главното изречение не можем да зададем въпроса Къде търсих? , а Какво търсих?

# 619
mabu, за съжаление силата ми е в математиката, не в БЕЛ. Госпожата ни по БЕЛ е на друго мнение и аз уважавам хората, които отстояват мнението си ако смятат, че са прави. Ще видим какво ще отговори министерството(ако въобще има отговор).
При нас ако преразказа ни е около 26точки(на всички пробни в Регалия сме заковали толкова???) и на 25 имаме 2 точки сме около 5,40, което е ок, като се има в предвид, че силата ни е математиката. По БЕЛ услията бяха огромни за да усвоим матеряла, още повече сме момче- най-малкото във випуска си. Голяма мъка беше този БЕЛ.

Аз спирам да пиша, че трябва и да работя- днес цял ден чета форума.

Министерството няма да отговори, защото трябва отново да ви преподаде цял урок. Но да не помислиш, че защитавам изучаването тези изречения и включването им в подобни тестове. Както Черна станция писа по-рано - това е плява!

# 620
Летисия, "Българският език" е произведение, което не е излизало от програмата по литература около 20 години - аз самата преди 17 години съм завършила 7 клас. По мое време "Заточеници" също беше включено и в учебника, и в изпитната програма. На фона на спомените ми от онова време - че имахме страшно много произведения, които да подготвим, а и при стария формат на изпита, странно, че нещо в училище сега е пропуснато и невзето.

Аз не съм казала, че ги няма в учебника или програмата. Просто не им се е обърнало внимание. Моята просто знаеше от кого са и какъв жанр са, но в теста се искаше нещо съвсем друго. Ако е било отделено време да се четат тези произведения така както се отдели време на другите, шанса да се разпознаят цитатите е бил много по-голям.

# 621
11 въпрос- има се предвид коя от думите по смисъл не пасва на контекста, т.е. търси се лексикална грешка, нещо от рода на "Извадих си натурален акт за къщата." Приличат си две думи, но нямат еднакво значение, макар и само с по една буква разлика, това са си две напълно различни по смисъл думи. По-често срещани от този вид са, например, лекувам и ликувам, преписвам и приписвам.

# 622
11 въпрос- има се предвид коя от думите по смисъл не пасва на контекста, т.е. търси се лексикална грешка, нещо от рода на "Извадих си натурален акт за къщата." Приличат си две думи, но нямат еднакво значение, макар и само с по една буква разлика, това са си две напълно различни по смисъл думи. По-често срещани от този вид са, например, лекувам и ликувам, преписвам и приписвам.
точно така. много често се бъркат, често срещам израза - прИвеждам пари в банката, а всъщност е превеждам. проблемът е, че обикнат също не е много на мястото си, вероятно трябва да го разглеждаме като уловка. Все едно да кажат възлюбен край.

# 623
  • Пловдив

Аз не съм казала, че ги няма в учебника или програмата. Просто не им се е обърнало внимание. Моята просто знаеше от кого са и какъв жанр са, но в теста се искаше нещо съвсем друго. Ако е било отделено време да се четат тези произведения така както се отдели време на другите, шанса да се разпознаят цитатите е бил много по-голям.

Именно затова ми е странно, че са прескочени. Вярно, че в един момент "Заточеници" беше махнато и после върнато, но и двете стихотворения се учат и влизат в изпитната програма. Явно според конкретната учителка не са били важни - аз лично по друг начин не си го обяснявам. Между другото, в периода, в който предавах БЕЛ и се случи за 2-3 месеца да влизам в 7 клас, падна ми се да предавам Вазов и "Българският език" го изисквах даже да е научено наизуст.

# 624
maybeP , за мен е ясна грешката Simple Smile, но пак не съм много съгласна с този въпрос. Още повече, че при въпросите от този тип винаги се е търсило нещо малко по друго. А децата са си малко коне с капаци Simple Smile Аз ако бях и съм решавала по определен модел тези въпроси, щях да чекна точно отговор Б. Просто не знам кой говори така - той си има Обикнат регион.

# 625
Пропуснах да попитам - на 25-ти въпрос задължително ли е да е използвана някоя от тези ключови думи? Моят синковец твърди, че е написал няколкото изречения точно в този смисъл - за изолацията в чуждата държава и несъпричастността на румънците, но не се сеща точно какви изрази е използвал.

# 626
  • Пловдив
Обикнат на мен не ми звучи много съвременно, но за мен и условието тук не е поставено много коректно

# 627

В нашето училище беше задължително ВСИЧКИ стихотворения да се знаят наизуст. Госпожата изпитваше, децата ги бяха научили, няма шега.
Може би малко пресилено, но помогна. Мислех, че навсякъде е така (част от програмата).
Доколкото си спомням, една година дори се беше паднало да довършваш стих от стихотворение, а за мое голямо възмущение на един пробен изпит беше дадено да довършиш едно изречение от "До Чикаго и назад".
Затова доброто познаване на произведенията беше нещо, на което наблегнахме, включително при преговора през последната седмица.

# 628
  • София
Извинявам се за "лиричното" отклонение, но имам въпроси към мамите на деца в СМГ:
1. Утре щели да имат някакъв спортен празник. Знаете ли какво, къде, кога?
2. Ще имат ли школа по математика?
Може на лични, благодаря предварително и се извинявам, че моичкият никога, нищо не чува и не разбира... Embarassed

Stela_B, преди да пишете до министерството, прочетете си добре уроците в учебника  Wink
За съжаление, както видяхме, не всички учители са си свършили добре работата. Лошото е, когато го научиш след изпита  Confused Споко, детето се е справило добре и с тези грешки.  Grinning

Радос, винаги съм се възхищавала от дъщеря ти! Имаш пълно основание да се гордееш!  bouquet
Ние сме точно от тия, дето им се налива с фуния  Embarassed (поне по някои предмети...)

# 629
  • Пловдив
По темата за познаването на произведенията - в университета по западноевропейска литература и доцентката, и асистентката държаха да знаем за какво става въпрос в текстовете, които изучавахме. Не са изпадали в кой знае какви подробности, но задаваха въпроси, а и на изпита също въпросите бяха такива, че да отговориш само ако познаваш произведението. Не сме довършвали изречения, но трябваше от изброени имена да посочим кои са от конкретен текст - примерно от "Хамлет". Не държаха да заучаваме наизуст анализи и това отряза доста от колегите ми

Общи условия

Активация на акаунт