Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 729
  • 762
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Много услужливо забравяте, че в държавите, където е регламентирано домашното раждане то има голяма цедка кой може да се възползва от него. Т.е. от всички бременности, определен процент подлежат на домашно раждане, най-безрисковите. А в болница отиват рисковите случаи. И после сравнявате смъртността на безрисково и високорисково раждане. Никак не е реално.
Редно е да се сравни смъртността при безрисково домашно раждане и безрисково болнично.
А не просто така...

# 391
Друг е въпросът, че раждането вкъщи си е и човешко право. Ако е законно и има сертифицирани акушерки, които да оказват помощ, какъв е проблема?
    Ами всъщност, повечето участници в тази тема това искат /поне доколкото я следих/. Независимо от позицията им по отношение на неасистираното раждане.

Защо ти е наистина да знаеш? Една опитна акушерка е наясно например по контракциите кое колко е.
Въпросът е касае неасистираното раждане. Там акушерки няма.

# 392
Много услужливо забравяте, че в държавите, където е регламентирано домашното раждане то има голяма цедка кой може да се възползва от него. Т.е. от всички бременности, определен процент подлежат на домашно раждане, най-безрисковите. А в болница отиват рисковите случаи. И после сравнявате смъртността на безрисково и високорисково раждане. Никак не е реално.
Редно е да се сравни смъртността при безрисково домашно раждане и безрисково болнично.
А не просто така...
Да, цедката е да си 38-ма седмица...

# 393

Защо ти е наистина да знаеш? Една опитна акушерка е наясно например по контракциите кое колко е.
Въпросът е касае неасистираното раждане. Там акушерки няма.
Ами .. и на мен по контракциите ми беше ясно, че трябва да бягам, ако не искам да родя в коридора.. Обикновено раждащите неасистирано се подготвят. Мен това ме спря най-вече.

# 394
Аз кого и в какво обвинявам? Моля, цитирай конкретен мой пост, в който "обвинявам" някого, и ще се опитам да съм по-конкретна.

Мисля, че не се разбираме, макар че това е n-тият мой пост, в който подчертавам, че в тази тема аз не търся и не определям вина, а споделям разочарование и притеснение. Да започна ли пак да обяснявам защо?

Няма нужда да започваш отначало. Чета те много внимателно и оставам с убеждението, че все пак намираш, че виновни има, макар и от морална гледна точка.  Ти си го написала и в прав текст де, нищо, че непрекъснато подчертаваш как не виниш никого. Даже споменаваш и НК за причиняване на смърт..  Shocked Ето цитат от твой пост от : Четв., 26 Май 2011, 00:39 (темата е заключена и не знам защо не ми позволява да пусна директна препратка към него):

Цитат
За състава от НК - Джули го е дала по-назад, не помня наизуст номерата на членовете, а сега ми се спи и не ми се рови в огромния НК. Триста и някой си. Ако не го намериш, утре ще ти го цитирам точно. Има още един, който се задейства при причинена смърт поради упражняване на действия, изискващи регулирана от закон професия. Мисля, че беше чл.123, не съм на 100 % сигурна. Това по повод акушерските напъни на някои Родилници. Ха, тъкмо и Персона ги споменал.

Сова, в конкретния случай "виновни" няма. Не и по смисъла на закона. Дали има виновни "по смисъла на съвестта и морала" - то са доста разтегливи понятия, за мен има, за теб - не. Но изявление трябва да има. Дори то да гласи "няма изявление по молба на Цвети". Пълното мълчание означава страх или гузна съвест, а може би и двете (глупостите на Бащатко за високия морал, дето не бива да се оцапа от мръсните ръце на плебса, не ги слагам сред възможните причини).

# 395
  • София
Колко е разкритието е важна мярка. Ако разкритието ти е 1 см след 48 часа активна родилна дейност, нали се сещаш, че нещата не отиват на добре? Нито за бебето, нито за майката!
38 седмица... Rolling Eyes
Да не е преносено, да не е твърде голям плода и още 100 неща са. Но най-отърва да си затворим очите. И да плюем окситоцина. ooooh!

# 396
Каква мярка е разкритието ми кажи, катонякои живеят месеци с по няколко см, други, нямат и 1 см два часа преди да родят?
Ако имам 48 часа активна родилна дейност, най-вероятно ще взема мерки. Поне ще отида да ме прегледат, предполагам.
Окситоцинът сигурно има смисъл, но не и за всяка родилка ..

# 397
  • София
Мулти, за моралната страна да си говорим? Добре, за 128 път: твърдя, че неизвестни лица, сред които са ми известни имената само на Миглена Делчева и Росица Божкова, след провеждана от тях активна пропаганда и консултантска дейност на тема "домашно неасистирано раждане", под наслов "колко безрисково и приятно е да родиш вкъщи", НЕ обясниха защо (според тях) безрисково раждане завърши със смърт. Това за мен е причина да ги имам за морално виновни в страх и безотговорност.

Но аз НЕ обинявам тях, майката или когото и да е за смъртта на бебето. Това имах предвид под "не търся и не определям вина". Не съм в позицията да ровя, съдя или изказвам становище за това. Предполагам, че тук не се разбрахме по въпроса за вината.

Виж колко официално го написах Simple Smile Не ми казвай, че пак не си ме разбрала.

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 14:38 от Flip

# 398
А не просто така...

Да, с това си права, така и трябва да е.
Само да кажа нещо обаче, пак zа Холандия, просто ми е блиzо и имам впечатления от там..
Май в БГ доста често препоръчват дори секцио на жени над (колко бяха, 35 или 40?) някакви години. Рискова бременност почти го водят май, дори беz никакви други пробелеми, а само zаради годините.
А моята приятелка (zнам, че това не е предтсвителна иzвадка, ама..), дето живее в Холандия и роди, навършваща 40, все ми раzкаzваше как са и раzяснявали на всяка консултация, че е напълно подходяща да си роди в къщи, само да поиска. Тя не исакше и си роди в болницата, но то това е друг въпрос.
А преносено (това и тук е така, не само в Х.) едно бебе обикновено се води, чак ако минат 2 седмици от термин. Не като у нас... 2 дни след термин и вече било преносване...
Искам да кажа само едно (не сравнявам Х. и Б, zнам, че не са едни и същи), трябва и това да се промени у нас. Доста често има "рискове" у нас, които в останалия свят не се смятат zа рискове. Зради които от самите лекари често се препоръчва секцио. Не говоря zа "личният иzбор" zа такова, тогава нямам проблем. Просто у нас се прекалява доста със секциото по "медицински покаzания". Не е реално, това е ясно на всички, вярвам.
Което е също, според мен, сериоzен проблем у системата, не е точно по "темата", ама има общо...
Рисковете да се преценяват реално, тоест.

# 399
  • София
Мхм...ще отидеш, казваш. Но едно време, баба ти, или прабаба ти не е ходила. Раждала е по 4 дни, без да ходи да й видят тонове, разкритие... newsm78
Момичета, майки - подредете си приоритетите. Инофрмирайте се. Не от блогове и youtube. От официални източници и намерете лекар/и на които имате 100% вяра. Доверете се на интуицията си!
Но не поставяйте себе си и децата си на излишен риск!
П.П за някой и 2 дни преносване може да са фатални! И индикация за невъзможност за нормално раждане.

# 400
     Много моля подготвените потребители на тема "Естествено активно раждане", да ми съобщят позицията си, ако такъв избор е направен от майки, които имат сериозен проблем със зрението. 
     Въпросът ми е сериозен и не цели създаване на конфликти, просто е неизяснен за мен.

Извинете за поправката, това имах предвид  Peace

# 401
.......твърдя, че неизвестни лица, сред които са ми известни имената само на Миглена Делчева и Росица Божкова, след провеждана от тях активна пропаганда и консултантска дейност на тема "домашно неасистирано раждане", под наслов "колко безрисково и приятно е да родиш вкъщи", НЕ обясниха защо (според тях) безрисково раждане завърши със смърт. Това за мен е причина да ги имам за морално виновни в страх и безотговорност.

Виж колко официално го написах Simple Smile Не ми казвай, че пак не си ме разбрала.

Аа, добре съм те разбрала Simple Smile, но те чаках да го напишеш в прав текст, без да увърташ. Остава и да посочиш основания за твърдението (вината), че посочените от теб лица провеждат "активна пропаганда" и "консултанстка дейност"  и особено, че някой някога е твърдял безусловно как неасистираното раждане е безрисково.  Иначе оставам с убеждението, че отношението ти е лично, при това изградено на базата на няколко фрагменти от постинги тук или .. където и да е..

ПП. Нали не пропускаш факта, че и аз следя тази тема отдавна? Интересно колко са различни впечатленията ни, въпреки общия източник...  newsm78

ПП2. Когато някой не говори за вина, освен че не споменава точно тази дума, контекста на изказаното от него не води до размисли в тази посока. Не мога да кажа същото за твоите постове. Колкото и да твърдиш обратното, обвиненията се четат между редовете. Съжалявам, че съм толкова откровена, знам че заслужаваш малко повече уважение, но само си помисли дали пък твоите постове не са точно толкова въздействащи в определена посока върху четящите, колкото ти намираш че е "агитационната дейносст на други хора. Опитвам се да направя лека съпоставка, надявам се да не се обидиш.

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 14:57 от multimodal

# 402
Мхм...ще отидеш, казваш. Но едно време, баба ти, или прабаба ти не е ходила. Раждала е по 4 дни, без да ходи да й видят тонове, разкритие... newsm78

Какво искаш да ми кажеш с това? Обясни, моля.

Хърмаяни, не съм подготвена, както казах, но ето какво съм чела. Проблемът със зрението сам по себе си не е релевантен извън пределите на републиката. Проблем е налягането на очните дъна при насилствени напъни, каквито раждащите неасистирано/активно естествено(асистирано) не прилагат. Това аз знам.

# 403
  • София
Хърмаяни , шегуваш се, нали?
Всяка майка усеща тялото си по-добре от всеки лекар. Т.е ако тя (подкована от многото "виртуални приятелки") реши, че това не влияе на родилния процес и енергийния й баланс  - значи няма значение.  Whistling Whistling Whistling

# 404
  • София
Мулти, върни назад към линка с въпроса на жената, която имаше анална фистула. Там ще видиш и агитация, и консултантска дейност (по здравни въпроси при това). Виж също така темата за Цвети в Родилница, виж темата за убеждаването на съпруга на Цвети... Ако не видиш това, което виждам аз, значи си живеем на различни планети.

И, както вече писах, да кажем, че знам как се провеждат беседите в Янтра  Whistling

ПП. Добавих преди малко в предишния си пост - за вината, един абзац, ама заради скапания нет тука не е излязъл навреме, защото не си го цитирала. Не че е важен, но уточнявам защо според мен не се разбрахме по въпроса за тая вина  Peace

А, и още: Меги се "отчита" пред Родилница в каква позиция е било бебето на Цвети часове преди смъртта му. Нали не вярваш, че се е чула с нея да си лафят за времето Wink

Общи условия

Активация на акаунт