Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 757
  • 762
  •   1
Отговори
# 375
     Стелт, именно. Но човешкият морал, колкото абстрактен да е като категория, задължава повечето здравомислещи хора да предупредят за различните видове рискове, когато защитават някаква кауза. Или мен поне ме задължава.
     Едно е човек да вземе решение на база създаденото си убеждение, че всичко е безрисково, съвсем друго - да е информиран и въпреки това да вземе същото решение. Говоря принципно и поне аз така разбирам целта на темата.

Бащатко, нито едно от изброеното. Всъщност, за плацентата не съм сигурна, беше доста остаряла, но не помня дали ме натиснаха по корема. Но за изгонването на бебето не са. И никакви документи не съм подписвала, тогава нямаше ИС.
     Всичко това стана преди 13 и половина години, преди здравната реформа. С две акушерки и присъстващ лекар, който просто следеше състоянието ми, но не се намеси в родилния процес, продължил 24 часа. И без никакви връзки и контакти.  

ПП А защо изтрихте поста си, в частта с която казахте, че никого не съм изгонила? Променихте си мнението за около минута?

# 376
Ами multi, видях (прочетох) как е бил убеден бащата. Ясно е, че става въпрос за "доброжелателен", но съвсем съзнателен процес. И, да кажем, че знам горе-долу как протичат беседите в Янтра, какво се обсъжда, какви съвети се дават... От Янтра човек влиза в Родилница, чете колко безопасно и прекрасно е всичко, започва да се навива, ако пък съпругът има здрав разум, колективно се провежда процес по "убеждаване" и на него...

Какво да ти кажа, нищо от това не е престъпно. Аз вече много пъти писах, че не ме притеснява фактът, че една жена е решила да ражда вкъщи. Такива жени винаги ще има и това си е тяхна работа. Притеснява ме, че често това решение се взима при неглижиране на реални рискове - и това се вижда и от блога, и от форума на Родилница. И другото, че "те" действат доста организирано и целенасочено (в което няма лошо), но когато се стгне до такава трагедия, се покриват.

Интересно как четивата за жени, които са решили да изберат домашното радане, разгневяват много хора. Не били описани рисковете, всичко било увито с розови панделки и пр.. Мислех да пиша нещо подобно на това, което stelt77 е написала, и виждам, че се покрива в голяма степен с моите мисли. Става въпрос за зрели хора, при това високообразовани, които знаят каква отговорност поемат, а също - че взимайки подобно решение, няма с кого да я поделят, след като не могат да си осигурят медицинско лице поради липсата на регламент.

Риск има и родителите, които избират да родят у дома си поемат този риск... Въпросът е, че говорим за зрели хора, които сами вземат решения...

ПП. Не ми отговори на въпроса - в какво и кого обвиняваш...

# 377
  • София
Аз кого и в какво обвинявам? Моля, цитирай конкретен мой пост, в който "обвинявам" някого, и ще се опитам да съм по-конкретна.

Мисля, че не се разбираме, макар че това е n-тият мой пост, в който подчертавам, че в тази тема аз не търся и не определям вина, а споделям разочарование и притеснение. Да започна ли пак да обяснявам защо?

# 378
Днес разбрах за още едно безобразие от тия дни в РО на най-близката ми болница "Стамен Илиев" (позната още от поста на stein преди няколко страници)... Няма да изпадам в подробности, защото не съм упълномощена да изнасям такава информация за родилката, но реално ме потресе това, че лекарската грешка, която са направили и след това бързо оправили, ще остане несподелена с майката (по думите на самите лекари - те нямало да й кажат).... Везните накланят натам, не да избирам домашно раждане, а да изпитвам реален ужас да отида във въпросната болница...

# 379
Не знам как можа да си дадеш сметка, че домашното раждане било по-рисково като е доказано, че не е.

Не, persimon, това не е вярно. Погледни статистиките за Третия свят, където домашните раждания са в изобилие. Говорят ли ти нещо?
А правиш ли сметка, че там жените са недояли, недоспали, болни и т.н.

А ти правиш ли си сметка, че "доказано безопасните" домашни раждания са на нискорискови бременности (по мнението на медицински специалисти), извършени в присъствието на медицински специалисти и една трета от тях свършват в болница?

Защо премълчаваш тези обстоятелства, когато говориш за безопасността на домашните раждания? Защото, "домашно раждане" значи само "раждане у дома" - и като само такова не може да се твърди, че е доказана безопасността му.

# 380
Колкото и да риете, колкото и да дълбаете.
Домашното раждане е много по безопасно от болничното.
И ако се говори за риск, то в болницата има по-голям риск да се закучат нещата и да има усложнения.

Tired
Мхм, обаче има и персонал, който да спаси майката и детето.
А при "съвършено безопасното НЕасистирано раждане" Tired, ако нещата се "закучат" (както и се "закучиха") ще трябват оплаквачки за погребение.  Tired

П.С. И добър ден на всички  bouquet, нямам много време тия дни, за това не съм ви чела и не знам какво става.
Има ли някакво развитие по случая?  newsm78
В смисъл - експертизи, заключения от патоанатоми и т.н.

# 381
В смисъл - експертизи, заключения от патоанатоми и т.н.[/b]

Нищо, поне в последните десетина страници.

# 382
Нищо, поне в последните десетина страници.

Благодаря ти.   Hug

# 383
  • София
Ако не се гонеха с камъни "идиотките", можеха да ти дадат смислен отговор.
А аз като не мед. лице мога да ти кажа, че доста проблеми са свързани именно с болничното пребиваване. Ако се форсира едно раждане, ако се скача/или дори леко удря/ по корема, дори и самата суматоха и отношение както и куп други... може да доведе до странични ефекти, от които разбира се чичо доктор ще ви спаси.
Нещата без причина не стават.[/color]
Първо, надявам се че аз никого не съм изгонила.
Второ, нищо от описаното не ми се е случило.

Здравей, Флип  Hug

Не ви бръкнаха с два пръста за разкритието? Разминахте се без окситоцин? Не ви натиснаха в корема да изчезне плацентата по-бързо?

А как стои правно въпроса за подписване на документ между две контракции?

Дето се вика - къде, къде по-приятно е разкритието да бъде определено по телефона от Мег! Защо ли да те бъркат, като може по ОММММ да се определи? ooooh!

# 384
  • Куциндрел
П.С. И добър ден на всички  bouquet, нямам много време тия дни, за това не съм ви чела и не знам какво става.
В смисъл - експертизи, заключения от патоанатоми и т.н.[/b]
Едва ли някой ще постне такава информация. Т.е. единствено ако пак излезе нещо в пресата ще разберем.

# 385
  • Куциндрел
Не ви бръкнаха с два пръста за разкритието?
А в домашна обстановка как можеш да разбереш какво ти е разкритието, без бъркане и т.н.?
Ако знаеш, наистина би било добре да споделиш, това би влязло в помощ на всяка една родилка, независимо от мястото.

# 386
А в домашна обстановка как можеш да разбереш какво ти е разкритието, без бъркане и т.н.?
Ако знаеш, наистина би било добре да споделиш, това би влязло в помощ на всяка една родилка, независимо от мястото.
Кому е нужно да се знае разкритието?

# 387
Ако не се гонеха с камъни "идиотките", можеха да ти дадат смислен отговор.
А аз като не мед. лице мога да ти кажа, че доста проблеми са свързани именно с болничното пребиваване. Ако се форсира едно раждане, ако се скача/или дори леко удря/ по корема, дори и самата суматоха и отношение както и куп други... може да доведе до странични ефекти, от които разбира се чичо доктор ще ви спаси.
Нещата без причина не стават.[/color]
Първо, надявам се че аз никого не съм изгонила.
Второ, нищо от описаното не ми се е случило.

Здравей, Флип  Hug

Не ви бръкнаха с два пръста за разкритието? Разминахте се без окситоцин? Не ви натиснаха в корема да изчезне плацентата по-бързо?

А как стои правно въпроса за подписване на документ между две контракции?

В моя случай, с две ръце, ако е имало проблеми около ражданията, то са били благодарение на помощниците.
Особено при второто дете беше очевидно, бях на косъм да го родя докато ми записваха тоновете. Имах перфектни напъни, които не можех да удържа по никакъв начин. Но не - на магарето! по гръб! Не напъвай, за да ти сложа абоката, а сега напъвай, но напъни .. няма .. давай насила! Да, добре, че имаше кой да помогне Simple Smile. В болницата съм била точно 15 мин преди да родя, а час преди да отида въобще не знаех, че раждам.

Според мен, лично, част от проблема е, че нямаме доверие на персонала и то с право.
В Холандия раждането вкъщи е също толква безопасно като това в болница. В Германия, при раждне вкъщи неонаталната смъртност е в пъти по-ниска (много пъти) от тази в болница. Обаче, тъй като нещата са регламентирани, ако ти кажат, че имаш проблем, значи имаш. Тук ти казват, че имаш проблем и ти започваш да се чуди, пари ли иска или ...
Друг е въпросът, че раждането вкъщи си е и човешко право. Ако е законно и има сертифицирани акушерки, които да оказват помощ, какъв е проблема?

# 388
Защо ти е наистина да знаеш? Една опитна акушерка е наясно например по контракциите кое колко е.

# 389
Кому е нужно да се знае разкритието?

Е, как...  Shocked  Как ще родиш (не ти конкретно де), ако не знаеш колко ти е разкритието...  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт