Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 899
  • 762
  •   1
Отговори
# 75

Напротив... Това е основната причина в момента, като пак подчертавам, че става въпрос, както за мед. персонал, така и за болничната обстановка...

И аз не съм съгласна с теб, stelt77. Iva_D също го каза в предната тема - има много различни причини да се избере раждане у дома сам. Включително (тук цитирам Meg!), че "един мъж няма място между краката ми, докато раждам".

При теб е ясно. Ти - да кажем - че имаш по-малък избор. Но много от родилите сами у дома си, разполагат и с избор от болници, и с възможност да си платят за комфортна обстановка и VIP отношение.

Раждането с дула в Св. Лазар е май около 3000 лв - това въобще не е непосилна сума и според мен се доближава до цената, която ще излезе едно раждане у дома, ако се регламентира.

# 76
Под "много причини" и "основната причина" виждам съвсем малка, но съществена разлика... Никъде не съм твърдяла, че други причини няма, но съвсем случайно имам наблюдения и виждам кое принуждава много жени да вземат подобно решение... Малък процент от тях наистина раждат в домовете си, но фактът, че се замислят дали да не родят у дома си, пред алтернативата на болничното раждане е красноречив...

# 77
Под "много причини" и "основната причина" виждам съвсем малка, но съществена разлика... Никъде не съм твърдяла, че други причини няма, но съвсем случайно имам наблюдения и виждам кое принуждава много жени да вземат подобно решение... Малък процент от тях наистина раждат в домовете си, но фактът, че се замислят дали да не родят у дома си, пред алтернативата на болничното раждане е красноречив...

Не знам... Аз мисля, че погледът ти от Монтана не е твърде обективен по отношение на възможностите да получиш нормално раждане в болница.

Не го казвам като заяждане, просто в София за всичко имаш по-голям избор.

# 78
  • София
Аз да си задам отново въпроса.

Да, но е в пъти по-трудно да се постигне предвид, че често един ти води консултацията, друг те изражда, както и с прегледи по 10 мин, в които разменените реплики се броят на пръсти.

Всичко това не е ли въпрос на избор - особено, когато си склонен да платиш допълнително?

Или изборът на акушерка за домашно раждане ще е безплатен?

Не е въпрос на плащане. Много жени си плащат, включително и аз съм, но не се получава лесно, ако изобщо. Не случайно начинът на следене, консултацията и раждане с акушерка е станало причина за възникване на цяло понятие - акушерски модел на грижи.

# 79

Да, но е в пъти по-трудно да се постигне предвид, че често един ти води консултацията, друг те изражда, както и с прегледи по 10 мин, в които разменените реплики се броят на пръсти.

Всичко това не е ли въпрос на избор - особено, когато си склонен да платиш допълнително?

Не е въпрос на плащане. Много жени си плащат, включително и аз съм, но не се получава лесно, ако изобщо. Не случайно начинът на следене, консултацията и раждане с акушерка е станало причина за възникване на цяло понятие - акушерски модел на грижи.

Добре, но защо мислиш, че вкъщи ще стане с акушерка X, а в болница няма да стане - пак с нея?

# 80
  • София

Добре, но защо мислиш, че вкъщи ще стане с акушерка X, а в болница няма да стане - пак с нея?
Не разбра ли? Ако не стане, мъжа й ще удави акушерката в тоалетната. (Извинявам се, че на запомних чия е тази свещена мисъл!)

# 81

Не разбра ли? Ако не стане, мъжа й ще удави акушерката в тоалетната. (Извинявам се, че на запомних чия е тази свещена мисъл!)

На stelt77 беше, да. Simple Smile Ок, това е една причина, други? Simple Smile

# 82
  • София
Официалната версия е, че в домашна обстановка ще бъде много по-съпричастна с желанията на майката и по-далече от болничната практика.
Лично аз мисля, че ако си платиш на правилния човек (правилен имам предвид проучен, говорил си няколко пъти с него, доверяваш се на интуицията си, че е ТОЙ/ТЯ) и в болницата ще родиш по същия начин. Но без рисковете, които излищно ще поемеш вкъщи.

# 83
Лично аз мисля, че ако си платиш на правилния човек (правилен имам предвид проучен, говорил си няколко пъти с него, доверяваш се на интуицията си, че е ТОЙ/ТЯ) и в болницата ще родиш по същия начин. Но без рисковете, които излищно ще поемеш вкъщи.

Така де, да си дойдем на думата...
Като гледам "опозицията" на неасистираното раждане, под предлог че изразява гражданската си позиция в интерес намаляване на рисковете, основно това се опитва да прокара - раждайте в болница, това е моя избор, значи е правилен..  Whistling

# 84

Като гледам "опозицията" на неасистираното раждане, под предлог че изразява гражданската си позиция в интерес намаляване на рисковете, основно това се опитва да прокара - раждайте в болница, това е моя избор, значи е правилен..  Whistling

Съвсем не, multimodal - просто оспорвам твърдението, че проблемът с неасистираните раждания ще се реши веднага, щом се регламентират асистираните раждания у дома.

Хората, които ще могат да си позволят асистирано раждане у дома с лицензирана акушерка, имат доста голям избор и сега.

Така че не ми се струва вярно, че те раждат сега сами у дома, защото не е възможно да намерят екип и болница, с които да се чувстват комфортно.

# 85
Още нещо - не е задължително да се чака линейка. Обикновено акушерките транспортират и със собствен транспорт.
Според теб какъв би бил конкретно проблемът
Автомобилите на акушерките със син буркан ли са отгоре?
Не знам, но мислех да пишем на хората, които миналата година на Аг конференцията ни представиха опита на дом. раждане в Холандия: The Reality of Homebirth in Holland – Thea Van Tuyl

Ами добре е да се изясни.Защото в други държави това е недопустимо.И не е добре на всяка цена да се взема само един модел,в случая холандския.
Какъв би бил проблемът при нас конкретно според теб?

Проблема е,че без син буркан нормална кола не може да си преправи път в задръствания,ремонти и невъзпитани шофьори.На запад да речем има малко повече респект на пътя,отколкото в Родината,дето е възможно да те сгазят и на зелен светофар.
Ок-приемаме че има 2 акушерки,или акушерка+мед.сестра.Как тези 2 жени вдигат на ръце родилката и я пренаят до леката кола?Допускаме ,че и таткото помага и все пак?И едната примерно трябва да подпира с 2-та пръста?
Май е необходима носилка все пак?И пространство,където и жената да не е сгъната и мед. лице да има до нея.

# 86
  • София

Не, не мисля, че в болница няма да стане и това е едната посока, в която работим - продължителност на грижата от консултацията до раждането с една и съща акушерка. Но и това в момента не е възможно у нас.

# 87
Като гледам "опозицията" на неасистираното раждане, под предлог че изразява гражданската си позиция в интерес намаляване на рисковете, основно това се опитва да прокара - раждайте в болница, това е моя избор, значи е правилен..  Whistling

Първо мулти, се оправят болниците,щото когато някоя принцеса,дето ражда в покоите си обърка конците, да може да се стовари на време и на почти същото уютно местенце като в дома си.И защото утре може и ти да зараждаш,ама понеже няма да го направиш вкъщи,както голяма част от жените,дето "не са дорасли" за такива възвишени идеи,нека да направим добро първо за тях-и те го залужават,и те имат това ПРАВО,гарантирано им от Кoнституцията.И не е добре да се започва от копчето,когато нямаме балтон!

# 88
Още нещо - не е задължително да се чака линейка. Обикновено акушерките транспортират и със собствен транспорт.
това май го може само в Холандия.  Нещо ми подсказва, че едно такова действие ще инвалидизира застраховката 'професионален риск' на акушерката, а ако и краят на историята не е хубав (такъв транспорт не се прави с цел разходка) ще  стане голямо мазало....   
Ето например Френската асоциация на акушерките на свободна практика (те са по раждането вкъщи)  алармира 4е задължителнта застрховка за професионален риск става все по скъпа... Акушерки от съседните страни не могат да практикуват във Франция, ако не са надлежно застраховани, но чуждестранните застрахователи  отказват да застраховат за практика на територията на Фр. 

http://www.ansfl.org/page.php?id=40

Нали се сещате, че като предлагате нещо е хубаво то да е практически изпълнимо?  Ако утре МЗ приеме всичките ви искания за тези акушерки кой ще задължи частните застрхователи да ги застраховат?

Точно затова и нещо много основно при избора на този тип раждане е да установиш отношение на доверие с акушерката/ите, да има т.н. continuity of care, акушерката е следяла бременността ти, знае много за здравния ти статус, мин. заболявания, навици и т.н, които биха имали отношение към раждането.

Това не важи ли за всяко раждане - независимо дали у дома или в болница? А именно, изграждането на "отношение на доверие".
[/color]
Това (синичкото) пък е най- лесно достижимото за момента в практически план според мен. Просто е нужно да се разреши на лекарите от ЖК да ползват родилните зали в болниците а на тези в болниците да водят ЖК. Това е методиката в Белгия и Франция.
Ходиш на ЖК при доктор Х, в кабинета му. На първата среща той ти обяснява в коя болница води раждането.  Като дойде деня Д му се обаждаш и се отправяш към болницата.
Специалистите ги има, болниците също, такава промяна е крачка във вашата посока, която по никакъв начин няма да настрои общественото мнение срещу вас (за разлика от "искаме домашно раждне сега, веднага и на всяка цена"). Има Европейска пратика по въпроса- все доводи във ваша полза. Необходимо е само административна  промяна.

Малко ОФФ,
Не виждам прагматизъм в подхода ви (ако наистина се борите за радикална промяна, а не само за медийно време).
Атаката ви срещу системата е много зле водена и всъщност се възприема от мнозинството като атака срещу лекарите. Акушерките с познания и опит за домашно раждане (каквито в Бг няма) се предлагат като едиствена панацея и едва ли не заместител на лекря и това всява  смут. 
  За да сработи една радикална промяна ви трябват съюзници и от лекарскато съсловие. Инак само ще" запълваме дисковото пространство на бг-мама" (ако цитирам правилно).

"Искаме като в Англия/ Холандия/ Занзибар и нищо по-малко!" е котрапродуктивно.

Последна редакция: чт, 26 май 2011, 15:21 от tanid

# 89
  • София
Добре де, нямаше ли n на брой хора от тази тема, които странизи назад казаха, че били ЗА домашното асистирано раждане. Какво се случи с тях Wink?

Общи условия

Активация на акаунт