Кан, Ница, Монако ...

• 156 861
  • 754
  •   1
Отговори
# 435
  • София
За хората, които не знаят френски, това се оказва доста недружелюбна страна

Франция е една от любимите ми дестинации, но за съжаление единствено в Париж не "срещнах" проблем с не владеенето на френския език.
Учудена съм, че дори в курортните градчета е трудно да откриеш хора владеещи основните думи и изрази на английски/италиански език.
Това лято в старата част на Ница с компанията решихме да обядваме в един "луксозен" препълнен с туристи ресторант, оказа се че имат само меню на френски и за да ни вземат поръчката изчакахме да повикат сервитьор от съседен ресторант владеещ малко английски (в разчитането на менюто много ми помогнаха знанията от италианския език).
Когато бях ученичка задължително изучавахме руски език в училище и това е езика, който най-много ми помогна това лято на Лазурния бряг. Оказва се, че в много хотели, заведения и туристически обекти персонала може да комуникира на руски благодарение на руснаците живеещи и посещаващи тези места.

# 436
О, в Монтпелие /даже не, в Ла Гранде Мотте, т.е. курорт!/ заведохме децата на някакви надуваеми боклуци. Лелката на гишето: Аз й говоря на английски, тя ми отговаря на френски! Значи разбира англ., както и разбира, че явно не владея нейния език.
Та, така се разбрахме някак си....карай....
Обаче, всичко което искаше тя, аз да разбера, го казваше на английски, като например, децата да не правят еди какво си. Обаче, когато аз исках някаква информация, ми се даваше на френски!
Та, не всеки път не знаят, доста често просто НЕ ИСКАТ.
Младите са някак по-добре(всъщност винаги са знаели английски), но старите французи предпочитам да ги заобикалям отдалече. Добре, че поне тук в пограничните райони говорят немски  Party

Извинявам се за разводняването, просто не се стърпях да изкоментирам.

# 437
  • София
Принципно това е информация, която трябва да се знае. Всеки решил да посети Лазурния бряг трябва да бъде подготвен с езиковата бариера (ако не владее френски език).

# 438
Принципно това е информация, която трябва да се знае. Всеки решил да посети Лазурния бряг трябва да бъде подготвен с езиковата бариера (ако не владее френски език).

Аз мога да кажа, че не съм срещнала никакви проблеми с общуването в този регион.  Grinning 
И в Париж в много заведения менюто е само на френски...и какво...понякога опитвам неподозирани неща.  Joy

# 439
В Италия голяма част от 60-70-80-годишните говорят английски, а по-младите - не  #Crazy

# 440
Аз също не владея френски , но това никога не ми е създавало кой знае какви проблеми. С усмивка , любезност и набор от 20-30 френски думи си се оправяме чудесно. Много пъти съм получавал любезно предложение за помощ , път с предимство на касата в магазини ако съм с малки покупки и т.н.
Определено в Германия се чуствам много по-некомфортно въпреки английския който са по-склонни да говорят. Имам предвид като цялостно усещане Франция е страна която много харесвам.

П.С. В Ница с италиански или руски може да се оправиш почти навсякъде по местата до които опират туристите.
Мисля , че всеки българин около и над 40-те поназнайва руски.

А пробвали ли сте в иначе любезните САШ или Англия да се оправяте  на френски или немски  , и колко местни ще ви отговорят ?

Последна редакция: пт, 17 окт 2014, 21:12 от stenk

# 441
Роже, разгледах апартаментите.
Подкрепям напълно stenk и аз също препоръчвам отсядане в района между Негреско и Стария град.
Мисля, че в стария град, освен по-старо ще бъде и доста шумно, защото е пълно със заведения.
Сигурна бях, че имам записан един апартамент в района, но досега го търсих и не го намерих - вероятно съм го затрила(нали знаеш, че аз съм по хотелите  Grinning ).

# 442
Аз също не владея френски , но това никога не ми е създавало кой знае какви проблеми. С усмивка , любезност и набор от 20-30 френски думи си се оправяме чудесно. Много пъти съм получавал любезно предложение за помощ , път с предимство на касата в магазини ако съм с малки покупки и т.н.
Определено в Германия се чуствам много по-некомфортно въпреки английския който са по-склонни да говорят. Имам предвид като цялостно усещане Франция е страна която много харесвам.

Хм, странна гледна точка...Но явно всеки си има собствено усещане...аз лично за 1ви път чета или чувам, че Франция е  толерантна страна за хора, които не знаят френски, пък Германия обратното  Thinking А може пък ние да сме проблемът. Може би пък хората не ни харесват как изглеждаме да кажем...
Иначе, нормално е в УК или САЩ да е трудно да се разбереш на други езици, по простата причина, че  техният майчин език е официалният език за комуникация в света....Всеки човек, незнаещ местния език, независимо дали отива в Италия, или Дания, или Азия, започва с комуникация на английски....

# 443
Роже, разгледах апартаментите.
Подкрепям напълно stenk и аз също препоръчвам отсядане в района между Негреско и Стария град.
Мисля, че в стария град, освен по-старо ще бъде и доста шумно, защото е пълно със заведения.
Сигурна бях, че имам записан един апартамент в района, но досега го търсих и не го намерих - вероятно съм го затрила(нали знаеш, че аз съм по хотелите  Grinning ).

Напълно подкрепям това мнение. В стария град е доста шумно от 5 часа сутринта до късно през нощта - много хора, заведения, магазинчета, пазара Кур Салейа.В Ница всичко е на пешеходно разстояние. След посещението на Париж, където разстоянията са големи, лично ние дори не се налагаше да ползваме градски транспорт в рамките на града. Бяхме отседнали в хотел на километър от жп гарата, в близост до Променад дез Англе.В самия район около гарата вечер има доста араби и подобни които си седят, говорят си, на пръв поглед ми се стори че е безопасно да се разхождаш дори и късно нощем.

# 444
Чудесна е Ривиерата - и италиянската и френската. Но подобна е и ситуацията в Италия - никакви езици, въпреки че си на Лазурния бряг. Само в Сан Ремо имаше френскоговорящи. Даже от ходене в Италия вече съм се понаучила някоя друга дума, но добре че говоря френски и испански та да се разбира:). От тия места мното ми хареса Мантон, както и Сен Пол дьо Ванс.

# 445
Той Ментон си е италиански , хората говорят италиански все пак се присъединяват към Франция едва преди 150 години.
И аз много го харесвам . Там непременно направете и една обиколка на гробището над стария град.

# 446
  • София
Стенк, един от апартаментите, който харесах се намира на 133 Rue de France- на около 600м. след Негреско. Не е ли далече newsm78. Иначе на стрийт вюто изглежда добре сградата и улицата Simple Smile а и апартамента е хубав и евтин. За две седмици 1140евро.
 https://www.google.bg/maps/place/133+Rue+de+France,+06000+Nice,+ … 2509507,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x12cdd06ce91f96cd:0x796728211cbe4403

# 447
  • Milano

А пробвали ли сте в иначе любезните САШ или Англия да се оправяте  на френски или немски  , и колко местни ще ви отговорят ?

Това и аз го забелязах, обаче на един друг език ти говорят на много места или се опитват. Laughing
Аз се размазах от кеф и като клиент и като турист.
Знаят как да ти вземат парите и ти им ги даваш с удоволствие.

Иначе единствено в Париж съм се чувствала неконфортно с този ужасен език и отговарянето само на него, въпреки разбирането на въпроса ти на друг?

Обаче в чужбина го поназнайват (английския) Mr. Green.

В Италия голяма част от 60-70-80-годишните говорят английски, а по-младите - не  #Crazy

Това ми звучи като виц.

Те по-скоро повече на диалект ще говорят, отколкото на италиански, камо ли на английски.

# 448
Стенк, един от апартаментите, който харесах се намира на 133 Rue de France- на около 600м. след Негреско. Не е ли далече newsm78. Иначе на стрийт вюто изглежда добре сградата и улицата Simple Smile а и апартамента е хубав и евтин. За две седмици 1140евро.
 https://www.google.bg/maps/place/133+Rue+de+France,+06000+Nice,+ … 2509507,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x12cdd06ce91f96cd:0x796728211cbe4403

Ами 500 метра са около 5 - 7 минути пеш , та ако апартамента е много хубав си струва.
Rue de France e основна улица и си приклещен между нея и променадата ... дай боже всекиму Wink

# 449
  • София
Най-накрая резервирахме и платихме за лятото този апартамент Peace. От 30 юни до 14 юли ще бъдем в този апартамент в Ница Simple Smile- https://www.airbnb.com/rooms/4271780?locale=en&s=3
Ако има други по това време там да се обадят! Имаме супер тераса за ракийка и салатка Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт