Раждане вкъщи 12

• 20 615
  • 844
  •   1
Отговори
# 810
  • София
ra2, ти като морален подбудител да посещавам болница, а да не се лекувам вкъщи, защото е по разумно, ако имам някакви проблеми ще държа теб отговорна, да знаеш.

Adina, права си трябва да има приоритети. Трябва задължително да се променят условията в нашите болници. Това е огромен проблем.
От друга страна обаче ако човек не дай си боже е болен от СПИН примерно, и се разболее от настинка, какво да не лекува настинката ли?
Така е и в този случай, има голям проблем - болниците, но паралелно с това трябва да лекуваме и настинката - асистирано раждане вкъщи.

Това са пълни глупости. Всичко, от началото, та до края.

В болниците ни НЯМА проблем. Има го само в болните главици на разните принцески - естественички.
И знаете ли защо го твърдя?
Ами, понеже бях там.
Миналата седмица ми се случи нещастие - направих миссет аборт.
Озовах се в МД.
Без познати, без протекции, без избор на екип, без плащане - под или над масата, без нищо. Беше ми абсолютно все едно, бебето ми така или иначе беше мъртво в мен.
И знаете ли какво?
Всички, от първия до последния, от санитарките и акушерките до лекарите, бяха безкрайно мили, любезни, поддържащи... утешаваха ме, както могат - а не бяха длъжни, намериха ми превръзки, когато нямах - а не им е работа, сменяха ми тампона на леглото през няма и час, когато го цапах и ме оставиха да изчакам редовната смяна, както исках (понеже иначе спешните изследвания се заплащат, беше почивен ден, няма как) - и ме проверяваха през половин час колко точно кървя и може ли да изчакат. Бършеха ми сълзите, даваха ми кърпички... а аз бях просто една, появила се на вратата в почивен ден. Никоя. И мога смело да твърдя, че ако не беше тяхното отношение, нямаше да издържа. Психически.

Но не, на разните естественически принцески това не им е достатъчно. Искат космически легла и пърхащи ангелчета.
А най- вече просто искат да са различни, особени, велики, модерни, да се чуват и виждат - ако трябва да си говорим честно.

И не, не бива да се разрешава асистирането на домашни раждания. Освен за онези, които могат да си позволят да си оборудват болница у дома и да си наемат пълен екип. Не бива, понеже и най- чудната акушерка не би могла да направи нищо при разкъсана матка. Примерно. Или да интубира новородено, ако, не дай Боже, се налага. А голата истина е, че понякога СЕ налага. Когато родих сина си в стаята имаше момиче, което беше оперирано предния ден - беше отишла раждаща вече, с изпаднала тапа, контракции, спукани води и всички екстри - за времето, което е било необходимо на съпруга й да я закара до болницата. Преждевременно. Да, ама в болницата не могли да намерят тоновете на бебето и просто я срязали, за да го извадят. То не продишало, никак, дробчетата му не били развити, интубирали го, реанимирали го и го изпратили с линейка с все апарата в специализирано отделение в педиатрията. Бебето беше на апаратно дишане поне докато ни пуснаха. В последствие проходи преди сина ми. Не съм ги виждала отдавна, но... до колкото знам е станал голям дивак, трудно уловим, пълен с бели и енергия. Да му е жив и здрав татито, да го гони. Но ако беше роден по домашно му, дори и с най- добрата и доброжелателна акушерка, нямаше да го има.
Това е...
Когато изборът засяга живота на друг, не би следвало да се базира на капризите на объркани от хормони жени.
А още по- малко - на агитациите на безочливи, аморални личности, печелещи от тази си дейност - без значение от резултата за другите.

# 811
Ако лекар или акушерка предизвикат смърт те подлежат на наказателно преследване.
Ако родилката е пожелала да поеме тази отговорност в/у себе си, би следвало да поеме и тази част - т.е. при смърт на бебето да влезе в затвора от една до шест години (чл. 123 (1)), а не да е защитена от чл. 125, понеже решението за отказ от помощ е взето предварително, "на трезво" и "отговорно", а не под действие на окситоцина и адреналина по време на раждането.

Кати, ама ти много комптентна се оказа по всички въпроси, няма нужда да четеш, ти си знаеш... Нищо че тези неща се обсъждаха по-назад в темата и, че тук пишат няколко юристи.

Правилно Мулти  Peace
      Само, че чл. 123 /2/ ако "бабуват" лица /планирано да уточня/, които не са лекари или акушерки и те се отправят към ...затвора. /но, това също беше обсъждано/.

# 812
  • София
Цитат на: Persona link=topic=587038.msg18862817#msg18862817 date=1307029447[b
annie2002,[/b] ако ми отговорите защо в държавите, където е регламентирано асистираното домашно раждане, има "общества", които пропагандират неасистираното раждане, тогава може би ще трябва да се замислите защо някои хора са вечно недоволни от избора, който имат.
Като всичко във Вселената, и този въпрос има най-малко два възможни отговора:
1. Хората от тези общества са, на първо място, недоволни и неудовлетворени от самите себе си. И е логично, ако не знаят как да се променят или да се заобичат, каквито са, да са "контра" на всичко и всички.
2. Хората от тези общества са "гости от бъдещето". Те по инстинкт са толкова напред с материала, че останалите, дето сме "тук и сега", нямаме никакъв шанс да ги осмислим и разберем.

п.п.: Извинявай за включването  Simple Smile И стискам палци да ти отговори този, когото питаш.

# 813
  • София
Естесвено, че трябва да се промени болничната обстановка и отношението на хората, работещи в нея, към пациентите.
И моето мнение е, че реформата трябва да почне от болниците.
Иначе става - цървули няма гайда иска.
Чудя се обаче, дали домашното раждане на група хора е породено от лошото състояние на болниците или от някакви други фактори. И дали тези хора ще искат наистина, не на писания, асистирано домашно раждане?

Най- големият проблем на болниците е, че просто не могат да задържат специалистите, които обучават. Защо? Ами, понеже заплащането не е конкурентно, а трудът им е е търсен и на места, където им осигурява достоен живот. Защо да останат? За да се грижат за неблагодарните естественички, дето после ще квакат как не били на ниво лекарите и лошо им било отношението и не били достатъчно подобни на 5 звездни хотели болниците? Заради тях ли да останат?
Понеже както се вижда, първото дете на същата Цвети, родено в болница, е, слава Богу, живо и здраво.
Но тя, вместо да е благодарна на екипа, който се е погрижил за нея и детето й, си вири носа и се мисли за по- знаеща и по- разбираща. И защо да ги слуша тези лекари, защо да ходи на прегледи, какво означава това - брадикардия, бебето - с увита пъпна връв, преносване... тя нали ще си е в собственото легло, какво са всички тези неща в сравнение с нейното удобство? И разните естественички и родителнички й пригласят. Резултат? Една нелепа и ненужна смърт.

Изобщо, доброто отношение и уважението е двупосочна улица.
А неблагодарността - особено насочена към лекари и учители - болест на обществото ни.
Не с проблемите в болниците, а с тази болест трябва първо да се справим, за да можем да се борим после да задържим онези лекари, които са добри специалисти, онези учители, които обичат работата си, а не те все повече и повече да напускат, отивайки там, където трудът им е ценен, а тук да остават онези, които са завършили просто понеже на преподавателите им им е писнало да ги гледат на изпитите.

# 814
  • София
Ако лекар или акушерка предизвикат смърт те подлежат на наказателно преследване.
Ако родилката е пожелала да поеме тази отговорност в/у себе си, би следвало да поеме и тази част - т.е. при смърт на бебето да влезе в затвора от една до шест години (чл. 123 (1)), а не да е защитена от чл. 125, понеже решението за отказ от помощ е взето предварително, "на трезво" и "отговорно", а не под действие на окситоцина и адреналина по време на раждането.

Кати, ама ти много комптентна се оказа по всички въпроси, няма нужда да четеш, ти си знаеш... Нищо че тези неща се обсъждаха по-назад в темата и, че тук пишат няколко юристи.

Дано не изпълняваш някоя ръководна длъжност в службата си, че горките ти подчинени..   Whistling

newsm78
Аз цитирам Наказателния Кодекс.
Дословно, не го тълкувам.
Ти имаш нещо против Наказателния Кодекс, или просто не си го чела и те мързи да го отвориш, за да погледнеш зад кой член какво седи?

# 815
  • Куциндрел
Естесвено, че трябва да се промени болничната обстановка и отношението на хората, работещи в нея, към пациентите.
И моето мнение е, че реформата трябва да почне от болниците.
Иначе става - цървули няма гайда иска.
Чудя се обаче, дали домашното раждане на група хора е породено от лошото състояние на болниците или от някакви други фактори. И дали тези хора ще искат наистина, не на писания, асистирано домашно раждане?

Най- големият проблем на болниците е, че просто не могат да задържат специалистите, които обучават. Защо? Ами, понеже заплащането не е конкурентно, а трудът им е е търсен и на места, където им осигурява достоен живот. Защо да останат? За да се грижат за неблагодарните естественички, дето после ще квакат как не били на ниво лекарите и лошо им било отношението и не били достатъчно подобни на 5 звездни хотели болниците? Заради тях ли да останат?
....................................
....................................
Не с проблемите в болниците, а с тази болест трябва първо да се справим, за да можем да се борим после да задържим онези лекари, които са добри специалисти, онези учители, които обичат работата си, а не те все повече и повече да напускат, отивайки там, където трудът им е ценен, а тук да остават онези, които са завършили просто понеже на преподавателите им им е писнало да ги гледат на изпитите.
Да, това е едната мярка, която трябва да е първа. Следващото е голяма цедка, за да може този, който не става да не практикува.
След това е обогатяване на здравната култура на българина. В БГ хората имат много ниска здравна култура, не ходят на профилактични прегледи и предпочитат да се самолекуват преди да потърсят здравна помощ, а понякога е късно за каквато и да е било намеса.
И аз съм си патила от дебелата си глава. Сега, като се почувствам зле и търча при доктора. Намерила съм си добър лекар вътрешни болести, който не изписва за всяко нещо антибиотик, обръща внимание на пациентите си и следи лечението им.
Има начини, не всеки лекар е зло, както се опитват да ни внушават някои хора тук.

Последна редакция: чт, 02 юни 2011, 20:07 от Ceca

# 816
  • София

Това са пълни глупости. Всичко, от началото, та до края.

В болниците ни НЯМА проблем. Има го само в болните главици на разните принцески - естественички.

ТОВА са пълни глупости, и аз бях няколко пъти там и имат много голям проблем - без да си платиш си абсолютно никой, един бусколизин се помолих да ми бият, когато аз прживях кюртаж след мисед и познай какво получих - нищо, никой не влезе 2 дни в стаята да види дали съм жива...ай да не продължавам, че ще изляза от добрия тон

# 817
  • София
И как сега да ти повярвам, като няма и седмица от как съм излязла от там със същата процедура?
Аз бях никой от улицата. И знам точно какво отношение получих.
Дали пък разликата не е в това какво е било ТВОЕТО отношение?
През няма и час идваха да ме гледат колко кървя (кървях обилно) и да ме питат дали не ме боли. Болеше ме. Ама не тялото. И всячески се опитваха да ме утешат, да ми повдигнат духа, да намерят за мен надежда там, където сама знам, че няма.
Дали пък разликата не е в това, че не съм се опитвала да се държа като принцеса, изпълнена с разни изисквания?
Не съм плащала - на никого, нищо. Нямам такива възможности. В един момент лекарят влезе и ме попита искам ли да избирам екип за 130 лв., казах му - не, той каза - добре, - и това беше. Колкото и да е странно ми се извини, че ме е питал и ми обясни нещо в смисъл, че трябва да пита.

# 818
  • София

След това е обогатяване на здравната култура на българина. В БГ хората имат много ниска здравна култура, не ходят на профилактични прегледи и предпочитат да се самолекуват преди да потърсят здравна помощ, а понякога е късно за каквато и да е било намеса...

...за което, разбира се, е виновен лекарят. Даже не е виновен, ами направо е убиец.

# 819

След това е обогатяване на здравната култура на българина. В БГ хората имат много ниска здравна култура, не ходят на профилактични прегледи и предпочитат да се самолекуват преди да потърсят здравна помощ, а понякога е късно за каквато и да е било намеса...

...за което, разбира се, е виновен лекарят. Даже не е виновен, ами направо е убиец.
...и заслужава да бъде обиждан, плюван от хора, дето нищо не разбират от работата му, а защо не ибит- както често се случва, че и биещите отнасят овациите и уважението на тълпата всезнайковци.  /Исках да кажа и друга дума, ама не съм Бащатко и ще се въздържа/

# 820
ra2, ти като морален подбудител да посещавам болница, а да не се лекувам вкъщи, защото е по разумно, ако имам някакви проблеми ще държа теб отговорна, да знаеш.
добре, насреща съм!  Hug понасям отговорността си! Laughing

# 821
  • София
KatiABV, ти не ме познаваш, аз в живия живот съм ужасно неконфликтна и непретенциозна личност, недей да си фантазираш за моето отношение  Sad.
Всъщност забравих да напиша, че акцентът на поста ми е в гледната точка (нали разбираш), ти казваш "глупости" и аз казвам "глупости", не е добре да се обобщава нивото на този вид медицинска грижа от някакво твое преживяване съврзано с положително отношение към теб.

Последна редакция: чт, 02 юни 2011, 20:57 от Туцка

# 822

Ти ако си кучка, жена ми не е!

ooooh!Думи нямам! Ето такива са аргументите, тона и изразните средства на защитниците на тезата за алтернативното мислене. Много алтернативно ми идва! Алтернативно на всичко общоприето, нормално и морално в общуването.

Ае нема нужда! Не ти отива така да вадиш думи от контекста и да преиначаваш... просто е грозно... ако почнем така....
Случайно, ако не си разбрала/съмнявам се/ нека да ти поясня.
Ако аз кажа, че ще те превъзпитавам по подобие на грубиян с животно. Как ще се почустваш? Но явно кака катя, не знае дори и как се общува с куче.

Бащатко,
ако знаеш колко ми е познато това с руския. ooooh!
.......ти не участваш в Родилница, но питай жена си....да дам инфо на немски, френски, английски , дори холандски , беше "добре дошло", Но виж на руски- мале, какво прегрешение !
Ами гугълни си с гъгул транслейт Wink

О, аз добре ще се справя и с руския и с гугъл транслейт. И си се справих!
Казвах на персона, че да си свърши работата докрай просто. За половин работа, цял хонорар не се дава.

Последна редакция: чт, 02 юни 2011, 22:04 от Бащатко

# 823
Персона, излагаш се!
Като слагаш цитати давай източника, откъде, кога.... не че не ти вярваме, ама е редно като се цитира да се показва източник. Така де. Върши си работата за която ти се плаща докрай.

Персона, казах ти вече, върши си работата, за която ти се плаща, докрай!

Казвах на персона, че да си свърши работата докрай просто. За половин работа, цял хонорар не се дава.

Нарочно не обръщам внимание на Вашите намеци и на тези на persimon, но имайте предвид, че ако не можете да докажете твърденията си, успешно ще стигнете до бан (за справка - форумното самоубийство на Archangel).

Та за какво точно ми се плаща? Кой ми плаща? И колко?
С доказателства!

# 824
Персона, излагаш се!
Като слагаш цитати давай източника, откъде, кога.... не че не ти вярваме, ама е редно като се цитира да се показва източник. Така де. Върши си работата за която ти се плаща докрай.

Персона, казах ти вече, върши си работата, за която ти се плаща, докрай!

Нарочно не обръщам внимание на Вашите намеци и на тези на persimon, но имайте предвид, че ако не можете да докажете твърденията си, успешно ще стигнете до бан (за справка - форумното самоубийство на Archangel).

Та за какво точно ми се плаща? Кой ми плаща? И колко?
С доказателства!

Приемам вашия пост като заплаха, заради което, спирам да комуникирам с вас!
Моля направете го и вие! Персона, моля не ми пращайте лични съобщения.
Колкото и добре да сте ме разузнали и проучили, не е необходимо да ми го демонстрирате!

Общи условия

Активация на акаунт