В подкрепа на Мая Кривошиева!

• 8 235
  • 44
  •   1
Отговори
# 30
Камен, няма шанс за Мая. Просто няма.
Рак на панкреаса е рак, който е терминален. По дефолт.
Съжалявам за жената. Дано поне морфинът й носи някакво облекчение.

# 31
Камен, няма шанс за Мая. Просто няма.
Рак на панкреаса е рак, който е терминален. По дефолт.
Съжалявам за жената. Дано поне морфинът й носи някакво облекчение.

Няма шанс за какво?
Жената е запозната със здравословното си състояние и знае, че лекарите не могат да и помогнат.
Тази жена, доколкото съм разбрала, не получава необходимото и количество морфин.
Тази жена не желае да вие от болка в собственото си легло, докато 80 годишните и родители, които също имат нужда от грижи, се грижат за нея.
Това ли е което можем да направим за тази жена? - да съжаляваме и да повтаряме, че няма шанс newsm78  Confused

# 32

Да живее още дълго.

Драга, 2 години моят баща беше в това състояние. 2 години на легло и морфин в кански дози.
И я съжалявам - да. Съжалявам и нея, и близките й.
И да - няма шанс. Никакъв. Абсолютно никакъв.
Мога да помогна с пари. Единствено. Пак не е помощ.

# 33
  • София
Предвид етапа от заболяването й и това, което са й казали водещите специалисти по онкология  у нас, далеч съм от мисълта, че е възможно чудо. Това е ясно. Мисълта ми е, че можем да направим така, че поне в някаква степен състоянието й да се облекчи - предвид тази възможност, която съществува в центъра "Джон Хопкинс". Тя иска да се бори и като най-крайна мярка поставя евтаназията. Можем най-малкото да й засвидетелстваме подкрепа, защото това, през което е преминала досега, допълнително я кара да се чувства угнетена и безпомощна. А не би трябвало - всеки гражданин има право на достойно лечение и хуманно отношение. Последното, явно и за жалост, контрастира с това, което съществува към хора с такива тежки заболявания у нас.

С колкото имаш възможност, ще съм ти признателен, ако се присъединиш към каузата.

# 34
За съжаление диагнозата "Рак на панкреаса" е нелечима от съвременната медицина.
Независимо от стадия, в който е диагностицирано заболяването, изходът винаги е летален.

# 35
  • София
ОК. Не оспорвам това. Факт е обаче, че всички, бидейки биологични същества, в края на краищата, сме смъртни, преходни. В нейния случай можем да опитаме състоянието да й се облекчи, не говоря за излекуване.

Дори усещането, че не е сама в борбата й, е по-добре от суровото приемане на реалността. Всеки е имал по-трудни здравословни моменти и може да се постави на нейното място.

# 36
Моят дядо също почина с диагнозата рак. Лекарите не можеха да го излекуват и единственото, което му предписваха, беше морфин. Осъзнавам, че лекарите не са богове и не са в състояние да излекуват всичките си пациенти, но при положение, че един пациент е безнадеждно болен, не означава, че трябва да бъде оставен сам в домът си и никой да не се интересува от него, а точно това се случва с тези хора.
Освен починалия ми дядо, в семейството ми имаме още 2 случая на рак и те с нищо не се различаваха от случая на дядо ми.
Все си мислим, че подобно нещо не може да ни се случи, но за съжаление никой не е застрахован и тези неща се случват.

Цитат
Кривошиева е със 100% инвалидност, получава 170 лв. пенсия и още 30 за специфични нужди.
Ужасно е да се живее с 200лв на месец, когато един човек е напълно здрав, а представете си какво означава това за един болен човек, който има нужда от медикаменти, грижи и специална храна. Ако болестта не го довърши, то безпаричието със сигурност.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=731494
Цитат
Морфин би трябвало да получавам безплатно от аптеката на болницата, но за съжаление през повечето време такъв няма. А дори да има, ми се отпуска в такова количество, че не ми стига да изкарам и един-два дни. Така е цяла година - една седмица има, другата седмица - няма. Така беше и по празниците - няма. За коледен и новогодишен подарък получих нула ампули морфин от болницата.

Като няма безплатен, трябва да си го купувам. Сигурно вече съм дала хиляди левове, за да си набавям единственото лекарство, което ми дава някакъв проблясък...

Не съм единствената, останала без морфин в Хасковска област по празниците. Но докато в болниците морфин липсва, в аптеките го има в изобилие, но срещу много пари. Защо цените му изведнъж се вдигнаха толкова? Не е ли това чиста корупция? Всеки болен в моето положение ще трябва да вие като куче от болки или да намери пари, за да си го купи, но къде отиват тези пари и на кого се пълни джобът? Живея с родителите си, които са над 80 г. Пенсиите и на тримата не стигат, за да се платят само моите лекарства. Няма да прося пари, но бих предложила на болните морфин да се продава на производствени цени, след като болницата не може да го дава безплатно. Защо на никого от тези на върха, толкова загрижени за болния си народ, не му е дошло наум това? Или са по-загрижени за нечий джоб? Или напълно са отписали такива като мен от така наречената система за здравеопазване?

След всичко, което съм преживяла, видяла и прочела последното, което бих казала е: съжалявам, няма шанс!

Тези хора нямат нужда от съжаление, а от помощ!

# 37
  • София
На фона на всичките страдания на онкоболните, и това - http://bnt.bg/bg/news/view/55947/lipsvashti_lekarstva_za_onkobolni .

Покрай дискусиите за узаконяване на евтаназията, се оказа, че случая на Мая не е изолиран. Положението на Ваня Георгиева е подобно, даже още по-драматично - http://bnt.bg/bg/news/view/55815 . Всъщност, трудно ми е да направя съпоставка. Знам само, че социалните и финансови проблеми пред тези хора са сериозни. Докато държавата нехае - за цените на лекарствата, за заведения за поддържащо лечение на тежко болни...

# 38
  • София
От това интервю, в рубриката "БНТ Такси", със съпруг на болна от рак на стомаха жена, който прави какво ли не, само и само да я излекува, вкл. и търси контакт с министъра на здравеопазването, стигам до извода, че държавата няма стратегия за лечение на по-тежките случаи на онкологични заболявания. Отделно цената на морфина и другите лекарства, необходими за лечение. Отделно не особенно хуманното отношение към тези хора.

# 39
Kamen искрено ти се възхищавам!Ще ми се да има много повече хора като теб.Все още не мога да повярвам до каква друга крайност стигат някои в този форум при писанията си..Ти се опитваш да събереш подкрепа, а някои се чудят как да те забият с негативизма си...Да повтаряш на болен от рак нямаш шанс е сигурно по-лошо от самата болест!Аз съм убедена, че медицината трябва да напредне и го прави.Не може сто години да се стои на едно и също ниво там.Дори и в българските вузове по медицина трябва да се търси средство против рак, да кандидатстват по програми и т.н.Пожелавам сили на всички, които се борят с тази и други болести.   bouquet Надявам се скоро да мога да помогна истински.

# 40
  • София
Благодаря ти за добрите думи, Торта.

Смятам, че човек винаги следва да е оптимист, в колкото и трудна ситуация да попада. А хора като Мая имат нужда от допълнително такава енергия, за да мобилизират вътрешните си ресурси. Знам, че на думи в такава ситуация за самите болни е по-лесно, отколкото на практика, ала при всички случаи силата на духа има значение. Чувството, че в такива моменти не си сам, а имаш общност, която те подкрепя, допълнително влияе.

Считам, че всеки, който има възможност и желание, може да изрази подкрепа и да даде знак, че ако държавата нехае, то обществото е активно.

# 41
  • София
Още за отношението на държавата към онкоболните - извънбюджетни пациенти или липса на стратегия.

# 42
# 43
Нямам представа за състоянието на жената, но това е което ми попадна днес - дано има доза истина, макар че както е написано е явно от знаещ - http://www.blitz.bg/article/22353
Не искам да навявам асоциации с едни зомбита, но "Няма невъзможни неща"!!!

# 44
  Истина е и още как. Погледни тази таблица. Но на нея й трябва нещо наистина силно и аз знам какво. С 0 токсичност. В тази таблица рака от гледна точка на физиката не се разглежда. А там е истината. Всички тези аспекти са подчинени на физиката

Табл.1: Разлики между нормална физиология и ракова физиология
    Ракова физиология Нормална физиология
рН на кръвта Алкална Нормална
рН на тумора Киселинна Нормална
Кръвни тромбоцити Прилепнати Нормални
Енергийност Анаеробна Аеробна
Ангиогенезис Висок Нисък
Апопотоза (програмирана клетъчна смърт) Ниска Висока
Кръвна коагулация Висока Ниска
Клетъчна адхезия Висока Ниска
Колагенозна дейност Висока Ниска
Диференциация Ниска Висока