МАШИНА ЗА ХЛЯБ -42 ТЕМА

• 70 691
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
Много ми харесва ръженият хлаб имам една рецепта с кисело мляко и става чудесен. Проблема обаче, е че не мога да намеря ръжено брашно под 2лв. Някой да има идея къде в София се продава ръжено брашно на по-изгодна цена ?

# 361
  • Пазарджик/Лондон
Electra_ , а може ли рецептата за ръженият хляб?

# 362
Ръжен хляб

140мл вода
140мл к. мляко
2 ч л сол
2 ч л кафява захар или 3 ч л мед
2 с л олио
225гр бяло брашно
225 гр ръжено брашно
1 1/4 ч л съха мая

програма с продължителност 3:30 мин

Последна редакция: сб, 09 юли 2011, 09:07 от Electra_

# 363
    Докладвам за вчерашния хляб - обикновен хляб ,рецептата ми я даде Мама Тин . Този път исках да е с прясна мая , та оттам си навлякох и проблем.
     Забърках кашичка с маята ,малко брашно , вода ,захарта и вместо сол ,сложих 1 с.л шарена сол /много ароматна ,с няколко подправки /.  И това чудо не щя да втаса Thinking Помислих , помислих , пък добавих към кашата малко суха мая / незнам колко -бях взела от пакетчето 2 ч.л. /, заредих машината и я пуснах на бърза програма. Казах си ако ще е провал ,то поне да не чакам дълго .
  То пък взе че стана . Чудесен хляб , плътен , ароматен ,само не толкова висок като този с айряна .
Мъжът ми каза ,че това вече било истински хляб .

Питам сега -защо  не ми втаса маята , може ли да е от шарената сол .За първи път не ми втасва мая , само че друг път слагам обикновенна сол .

Втори въпрос- като става  с бърза програма  , защо да пека на основната ,която е 3,20 мин. .

И трети въпрос - правя много  вкусна содена питка , дали ще може да я пека в пекарната , че не е за фурна в тези жеги .

# 364
Не знам за содената питка но според мен маята не се е активирала заради солта. Аз я активирам само с няколко лъжици брашно, хладка водичка и маята. Но в топлото не го правя - направо в машината. на мен лично хляба на бързата програма не ми харесва и си използвам обикновената.Въпреки трите часа.

# 365
  • София
Кукле, солта е била виновна Peace Не трябва  за втасването ....мисля
Peace Шарената сол, може да я ръснеш при месенето Peace
Бързата програма, е за спешни нужди Peace Нали се слага повече мая за нея.....ами, на мен хляба ми е гаден така Rolling Eyes
Питката си я направи в машината- защо да не стане Peace Месене, после направо печене.
И, като я направиш-ако може рецепта Blush

# 366
   Нануче , рецептата веднага ти я давам

600 гр. брашно
    500 гр. кисело мляко
    1ч.л. сода
    1ч.л сол
    1с.л. олио /слагам на око /
     1 яйце / слагала съм и 2 /

1/3 масло за отгоре

Всички сухи съставки се смесват , добавя се всичко останало без маслото . Разбърква се / може и с лъжица з/то е много рядко.  Аз пека тази питка в дъното на електрическа тенджера . Натърквам с масло дъното и стените на тенджерата , изсипвам сместа , заглаждам с мокра ръка и отгоре нарязвам 1/3 масло на малки парченца . Пека в съвсем леко загрята фурна на 200 градуса около 30-40 мин. Пробвам с клечка .
   Питката става висока ,много вкусна и ароматна.

Тази рецепта ми е от една книга " Дом бит семейство " издание 1973 год.  Ако някой случайно я има може да я погледне.

Рецептата в книгата е с 1 кис. мляко , но  аз добавям още 100 гр.  , з/то по времето , когато е издадена книгата едно кис. мляко е било 500 гр.

Опитайте я , ще ви хареса.

# 367
  • София
Благодаря Hug Записвам я в тефтера.

# 368
  • София
...

Питам сега -защо  не ми втаса маята , може ли да е от шарената сол .За първи път не ми втасва мая , само че друг път слагам обикновенна сол .

Втори въпрос- като става  с бърза програма  , защо да пека на основната ,която е 3,20 мин. .

И трети въпрос - правя много  вкусна содена питка , дали ще може да я пека в пекарната , че не е за фурна в тези жеги .

Отговорили са ви и преди мен и аз да потвърдя, прекия достъп на сол до маята я умъртвява. Солта между другото освен за вкусови качества се слага и за регулатор на маята и забавя или спира нейното действие.

На втория въпрос не мога да отговоря просто защото не разбрах защо го задавате. Ми ползвайте си и бързата програма - кой ви е забранил.

Нямате проблем да си печете содената питка в хлебохпекарната, да обърна само внимание, че тя не се меси много, не трябва да втасва и направо се пече. Та това значи, че за нея готова програма едва ли има и ще трябва да комбинирате между тази само за месене и тази за печене.

# 369
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Кукле, аз често слагам по една чаена лъжичка шарена сол в хляба и не съм имала проблеми. Шарената сол я размесвам с брашното докато го пресявам. И маята ми е предимно жива, повече харесвам хляба с нея, пък и по-евтино ми излиза от доктор Йоткер. Натрошавам я направо отгоре върху брашното - четвърт кубче на 500 гр. брашно. Винаги ми е бил успешен хлябът с прясна мая и шарена сол, но както казва дядо Хаджи, не трябва да се омешват много.

# 370
  • София
Много ми харесва ръженият хлаб имам една рецепта с кисело мляко и става чудесен. Проблема обаче, е че не мога да намеря ръжено брашно под 2лв. Някой да има идея къде в София се продава ръжено брашно на по-изгодна цена ?

Аз купувам от Фантастико, малко под 1.50 лв е пакета от 1 кгна ЕЛИАЗ

# 371
Вчера правих хляба с 5 вида семена.Стана много хубав.Но сгреших като го пуснах на програма френски хляб и няма сигнал за добавяне.Та стоях над нея и добавих късно семената и не се объркаха хубаво Naughtyще знам за друг път.Ето и снимка:

# 372
  • Пазарджик/Лондон
keisi-f , прекрасно хлебче Hug.Днес машинката прави обикновен хляб по рецепта на mama Tin , следващият ще е със семенцата Wink.

# 373
keisi-f , прекрасно хлебче Hug.Днес машинката прави обикновен хляб по рецепта на mama Tin , следващият ще е със семенцата Wink.

И как беше хлебчето, че ако трябва да я пердашим мама Тин, да я мятаме  Peace

# 374
  • Пазарджик/Лондон

И как беше хлебчето, че ако трябва да я пердашим мама Тин, да я мятаме  Peace

Joy Joy Joy

Не е готово още - има 20 мин., докато бипне машинката, засега изглежда чудесно Wink.Ще го опитам на вечеря и ще кажа как е на вкус Flutter.

Общи условия

Активация на акаунт