МАШИНА ЗА ХЛЯБ -42 ТЕМА

  • 69 402
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
  • София
  • Мнения: 8 499
за пръв път опитах да правя хляб с брашно, различно от бяло. не стана много добре. един такъв много плътен хляб се получи. но нещо не направих както трябва ми се струва.
обичайната ми рецепта е 300мл вода, 3л олио, 4 чашки брашно, 1л захар, сол, 7гр мая. първо сложих 2 чашки царевично брашно и 2 чашки бяло. обаче гъстотата стана като тесто за кекс. добавих почти още 2 чашки бяло брашно, за да стане на хубава топка, както обикновено. трябваше да го оставя рядко ли или какво  newsm78

Истинския пълнозърнест хляб си е такъв - плътен. Пухкавия и мек пълнозърнест хляб е менте. Рецептата между другото е интересна - от къде сте я взели.

# 511
  • Бургас
  • Мнения: 382
незнаех  Rolling Eyes детето хапва едни пухкави царевични хлебчета и много му харесаха. та реших да му направя хляб.
от форума е основната рецепта, но не помня от кой е  Embarassed за царевичния само я промених малко уж

# 512
  • Мнения: 1 045
Когато правя царевичен хляб процедирам така: Кипвам част от водата предвидена в рецептата и с нея заливам царевичното брашно. Оставям го да изстине и тогава слагам другите съставки.  По този начин съм правила два различни царевични хляба по рецепти взети от форума и ми станаха сполучливи.

# 513
  • Мнения: 7 779
да побутна темата,че нещо ви домързява да пишете  #2gunfire

# 514
  • Мнения: X
Побутни с нещо по темата, че така и ти си в графа мързели  Laughing.

Сега пробвам един кекс в Мулинекса и ако стане нещо, ще се похваля. Имам опасения, че може да е провал, защото продуктите са директно от хладилника. Бъркалките ги извадих след разбъркването.

Не е точно по темата, но като стана дума за кекс, се сетих още нещо. Веднъж седмично правя кекс (във фурна), като последния път съвсем я подкарах машинално и забравих да разбия предварително яйцата със захарта. После се сетих за програмата Кейк на Мулинекс и се успокоих, че съм правила един-два пъти кекс, като слагах всичко наведнъж и машината се справи добре (и щом машината може, значи и ръчно би трябвало да се получи нещо нормално). За моя изненада, се получи много бухнал кекс. Sunglasses

П.П. Само да допълня, че кексът стана добре. Рецептата е тук.



Последна редакция: ср, 10 авг 2011, 22:52 от Анонимен

# 515
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 568
alys , копирах си рецептата Wink.Само да попитам - това брашно за козунаци има набухвател ли?Моето е обикновено - да му сложа ли малко бакпулвер?

# 516
  • Мнения: X
alys , копирах си рецептата Wink.Само да попитам - това брашно за козунаци има набухвател ли?Моето е обикновено - да му сложа ли малко бакпулвер?

Аелис, няма набухватели, но самото брашно ми харесва малко повече от обикновеното (Класик).





... ама, че дребни картинки са си сложили на страницата...

Последна редакция: ср, 10 авг 2011, 09:15 от Анонимен

# 517
  • Мнения: 1 111
аз съм ползвала това второто,доволна съм,правих козунак....незнам каква  еразликата с обикновеното,обаче...
За сега нещо зарязах машинката,да има и тя лятна ваканция....а и напоследък,както се оплаквах,хляба става все един ронлив и това ме дразни

# 518
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 568
tuly , защо така?Дано някой се сети за причината, та да си правиш хубави хлебчета Hug.

Моята машина пък постоянно върти хляб - много ни хареса домашният хляб, изпробвам различни рецепти и благодарение на вас досега лош хляб не съм опитала Hug.Много съм доволна, само където преди почти не хапвах хляб, а сега.....То като замирише на прясно изпечен хляб и как да не опитам Flutter.

# 519
  • Мнения: 1 111
ами първо мислехме,и аз, и тук ми дадоха съвет,че е от маята или захарта...но май -не
аз си мисля,че може брашното нещо да се е "смарангясало",на вид е същото,но...В голям чувал от 25 кг е, уж е на прохладно,но знам ли,може да се е навлажнило някак си...

# 520
  • Мнения: X
аз съм ползвала това второто,доволна съм,правих козунак....незнам каква  еразликата с обикновеното,обаче...

Първата картинка е чувал 25 кг, а второто е 1 кг. Едно и също брашно е.

При рускините съм чела, че добавят лимонов сок или оцет, за да не им се рони хлябът. Не знам дали би помогнало. Истината е, че ми се е случвало да купя брашно (различно от това на София Мел) и хлябът се е получавал ронлив. Тогава слагах 1/3 част от него и допълвах с хубаво брашно.

# 521
  • Пловдив
  • Мнения: 13
Привет!
Преди време някой похвали рецепта за Шарлота, но в темичката за рецептите никъде не я видях (поне като заглавие).
Иска ми се да направя нещо сладко в машината, така че, моля, дайте ми линк или направо рецептата на тази прословута Шарлота.
Сега пека за сефте козунак и като стане готов ще видим дали ще се хваля или ще се оплаквам Rolling Eyes

# 522
  • Мнения: X

Днес пекох една шарлотка, дълго се чудих дали да пробвам, пък се прежалих. Оказа се, че изобщо не е трябвало да се чудя, получи се нещо много вкусно. Не е като шарлотките от печката, не знам с какво да го сравня, но стана страшно вкусно и страшно много ми хареса. Като гледам, обаче, колко измухах, още гореща, май трябва да си забраня да я правя или пък много рядко да я пека. Слагам рецептата, който иска да пробва, супер е! Peace

ШАРЛОТА

3 яйца
200 гр захар
Ванилия – сложих течна на Йоткер
Всичко това се разбива с миксер 3-4 мин и се изсипва в контейнерчето.
Добавят се 285 гр брашно и 3ч.л. бакпулвер (1 пакетче на Йоткер 10 гр)
3 средни ябълки, нарязани на кубчета при сигнала.

Печем на 10 програма – Кекс. При мен е 1.50ч. В тестото, освен ябълките, добавих стафиди, орехи натрошени и шоколадови люспички. Стана фантазия! Преди да извадите шарлотката, леко с дървена или друга подходяща шпатулка отделете от стените на контейнера.


# 523
  • Пловдив
  • Мнения: 13
Много благодаря!  bouquet  Непременно ще я пробвам!
Ето го и моя козунак - стана много добре, може би трябваше една идейка повече да се пече (аз го пуснах на основната програма, която за малкия размер е 2,55 ч., а според рецептата времето е 3,13 ч.) и следващия път ще сложа малко повече захар (сегашните 150 гр. ми малеят)
   


# 524
  • Мнения: 7 779
Много благодаря!  bouquet  Непременно ще я пробвам!
Ето го и моя козунак - стана много добре, може би трябваше една идейка повече да се пече (аз го пуснах на основната програма, която за малкия размер е 2,55 ч., а според рецептата времето е 3,13 ч.) и следващия път ще сложа малко повече захар (сегашните 150 гр. ми малеят)
ако го печеш една идейка повече ще имаш една идейка още по-тъмна кора (отдолу и странични ). вместо да добавяш захар няма ли да ти е по-удобно да добавиш подсладител ?   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт