Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 38 968
  • 896
  •   1
Отговори
# 15
  • Западен парк
Съвсем не е станало подмолно. Аз още от март месец засякох израза "шистов газ" по разни интервюта по радиото ("Дарик" и "Хоризонт"). В последния месец отново се активизираха - разговори, спорове, интервюта. Имаше и логични и определено глупави въпроси от страна на водещите. Това което ми стана ясно е, че е дадено разрешение за проучване, а не за добив . И второто, което ми направи впечатление - капцитети в съответната област (геология, енергетика и др.), спорят с аргументи и всеки звучи напълно разумно и точно и въпреки всичко защитават коренно противоположни тези. Всъщност и този спор е като другите - за зелената енергия, за затоплянето на климата, за найлонови или хартиени пликчета...
Лабрадор, не си спомнам каква дълбочина казаха, но я споменаваха няколко пъти и от двете страни: "Много е дълбоко, няма страшно!" и "Много е дълбоко, пораженията ще са страшни!". И в добавка - не съм специалист по темата, слушам я като обикновен гражданин.

# 16
  • най-шареното място
Не помня метрите. Много са Много повече от най-често случващите се. Има опасност от преминаване на газове през самата помпа. Тя се зацементирала, но пак имало рискове. Иначе се счита, че няма опасност за вода или земя поради дълбочината. "Счита се", "очаква се" , "вероятно е"... Работата е малко като нова ваксина или лекарство - помага и им ариск, който сега изглежда добре премерен, но няма никакво натрупване на опит или години.

За мен е откровен хазарт защото освен природа не знам какво имаме. А и тя изчезва методично.

Разрешението е за опит, но май има договорки...

# 17
Североизточна България не е ли сеизмична зона?

# 18
  • най-шареното място
Е. Има разлом и история... Добруджа е. И т.н.

# 19
  • Galaxy 13197853088
Мисля, че много крякат защото идват избори.

# 20
  • гр. Шумен
темата е да плюем или да разсъждаваме върху технологията?
Темата е да ЗНАЕМ!
Ако в технологията няма нищо опасно за живота наоколо - окей, но повечето данни казват противното.
А живота наоколо включва и нас, лошия материал (защото за кмета на София най-добър е естествено неговият си).
Затова в тази тема аз ЗАДАВАМ ВЪПРОСИ!
За екология, за сеизмични влияния, за живот, за...
допълнете...

Последна редакция: вт, 28 юни 2011, 05:20 от Sessilly

# 21
Може би ако обясните накратко какво е шистов газ, за какво е, как се добива и какви са рисковете ще бъде полезно за повече хора и ще могат да разберат за какво става дума.

# 22
Във видеото има инфо от Ковачев нататък - от фразата, че в щатите с въпросния газ се занимават с пустинните райони до края:
http://bg.time.mk/read/cc2e40fd27/82a9610cd5/index.html

ПП
...По-сериозни екологични последствия от добива на шистов газ са установени в САЩ, където е имало замърсяване на питейната вода в няколко американски региона. Това накара Агенцията за защита на околната среда в САЩ да преразгледа технологията за добив. В Питсбърг се стигна и до забрана за сондажи в прилежащите към града територии, след като компанията-проучвател отказа да даде информация какви химикали използва при разбиването на скалите.

Администрацията на президента Барак Обама през април т.г. взе решение да преразгледа плановете на правителството на Джордж Буш-младши за разработването на нефтовите шисти и находищата на катранени пясъци в три американски щата – Колорадо, Юта и Уайоминг.

Малко преди да бъде оповестено това решение, Университетът Корнел съобщи, че според изчисленията на учени при добива на шистов газ се отделят огромни количества метан с 20 пъти по-висока енергийна стойност от въглеродния диоксид. Изводът на учените е, че отпечатъкът на шистовия газ върху природата е много по-голям от отпечатъка при разработването на конвенционални находища.

Във Великобритания преди около месец се случиха няколко слаби земетресения в райони със сондажи за шистов газ. Работата по проучванията спря и в момента се чака становището на британското геологическо дружество.

В началото на годината Еквадор осъди Chevron за 8 милиарда долара за причинени замърсявания в амазонската джунгла при сондажи през 70-те и 80-те години на миналия век. Компанията обжалва съдебното решение и отказва подробен коментар извън обичайните лаконични съобщения.

http://www.investor.bg/news/article/118647/332.html

# 23
Току виж намерят и "Ноевия ковчег", че и него "го търсиха" тъдява - на границата с Румъния, на Черно Море, къде новите си военни бази...

# 24
http://vbox7.com/play:38942849
http://www.voda.bg/news-14/info-3521
http://bg.mondediplo.com/article734.html
http://amigov.wordpress.com/2011/06/22/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BA% … 0%B8%D1%81%D1%82/

Технологията е забранена в няколко американски щата и по протежението на река Делауеър. Във Франция също има пълна забрана, а в Англия временно са замразени работите до изясняване размера на вредите.

Няма никакво значение дълбочината, защото сондажа минава през вододайната зона и тя няма как да бъде изолирана!

# 25
  • гр. Шумен
Благодаря на включилите се!  Peace
Много и противоречиви данни има за този шистов газ, но аз продължавам да си мисля, че "Шеврон" е нещо като "МОнсанто". Не им вярвам и това е. ЩЕ продължа да следя нещата.
Съжалявам, че вчера бях малко груба, но на едно друго място ми покъсаха нервите апологетите на добив на шистов газ. От инфантилните обиди към противниците "комунета" и "руски подлоги" до гениалните прозрения, че Североизтока бил рядко населен и нямало значение, както и че бил населен с турци, тъй че "кво толкова". И яхнах метлата, за което sorry!

# 26
  • Варна
Североизтокът бил рядко населен ли? Е това ме изненада.

# 27
  • на брега на морето
Аз като горещ привърженик на конспирациите ще кажа, че четох някъде, че за България планът за унищожаването й е вече активиран. Премиерът наистина мисли, че насреща му стоят дебили - това били само невинни проучвания; резултатите ще останат за идните поколения - ако искат да добиват след години шистов газ - моля, оставили сме ви данни, действайте ooooh!.

Аз просто ще бутна темата напред! А оная, моята, заключете я!
Но моля ви бъдете малко по-активни. Аз знам, че на софиянци им е през оная работа какво точно става в Североизтока (за тях това е друга България, България, която трябва да подарим на турците). Но на нас, които живеем там трябва да ни пука! Или избираме 1 от х - смърт или... сещайте се...

Наистина ме заболя от тези думи. На мен лично ми много ми пука за всяко местенце от България. Нищо, че се дърлям по темите за граждани и селяни.

# 28
Благодаря на включилите се!  Peace
Много и противоречиви данни има за този шистов газ,

Както за всяко нещо. И протестите се правят, без да имаме информация, главно лозунги. Каква ще е ползата за България? Като изключим гадните американци, на които много пречивм и искат да ни унищожат.

# 29
Не Sessilly, данните не са противоречиви! Те са само негативни и са само за безвъзвратно погубена вода и природа! Тук ни забаламосват с енергийна независимост. Когато зависим от американци, по-независими ли сме? Каква енергийна независимост след като и Вальо Златев е замесен в тази мръсна чорба? Колкото и сега имаме независими горива! Това, че ни карат да сложим на кантар, пари, срещу собственото си оцеляване като ни забаламосват с уж независимост не прави нещата противоречиви! Все си става въпрос за това, за колко ще продадем храната и здравето на децата си и своето собствено, а кой е купувача отсреща е все тази!

Общи условия

Активация на акаунт