Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 39 002
  • 896
  •   1
Отговори
# 375
  • София
След като изчетох стенограмата от заседанието у мен остана неприятното усещане за поведение на "нашия" премиер а ала Пилат Понтийски.
"Те решението го били взели за доброто на народа, но понеже народът не ги разбирал и не си иска добро и благосъстоянието, "Неговово величество Голия цар" ще оттегли решението...

# 376
Ох, колко лигаво звучи цялата стенограма!

А ББ си е ББ:
БОЙКО БОРИСОВ: Фактически проблемът е в тази технология, която предлагат точно „Шеврон” за дупчене, взривяване или там с какво…

Как с какво, с какво?! С баданарката, с какво!

# 377
"Шеврон искал само да помогне на България"  Mr. Green

http://dnes.dir.bg/news/geyms-uorlik-moratorium-shistov-gaz-spor-10334558?nt=4

# 378
Довечера на Попа - мисля да си взема венецианската маска, тъкмо сезонът е подходящ за красиви шествия Simple Smile

# 379
ketti, прочетох статията. Ей, много нагъл този Уорлик, бе. Искали да ни помогнат. Да, ама не- безплатен обяд няма. А той с какво право се меси във вътрешната политика на суверенна държава (според мен като лобист на ам. компания, може би newsm78). Прочетох и коментарите под статията. Доста хора са против добива на шистов газ. Но има и такива, които не са запознати с технологията, не знаят какво причинява на природата и какви последствия ще има върху човешкото здраве. Някои твърдят, че противниците на добива защитават руски интереси. Други повтарят като папагали, че сме щели да забогатеем или ще имаме ефтин газ. И куп други глупости. Направо съм потресена от незнанието на българите по въпроса или от нежелание да разберат. Не знам и аз кое от двете, ама е лошо. Снощи чаках да чуя в новините за заседанието на правителството- нищо не съобщиха и в ТРИТЕ  национални телевизии (бтв, нова тв, тв7). Ей, мълчат си и това е. Явно, за тях, това не е важна новина.  Shocked  Нищо не казаха и за протеста в София за горите на Витоша. Имаше ли? Колко бяха участниците? Значи сами трябва да се информираме. Това е.

Последна редакция: ср, 18 яну 2012, 12:36 от iro-kai

# 380
http://parliament.bg/tv/?p=m&q=low&UX=58789f602813912a5f … m74slwxmS51hlE%2B
Дебата в момента директно от Парламента.

# 381
И аз се изумих от безочливостта на Уорлик! То не беше лобиране за ГМО, не беше за шистов газ!

Да сте чули някъде български посланик да ходи по техните телевизии и да дава акъл на американците какво да правят. Че и да им натриса най- големите злини.  Shocked Че те с шутове ще го изгонят!
А ние трябва да му търпим мазната мутра.

# 382
Най-точното определение за обективността на телевизионното "новинарство":

"Ако не плащате за него, значи не сте клиентът. Вие сте стоката, която се продава".

# 383
И аз се изумих от безочливостта на Уорлик!

Медиите отправили поканите за интервю по невинни ли са?

# 384
И аз се изумих от безочливостта на Уорлик!

Медиите отправили поканите за интервю по невинни ли са?

Не, разбира се. Точно това се чудех. Дали го канят всеки път или той се самопоканва?  newsm78

За медии хич не ми се говори. Там работата е ясна.

Я, появила се е най- после информация за протеста в БГ на немски:
http://www.gegen-gasbohren.de/

Какво щяхме да правим без тубата и ФБ!  Laughing

Защото dpa- най- голямата немска информационна агенция все още мълчи!
Не ми се мисли какво може да стане, ако и ФБ, и Youtube, и Google попаднат в ръцете на един собственик.  ooooh!

Последна редакция: ср, 18 яну 2012, 15:21 от Госпожа Емилия

# 385
Решението е прието:

Borislav Sandov
Решението за забрана на проучванията и добива на шистов газ, чрез метода хидравлично разбиване беше одобрено от Народното Събрание и гласи:

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
41-во НАРОДНО СЪБРАНИЕ

РЕШЕНИЕ

за забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив на газ и нефт на територията на Република България

Народното събрание на основание чл. 86 ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 78 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и изхождайки от принципа на предпазливостта по отношение на опазването на човешкото здраве и околната среда

РЕШИ:

1. Забранява прилагането на технологията хидравлично разбиване, хидравличен удар, хидравлично разпукване, хидрофракинг, фракинг и/или всяко друго наименование, което описва вкарването на смес от вода или други течни или гелообразни субстанции с химични съединения, елементи или компоненти, пропанти, флуиди, пропан, както и механични и/или органични пълнители, под налягане по голямо от 20 атмосфери под земята, при проучване и/или добив, с цел извличане на нефт или природен газ на територията на Република България
2. Забранява добива на шистов газ на територията на Република България, по технологията в т.1
3. Забранява теренни проучвания за издирване на находища или възможности за добив на нефт и природен газ на територията на Република България, които използват метода на хидравлично разбиване, методи отговарящи на описаните в т.1
4. Всички проучвателни или добивни дейности, предвиждащи описаната в т.1 или подобна технология, трябва да бъдат незабавно преустановени, считано от датата на обнародване на това решение. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 100 000 000 лева.
5. На физически и/или юридически субекти, получили вече разрешение за проучване, или концесия за добив на нефт и газ, засегнати от настоящата забрана, се дава срок от 3 месеца, от влизане в сила на настоящото решение, през което време трябва да представят за одобрение преработени работни проекти , невключващи забранените методи.
6. Субектите по т.5 не предоставили в срок или чиито нови работни проекти не отговарят на изискванията на това решение, губят правата дадени им със съответното решение или концесия, без право на компенсация.
7. Забранява издаването на лицензи, сключването на концесионни и други договори, както и извършването на всякакви правни и фактически действия в нарушение на настоящето Решение.
8. Забраните не се прилагат за научно-изследователски проучвания, които едновременно отговарят на следните условия: извършват се от независими научни организации, нямат търговска цел, имат за предмет проучване рисковете от добива на нефт и природен газ и не използват забранения в т.1 метод на хидравлично разбиване и подобни на него.
9. Настоящата забрана е безсрочна и важи за цялата територия на Р. България включително и акватория ни в Черно море
10. Контролът по прилагането му се възлага на Министерски съвет.
11. Решението влиза в сила от датата на публикуването му в Държавен вестник.

Решението е прието от Четиридесет и първото Народно събрание на 18. 01. 2012 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

# 386
"Волен Сидеров препоръча правителството да връчи протестна нота срещу опитите на американския посланик у нас Джеймс Уорлик да лобира в полза на "Шеврон" и в същото време поиска оставката на министъра на енергетиката Трайчо Трайков, че е излъгал депутатите, че няма издадено разрешение за добив на шистов газ."(dir.bg)
По принцип не харесвам този човек (доста е краен), но  това което е препоръчал ми хареса. И да, доволна съм че парламентът прие това решение със 166 гласа (от 175). Дано по-бързо се обнародва в "Държавен вестник", че да се зарадваме  истински. Малко ме притеснява уточнението: "под налягане по-голямо от 20 атмосфери под земята"- какво означава това? 

# 387
Направо да не смееш да се израдваш. Такова чувство насаждат.
Дали може да се сменят думичките, цитирани като забранени?
Дано няма уловка!

iro-kai, споделям ти мнението за Сидеров. Посланика се уля Twisted Evil

# 388
  • Добрич
Би трябвало да сме доволни и щастливи. Когато предизвикахме премиера в Добрич да си изпусне нервите всички медии отразиха събитието и Бойко Борисов без да иска ни направи "реклама", която спомогна за по-бързото разпространяване на проблема. Сега казва, че в Добрич ни обещал и не може да се отметне от думите си. Какво ли не се изписа и каза тогава по наш адрес...

Обаче все още не мога да се зарадвам истински.

# 389
Това беше първата крачка , сега трябва да се актуализира и Закона за подземни богатства и да се детайлизира  , да с еогласят и работните програми на фирмите за да има реален контрол , гражданската инициатив ае получила уверение че такава актуализация ще има , ще има и закон за забрана и е получила уврение че ще вземе участие в работната група по изработване на тези промени , така че най-тежкото предстои, но първата победа е налице , макар и с не съвсем съвършен текст забраната е факт  . Това си беше побед аза гражданскотообщество на БЪлгария ! сега продължаваме сондажите на девенци , рогозина и дуранкулак ,пещене трябва да си огласят работните програми и върху конвенционалните находища  трябв ада има по-строг контрол към момента никой не ги е контролирал реално
А за Сидеров и аз преди бях силно резервирана към този човек  ,а  сега виждам че определено е като последния мохикан , единстве, аният който смело защитава български каузи , иначе крайният национализъм ме плаши  и то заради това че насажда омраза .

Общи условия

Активация на акаунт