Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 38 818
  • 896
  •   1
Отговори
# 525
Мръсотията потече и от полските кранове

Календара с протестите в селцето Marcellus,  Lycoming County, Pennsylvania - ами то няма празно, интересно кой им плаща?

Наистина сега е много важно какво ще се случи в Румъния...

Последна редакция: сб, 21 яну 2012, 14:36 от Шанта

# 526
  • Добрич
...
Дала съм достатъчно обширна аргументация в интервюто на Кристалина Стойкова.
...

А за конфликт на интереси чувала ли си?

Цитат
Коя е проф. Кристалина Стойкова?
Яростната защитничка на американската фирма „Шеврон“, сключила договор с правителството да дупчи над 4 000 квадратни километра от територията на страната ни (под предлог, че само ще проучва за наличие на шистов газ в района), е член на Управителния съвет на БАН. Тя отговаря за Геологическия институт, доктор на науките, старши научен сътрудник II втора степен.

От официалната й биография, качена в сайта на БАН, обаче научаваме още една любопитна подробност. Покрай научните степени и титли, Кристалина Стойкова е била платен консултант на американската компания за добив на нефт „Тексако“, погълната в последствие от същата „Шеврон“, настанена в плодородните ни земи.

Какво очаквате да каже Кристалина Стойкова, щом същата компания и е плащала /не се знае дали само в минало време..../?!

Автобиография на проф.Кристалина Стойкова (от сайта на БАН).

За мен, позоваването на нейното мнение се дължи на  липса на достатъчно информация по темата.

Сигурно Русия.  Mr. Green

За Марселъс прочетете това: /не е подходящо за малки деца и хора със слаби нерви/

Ситуацията е нормална, всичко е разбито от Илайза Гризуолд

Последна редакция: сб, 21 яну 2012, 15:32 от Вела

# 527
Част от разговор с Робърт Джаксън- основния автор на изследването "Замърсяване с метан на питейните води, придружаващо сондажите за газ и хидравлично разбиване", публикувано миналата година в списанието на Националната академия на науките на САЩ (PNAS).

"- Ако имате препоръки за страна, която сега ще пристъпи към този процес, какви биха били те?

- Първо, съберете възможно най-много информация, преди сондажите да започнат. След това създайте изчерпателен регистър на сондите и как те процедират с отпадната вода - на място ли се пречиства, под земята ли се погребва и т.н. След това трябва да имате достатъчно инспектори на място, за да проверяват дали всичко е наред.

- Бихте ли препоръчали забрана на технологията?

- Не съм готов за това.  А и трябва да се замислим с какво ще заменим тази енергия – с въглища, вятър, слънце, с какво? Според мен просто трябва да се върви бавно, спокойно и внимателно. Важното е да се накарат компаниите да не използват опасни химикали и да пречистват добре водата. Да се погрижат и за другите съпътстващи проблеми - чистота на въздуха, нивото на шума и т.н."
        Цялото интервю тук.

Робърт Джаксън е по образование  инженер-химик, специализирал в областта на статистиката и екологията. Работил е и за Dow Chemical. Декан на факултета за екология на Duke University.

# 528
# 529
  • София

Какво се чудиш толкова? Не е нужно да притежаваш сиво вещество в излишък, за да си разбрал тази проста истина.

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 10:08 от Alexandria37

# 530
Че идва и друг проблем - вече са избрани три места за съхранение на въглероден диоксид – край Павликени, в Старозагорско и Ямболско.

# 531
  • гр. Шумен
В една друга тема се питаше има ли у нас почва за гражданско общество. Ми няма! Защото когато някой реши да протестира, той веднага става пиар, платен агент, кандидат-крадец, наглец, мързеливец, абе изобщо човек достоен за въжето. Тъй беше с учителите, тъй беше с лекарите, тъй беше с миньорите (там тактиката е "разделяй и владей"), тъй е и с протестите срещу ГМО, шистовия газ, Белене и т. н. Протестиращите винаги са виновни и неудобни. Един да изрази позиция, 100 скачат отгоре му, да го наричат как ли не. Затова не е имало, няма и няма да има гражданско общество в Мутрочалгаристан.

# 532

Какво се чудиш толкова? Не е нужно да притежаваш сиво вещество в излишък, за да си разбрал тази проста истина.

А къде е правителството, което трябва да си информира хората за такова важно нещо. Сега изведнъж кампания било...тези са като котка - по гръб не падат Twisted Evil

# 533
  • София

А къде е правителството, което трябва да си информира хората за такова важно нещо. Сега изведнъж кампания било...тези са като котка - по гръб не падат Twisted Evil

Това е голямата им грешка и нямат никакво оправдание за нея. След като видяха, че кампанията върви от половин година вече, знае се от кого е организирана и чии интереси обслужва, трябваше поне да направят опит за разяснение и разобличаване на "еколозите". Все пак са управляващи, нямаше да им коства особени усилия. Освен това правителството не е единно. Трайков май е единствения мислещ там.

# 534
  • Добрич

На Албена АД дали им липсва сивото вещество?...

Становище на Албена АД за проучванията и добива на шистов газ по … авлично разбиване

Браво на Албена АД за категоричното и ясно изразено становище!

То си е ясно, че Трайков трябва по някакъв начин да се оправдае. Тези, които са за проучването чрез хидравличен фракинг може да са взели пари от Шеврон, например Кристалина Стойкова. По тяхната логика, които протестират, значи са взели от някой друг.

Някои хора съдят за другите по себе си.

# 535
  • София
http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/209958 … enada_za_men.html

Разговора за шистовия газ започва към средата на интервюто.

По тяхната логика, които протестират, значи са взели от някой друг.

Аз вече обясних, че тези, които протестират по мегданите не са взимали пари от никого. На глупака не е нужно да му плащаш.

# 536
  • Добрич
Alexandria37 , мисля, че темата е разговор /диспут/ между интелигентни хора - в общия случай обменят мнение, за да стигнат до истината. Всеки до своята истина, защото истината всеки я разбира различно. Мисля, че всеки уважаващ себе си интелигентен човек би се въздържал от необосновани квалификации на другите участници в спора. Не може всеки, който мисли различно от нас да бъде глупак.

Значи затова имало благотворителни каузи - глупаците работели безплатно. Странна логика.  newsm78  Ама аз съм от глупаците, защото излязох на площада в Добрич, за да ядосаме премиера, без никой да ми плаща. Даже и пари за отпечатване на листовки дадох, вместо да купя с тях нещо на детето си... А големият чаршаф, с надпис, който вбеси премиера, беше наследство от баба ми. Сигурно за това не мога да възприема твоята гледна точка. Laughing Явно не ми достига коефициента на интелигентност.  Laughing

Нищо лично. Просто си разсъждавам. Не приемам това лично и не квалифицирам другите.

# 537
  • София
Оставете я тази/този Александрия Simple Smile
Като дойде цигане да ми бърше предното стъкло на светофара, просто гледам напред и си мисля за важни/приятни неща. То чака известно време отстрани с протегната ръка и като не получи никаква, ама абсолютно никаква реакция, си тръгва. Най-често дори без да направи коментар...
Та, така с Александрия Simple Smile

Сега по същество:
"Тази кампания с протестите срещу добива на шистов газ беше организирана от пиар фирми от чужбина с мощна финансова подкрепа. Тези, които протестират и тези, които преговарят, го знаят това. Има върхушка, която е мотивирана и хора, които възприемат идеята по някакъв начин, защото мислят, че това е техен интерес", заяви той, цитиран от БГНЕС.

На въпрос кои са тези комуникационни компании, които са имали такъв ресурс, за да изкарат толкова много хора на улиците, министърът отговори: “Търсете посоката на парите”. "

От време оно е известно, че нападението е най-добрата защита, особено в краткосрочен план. Е, разбира се, най-ефективно щеше да бъде да измислят някоя грандиозна нова афера, застрашаваща целостта на държавата ни, например, или "да се случи" невероятна трагедия, която да измести фокуса на вниманието... Тогава нямаше да се налага да се излагат по горния начин Simple Smile
Ама време няма и се стреля с каквото попадне...

Да не си помисли някой, че не бива да уважаваме позицията на опонента?! В никакъв случай!
Просто, когато тя е издишала безславно последния си дъх, няма позиция и съответно - опонент. Няма нищо останало за уважаване.

# 538
  • София
Alexandria37 , мисля, че темата е разговор /диспут/ между интелигентни хора - в общия случай обменят мнение, за да стигнат до истината.

Аз мисля, че преди човек да обмени мнение, би трябвало да положи усилия да се информира от различни източници на информация и да разгледа всички аргументи "за" и "против". Иначе мнението му остава да виси във въздуха, а в най-добрия случай се основава на емоциите и страховете му.

Сега по същество:
"Тази кампания с протестите срещу добива на шистов газ беше организирана от пиар фирми от чужбина с мощна финансова подкрепа. Тези, които протестират и тези, които преговарят, го знаят това. Има върхушка, която е мотивирана и хора, които възприемат идеята по някакъв начин, защото мислят, че това е техен интерес", заяви той, цитиран от БГНЕС.

На въпрос кои са тези комуникационни компании, които са имали такъв ресурс, за да изкарат толкова много хора на улиците, министърът отговори: “Търсете посоката на парите”. "

Ами търси я посоката на парите, не е толкова сложно да бъде открита.
Или искаш директно да ти я посочат с пръст? Това, че се каза, че Газпром ни продава газ на 5 пъти по-висока цена от тази, на която продава на страни със залежи от шистов газ, не ти ли е достатъчно? Или искаш още податки?

# 539
  • гр. Шумен
Аз не искам да влизам в спор с никого, защото не си заслужава (може да ме квалифицират като глупак, но аз за себе си знам какво съм гледала и чела, за да си имам моята си позиция, още повече че тия неща пряко ме засягат - все пак в моя край искат да "фракват", а не на жълтите павета). Просто искам да припомня на всички спорещи, че всеки енергиен източник в един или друг момент може да се окаже заменим. Водата обаче с какво да заменим? Може би с друга планета? В обозримо бъдеще?

Общи условия

Активация на акаунт