Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 38 772
  • 896
  •   1
Отговори
# 570
А добре,към всички без двоен стандарт. Simple Smile

# 571
  • София
А против руската фирма няма ли да протестираш? Или те са безопасни!!

Аз също зададох този въпрос, но никой "природозащитник" не ми отговори. Особено като се има предвид, че плановете на шеврон са все още планове и намерения, докато в Рогозина се сондира в момента. И то по същата технология, по която шеврон щяха да сондират. Освен това в цяла Добруджа вече има няколкостотин руски сондажа. Къде сте "еколози", защо не протестирате? Защо не протестирахте? Или тогава не е имало/няма кой да подгрее общественото мнение Laughing и да насочи "природозащитния" гняв в удобна за него посока.

# 572
  • Добрич
Ако следите отблизо протестите и исканията на протестиращите, ще знаете, че се протестира срещу метода, а не само срещу Шеврон. Затова искаме забрана на метода и промяна в закона.

Управляващите  чуват избирателно, каквото им е изгодно. И макар, че  многократно е повтаряно за какво точно се протестира, все още има хора, които са подведени.

# 573
  • Добрич
...
А против руската фирма няма ли да протестираш? Или те са безопасни!!

Аз също зададох този въпрос, но никой "природозащитник" не ми отговори. Особено като се има предвид, че плановете на шеврон са все още планове и намерения, докато в Рогозина се сондира в момента. И то по същата технология, по която шеврон щяха да сондират. Освен това в цяла Добруджа вече има няколкостотин руски сондажа. Къде сте "еколози", защо не протестирате? Защо не протестирахте? Или тогава не е имало/няма кой да подгрее общественото мнение Laughing и да насочи "природозащитния" гняв в удобна за него посока.

Може би не сте чели цялата тема:

...
 И всъщност въпросът въобще не е в това, коя е фирмата а в метода, но на политиците изглежда им е по-изгодно да твърдят обратното.

# 574
  • Варна
Защо и е на Alexandria37  да чете темата и да се информира по въпросите за шистовия газ.
Видно от огромните червени букви в поста ако бъде замърсена водата и почвата на България за нея ще е по-важно  руска или американска компания сондира.   

# 575
Защо и е на Alexandria37  да чете темата и да се информира по въпросите за шистовия газ.
Видно от огромните червени букви в поста ако бъде замърсена водата и почвата на България за нея ще е по-важно  руска или американска компания сондира.   
Alexandria37  доколкото аз разбрах е против рукия монопол, ето една добра причина най-после да се включи към протестите и да се бори за спирането на руската сонда.

# 576
  • София

За мене е важно да няма двойни стандарти, а не кой сондира.

# 577
  • Добрич
...

Alexandria37  доколкото аз разбрах е против рукия монопол, ето една добра причина най-после да се включи към протестите и да се бори за спирането на руската сонда.

Peace Подкрепям.

....

За мене е важно да няма двойни стандарти, а не кой сондира.

А за мен е важно да има чиста вода, въздух, почва и пр. Здравето на хората също е от първостепенно значение.

Няма значение чия е сондата - американска, руска, българска и т.н. И ако някой твърди обратното, означава, че не е достатъчно запознат по темата, защото от добричката група многократно ходиха на обекта  в Рогозина. Срещнаха се и представители на общинската управа в общ. Ген. Тошево. Там казват, че не разполагат с работната програма за сондажа.

Например това клипче  е от началото на ноември.

Това е от месец май

Протестира се и срещу сондажа във Вранино, където изпълнителят също не е Шеврон.

Т.е. протестира се срещу всички подобни сондажи, но голяма част от народа не знае това. Защо ли?

Оставам с впечатление, че хората, които са за проучването и добива за шистов газ всъщност нямат достатъчно информация по темата. Предполагам затова не могат да преценят реално опасностите.

Ето някои от въпросите и съответно отговори от проучването на ЕСТАТ:

1. Знаете ли какво е шистов газ? - 57,1% отговарят "отчасти" . Т.е те не знаят какво е шистов газ, а медиите ще цитират мнението им.

4. Откъде се информирате по темата за шистовия газ? - 78,3% посочват телевизията, а информацията там е крайно недостатъчна и цензурирана.

5. Вие лично имате ли нужда от повече информация по темата за шистовия газ? - 55,4% отговарят с "не". Значи хем не знаят какво е шистов газ, хем не се интересуват, за да научат повече. Е, как ще преценят реално тогава?

21. Знаете ли/ чували ли сте в близост до вашето населено място да се предвиждат проучване или добив на шистов газ? - 71,5% отговарят с "не знам/ не съм чувал".

22. С какво име, според вас, се ползва компанията Шеврон? - отговор 72,1% е "не я познавам".

И това ако е представителна извадка, то тя показва, че хората масово са неосведомени и не желаят да научат повече по темата. Как тогава ще преценят реално ситуацията?!

Ето такива хора биха подкрепили проучването и добива на шистов газ в България.

# 578
  • Варна
Права е Вела, че хората не желаят да научат повече по темата.
Дали имат предварително съставено мнение, което е базирано единствено на политическите им възгледи.
Дали не ги интересува тъй като мислят за днешния ден, а бъдещето и идните поколения не ги вълнуват.
Дали е нещо друго не знам, но като че ли не тяхната черга гори и проблема е само политически.
Освен това хората неприемащи добиването на шистов газ са наречени природозащитници и са им сложени кавички. Следва ли да се обидя и да нарека тях "българи", които не четат достатъчно, не се вълнуват от истинността на твърденията си или пък са купени.
Мисля и се надявам,  че е прибързано...

# 579
И все пак, Вела   bouquet, (във връзка с проучването, защото оставя пак едно впечатление, че сме заспали и незаинтересовани) въпреки статистиката и медиите, 60 000 са в групата във ФБ, не знам колко са излязли на протестите, но сигурно поне 10 000-15 000. За нашата малка България, хмм доста добре звучи.

Аз сравнявам с това, което виждам тук - телевизии правят филми и репортажи, е, не кой-знае колко, но нещата се показват такива каквито са. Има замърсявания на няколко места.
Във ФБ всички страници и групи общо не надхвърлят 3000 души. Население на Германия - 82 милиона! Протестират по 700 човека - тези които са близо до сондажа, тоест те са пряко засегнати. Има и такива, които живеят наблизо и изобщо си нямат представа...
Аз съм от скоро тук, не познавам особено манталитета на тези хора, но не бих ги нарекла заспали. Със сигурност една част от тях вярват в избраните да управляват и че някой се грижи нещата да са наред ( и с основание), но този път май са се объркали ...

И не е по темата, но тъй като днешния ден ( 27.01.) е обявен за ден на Холокоста, попаднах в тази връзка на тази информация за Виктор Франкл http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%8 … D0%BA%D1%8A%D0%BB. Беше ми интересно да прочета, затова го споделям, макар на пръв поглед да изглежда, че няма общо с темата.

# 580
|Забраната за добив на шистов газ най-вероятно ще бъде променена, а мотивите за нейното налагане - преразгледани. Това съобщи зам. икономическият министър Делян Добрев, само седмица след като парламентът скоростно гласува рестрикцията ...."     http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1203825

# 581
Borislav Sandov
По повод прокрадващите се мераци да се свали или промени забраната за фракинг, бих искал да изкажа следната позиция:
Ако ГЕРБ реши забраната да падне, то нека знае, че по-скоро ще падне правителството. Проемени не са нужни, защото сегашния текст по никакъв начин не пречи на конвенционалния добив на газ (то пък един добив), защото фракинг с химикали на тях не им е нужен. Остатъчните количества газ могат да се добиват с нагнегяване на чиста вода под високо налягане. Това не сме го забранили.
Очаквам МИЕТ и МОСВ да предложат текстове, които да пренесат, допълват и подробно регулират настоящата забрана в ЗООС и ЗПБ. Очаквам също така МС да изпълни решението на НС и да започне незабавни проверки по всички дадени концесии за газ и нефт.
Like · Share · 5 hours ago near Sofia ·

60 people like this.
    18 shares

# 582
Borislav Sandov
Проемени не са нужни, защото сегашния текст по никакъв начин не пречи на конвенционалния добив на газ (то пък един добив), защото фракинг с химикали на тях не им е нужен. Остатъчните количества газ могат да се добиват с нагнегяване на чиста вода под високо налягане. Това не сме го забранили.

Така ли,а защо им е нужен радиоактивен изотоп?

"Камион от Унгария, превозващ радиоактовен изотоп, влезе днес в страната през граничен пункт Кардам и достави веществото на "Русгеоком БГ" АД до село Рогозина, Община Генерал Тошево.

Нашата медия не бе допусната до базата, където влезе камионът. На входа супервайзорът на обекта ни обясни, че камионът е само един и наистина доставя радиоактивен елемнт от Унгария. Той заяви, че в случая не става дума за шистов газ, а такива елементи се използват за всякакъв вид дълбоки сондажи. Имаме всички разрешения от РИОСВ, Пожарна и други, допълни той.

Ръководителят на проекта обаче не ни даде отговор на въпроса какво точно достави камионът от Унгария и в какви количества....

http://www.dobrichonline.com/?com=news&cid=6463

# 583
искам само да споделя две статии, които мн ми харесаха. Затова според мен има независими медии! За да се пише така...

http://citylife.bg/main_bg/764_bylgariia_zemia_na_pikoch_i_shistov_gaz.html

http://citylife.bg/main_bg/536_kogato_shistoviiat_gaz_otneme_nasheto_zdrave.html втората е от 17, при първия протест

# 584
искам само да споделя две статии, които мн ми харесаха. Затова според мен има независими медии! За да се пише така...

http://citylife.bg/main_bg/764_bylgariia_zemia_na_pikoch_i_shistov_gaz.html

http://citylife.bg/main_bg/536_kogato_shistoviiat_gaz_otneme_nasheto_zdrave.html втората е от 17, при първия протест

Peace

Общи условия

Активация на акаунт