Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква е подходящата разлика между децата - едното родно, другото осиновено?
Как да убедим близките си да приемат осиновеното дете, дори ако не са съгласни с неговия произход?
Какво да очаквам при осиновяването и как да се подготвя правилно?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква е подходящата разлика между децата - едното родно, другото осиновено?
Подходящата разлика между родното и осиновеното дете зависи от индивидуалните обстоятелства. Важно е да се подчертае, че възпитанието и личният пример са по-важен фактор за формирането на личността, отколкото генетичният произход. Важно е да се създаде хармонична връзка между родителите и детето, като средата, в която детето расте, играе също важна роля.
-
Как да убедим близките си да приемат осиновеното дете, дори ако не са съгласни с неговия произход?
-
Какво да очаквам при осиновяването и как да се подготвя правилно?
При осиновяването е важно да се очаква индивидуален опит, който може да включва различни емоции и предизвикателства. Важно е да се подготвите психически и емоционално за новото попълнение в семейството. Също така, бъдете готови за разбиране, търпение и готовност да се справяте с възможни предразсъдъци и предизвикателства.
-
Как да подготвя дъщеря си за появата на доведеното дете?
, а просто да споделя моите усещания. Никога не съм била с нагласата, че мога да бъда майка на всяко дете от дом. Имаме един отказ на две братчета с мъж ми и това не е свързано нито с етническа принадлежност (осиновихме две деца от същия етнос, а и едното братче бяхме готови да осиновим), нито с възраст (синът ми беше на същата възраст когато го осиновихме), нито със здравословно състояние. Не ми се навлиза в подробности, но никога не сме съжалявали за решението си тогава и не сме се чувствали гузни че сме объркали нечий или нашия живот. Моите и на съпруга ми мотиви за осиновяване на дете бяха да направим голямо семейство, да се почувстваме родители и да има на кога да предадем опита и знанията, които сме натрупали през годините, а в същото време и да внесем младост, детски смях и жизнерадост в дома си. Нито тогава, нито преди това, нито сега съм се чувствала като нечий спасител, а контакти с изоставени деца имам откакто се помня. Помагам им когато и с каквото мога, но дотук - за мен те са чужди деца. Може би затова и с такава лекота се решихме да осиновим второ дете, че и възрастовата граница бяхме вдигнали без много-много да се замисляме. И трето бих осиновила, но така се стекоха обстоятелствата, че вече не мога да си остана у дома в следосиновителния период, а това е много, много важно.
. Сега мразя простора, пълен с детски дрехи /щото той все е пълен/ и мечтая за половин час тишина - така че, внимавай, какво си пожелаваш
. и отлично разбирам какво има предвид гастрольорката, мятайки тоз лаф
. Дали грубостта, липсата на такт и тесния мироглед са от гена или от възпитанието?
Толкова ми е готино като чета това, което споделяте! Направо ми се стапя сърцето понякога! И се къса, като чета за терзанията, които имат понякога дечицата ви... никое детенце не заслужава такива тревоги 

.