Майчинството счетоводно - 41

• 35 160
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
  • София-Младост
Ала-бала, благодаря ти! А сега трябва ли да се подава корекция на образец 1 в НАП?
Нямам идея какво сте подали като информация в декл.1, принципно от 08.05. т е трябвало да се върнеш на работа, или да ползваш друг вид отпуск/болничен. Ако има грешка в данните се подава корекция.

# 136
Здравейте.Искам да попитам мога ли някъде да проверя дали са ми преведени детските,защото си мисля,че още нямам преведени за април.
Най-сигурно е в банката, към която е картата;)
Вторият вариант е с персонален код в сайта на НОИ.
https://benefits.nssi.bg/EGN
На мен тук ми изписва само майчинството
Извинявай...сега видях, че питаш за детските. Няма място в нета където да провериш. Провери си в банката, да ти пуснат извлечение. Кога си подала декларацията за детските? Април ли?
Не февруари.За февруари и март имах преведени.

# 137
  • София-Младост
Здравейте.Искам да попитам мога ли някъде да проверя дали са ми преведени детските,защото си мисля,че още нямам преведени за април.
Извинявай...сега видях, че питаш за детските. Няма място в нета където да провериш. Провери си в банката, да ти пуснат извлечение. Кога си подала декларацията за детските? Април ли?
Провери в банката да не би да са преведени все пак. Ако ги няма може да изчакаш, да не би да ги преведат заедно с майските през юни, или да се обадиш в социално подпомагане да провериш защо и кога.

# 138
Провери в банката да не би да са преведени все пак. Ако ги няма може да изчакаш, да не би да ги преведат заедно с майските през юни, или да се обадиш в социално подпомагане да провериш защо и кога.
Благодаря ти много,а майските горе долу кога трябеа да ги преведат.

# 139
  • София-Младост
Благодаря ти много,а майските горе долу кога трябеа да ги преведат.
Около или след 20-ти юни.

# 140
Извинявай те, но се обърках. Проверявам с калкулатора как ще е майчинството и той ме връща 18 месеца от термина / дата на раждане/, а счетоводителката ми твърди, че  се смята 12 месеца назад.

# 141
  • София-Младост
Извинявай те, но се обърках. Проверявам с калкулатора как ще е майчинството и той ме връща 18 месеца от термина / дата на раждане/, а счетоводителката ми твърди, че  се смята 12 месеца назад.
Беше 12, вече е 18 месеца Simple Smile

# 142
Здравейте,искам да попитам ,тъй като не ми стигат 5 дни до излизане по майчинство,а вече си изразходих тези 180 дни, които ми се полагат за бтременност,ако си взема отпуска,ще ми повлияе ли това прекъсване на майчинството?- Ще повляе само положително- за по- високо обезщетение. И ако е да,какво  мога да направя или пък да си взема от личният лекар за настинка например или и това ще повлияее за по малко майчинство?- не можеш да  си вземеш такъв болничен и да искаш. Всеки следващ болничен сллед 180 дни болничен, се издават с решение на ТЕЛК. Много съм объркана,дано разберете какво искам да кажа. Rolling Eyes
Вземай си отпуска и не се притеснявай.

[/quote]
Силве  в тези 180 дни влизат ли 45 дни преди раждането.

# 143
  • Русе

Не, болничните 45 дни преди раждането и следващите ги два, не влизат в 180 дни.

# 144
Здравейте и от мен. Много благодаря, за тази хубава тема и за това, че има хора, които са готови да помогнат за решението на чуждите проблеми   bouquet

Сега ето и моят проблем. Аз съм на 20 години. С мъжа ми искаме да имаме детенце. Нищичко не разбирам от договори, майчинства и закони. Ето как стоят нещата при мен. Първата работа на която бях с трудов договор (преди това съм работила около 3-4 години без да подписвам договори) подписах на 1 декември 2010 и напуснах на 3 април 2011. Започнах нова работа на 14 април 2011 където подписах Трудов и Авторски договор. До колкото разбрах има нещо като изпитателен срок от 6 месеца. Ако другият месец се окаже, че съм бременна какво мога да направя? Четох доста и до колкото разбрах няма да имам право на майчинство, защото няма да съм направила година и 6 месеца, но те ще имат ли право да ме уволнят и мога ли аз да направя нещо? Да си взема болничен, за да съм сигурна, че ще прехвърля тези необходими 6 месеца или неплатен отпуск или не знам. Наистина тази част от нещата ми е тъмна Индия и ще съм много благодарна на някакво разяснение или съвет. Благодаря за отделеното време.

Здравей и на теб Simple Smile

За да имаш право да получаваш обезщетение за бременност и раждане има 2 условия - да имаш 12 месеца осигурителен стаж през живота си и към момента на излизане в майчинство да работиш на трудов договор.
Ако към датата на излизане в майчинство нямаш 12 месеца стаж - тогава обезщетение ще ти се изплаща от момента, в който ги натрупаш. Но ти вече имаш 6 месеца. Дори и сега да забременееш - до излизане в майчинство ще си ги направила.
Малко по-сложен е въпроса с изпитателния срок. Той ти е вписан в трудовия договор, но обикновено е 6 месеца. По време на този срок работодателя може да прекрати договора по всяко време, без да посочва причини за това. Болночни и отсъствия не са решение, защото по време на болничния изпитателния срок не тече. Т.е. не си мисли, че ако си 6 месеца в болнични и като се върнеш на работа изпитателния ти срок ще е изтекъл. Няма такова нещо. Така че по-добре задръж забременяването, ако можеш, докато подпишеш безсрочен трудов договор. Иначе рискуваш да остянеш без работа, а това значи и без майчинство.

# 145
Здравейте и от мен
Откакто взех да мисля за болнични, осигуровки, майчинство и прочие все повече се убеждавам, че безплатен обяд няма.... Голяма част се съгласяваме на ниски осигуровки, за да взимаме повече парички всеки месец, а когато наистина ни потрябват тези осигуровки, започваме да мислим какви ли не начини да "излъжем" системата за по-високо обезщетение... И аз като разбрах, че съм бременна, започнах да си довнасям осигуровки, за по-високо майчинство впоследствие, но при мен действията на бате Бойко за 18-те месеца назад дадоха резултат - оставам си на МРЗ за обезщетение за майчинство. Сега се опитвам да убедя мъжо да започне да си внася по-високи осигуровки (той взима доста по-висока заплата, но го осигуряват на 400 лв), защото ако недай си боже Praynig се наложи да ползва някакви болнични, пак ще съжаляваме и ще се сърдим на системата..... Крайно време е да разберем, че държавата сме самите ние Rolling Eyes Хубав ден ви желая

# 146
  • Бургас
Привет.

Когато се върна на работа след 2г. майчинство ще ме осигуряват на половин часов работен ден. Искам да попитам има ли някакъв начин аз да си доплащам осигуровките, но не чрез счетоводителката и ръководството ,ами сама ,чрез други осигурителни фондове или нещо подобно?

Извинявам се ако не е за тук въпроса ми.

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 11:52 от Sunny Sky

# 147
  • София-Младост
Привет.  bouquet

Когато се върна на работа след 2г. майчинство ще ме осигуряват на половин часов работен ден. Искам да попитам има ли някакъв начин аз да си доплащам осигуровките, но не чрез счетоводителката и ръководството ,ами сама ,чрез други осигурителни фондове или нещо подобно?

Извинявам се ако не е за тук въпроса ми.

Не.

# 148
  • Бургас
Благодаря за бързия отговор, Ала Бала.   bouquet

# 149
Здравейте, имам средното питане- напускам работа с едномесечно предизвестие, работодателят трябва да ми изплати 30 календарни дни платен отпуск, само не ми е ясно в какъв срок след напускането ще стане това? Договорните ни отношения се прекратяват от идущия понеделник.
И още нещо- в заповедта за освобождаването ми трябва ли да е записано изрично, че трябва да ми се плати отпуска, а също така трябва ли да е уточнена сумата?

Общи условия

Активация на акаунт