Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са нормалните стойности на хормоните FSH, LH, естрадиол, тестостерон и пролактин?
Какви са причините за високите нива на пролактин и какви са последствията от тези високи нива?
Кои са основните хормони, които трябва да се изследват при проблеми със зачеването?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са нормалните стойности на хормоните FSH, LH, естрадиол, тестостерон и пролактин?
Нормалните стойности на хормоните варират в зависимост от фазата на цикъла и пола. Например за жени във фоликулярна фаза нормалните стойности са: FSH - 3,5-12,5 mIU/ml, LH - 2,4-12,6 mIU/ml, естрадиол - 24-114 pg/ml , тестостерон - 0.22-2.9 nmol/l и пролактин - 3.34-26.7 ng/ml. За мъже стойностите са различни. Важно е да се отбележи, че референтните стойности могат да варират в зависимост от лабораторията, така че е важно да се консултирате с лекар за тълкуване на резултатите.
-
Какви са причините за високите нива на пролактин и какви са последствията от тези високи нива?
Високите нива на пролактин могат да бъдат причинени от различни фактори като стрес, хормонални нарушения, лечение с определени лекарства, хипотиреоидизъм, бременност и други. Последствията от високите нива могат да включват нередовни цикли, затруднения при зачеване, намалено либидо, главоболие, натрупване на мляко в гърдите, нервност и депресия. В случай на високи нива на пролактин е важно да се консултирате с ендокринолог за подходящо лечение и управление на симптомите.
-
Кои са основните хормони, които трябва да се изследват при проблеми със зачеването?
При проблеми със зачеването е важно да се изследват хормоните FSH, LH, пролактин, естрадиол, тестостерон и прогестерон. Тези хормони играят решаваща роля в регулирането на овулацията, качеството на яйцеклетките и сперматозоидите и подготовката на матката за бременност. Изследването им може да помогне за идентифициране на проблеми и определяне на подходящо лечение.
-
Какви са нормалните референтни стойности на ТСХ, ТАТ и МАТ и как се изследват?
-
Какви са причините за високите нива на естрадиол и какви са последствията от тези високи нива?

. TSH ти е добре, за забременяване а и по време на бременност трябва да се подържа под 2, така че успех
Много ми беше криво от тези резултати, но явно още поне година трябва да си избия някои планове от главата... Дано вие сте в по-бодро настроение от мен!
За съжаление няма да е инцидентно, защото от много време имаме съмнения, но майка ми отказваше да ходи на лекар. В понеделник ще повтори изследването, заедно с другите неща и има час за лекар. Притеснява ме и лекаря, все пак сме от Бургас.